xVybraná videa
text k videu
Narcismus, Egocentrismus - více info o tomto dokumentu
Každý má ego.
Zdravé, silné ego je základem každého normálně fungujícího jedince. Ale co se stane, když je ego příliš vysoké? Kdy můžeme někoho skutečně nazvat egocentrikem? Někdy to vypadá, že jsem arogantní. Do prdele s tím! To proto, že jsem nejlepší. Všichni byli 11. zářím otřesení. A já si jen pomyslel, já přece v New Yorku nebydlím. Jaké to je mít co dočinění s egocentrikem? Ztratila jsem veškerou sebedůvěru. Já bych se nikdy psychicky zhroutil. Ale neměl jsem k tomu daleko.

Nejsem člověk, co by spáchal sebevraždu. Ale často jsem na to myslela. Existuje hranice, jak vysoké může ego být? Co může být většího než být jako bůh? On byl ústy boha, který promlouval skrze něj. Takže co řekl on, platilo za slovo boží. Jak daleko je egocentrik schopen zajít, aby bylo po jeho? Tělo neslo známky hrubého násilí. Byl to opravdu strašný pohled. Od nepříjemného šéfa po ego, které se nebezpečně vymkne kontrole. Tento film se ponoří hluboko do mysli egocentrika.

EGOCENTRISMUS
Liverpool, Anglie
Je v pořádku být arogantní, pokud nejsi ignorant. A pokud jsi opravdu nejlepší ve svém oboru. Já vím, že jsem v tom co dělám nejlepší. Takže to někdy může vypadat, že jsem arogantní. Jasný? Ale to jen proto, že jsem nejlepší.

ÚSPĚŠNÍ LIDÉ
Velká ega jsou často k vidění ve světě obchodu. Milionář Frank Tough vytvořil největší obchodní síť v Evropě - Camden. Teď chce svůj úspěch zopakovat v Liverpoolu. Nikdy mě neposlouchají, ale budou. Jednou si řeknou: "Tak o tomhle mluvil". V roce 2008 přijde do Liverpoolu 1,5 milionu lidí. Tak jako přišli do Glasgow. Proč se vracejí? Cestovní ruch. Od toho tady jsme my. Vytvoříme největší turistickou atrakci mimo Londýn. A to přitáhne lidi. Mohl bych sem přivést 200 000 lidí týdně. To je polovina zdejší populace.

Při doprovázení Franka po jeden den je jasné, že jeho ego sahá do nebeských výšin. Ale můžeme ho skutečně nazývat egocentrikem? Kdybych tady stál tři dny v týdnu, vydělal bych si 3000 liber. Kolik máte vy? 150? Tak to se můžete rovnou sbalit a jít pryč. Protože já vydělám nejmíň 400 liber týdně. Jasný? Jste na hlavu? Přišel a začal nadávat. "Kurva, kurva..." Prosím, posaď se. Sedni si, prosím tě. Sedni si, kurva! Omlouvám se za ten výraz. Ale prostě jsem se neovládl.

A jak šel tamtím směrem, chytil jsem ho a přitlačil. Dokážu se z úplného klidu rozčílit jako nic. A hned se zase uklidním. Jinak se moje práce dělat nedá. Frank Tough má největší ego, jaké může kdo mít. Myslí si, že je ve všem nejlepší. Ať už děláte cokoliv, on to umí taky a umí to lépe. Je nejlepší lyžař, řidič, boxer, je nejlepší v posteli, je nejlepší v životě. Má nejlepší holky, nejlepší auta. Představte si cokoli, on si myslí, že je na vrcholu. A já si někdy říkám, vrať se na zem.

Mnohým se Frank jeví jako naprostý egocentrik. Ale v dnešní společnosti je tento termín často špatně vykládán. Skutečný význam toho slova se pojí k něčemu mnohem zlověstnějšímu. Profesor Jeremy Coid je forenzní psychiatr. Zabývá se egem už více než 40 let. Od náctiletých záškoláků po vraždící psychopaty. Zažil celé spektrum věcí, kterých je ego schopné. Ego je nezbytností pro každého člověka. Pokud nepřeroste v přehnané vnímání vlastní důležitosti. A nezačnete mít problémy s okolím.

Egocentrismus je termín, který psychologové ani psychiatři neuznávají. Vlastně to pochází z 19. století a znamená to být šílený v určitých aspektech života a chování. Egocentrismus je podle mého nepřesný termín pro narcistickou poruchu osobnosti. Výraz narcistický je odvozen od mýtické postavy Narcise. Chlapce, který se nechal unést vlastním odrazem. A stane se symbolem zničující sebelásky. Každý člověk potřebuje určitou dávku narcisismu. Narcisismus je spojen s úspěchem.

