xVybraná videa
text k videu
Charles Lindbergh (1902-1974), muž, jehož popularita se ve své době dala měřit se slávou Jurije Gagarina či Neilla Armstronga. Syn z typické středostavovské americké rodiny si už v mládí zamiloval létání. Načas se stal vojenským pilotem a později působil u letecké pošty. Bravurně zvládal pilotáž i navigaci, svůj letoun byl schopen i sám opravit. V roce 1926 se rozhodl, že zkusí štěstí a pokusí se o získání ceny Raymonda Orteigy. Představovala 25 000 dolarů pro toho, kdo jako první překoná bez mezipřistání vzdálenost mezi New Yorkem a Paříží anebo opačně. Lindbergh získal potřebnou částku peněz a nechal si za ni postavit letadlo konstruované pro transatlantický let. Zcela sám pak 20. května 1927 se svým strojem nazvaným Spirit of St. Louis odstartoval z New Yorku a po více jak třiceti třech hodinách ve vzduchu dosedl na pařížské letiště Le Bourget. Svět propukl v jásot.

Lindberghovým činem letectví učinilo několik mílových kroků vpřed. A pro něj samého začal nový život Đ život člověka, který ztratil své soukromí. Nejen kvůli své slávě letce, ale i osobní tragédii, jež ho postihla v roce 1932, kdy byl unesen a zavražděn jeho syn. A později, ve druhé polovině třicátých let, v souvislosti s oficiálními cestami do nacistického Německa. Po vypuknutí 2. světové válcky se aktivně angažoval v izolacionistickém hnutí. To mu mnozí vyčítali po přepadení USA Japonci. Na bojích s císařským letectvem se na sklonku světového konfliktu v Tichomoří sám podílel a v očích veřejnosti se tak rehabiliotval. V padesátých letech radil americké vládě i několika leteckým firmám. Ke stáru se věnoval ekologii a etnografii, putoval po Filipínách a nakonec se odstěhoval na havajský ostrov Maui, kde také zemřel.
x 21. května 1927 dosedl na pařížském letišti po třiceti třech a půl hodinách letu z New Yorku "Spirit of St. Louis". Svět se opět změnil a změnil se i život odvážného pilota, který transatlantický let podnikl.

Danger Flight (1939)
"Tailspin Tommy" first appeared as a comic strip shortly after Charles Lindbergh’s epic 1927 flight across the Atlantic. Tommy was such a popular character that he soon branched out into books, radio, and several different movies. While the original serial was released in 1934, this one-hour short shows the youthful aviator was still popular with audiences in 1939. Actor John Trent made at least four Tailspin Tommy movies; here he shares the screen with Marjorie Reynolds, who would later star in the television comedy “The Life of Riley.”
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.