xVybraná videa
text k videu
Zanechal jsem na planetě velkou stopu, protože jsem přiletěl letadlem. Do atmosféry se při tom dostalo 9 tun CO2. To je váha dvou slonů. Přiletěl jsem, abych vám pověděl o ekologii. A přitom jsem vydal tolik CO2, jako průměrný Francouz za rok. Co s tím teď mám dělat? Musím zabít jednoho Francouze, až přijedu zpátky domů. (Smích) Musím své uhlíkové emise vykompenzovat jiným způsobem, tak jako to dělám vždycky. (Smích) 


Moje práce ukazuje dopady lidské činnosti na naší planetu. Ukážu vám několik příkladů posledních fotografií, které jsem pořídil loni. 


Ropné znečištění v Albertě. Tento probém dobře znáte. Nechceme věřit tomu, co víme. Lidé v Albertě pracují nepřetržitě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, aby získali tolik ropy, kolik jen můžou. Víme, že ropa brzy dojde. Ropa není z dlouhodobého hlediska řešením. Ale každý rok spotřebujeme třikrát víc ropy, než kolik vytěžíme. Nechceme věřit tomu, co víme. Zapíráme. 


Korálový útes v Nové Kaledonii. 100% korálů může zaniknout do roku 2050 díky globálnímu oteplování. Jistě víte, jak moc jsou korály citlivé na změnu teploty, a jak důležité jsou pro mořskou biodiverzitu. 


Severní pól. Vyfoceno loni v létě. Taková fotografie by se nedala před 15 lety udělat. Teď se ale mezi Atlantickým a Tichým oceánem otevřela nová cesta. Síla ledu na Arktidě se od roku 1960 ztenčila o více než 40%. 


Toto je nová tvář Kilimandžára bez ledu. Smutný obrázek. Ztratilo 80% své ledové pokrývky. Podle vědců zmizí v následujícím století všechny horské ledovce. Ledovce jsou pro život na zemi velice důležité. Jak nám řekl Al Gore, dvě miliardy lidí závisí na vodě z himalájských ledovců. 


Návrat rybářů. Život pětiny lidstva závisí na rybolovu. V současnosti je 77% rybích lovišť přetěžováno. FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) tvrdí, že pokud nezměníme náš způsob rybolovu, zmizí hlavní zdroje ryb do roku 2015. Nechceme věřit tomu, co víme. 


Krásná fotografie [nezřetelně] z Afriky. Každý šestý člověk na světě nemá dostatek jídla. Jedna miliarda lidí nemá, co jíst. V Africe je kukuřice jednou z nejčastěji konzumovaných potravin. Tady v Americe je 90% vypěstované kukuřice použito jako krmivo pro zvířata nebo k výrobě oleje. 


Palmová plantáž na Borneu. Každý rok zmizí 130 000 km2 lesů. 


Uprchlický tábor v Dárfúru. V současnosti je na světě 20 miliónů uprchlíků. Podle OSN to bude 250 miliónů uprchlíků v roce 2050. 


Vystavuji své fotografie v ulicích měst. Máme za sebou už sto výstav. Jak ale můžeme rozumět světu bez naslouchání hlasům ostatních lidí? Krajina není všechno. Bylo mi jasné, že musím začít pracovat i na něčem jiném. Vytvořil jsem projekt nazvaný "7 miliard ostatních" Poslal jsem šest kameramanů do různých částí světa. Všichni se ptali na stejnou otázku, tu samou základní otázku: Co je to život? Natočili jsem pět tisíc rozhovorů. Pustím vám kousek. 


Láska? Je krásná, pokud ji máš. 


Dneska jsem se opravdu nasmál. 


Ve slově "život" máte život. 


Kdo jsem? Není to ta největší otázka? 


Kdybych se měl vrátit do Iráku a mluvit s místními, musel bych se poklonit a políbit jim nohy. Stejně jako se mi snažila políbit nohy žena, které jsme odváděli syny. Stydím se. Cítím se ponížen jejich silou. Navždy budu cítit potřebu to Iráku nějak vynahradit. 