Má to přímé spojení. Čím více narcistní jste, tím jste v životě po finanční stránce úspěšnější. Psychologové sestavili seznam devíti osobnostních charakteristik, které se váží k narcistní poruše osobnosti neboli NPO. Mnoho z nás tyto vlastnosti vykazuje, ale naučili jsme se je ovládat. Ale pro ty, kteří ne, se stejně jako v tlakovém kotli nebezpečí zvyšuje s tím, jak se ručička dostává do červeného pole. A Frank jasně vykazuje 3 z 9 hlavních vlastností. Když jsi sebevědomý a umíš tancovat, holky se jen hrnou.

A ty to roznesou mezi další. Arogance. Řídím největší turistickou atrakci ve Spojeném Království. Takže vím, že jsem dobrej. Velkolepost. Ale Frankova asi nejvýraznější vlastnost je zaujatost úspěchem. Jsem na sebe tak tvrdý kvůli selhání. Nikdy nechci selhat. Já nejsem blbec, jasný? Vždycky chci uspět ve všem, co dělám. Nazval bych se velmi sebejistým člověkem, ne egocentrikem. Neřekl bych, že jsem egocentrik. Je to idiot! Johne! Johne! Mám řvát hlasitěji? Učím se strašně rychle.

Tvoji práci bych se naučil tak za půl roku. Jeho práci bych zvládl za půl hodiny a její tak za 15 minut. Jasný? Promiňte. Teď mluví moje ego. Ačkoli Frank vykazuje 3 znaky narcistické poruchy osobnosti, abyste byli klinicky diagnostikováni, musíte mít 5 a více vlastností dominující vaší osobnosti najednou. Takoví jedinci mohou mít skoro až nezdravou osobnost. Všichni byli 11. zářím otřesení. A já si jen říkal, já přece v New Yorku nebydlím. Existuje 9 vlastností spojovaných s egocentrismem.

Neboli narcistickou poruchou osobnosti. Jako tlakový kotel, když má nějaký jedinec 5 a více ručiček v červeném poli, může to vyústit v NPO. Neboli skutečného egocentrika. Frank vykazuje vyšší ego, než na které je většina z nás zvyklá. Má 3 znaky a je proto na žebříčku relativně nízko. Ale přidání jen jednoho dalšího znaku může udělat velký rozdíl. Když lidé mluví o nějaké tragické události a celí se třesou, já se na ně jen dívám a myslím si no a co?

CHLADNOKREVNÝ NARCISTA
David je na žebříčku o stupeň výš. Má 4 vlastnosti spojované s NPO. A nejvýraznější je neschopnost empatie. Kvůli obavám ze ztráty zaměstnání si přeje zůstat v anonymitě. Vlastně jsem o 11. září hodně přemýšlel. Všichni byli ten den otřesení a já si jen říkal, já v New Yorku nebydlím. To není normální cítit se takhle distancovaný od zbytku lidstva. Oni jsou nesobečtí. Lidé v mém městě se 11. září shromáždili na ulicích a objímali se a plakali. A já si říkal:"No teda, něco se mnou není v pořádku."

Na mě to nijak nepůsobí. Neschopnost empatie je jedním ze znaků NPO. Je to velice ošidné. Oni se nestarají. Je jim jedno, jestli jste zraněný. Nebudou litovat, když vám zlomí srdce. Tito jedinci jsou často neschopni lásky. Nechovají k ostatním žádné hluboké city. Nemají pocit viny. Těžké případy NPO nemají výčitky. To jim v podstatě ulehčuje jít si za svým. Pokud vám není líto, že jste někomu ublížili nebo někdo přijde o všechno, protože jste ho okradli, tak vás nic nebrzdí. Jdete dál.

Davidova neschopnost empatie nejen, že ovlivňuje jeho názory a chování k ostatním. Má vliv i na jeho vnímání sebe sama. Díky tomu se ho nejdůležitější momenty v životě nijak nedotýkají. Šel jsem na pohřeb mého otce a lidé, co jej sotva znali tam stáli a plakali. Neměl jsem radost, že můj otec zemřel. Ale nebylo mi do breku. Nevím proč. U narcistů asi není žádná hranice emoční únosnosti. Dokonce to, co mnozí považují za nejšťastnější den jejich života nechává Davida chladným.

Když jsem se ženil, od začátku jsem neměl v úmyslu být věrný po emoční stránce, neměl jsem v úmyslu být emočně oddaný, nejspíš jsem nezamýšlel být věrný ani fyzicky. Jako bych to udělal jen proto, že se to ode mě očekávalo. Chcete abych se oženil? Fajn, udělám to. Ukážu se tam. Půjdu na tu svatbu, řeknu, co chcete, ale nic to pro mě neznamená. Když tam potkám družičku, za nic neručím. David platí za osamělou existenci na někoho, kdo má jen 4 znaky NPO. Aby vás klinicky diagnostikovali, potřebujete jich 5 a více.

