xVybraná videa
text k videu
Tupolev Tu-144
Tupolev Tu-144 byl první dopravní proudový nadzvukový letoun (SST), který se vyráběl v 70. letech 20. století v SSSR. V kódovém označení NATO se nazývá "Charger. Byl nejrychlejším dopravním letadlem na světě, jako první civilní letoun překonal rychlost zvuku a později i Mach 2. Dosáhl maximální rychlosti 2430 km/h a je držitelem i řady dalších rekordů. Náklady na jeho provoz byly nicméně vysoké a nakonec bylo tohoto typu vyrobeno jen 16 kusů.

MIG-25 Hon na lišku
"Fox bat" - neboli Létající liška bylo americké kódové označení sovětského nadzvukového stíhacího letounu MiG - 25 P. V polovině sedmdesátých let neměla žádná země k dispozici stíhačku, která by se mu vyrovnala. Ministr obrany USA James Schlesinger tehdy prohlásil, že to je tak strašná zbraň, že by zvýšení její výroby mohlo vyvolat zásadní změny ve výzbroji a strategii Západu. CIA měla k dispozici jen několik útržkovitých zpráv a potřebovala o letounu získat co nejvíce informací. 6. září 1976 se na Dálném Východě z cvičného letu nevrátil jeden z MiGů - 25. Sovětské velení si ani v nejmenším nechtělo připustit, že by se dostal do rukou Američanů. A přece se to stalo.

Challenger: Vteřiny do katastrofy
Rozpad Challengeru 73 sekund po startu je považován za jednu z nejdramatičtějších událostí 20. století. Prezident Ronald Reagan označil členy posádky, kterými byli Francis R. Scobee (velitel), Gregory B. Jarvis, Ronald E. McNair, Ellison S. Onizuka, Judith A. Resniková, Michael J. Smith a Christa McAuliffeová (učitelka z New Hampshire), za hrdiny. Inženýři NASA a prezidentská komise později zjistili, že příčinou exploze bylo selhání pryžového těsnění na jedné z pomocných raket (SRB). V důsledku toho došlo k prohoření spoje mezi SRB a externí nádrží (ET), přičemž SRB narazila do ET a způsobila explozi. NASA v důsledku havárie přerušila až do roku 1988 lety raketoplánů a přijala přísnější bezpečnostní opatření.

Poslední let raketoplánu Columbia
Vesmírná mise sedmi astronautů, která 22 minut před plánovaným přistáním skončila tragédií. Vyšetřovatelé hledají příčiny a uvažují o možnostech záchrany stroje a posádky. Dokumentární rekonstrukce BBC. 1. února 2003 americký raketoplán Columbia při návratu z kosmu ve výši 61 kilometrů nad zemí explodoval. Celá sedmičlenná posádka zahynula, trosky vesmírného plavidla pokryly stovky čtverečních kilometrů. Na svůj poslední, osmadvacátý let, se Columbia vydala 16. ledna 2003. Vše probíhalo zdánlivě podle plánu. Během mise byly úspěšně provedeny desítky vědeckých experimentů. Návrat do atmosféry však pouhých 22 minut před přistáním skončil tragédii. Film BBC se zabývá vyšetřováním katastrofy a možnostmi, jež NASA měla k tomu, aby astronauty mohla zachránit.
x dokumenty o největším a nejsilnějším letadle všech dob Antonov-225 Mrija, nadzvukovém dopravním letadlu Tupolev TU-144 dále o MIG.25, posledním letu raketoplánů Chalenger a Columbia.

image credits: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported Wikimedia
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.