xVybraná videa
text k videu
Asi bych měl říct velmi stručnou historii marihuany v kostce. Je velká, složitá, a sotva se dostává pod povrch. Tak se do toho dáme. První věc, která vypadá divně při pohledu do historie marihuany, která je také známá jako konopí, je, jak moc legální kdysi byla. Byla nejen legální, byla to i jedna z nerozšířenějších zemědělských plodin na světě. Také v USA. Konopí může být také juta, a co je juta? Obecně vzato nejrobustnější a nejpevnější přírodní vlákno na Zemi.

Až do roku 1883 a po tisíce let předtím juta a konopí byly nejrozšířenější plodiny na světě. Měly tisíce využití v produktech. Většina látek, olej do lamp léky, papír a lana byly z juty. První zákon o marihuaně, který existoval v USA, přikazoval farmářům pěstovat jutu. Benjamin Franklin ji použil, aby rozjel jednu z prvních Amerických papíren. První kopie deklarace nezávislosti byly napsány na papíru z konopí.

Až do 19. století byla většina textilií v USA z juty, 50% léků první poloviny 19. století bylo vyrobeno z konopí. I královna Viktorie používala konopný olej, aby zmírnila menstruační bolesti. Ale zajímavá věc průmyslového konopí byla, že se nedalo kouřit. Ale bylo spojováno s následujícím, což taky nedává smysl "Jointové šílenství" V začátcích 20. století, redaktor Yellow Matt Surphase Psal ve svých článcích o černoších a Mexičanech jako o šílených stvůrách Kteří kouří marihuanu a hrají ďábelskou hudbu.

Navzdory nesouhlasu čtenářů, kteří byli většinou bílí Některé další z přečinů byly, podívat se dvakrát na ženu Smát se bělochovi Nebo třeba šlápnout na stín bělocha To vedlo ke kolkovému zákonu Kolek, který zahrnoval nejen marihuanu, ale také jutu a konopná léčiva Mluvilo se o tom, že možná právě přemíra produktů by byla nebezpečím pro ostatní zdroje To jenom přidalo na jointovém šílenství a vedlo k úpadku všech forem konopí.

Časopis populární fyziky vydal článek "Nová miliardová rostlina". O jutě se mluvilo ve spojitosti s 5 000 novými textiliemi z jejich vláken. A víc než 25 000 produktů z buničiny Produkty sahající od dynamitu k celofánu Také se stávala hlavním zdrojem pro výrobu papíru Zejména s rozvojem zpracovatelského průmyslu Nový zákon o marihuaně byl naprosto v pořádku Až na jednu věc Pokud jste chtěli pěstovat konopí, museli jste si koupit kolek.

Ale vláda žádné nevydávala. Nikomu. Takže tím pádem byly všechny typy konopí nelegální. Věci tak zůstaly až do druhé světové války Kdy se vláda znovu rozhodla, že konopí je dobré A natočila video, konopím k vítězství Ale jakmile válka skončila, konopí bylo opět špatné A v roce 1948, když znovu přišel marihuanový zákon Kongres zjistil, že marihuana byla nelegální ze špatného důvodu Lidé pak nebyli vůbec agresivní. Naopak to byli pacifisti.

Komunisti by toho zneužili, aby oslabili Americkou vůli bojovat Kongres nyní postavil marihuanu mimo zákon z přesně opačného důvodu než původně A po všechny ty roky, zpráva za zprávou Pověřený všemi, od starosty New Yorku Po prezidenta USA Přicházel pohled, že marihuana by se neměla trestat Přesto je marihuana stále ilegální jak tomu bylo už před 70 lety Z marihuany se stal velký business. Mnohamiliardový business v Kanadě i v USA.

Ale proč se z toho stal tak velký business? Jenom o Britské Kolumbii se říká, že legalizace obchodu s marihuanou By přinesl každoročně 7 miliard dolarů A až 85% putuje na jich do USA Kdy se z toho stal mezinárodní problém? Kdy se smazaly tyto rozdíly? Jak může tento obrovský obchod přežít a být pořád ilegální? Proč je vůbec marihuana ilegální? A pokud nás má zákaz ochránit, pak je nasnadě otázka Fungují vůbec zákazy?

