xVybraná videa
text k videu
Boj s Rudým baronem
Píše se rok 1943 - a Němci ještě stále vyhrávají válku. Být bojový pilot a k tomu Afroameričan, který má kromě válečných problémů ještě starosti s předsudky a rasismem, není žádný med. V alabamské Tuskegee šikovní rekruti tmavé pleti bojují nejen proti nepříteli, ale také o uznání bigotních nadřízených, kteří nevěří, že černoši mají dostatek kuráže a inteligence na to, aby se mohli stát bojovými piloty. Černí chlapci ze stíhací letky 332 přesto vytrvale trénují a překonávají nespočetné překážky, aby dokázali, že jsou silnější, rychlejší, houževnatější a lepší letci než většina bílých pilotů, a mohli vzlétnout proti nepříteli. V hlavních rolích válečného dramatu z produkce HBO, které bylo natočeno podle skutečných událostí, hrají Laurence Fishburne, Allen Payne, Malcolm-Jamal Warner ad. [

Prožijte s válečnými piloty dramatické okamžiky bojového vypětí! Díky realistické animaci se ocitneme nad evropským válčištěm, mj. při útoku na německé letiště v Pardubicích. Budeme v kokpitu spolu s černošskými piloty, kteří byli po dlouhou dobu považováni v americké armádě za druhořadé. Americká dokumentární rekonstrukce

Letci z Tuskegee
Stíhací skupina „Tuskegee Airman“ bojující proti německé Luftwaffe se nerodila lehce. Vojáci černé pleti byli ministerstvem války považováni za podřadné, neschopné zvládnout složité moderní zbraně a byli odsouzeni k plnění pomocných úloh. Pilotování stíhacího letounu v jejich případě nepřicházelo vůbec v úvahu. Prezident Roosevelt pod tlakem černošského tisku, Národní asociace pro rozvoj barevného obyvatelstva a dokonce i své vlastní manželky nařídil v roce 1939 otevření kurzu pro černošské studenty, kteří se chtěli stát civilními piloty. V prosinci 1940 uvolnilo ministerstvo války jeden milion dolarů na vybudování vhodné výcvikové základny v Tuskegee v Alabamě.

Program s cílem vycvičit z černochů stíhací piloty označovali jen za „pokus“. Okamžitě se ale začali hlásit zájemci – hrdí sami na sebe a nadšení, že budou prospěšní. Přestože armáda nevěřila v jejich schopnosti, výcvikový program nijak neupravila. Absolventi zvládli úspěšně všechny činnosti a bojové postupy jako bílí frekventanti. Druhá světová válka umožnila černošským vojákům dostat se do vysoce kvalifikovaných bojových jednotek, odvést prvotřídní práci a ukázat většinové populaci, že rasová segregace je hloupost. V dubnu 1943 dostala první letecká jednotka složená výhradně z afroamerického personálu – 99. peruť – rozkaz k přesunu na středomořské bojiště. V červnu 1944 se k ní připojily další tři černošské perutě a společně vytvořily 332. stíhací skupinu známou jako – letci z Taskegee.

Dejte nám křídla
Letecké souboje, akrobatické kousky, tragické i hrdinské příběhy tvořily dějiny československého vojenského letectva. Z letců se poprvé stanou válečníci a i díky nim pronikne Československo do světa. Režie J. Tabery

Z letců se poprvé stanou válečníci a i díky nim pronikne Československo do světa…

Průkopnící létání a první létající válečníci. Někteří padli, sotva jim narostla křídla. Další však vyšli z ohně první světové války přesvědčeni o tom, že letadlům patří budoucnost. Naučili létat nově vzniklou zemi, roznesli její jméno do celého světa. A dali svému národu osobnosti, ke kterým mohl vzhlížet.

První díl zachycuje úplné začátky létání a první používání létajících strojů k bojům. Z průkopníků a nadšenců se postupně stali hrdinové a učitelé záchranců Evropy.

Nová zem uprostřed Evropy zastíní i aviatické velmoci, přichází totiž čas Králů vzduchu…

V druhém dílu série potkáváme vojenské letce mladé republiky jako rostoucí evropské hvězdy. Stávají se nejprve akrobatickými leteckými esy, pak zaslouženě sportovními celebritami, na které se chodí dívat statisícové davy diváků. Jména jako Novák, Malkovský, Peřina patří k nejlepším na světě. Jenže za západní hranicí začíná zbrojit na budoucí válku Hitler. Československá letecká esa, králové vzduchu, jsou jednou z nadějí při budování obrany.