A jak se to pozná? Psychologové sestavili jednoduchý test. Podle toho, kolikrát odpovíte ano na následující otázky, se pozná, jestli trpíte NPO. Oceňují lidé často vaše zvláštní dovednosti nebo úspěchy? Slýcháte, že si o sobě příliš myslíte? Myslíte hodně na moc, slávu nebo uznání, které by jednou mohlo být vaše? Když máte s něčím problém, chcete často mluvit s nadřízeným? Je pro vás velmi důležité, aby vám lidé věnovali pozornost nebo vás jakkoli uznávali? Máte pocit, že si zasloužíte zvláštní zacházení?

Očekáváte často, že lidé budou dělat co jim řeknete jen kvůli tomu, kým jste? Považujete často za nutné jít si za svým i přes mrtvoly? Řekli byste, že vás problémy nebo city jiných lidí nezajímají? Závidíte hodně ostatním? Myslíte si, že jen hrstka lidí stojí za váš čas a pozornost? Mnohokrát děkuji. Pokud jste odpověděli ano na pět a více otázek, mohlo by to znamenat, že máte NPO. Zhoubná sebeláska od doktora Sama Vaknina je jedním z prvních skutečných pokusů o porozumění narcisismu.

Narcista je závislý na droze, tak zvaném narcistickém zásobování. Narcistické zásobování je vznešený pojem, který popisuje všechny formy pozornosti. Pozitivní i negativní. Narcisté jsou velmi prospěchářské, velmi pragmatické a velmi flexibilní víceúčelové stroje. Mají, jak já říkám, rentgenový zrak. Jsou schopní okamžitě odhalit slabosti, zranitelná místa, záliby, strach, naděje, emocionální potřeby každého v jejich okolí. A využít jich okamžitě, tvrdě a nemilosrdně.

Narcisté nikdy nelitují svých činů jednoduše proto, že se neshledávají odpovědnými za následky svých činů. Setkat se s takovýmto jedincem může být hrozný zážitek. Obzvlášť když to musíte dělat každý den. Pracovní prostředí je známé prostředí pro příběhy o egocentricích. Deset let jsem byla šikanována. Seděla jsem v autě a nemohla odjet. Buď proto, že jsem měla strašný vztek nebo jsem se zalykala slzami. Hlavní manažer měl ve zvyku zničit něčí pověst a pak ji znovu vystavět. A zaměřil se na mě.

EGOCENTRICKÝ ŠÉF
Charlotte bývala úspěšnou personální manažerkou v obchodě v centru města. Brzy se její vysněné zaměstnání změnilo v noční můru. Když jí její šéfka dělala ze života peklo. Když jsem ji poznala, byla velmi okouzlující, přátelská a pohledná. A cítila jsem, že budeme mít velmi silný pracovní vztah. Věci se začaly měnit během několika měsíců. Začala se chovat velmi chladně, byla ke mně velmi tvrdá a kritizovala všechno, co jsem udělala. Adrian byl manažerem v softwarové společnosti.

Dokud se ve firmě neukázal nový šéf. Vedoucí mého úseku si mě zavolal, aby si se mnou neformálně promluvil. A z tohoto rozhovoru se stalo disciplinární slyšení. Řekl mi, že mi budou muset dát napomenutí. Což mě překvapilo. A on řekl: "Tvoje práce je monitorována. Sledujeme tě." Ellen, povoláním učitelka tvrdí, že ředitelka proti ní vedla kampaň za účelem ji zničit. Ty inspekce začaly narušovat můj vztah se žáky. To na tom bylo nejtěžší. Byla jsem velmi nervózní a měla jsem pocit, že mě někdo sleduje.

Do třídy vešel tmavý stín. Z většiny narcistů se v práci stanou tyrani. Posmívají se, týrají, sadisticky vyvolávají bolest. Někdy bezdůvodně. Většinou podřízeným. Jsou poslušní vůči výše postaveným a sadističtí vůči podřízeným. Přišla jsem o veškerou sebedůvěru. Věděla jsem, že takový tlak nesnesu. Doma jsem začala být výbušná. Byla jsem nesnesitelná. Já bych se nikdy psychicky nezhroutil. Ale měl jsem k tomu blízko. Nejsem člověk, který by spáchal sebevraždu.

Ale často jsem na to myslela. Narcisté odhalí slabost, odhalí zranitelnost a v důsledku odhalí slabé lidi, zranitelné lidi. To znamená, že narcisté cítí určitý odpor k dětem, starším lidem, nemocným, slabým, zranitelným. Tihle všichni v narcistovi probouzí sadistický impuls. Aby působil větší bolest, aby využil té zranitelnosti. Aby rozšířil tu slabost, aby ji předem určil. Narcisisté jsou predátoři. A raněná zvířata jsou dokonalou kořistí. Najít někoho s 5 a více znaky NPO není snadné.

