xVybraná videa
text k videu
Helena Norberg Hodge je spoluzakladatelka Mezinárodního fóra pro globalizaci, což je aliance šedesáti největších aktivistů, lektorů, ekonomů, výzkumných pracovníků a novinářů, kteří se snaží stimulovat nový způsob myšlení. Spojenými silami a veřejným vzděláváním jako odpovědí na ekonomickou globalizaci. Spolupracuje také s Global Ecovillage Network a vede projekt Ladakh, zaměřený na základní práci pro udržitelný vývoj na Tibetské náhorní plošině.

Je držitelkou ceny Right Livelihood Award, tzv. alternativní Nobelovy ceny. Helena je vedoucí analytička dopadů globální ekonomiky na kultury po celém světě. Vzdělávala se ve Švédsku, Německu, Anglii a Spoených státech a hovoří sedmi jazyky. Lektorovala a přednášela po celém světě od Smithsonian Institute až po Harwardské a Oxfordské univerzity.

Je autorkou mnoha prací, včetně dnes už klasické knihy Ancient Futures: Learning from Ladakh, které společně s oceňovaným stejnojmeným filmem byla přeložena už do více než 30ti světových jazyků. Poslední kniha je o přesunu potravinové ekonomie blíž k domovu: Z lokální alternativy do globálního agrobyznysu.

Film Poučení z Ladakhu představuje propojení, jak státem podporovaný výzkum vytváří neudržitelné výdaje a ničí místní formy ekonomiky. Ničí místní formy štěstí a sebeuspokojení díky narůstající materiální spotřebě. Příští generace bude zcela ztracena a vykořeněna, odcizena jak sociálně, tak ekologicky. Souvislost je v tom, že jakmile sociální vztahy a štěstí jsou z místa odstraněny, ekologické zmizí také. Film z roku 1991 to odkrývá v působivých scénách.
x Autorka filmu Helena Norberg Hodge je zakladatelkou a ředitelkou Mezinárodní ekologické společnosti a kultury, což je nevýdělečná organizace zabývající se ochranou biologické a kulturní různorodosti a vzděláním vedoucím k: Přeměně řešení jednotlivých případů a k hledání základních vlivů, jenž ovlivňují naše životy. ISEC má projekty na čtyřech kontinentech, zabývá se posilováním ekologické diverzity a společenství, s částečným zlepšením místní produkce potravin a farmaření.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.