Mnichovská dohoda nezabránila československým pilotům, aby se zařadili mezi stíhací esa

S pocitem neodčinitelné zrady přátel ze západu byli smeteni z oblohy, kterou v předvečer druhé světové války ovládli. Ale znovu se vznesli, aby v doposud největší letecké bitvě v dějinách pomohli zachránit svět, ve kterém vyrostli a žili.

Třetí díl zastihuje československé vojenské piloty po mnichovské zradě. Organizovaně i jako jednotlivci se jich desítky a stovky snaží dostat do zahraničí. Nejdřív přes Polsko, pak přes Maďarsko, někteří to nestihnou. Ti šťastnější už bojují ve Francii, další zůstanou v zajetí Rudé armády. Blíží se rozhodující bitva. Už neustupují, ani nemají horší technické vybavení, než nepřítel. Teď rozhodne letecké a střelecké umění. Českoslovenští piloti patří v bitvě o Británii k nejlepším. I jim patří výrok britského ministerského předsedy, Winstona S. Churchilla: „Ještě nikdy v dějinách lidských konfliktů nebylo tak velké množství lidí zavázáno takové hrstce.“

Stíhačky a bombardéry se začaly potkávat uprostřed noci a i tam byli jedni z nejlepších Čechoslováci

Českoslovenští piloti po bitvě o Británii už měli své jméno. Patřil k nim i pilot bombardéru Václav Korda z 311. perutě. Bombardovací letci byli nejohroženějším druhem Královského letectva. Statisticky byli mrtví už v polovině svého operačního turnusu, to bylo asi 40 letů nad kontinentem.

Nejúspěšnějším stíhacím letcem se stal Noční jestřáb, jak přezdívali Karlu Kuttelwascherovi. 5. května nad St. André sestřelil hned tři německé bombardéry při jednom letu. Obrovské ztráty se nevyhnuly ani stíhačům: Josef František, Josef Dygrýn, Stanislav Fejfar, Alois Vašátko. Mělo protéct ještě hodně krve. Válka ještě nekončila a českoslovenští letci ještě neřekli poslední slovo.

Křídla vah se víc a víc naklánějí na stranu Spojenců, ale na jejich misky ještě poteče mnoho a mnoho krve.

Válka je ve druhé polovině, za vlast už padly stovky československých pilotů. Ale boj neustává. Dvakrát je sestřelen František Fajtl, utíká ze zajetí, aby se znovu zapojil. Je převelen do Sovětského svazu a na ruských strojích pomáhá Slovenskému národnímu povstání. Mladý Otto Smik dokončuje výcvik a vrhá se na Němce. Stává se skvělým střelcem a brzy také leteckým esem. Ale příliš riskuje. Do Británie se konečně dostává poslední předválečná akrobatická hvězda, Jaroslav Hlaďo.

Stíhači byli špičkou ledovce. Ale proti Němcům bojovalo mnoho pilotů v bombardovacích, dopravních, záchranných nebo průzkumných letounech. Válka končí vítězstvím, i když o Prahu naši letci už bojovat nesměli. Budoucnost je v rukou politiků. Ale bez hrdinství našich pilotů by asi Evropa, Británie, i celá válka mohla dopadnout jinak.
x Dva bývalí piloti RAF Red Arrows (nyní civilní piloti a členové týmu akrobatického letectví The Blades) se vydávají na cestu za odhalením původu vzdušného boje za první světové války. Zjistí, jak se za pouhé čtyři roky letadla změnila z chatrných létajících strojů ve vojenské letouny, jaké známe dnes. Přijdou na to, že veškeré aspekty moderního vedení letecké války - od sledování po bombardování z velkých výšek - už vybrousili jejich průkopnické protějšky téměř před sto lety. Naši piloti se proletí v dobových letadlech a replikách a budou čelit stejným překážkám jako letci za první světové války. Vyzkoušejí si simulované průzkumné lety za tehdejších podmínek, střelbu i bombardovací mise a vše nakonec vyvrcholí leteckou bitvou v replice dobového letounu vybaveného fotokulomety.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.