Není divu, že je mnohem jednodušší najít někoho, kdo zná narcistu. Než někoho, kdo přiznává, že jím sám je. Doktor Sam Vaknin nás poslal správným směrem. Být vůdcem sekty, u kterého jsou vyžadovány tyto schopnosti, kde jsou lidé nástroji blízkými zvířatům. Nebo je vyžadována disciplína, kde nemůžeme mluvit o kritizování. Tohle je mokrý sen narcisty. Být v centru nic nenamítajících, nemyslících, naprosto oddaných lidí. Vůdce sekty je dokonalým příkladem extrémní narcistní osobnosti. Obvykle mívá 7 až 8 znaků. Nejvýraznější bývají nadměrná touha po uznání a využívání ostatních.

VŮDCE SEKTY
Bob Pardon se zabývá sektami už 15 let. Vede skupinu na pomoc obětem a věří, že náboženství je pro narcistu skvělý nástroj k ovládání ostatních. Dnes si povíme o narcistické poruše osobnosti. Před několika lety jsme se s Judy setkali s materiály muže jménem Sam Vaknin. Nejspíš jste o něm nikdy neslyšeli, ale my jsme zjistili, že jeho materiály jsou velmi užitečné při práci s lidmi, kteří byli členy destruktivních skupin. Jak já to vidím, tak profil vůdce sekty dokonale sedí na narcistickou poruchu osobnosti.

Osoby s NPO přitahuje vůdcovství hlavně proto, že náboženství je úrodnou půdou pro jejich výmysly. Jak lépe projevit svou moc, než být v roli boha. Mezi všemi vůdci sekt bychom těžko našli většího egocentrika než Davida Berga. Jeho sekta "Děti boží", kterou založil v roce 1968, skončila výukou jeho vlastních narcistních vlastností. Brzy se změnila v globální hnutí, rozšířila se do 130 obcí. Ale pro mnohé představovala vězení plné vykořisťování, zneužívání a ovládání mysli.

Jsou důkazy, že měl David Berg NPO. Rozhodně měl falešný pocit vlastní důležitosti. Měl pocit, že byl vyvolen bohem, aby byl jeho prostředníkem. Několikrát předpověděl konec světa. Rozhodně byl posedlý fantazírováním o neomezeném úspěchu a slávě. Takže existuje množství příkladů, že Berg měl NPO. Ti, kteří se narodili do Bergovy sekty neměli na výběr a museli následovat jeho ideály. Jako jsou sestry Jonesovy, které byly svědky Bergova narcisismu od raného věku.

Berg se nepovažoval za boha, považoval se za jeho prostředníka. Bůh mluvil skrze něj. A my jsme samozřejmě bohu nerozuměli. Byli jsme jenom hloupé děti. To on nám vysvětloval, co tím bůh myslel. Takže co řekl, bylo slovo boží. David Berg často říkal, že on je jediný moudrý, on jediný mohl interpretovat bibli. On jediný byl přínosem. Mnoho náboženských sekt vyústilo v hromadnou sebevraždu. Ale někdy slouží k něčemu stejně tak zvrácenému. Berg vytvořil vlastní bibli.

Aby skrze ni mohl šířit myšlenku promiskuity. Měl všechny možné sexuální úchylky. Oslavoval sex na úrovni, která je prakticky za hranicemi chápání. Berg dokonce využíval vlastní ženu Karen, aby přilákala nové následovníky. Napadlo ho, že on a Karen Zerby budou chodit do nočních klubů a on se bude bavit tím, jak flirtuje s mladšími muži nebo s muži jejího věku a myslel si, že je dobrý nápad, aby je vzala do hotelu a vyspala se s nimi. Neříkal tomu prostituce, ale flirtovací rybaření.

On byl rybář a ženy byly návnady na háčku. A ti bohatí osamělí muži byli rybami. Bergův idealismus měl úspěch. Jak se společenství rozrůstalo, Berg zrušil věkový limit pro sexuální partnery. Sex byl prostě součástí života. Byl všude. Dospělí chodili nazí a měli sex přímo tam každou noc v našem pokoji. Učitelé předváděli sex. Měli jsme hodiny předvádění sexu. Shromáždili nás, i dvou a tříleté a učili nás jak mít sex. Akorát některé děti to opravdu dělaly, protože jim to ve škole řekli.

Věděla jsem, že je do mě zamilovaný dospělý muž a to mi bylo teprve šest. Když jste se zalíbila dospělému muži v komunitě, nic jste s tím nenadělala. V některých případech, i když vás k tomu nepřinutili, nebyla jste znásilněná, pořád šlo o zneužití, protože to platilo mezi všemi dospělými. Nebyl nikdo, za kým byste mohla jít a stěžovat si, když k něčemu došlo. Je neuvěřitelné, že Berg vedl sektu "Děti boží" celé čtvrtstoletí. Než v roce 1994 zemřel. Někteří jeho narcistickou osobnost nikdy nezapomenou.

