xVybraná videa
Závislosti komplet na práci na tabáku na sexu na nakupování na lécích na jídle na internetu na hracích automatech na drogách na alkoholu Rozhovor s Karlem Nešporem o praktikování jógy, smíchu a životním zrání. Karel Nešpor hovoří také o cestách jak bojovat s alkoholem, kouřením nebo o psaní básní, jeho životních přesvědčeních a nejen východní filosofii.
text k videu
Karel Nešpor
*24. srpna 1952 v Karlových Varech. Významný český psychiatr, který vystudoval na Lékařské fakultě v Plzni, se po celý svůj profesní život věnuje hlavně boji se závislostmi. Již od roku 1991 vede mužské oddělení závislostí v Psychiatrické léčebně Bohnice. Přednáší a během svého života napsal více než 30 knih. Je velkým průkopníkem jógy a smíchu. Provozuje internetové stránky www.drnespor.eu.

PhDr. Magdalena Frouzová
Významná česká psycholožka a terapeutka, manželská a předmanželská poradkyně (od roku 1995), psychoterapeutka (od roku 1998), supervizorka (od roku 2003) a adiktoložka (od roku 2010). Zaměřuje se na problematiku závislostí. Vede nestátní ambulantní zdravotnické pracoviště Institut pro výzkum rodiny (IVR), je předsedkyní o. s. Skálův institut. Doktorka Frouzová je autorkou řady knih a odborných textů. Přednáší na Karlově univerzitě v Praze.

Závislost na internetu, chatu, počítači…
Existuje něco takového jako "závislost na počítači"? Rozhodně ne v medicinském slova smyslu! V jednotlivých příbězích takto závislých pacientů se objevují analogie všech znaků závislosti, i když je jasné, že se o závislost v pravém slova smyslu jednat nemůže, protože počítače nelze považovat za "látku" ve smyslu Mezinárodní klasifikace nemocí. Výzkumy ukazují, že ve sledovaných skupinách závislých osob byl zjištěn vysoký výskyt jiných duševních problémů. Jednalo se například o úzkostnou poruchu, bulimii nebo jinou poruchu příjmu stravy, patologické nakupování, sklon k nezvládanému hněvu a zneužívání alkoholu nebo jiných návykových látek. Nadměrné zneužívání internetu může rovněž souviset s nezvladatelným manželským konfliktem nebo syndromem vyhoření (popřípadě s chronickým pracovním stresem). Zdá se tedy, že "závislí na počítačích" taktéž tvoří nesourodou skupinu. Při překonávání tohoto problému je vhodné analyzovat potřeby, které se tímto způsobem postižení pokoušejí prostřednictvím počítače uspokojovat, a pomoci jim nacházet vhodnější alternativy.

"Při natáčení jsme se snažili vyhnout častému postupu rozhovorů s odborníky, takzvaným "mluvícím hlavám." K tomuto cíli jsme se pokusili využít možností, které poskytuje moderní digitální technologie. Při natáčení jsme použili reflexní klíčovací stěnu, v postprodukci jsme kladli důraz na důslednou práci s animací a grafikou. V některých sekvencích je využito až šestnáct grafických vrstev. Samozřejmě jsme se snažili, aby zajímavá forma vizuální strany nezastiňovala důležité obsahové informace, ale právě naopak Đ aby je pomohla divákovi lépe vstřebat", říká autorka a režisérka cyklu Šárka Slezáková.
x Příběhy o nemocech, u kterých léky nezabírají. Dokumentární cyklus Závislosti je součástí projektu "Můžu ti pomoct?", který se mimo jiné zabývá primární prevencí rizikového chování mladých lidí.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.