Za sedm let, co jsem na vozíku, jsem toho v životě dokázal víc, než když jsem mohl chodit. Pořád surfuji. Plavím se okolo světa. Potápím se. Potom, co mi mnozí lidé říkali, že to už dělat nemůžu. Myslím si, že to vyvěrá ze spojení s přírodou, ze spojení s životní energií. Protože všichni lidé na Zemi jsou nějakým způsobem postižení. Duchovně, mentálně nebo fyzicky. Já jsem na tom ještě dobře. 


(Potlesk) 


Můžete se podívat na webové stránky a na otázky také odpovědět. Jedná se o 40 zásadních otázek. 


Chtěl bych vám teď povědět o svém filmu. Natáčel jsem ho během posledních tří let. Jmenuje se "Domov". Home. Maison. Zachycuje stav naší planety. Je úžasným příběhem o životě na Zemi. Jsem na něj velmi hrdý. Pustím vám ukázku. 


Země je stará 4,5 miliard let. Rostliny tu jsou několik set miliónů let. A my, vzpřímeně chodící lidé, jsme tu jen 200 tisíc let. Dokázali jsme se přizpůsobit. A podmanili jsme si celou planetu. Po generace vychováváme své děti podobně jako milióny ostatních druhů, které tu s námi žijí. Během posledních třiceti let jsem pozorně sledoval Zemi a její obyvatele shora, z vysokého nebe. Naše životy jsou těsně spjaty s dobrým stavem naší planety. Jsme závislí na vodě, lesích, pouštích, oceánech. Rybolov, chov zvířat, a zemědělství dodnes patří mezi hlavní lidské činnosti. A to, co nás všechny spojuje, je mnohem silnější než to, co nás rozděluje. Všichni stejnou měrou potřebujeme dary Země. Všichni sdílíme přání se povznést a stát se lepšími. Ale my přesto stále budujeme nové zdi, které nás oddělují. 


Dnes je naším největším bojem boj o zachování přírodního bohatství naší planety. Během méně než padesáti let jsme planetu změnili mnohem víc, než za celou historii lidstva. Polovina světového zalesnění zmizela. Snižují se zásoby vody. Intenzivní zemědělství vyčerpává půdu. Naše zdroje energie nejsou udržitelné. Mění se klima. Ohrožujeme sami sebe. Snažíme se zpříjemnit si život, ale rozdíly mezi bohatými a chudými jsou stále větší. Zatím jsme ještě nepochopili, že naše tempo je mnohem rychlejší, než jaké je planeta schopna unést. Víme, že jsou v současnosti dostupná různá řešení. Je v moci nás všech změnit tento vývoj k lepšímu. Tak na co ještě čekáme? (Potlesk) 


Film produkuje Luc Besson. Není to ale obyčejný film. Film bude šířen zdarma. Není chráněn autorskými právy. Pátého června, v mezinárodní den životního prostředí, si ho každý bude moci stáhnout z internetu. Film se zdarma dostane i do televize a do kin, kde se pátého června bude promítat. Nechceme na filmu vydělávat. Bude k dispozici školám, městům, neziskovým organizacím i vám. 


Musíme věřit tomu, co víme. Dovolte mi něco říct. Na pesimismus už je příliš pozdě. Opravdu příliš pozdě. Všichni můžeme svým dílem přispět k řešení. Na závěr bych rád přivítal 4700sté novorozeně, které se narodilo od začátku této přednášky. Moc vám děkuji. Mám vás rád.

(Potlesk)
x Yann Arthus-Bertrand představuje své poslední tři projekty. Přednáška s českými titulky a kompletním přepisem.

Vyprávění několika astronautů, jak na ně zapůsobil a jak je změnil pohled na planetu Zemi z vesmíru. Tento krátký film je úvodem k celovečernímu dokumentu "Continuum", který produkuje sdružení Planetary Collective.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.