Jeho odkaz dnešní generaci je jen bolest. Viděla jsem tolik ublížených lidí. Někteří spáchali sebevraždu, berou drogy. Úplně jim to zničilo život. A spousta statečných šla dál. Ale naší generaci David Berg jedině ublížil. S nejméně 7 z 9 možných znaků NPO je vůdce sekty nebezpečným příkladem narcistní osobnosti. Ale jaký člověk by mohl mít všech 9? Nikdy předtím nebyl nikdo diagnostikován s plným počtem. Až doteď. Obvykle mají lidé 1 nebo 2 znaky narcistické osobnosti.

Brian jich měl 9. Všech 9. Při hledání největšího egocentrika, vůdce sekty vykazuje nejméně 7 z 9 možných znaků narcisty. Se stovkami následovníků se vůdce sekty obvykle snadno najde. Ale je stejně snadné určit někoho, kdo splňuje všech 9 znaků, předtím než bude příliš pozdě? Brian Blackwell vypadá jako nevinnost sama. Milý hoch odvedle. Ale nikdo předem neviděl, že tento 18-tiletý student měl všech 9 možných znaků narcistní osobnosti. Což z něj činí nejnestálejšího, nejnevypočitatelnějšího a nejnebezpečnějšího ze všech.

NARCISTNÍ PSYCHOPAT
6. září 2004 byla nalezena těla Briana a Jackie Blackwellových v jejich domě poblíž Liverpoolu. Na místě činu bylo patrné, že těla byla velice hrubě napadena. Nebyl to pěkný pohled. Byl tam silný zápach rozkládajících se těl, v domě se hemžily roje much. Bylo to pozoruhodné místo činu, jelikož jak se pak ukázalo, dům byl zamčen ještě asi šest týdnů potom, co došlo k vraždám. To bylo docela znepokojující. Na tělech pana a paní Blackwellových bylo značné množství zranění a otevřených ran.

Dal by se použít výraz útok v afektu, který dnes často slýcháme. Oba rozhodně nesli množství zranění. Policie začala s vyšetřováním. Netrvalo dlouho a Brian Blackwell Junior se stal podezřelým a byl vyslýchán. Samozřejmě popřel, že by byl zapleten do smrti svých rodičů. Stál si za tím, že zaprvé jsme se mohli splést, a že to nejsou jeho rodiče a zadruhé, že s tím nemá nic společného. A tak to pokračovalo několik hodin výslechu. Jak policie pokračovala ve vyslýchání Briana, v případu došlo ke zvratu.

Mezi jeho věcmi našli kladivo, které považovali za vražednou zbraň. Ačkoli důkazy svědčily jasně proti němu, odmítal se přiznat. Tohle byla zásadní informace. Během výslechů působil velmi sebevědomě. Vystupoval velmi arogantně a připadal si po intelektuální stránce výš než policisté. Brzy bylo zjevné, že Brian není jen tak někdo. Když prošel psychologickým vyšetřením, byla u něj objevena narcistní porucha osobnosti. Byla jsem zapojena do případu Briana Blackwella, jelikož mě požádali, abych vysvětlila médiím, která se ohledně případu dohadovala, co je to narcistní porucha osobnosti.

Jako by to byla nějaká záhadná nemoc. Někdo to musel vysvětlit. Tak jsem se toho ujala. Psychiatři obvykle nediagnostikují NPO tak narychlo, obzvlášť u někoho, komu je 18. Ale Brianův případ byl tak extrémní, zapadal do těch škatulek už v tak raném věku, že byl očividně narcista. Po dvou dnech usilovného vyslýchání Briana se začaly události, předcházející smrti jeho rodičů vyjasňovat. Už od raného věku, kdy Brian vyrůstal v Mellingu, jeho chování nebylo obvyklé. Vždycky jsem si myslela, že je divný.

Nevypadal jako náctiletý. Oblíkal se jako starý chlap. Moc si nehrál s ostatními dětmi. Pořád byl doma. Nebyl jako ostatní. Bylo mi ho ale trošku líto, protože jeho máma na něj byla hodně upjatá. Pořád křičela jen "Briane!" a tak. Brianův vztah s jeho matkou je velmi zajímavý. Ukázalo se, že s Jackie Blackwellovou se muselo žít dost těžko. Většinu svých emocionálních potřeb si naplňovala skrz Briana. Byla na něj velmi upjatá. Snažila se z něj stále mít malé dítě.

