xVybraná videa
text k videu
Pilot versus letadlo
Probíhalo první veřejné předvádění tehdy nejmodernějšího letadla na světě Airbus A320. 26. června 1988 však let skončil katastrofou. Novotou vonící letoun, který nedávno dokončili v Toulouse, vezl 123 cestujících, kteří měli slíbený vyhlídkový let kolem Mont Blancu.

Cíl zničen
Dne 1. září 1983 se z výšky 10 tisíc metrů nad Japonským mořem zřítil Boeing 747 korejské společnosti Korean Air let KAL 007. Piloti hlásili explozivní dekompresi, letoun byl neřiditelný a stroj s 269 cestujícími zmizel v moři. Během pár hodin kolovaly po Washingtonu zvěsti, že v incidentu byli zapleteni Sověti.

Příliš rušné nebe
Řízení letového provozu bylo spuštěno poprvé v Americe po 30. červnu 1956, kdy se nad Grand Canyonem v USA srazila dvě velká letadla a zemřelo 128 lidí. Série kanadských dokumentárních rekonstrukcí. Výborný dokument o tom, jak v roce 1956 srážka dvou letadel přispěla k vybudování radarové sítě, letových koridorů a vzniku amerického úřadu FAA. Vzniklo tak řízení letového provozu v podobě, jako známe dnes. Ovšem po 50 letech, kdy se hustota provozu několikrát znásobila, to přestává stačit. Připočteme-li nepřesnost radarů a řadu dalších drobných nedostatků, pomalu se dostáváme zpátky do situace v roce 1956. Uvidíte testování nového systému ADSB, který by měl situaci vyřešit. Doufejme, že změna systému se stihne dřív, než opět něčí chyba způsobí nějakou další srážku. Problémem zůstává, zda je dobrý nápad "předisponovat" lidské síly do počítačových mozků a svěřit všechny lety GPS družicím... Nemělo by se spíš říct "dost" tohle je maximální možný počet letadel na obloze a víc to prostě nejde?

Kruté nebe
Blesky a kroupy mohou poškodit letadlo a v extrémním případě mohou i vysadit motory. Budeme zkoumat několik tragických nehod, které vedly ke změnám v celém systému meteorologické služby.

Panika zabíjí
Dne 22. srpna 1985 odlétalo 137 Britů z Manchesteru na Korfu. Když se stroj rozjížděl, nevěděli, že polovina z nich má před sebou už jen necelou minutu života. Po výbuchu motoru kapitán přerušil vzlet. Vše mohlo dopadnout mnohem lépe, pokud by nezabíjela panika.

Nebezpečné ticho
Nejdůležitější důkazy přinášejí vyšetřovatelům obvykle tzv. černé skříňky. V tomto případě, kdy při vzletu stroje MD-80 zemřelo 16. srpna 1987 kromě jednoho všech 149 cestujících, inspektory přivedlo na stopu spíš to, co v záznamech zapisovačů nenašli…

Srážka na dráze
Dne 1. února 1991 přistával na mezinárodním letišti v Los Angeles Boeing 737. Rychlostí 240 kilometrů za hodinu se blížil k dráze levá 24, kde po dosednutí explodoval. Byl jeden z prvních dnů Války v Zálivu a asi každého napadlo, že na palubě letadla musela být bomba.

Vražedná námraza
Na letišti La Guardia v New Yorku dne 22. března 1992 právě vzlétal linkový letoun s 51 cestujícími na palubě. Ale piloti nedokázali stoupat. Bojovali až do konce, aby zabránili havárii. Nakonec se let US Air 405 zřítil do ledových vod zálivu Flushing Bay. Zahynulo 27 lidí.

Poslední poryv
Na dohled od letiště ve Štrasburku narazil dne 20. ledna 1992 Airbus A320 do horského hřbetu. Kapitán chtěl přistát pomocí automatických navigačních systémů, ale nakonec byl přinucen řídit letoun ručně. Několik cestujících havárii přežilo, ale byl silný mráz a nikdo ze záchranářů přesně nevěděl, kam letadlo dopadlo. Série kanadských dokumentárních rekonstrukcí

Selhání systému
Dne 19. prosince 2005 v přístavu v Miami startoval hydroplán společnosti Chalk's Ocean Airways k běžnému letu na Bahamy. Za několik okamžiků poté již padal v hořícím víru na hladinu. Ulomené křídlo nedávalo šanci na záchranu.

Concord 25.7.2000
Dňa 25. júla 2000 pri štarte z letiska Charlesa de Gaulla v Paríži sa roztrhla pneumatika lietadla Concorde leteckej spoločnosti Air France. Príčinou bola kovová súčiastka na vzletovej dráhe, ktorá predtým odpadla z iného štartujúceho lietadla - DC-10 spoločnosti Continental Airlines.Asi minútu po štarte sa lietadlo zrútilo na hotel v mestečku Gonesse pri Paríži. Všetkých 109 osôb na palube a štyria obyvatelia hotela prišli o život.

Pád lietadla v Queense 12.11.2001
Katastrofa lietadla Airbus A300B4-605R spoločnosti American Airlines poblíž New Yorku v USA. Lietadlo sa zrútilo krátko po štarte z letiska JFK na obytnú štvrť. Príčinou bolo odtrhnutie zvislej chvostovej plochy jej nadmerným namáhaním pri predchádzajúcich letoch. Spolupôsobiacou príčinou bol úplav za predošlým lietadlom. Zahynulo všetkých 260 osôb na palube a 5 ľudí na zemi.

Pád lietadla v Amsterdame 4.10.1992
Katastrofa lietadla Boeing 747-258F spoločnosti El-Al v Amsterdame, Holandsko. Lietadlu sa vo výške 2200m utrhli zo závesov motory č.3 a 4. Piloti sa pokúšali s poškodeným strojom pristáť na dráhe 27, ktorú však pri prvom priblížení minuli. Pri ďalšom pokuse sa lietadlo zrútilo na dom. Zahynuli všetci 4 členovia posádky a 47 ľudí na zemi. Príčinou boli mikrotrhliny v závese motora č.3. Odtrhnutím motora sa poškodila konštrukcia a zlyhala aj mechanika krídla.
x Dokument o letu MH17 Malajsijského letadla sestřeleného nad Ukrajinou.

Dále Kanadský cyklus dokumentárních rekonstrukcí přinese celkem dvacet čtyři nových epizod, které rekonstruují největší neštěstí civilní letecké dopravy v její historii.

Letecká doprava je relativně moderním způsobem přepravy, její historie sahá někdy do počátku 20. století a její rozvoj až do jeho druhé poloviny, přesto si ve srovnání s jinými způsoby, získala velkou oblibu. V dnešní době se těší takovému rozmachu, že každou minutu do vzduchu vzlétají tisíce strojů mířící všemi možnými směry. Rychlost a pohodlí, které poskytují, je jejich přední výhodou. A také bezpečnost. I když právě tato vlastnost přitahuje největší pozornost veřejnosti. Přestože v letectví k nehodám v poměru k provozu dochází opravdu zřídka, havaruje-li letoun, bývají následky katastrofální. Taková tragédie láká média, která jí zaručí značnou publicitu.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.