Říkal, že jeho matka kontrolovala každý aspekt jeho života. Když Brian nastoupil na univerzitu v Liverpoolu, jeho kontrolující matka nikdy nebyla daleko. Vybírala mu oblečení a podle něj ho dokonce každé ráno oblékala. Tvrdil, že ho i koupala, což je samozřejmě u 17-letého chlapce naprosto nevhodné. Popisoval to jako velmi ponižující a otravné. Říkala mu, co si oblíkat, co jíst, všechno. Společným znakem takovýchto případů je nerozeznání hranic dítěte. Nepřijetí vznikající osobnosti dítěte.

Dítěti není dovoleno se od rodičů oddělit. Brian Blackwell často utíkal do svého smyšleného světa. Takže spoustu času strávil ve svém pokoji, když byl o víkendu s rodiči. Pacient si vytvoří smyšlené já. A nahradí své skutečné já touto náhražkou. Snil o tom, že je skvělým tenisovým hráčem. Někým, kdo je ohromně populární a má všechny výhody úspěšného sportovce. Tento člověk pak díky svému smyšlenému já sbírá narcistické potřeby od svého okolí. Pozornost, uznání, ocenění, pochvaly a dokonce i autoritu.

Všechny formy narcistického zásobování. Brianovo smyšlené ego mezinárodně uznávaného tenisového hráče převažovalo nad jeho skutečným životem. A brzy dodalo Brianovy odvahu seznámit se s dívkami. Důležitým krokem vpřed v Brianově případu bylo, že na univerzitě potkal dívku Amal. A Brian cítil potřebu ji ohromit. Řekl jí, že jí koupí auto a taky to udělal. Aby mohl koupit auto, potřeboval peníze, které sám neměl. Tak použil všech nutných prostředků. Bez vědomí rodičů Brian vyprázdnil svůj spořící účet, aby mohl financovat svůj smyšlený život celebrity.

Také ji zaměstnal jako svou sekretářku. To byla fiktivní pozice. Ona uvěřila, že ho sponzoruje Nike a Fischer. Protože byl tenisovým hráčem. On žádné takové sponzory neměl. Sepsal dlouhý dokument, podrobně popisující její povinnosti jako jeho sekretářky. A dokonce jí vypsal šek na 39 tisíc liber. Ten byl také falešný, protože měl v bance jen 9 pencí. Vrcholná chvíle přišla, když ji Brian pozval na dovolenou do USA. Aby ho viděla při jeho fiktivním tenisovém turnaji.

Souhlasila. Nakonec musel dostát svému slibu a vzít Amal na dovolenou. Myslím, že je důležité, že jeho rodiče byli zabiti noc předtím, než měl odletět. Brian koupil přes internet dvě letenky do New Yorku na tátovu kreditní kartu. Když na to přišli, jeho rodiče se rozhodli mu domluvit. Briane? Brian tvrdí, že v tu chvíli prostě vypěnil. Nikdy nekritizujte narcistu. Nikdy se s ním nedohadujte. Nikdy netvrďte, že narcista je bezmocný. Nebo že je ignorant. Že něco nezvládne.

Zrovna věšel obraz, takže poblíž leželo kladivo. Brian ho zvedl a zaútočil na svého otce. Řekl, že to kladivo zasekl do otcovy hlavy. Zdá se, že jeho matka vešla do místnosti, a protože věděla, co se děje, přinesla si s sebou nůž. Brian tvrdí, že jí ten nůž vzal, praštil ji kladivem a pak ji bodnul. Pobodal ji do krku a hrudníku. Pak se vrátil ke svému otci a také ho bodnul do krku a do hrudi. Bodnul ho minimálně třiadvacetkrát. Síla útoku byla tak velká, že umělý chrup jeho otce mu vylétl z úst jedinou ranou, kterou mu také zlomil čelist na obou stranách.

Odtáhl svou matku za nohy do koupelny. Podle mě je zajímavé, že ho matka koupala. Koupala ho i noc předtím. Takže ji vzal na místo jeho vlastního ponížení. Navzdory brutální vraždě jeho rodičů, Brian pokračoval v plánu vzít Amal na výlet do New Yorku. Je neuvěřitelné, že i když zabil vlastní rodiče, během velmi krátké doby dokázal tuto hroznou myšlenku potlačit, setkat se se svou přítelkyní a vydat se na dovolenou, kde s ní strávil téměř dva týdny. Až na jeden incident, kdy se rozčilil a když se vrátil z koupelny, byl klidný, nepojala žádné podezření.

Dokázal celou tu strašnou událost potlačit. O dva týdny později se Brian vrátil do domu. Vrátil se do toho domu pro nějaké věci i přes přítomnost jeho rodičů. V té době musela být těla ve velmi pokročilém stadiu rozkladu. I přesto byl schopen se s tím nějak vyrovnat, vzít si co potřeboval a odejít. Brian se konečně po dvou dnech vyslýchání přiznává k zabití svých rodičů. Jeho případ se zapsal do britské kriminalistiky. Naricstní porucha osobnosti byla v případu Briana Blackwella poprvé úspěšně použita jako obhajoba v případě vraždy.

Brian byl usvědčen ze zabití. Ne vraždy jeho rodičů. Soud uznal, že jeho odpovědnost za tyto činy byla zmírněna narcistní poruchou osobnosti. Ačkoli byl trest Brianovi snížen, je nepravděpodobné, že by byl kdy propuštěn. A rozhovory s ním jsou zakázány. Mluvit s někým, kdo nese všech 9 znaků NPO a není vůdcem sekty nebo nesedí ve vězení se zdá být nemožné. Narcista nikdy nepřizná vlastní vinu. Narcista nikdy nepřevezme odpovědnost. Ne že by přišel a pyšně řekl: "Já jsem narcista".

Na to není nikdo pyšný. A narcista to nepřizná. Ne, ne. Zapomeňte na to, je to na nic. Ta děcka mi lezou na nervy. Postřílet je. Ačkoli někdy leží odpověď přímo před vámi. Poslyšte, když se vám odpověď nelíbí... Střih. Už to opakuju po sedmnácté. Existuje 9 znaků určujících narcistní poruchu osobnosti. Velkolepost, arogance, posedlost úspěchem, nedostatek empatie, přesvědčení o vlastní vyjímečnosti, přivlastňování vyžadování přehnaného uznání využívání jiných a závist.

Do této chvíle se zdálo, že rozhovor s někým, kdo splňuje všech 9, není reálné. Jednalo by se o extrémně nebezpečného jedince. Ale po dvou dnech rozhovorů se světovým expertem na NPO se brzy ukázalo, proč se Dr. Sam Vaknin v tomto oboru tak vyzná. Byla mi diagnostikována narcistní porucha osobnosti, tudíž jsem narcista. A všechny vlastnosti, které se jinak vyskytují odděleně se ve mně spojují, jak se obávám.

UVĚDOMĚLÝ NARCISTA
Skopje, Makedonie
Konečně jsme našli narcistu 9. úrovně. Sam je jedinečný. Nejen, že nese všech 9 znaků, ale už přes 20 let si je svého stavu vědom. Jsem uvědomělý narcista, což je vzácnost. Většina narcistů to o sobě neví. Nemají schopnost posoudit sami sebe. Nejsou schopni se na sebe podívat a uvědomit si, že jsou sami zdrojem vlastního neštěstí, neúspěchů a problémů. Ale sebeuvědomění není lék. Není to totéž. Když o sobě někdo ví, že je závislý na kokainu, mu nepomůže se závislosti zbavit.

Jako drastický pokus o vyléčení se Sam přestěhoval do exilu ve východní Evropě. Poprvé mi diagnostikovali narcistní poruchu osobnosti v roce 1984 nebo 85. Můj narcismus ovlivňuje každou část mého života. Střih, začneme znovu.
Sam je největší autorita v oboru. Ale natáčení s narcistou 9. úrovně nebylo lehké. Nejsem schopen udržet si dlouhodobý vztah. Já necítím. Nemám žádné emoce, o kterých bych věděl. Ta děcka mi lezou na nervy. Všechny je postřílet. Nechápu, proč se lidé nerodí jako dospělí.

Je to naprosto zbytečné stadium. Nejsem schopný pracovat s jinými lidmi v týmu. Neudržím si práci. V podstatě nevydržím v jakékoli sociální interakci. Zapomeňte na to, je to na nic. Střih, znovu. A výsledkem samozřejmě je, že jsem samotář. Střih, střih, střih. Začneme znovu. Posuneme se dál. Věc, která mi chybí, a kterou bych rád zažil je schopnost cítit. Schopnost dojmout se. A schopnost vidět ostatní lidi jako plnohodnotné bytosti. Většinu času jsem v depresi, jsem smutný.

Kéž bych byl jiný. Ale nemyslím si, že je to možné. Vystřihněte to. Ne, znovu. Ačkoli Sam přiznává svou neschopnost cokoli cítit, má ženu Lidiji. Která s ním chce zůstat navzdory jeho stavu. Navzdory tomu, co si o nás lidé mohou myslet, s Lidijí jsme kompatibilní a do určité míry i šťastní. Doplňujeme se. On si ode mně bere, co potřebuje a já od něj také. Můj otec byl extrémní narcista, takže jsem se naučila jak s ním vycházet, být klidná, vyhnout se křiku a tak se vyhnout i slovnímu a fyzickému týrání z jeho strany.

Slyšíte mě? - Jo. Ten hluk je strašný. Ale ten hluk nevadí. - Ne. Proč tě to okolí tak ruší? Slyším, když děcka řvou nebo hraje hudba. O to se nestarej. To je starost někoho jiného. Ale moc jim to nejde. Za to tobě ano. Ty musíš řídit všechno. Musím mít nad vším kontrolu. Nad lidmi, nad situacemi. Musím všechno kontrolovat. Ty režíruješ tento film. To se mi nelíbí. Já ho chci režírovat. Já jsem nejvyšší autorita. Já jsem nejlepší. A ty mě pokoušíš tím, že nesmím nic dělat.

Jsi moc milý chlap. Ale pokoušíš mě už tím, že existuješ. Svou pozicí. Říkáš mi, co dělat. Protože potřebuji všechno kontrolovat, a protože na sebe nahlížím jako na výjímečnou osobnost, neustále zpochybňuji autoritu. A protože zpochybňuji autoritu vždy neúspěšně, mám vztek. Sam byl ochoten poskytnout nám jedinečné vysvětlení z jeho pohledu, proč extrémní narcista někdy nekontrolovaně vypění, jak tvrdil obhájce Briana Blackwella. Když se cítím ublížený, má pocit, že jsem ignorován, že jsem vynecháván.

Mám pocit, jako bych se rozpadal na molekuly, jako by byla ohrožená moje samotná podstata. A mám pocit, že musím okamžitě navrátit rovnováhu. A to jedině tím, že odstraním zdroj frustrace. Nejde o krutost, je to zoufalý pokus ubít i ten nejmenší náznak kritiky nebo nesouhlasu, který ohrožuje rovnováhu, kterou jsem celá léta budoval. Rovnováhu, která tvoří mou osobnost. Ty existuješ, abys mě zničil. Abys mě zabil. Takže já jsem tady, abych zničil tebe. Doktor Sam Vaknin, Brian Blackwell a vůdce sekty David Berg jsou všichni extrémními příklady narcistní poruchy osobnosti.

Ale dají se vyléčit? Je velmi těžké vyléčit poruchu osobnosti. Porucha osobnosti je už ze své podstaty nedílnou součástí psychologického charakteru člověka. Ale můžeme lidem pomoci ovládat svá nutkání. Spousta terapeutů a odborníků na psychické poruchy vám řeknou, že narcismus je léčitelný. Že je možné ho zvrátit nebo úplně vyléčit, nebo že se dají upravit některé aspekty chování. Což není pravda. Narcismus je osobností narcisty. Nemůžete vyléčit narcistu, protože je nemožné vymazat jeho osobnost.

Odhaduje se, že na světě je asi 6 milionů lidí, kteří by mohli trpět únosnými stupni NPO. Ale s tak málo diagnostikovaným stavem může jejich počet být mnohem vyšší. Je velmi obtížné určit, kdo konkrétně ji má, protože už ze samé podstaty, pokud jste narcista, myslíte si, že jste lepší než ostatní lidé. Jste skvělý. Takže nepůjdete k doktorovi, abyste si stěžovali.

Jedno je jisté, a to, že ti, kterým byla diagnostikována narcistická porucha osobnosti, neboli skuteční egoisté, uspokojují své potřeby na úkor ostatních. A z toho důvodu jim nikdy nedojde potrava. Jsme nadřazený druh. Převyšujeme obyčejné lidi. Jsme přírodní supermani. Zasloužíme si využívat dostupnosti všech kolem nás. Naštěstí se každý rok narodí 100 milionů lidí. Každý rok máme 100 milionů nových možností.
titulky na amara.org: Veronika Surovcová
x Dokumenty o lidech, kteří trpí egocentrismem nebo narcistickou poruchou osobnosti (NPO). Lidé, kteří jsou narcisté pravděpodobně nehrozí, že spáchají sebevraždu, ale někdo, kdo s nimi musí žít nebo pracovat, to pravděpodobně udělá. Přestože tento dokument zaměřuje na popis bílých mužských narcisistů, může se týkat i žen a mužů jiných ras.

Existuje asi devět základních rysů NPO a nemusíte mít diagnostokováno všech 9 zároveň. Potřebujete pouze 5 a musí se prokázat tyto příznaky. Nebojte se - je to těžké být diagnostikován s NPO, protože existuje mnoho dalších poruch osobnosti, které mají podobné příznaky.

Německo. Současnost. Učitel gymnázia Rainer Wenger se rozhodne během jednotýdenního projektu na téma "Státní formy" vyzkoušet jeden pokus, aby zhmotnil studentům počátek diktatury. Pedagogický experiment s ničivými následky. Nejdříve to začalo neškodně s pojmy jako disciplína a pospolitost, ale během několika dnů se teorie změnila v praxi. Název projektu: Vlna. Už třetí den začínají studenti ty, kteří smýšlejí jinak, odstraňovat a ustrkovat. Když se situace na turnaji ve vodním pólu nakonec vyhrotí, rozhodne se učitel experiment zrušit. Příliš pozdě! Vlna se už dávno dostala mimo kontrolu… Trailer s českými titulky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.