Pokud by zákazy fungovaly... Pokud by jste mohl mávnout kouzelný proutkem a říct: Tohle zmizí. Byl bych pro. Ale skutečnost je, že zákazy nikdy nefungovaly. Už jsme tohle zažili, pamatujete ten první zákaz, ne? Co byl..? Alkohol Ne, ne, mluvím o tom prvním zákazu. Nejezte ovoce ze stromu vědění. A kdo byl v tomto případě policajt? A kolik lidí musel hlídat? Dva. Jaké jsou cíle tohoto zákazu? Předpokládám, že cílem zákazu je snížit množství dostupných drog.

A snížit poptávku po těchto drogách. V obou případech zákaz konopí selhává Zastaví vás zákaz před užíváním marihuany? Někdo vám zavolá a řekne: Jsem z federální vlády, chtěl bych vědět jestli jste v poslední době užil marihuanu nebo kokain. Takhle by vás asi podceňovali V roce 1937 se odhadoval počet uživatelů marihuany na 55 000 A nyní se odhaduje že jich je 50 milionů To je nárůst o 100 000% Máme jich tu docela dost. Jo to teda máme.

Ať už je drogový průmysl kriminalizovaný nebo ne Neovlivňuje to právo kouřit konopí nebo přestat Jaké je nebezpečí užívání marihuany? Nevím Nevím Zrychlený tep Kuřáci kašlou Má to určitě nějaký efekt na funkci mozku, na paměť Něco nezdravého, jako pomalý pohyb Prostě to pro vás není dobré Nemáte plnou kontrolu nad tím, co děláte Ničí to paměťové buňky v mozku nebo něco takového bylo to vědecky... myslím... říkali mi, že bylo vědecky potvrzeno.

Že marihuana zabíjí mozkové buňky. Jo, tak to si pamatuju. Marihuana zabíjí mozkové buňky. Myslel jsem si zrovna to samé. Začal jsem kouřit trávu asi před 5 lety. Myslel jsem, že z vás tráva udělá hlupáka. Skočil jsem na to asi jako všichni. Když mi bylo asi 30, uvědomil jsem si že jsem byl podvedený. To si děláte prdel? 1974 - studie doktorů Heathe a Tulaneho. Ronald Regan oznámil, že nejdůvěryhodnější vědecké zdroje vydaly zprávu o trvalém poškození mozku jako nevyhnutelný důsledek kouření marihuany.

Opice plné marihuany, zřejmě až 30 jointů denně, začaly atrofovat a umírat asi po 90 dnech. Poškození mozku bylo určeno pomocí počítání mrtvých mozkových buněk. Opic, které byly vystavené účinkům a těm, které nebyly. Studie byla základem tvrzení vlády a dalších zájmových skupin Že marihuana zabíjí mozkové buňky Tohle vám ale neřekli Po šesti letech dotazů, jak byla tato studie provedena se to ukázalo Místo 30 jointů denně po dobu jednoho roku Doktor Heath použil napumpování ekvivalentu 63 kolumbijských jointů do plynové masky během 5 minut po dobu 3 měsíců.

Oni ty opice udusili. Nasadili jim tyto plynové masky na obličej a pustili do nich trávu, ale nepřidávali žádný kyslík. Takže po nějaké době se mozek vypnul. Pokud se dusíte, první věc, která se děje je, že umírají mozkové buňky z nedostatku kyslíku Takže on udusil opice a ukazoval všechny ty mrtvé mozkové buňky A udělal asociaci, že užívání konopí způsobuje umírání mozkových buněk.

A kolik lidí, kteří neznají okolnosti této studie a kopírovali ji. A lidi tomu dnes věří. Studie ve skutečnosti neukazují žádné poškození mozku. V roce 2005 ukázal výzkum, že marihuana může dokonce podpořit růst mozkových buněk. Této studii se nedostalo stejné pozornosti. Další častá představa: Marihuana způsobuje rakovinu plic. Ve studii z roku 1999 od lékařského institutu, placeného vládou USA, skryly slova jako "může" "měla by" způsobovat rakovinu.

Slyšíme to už celé roky, že způsobuje rakovinu. Což je zajímavé, protože nenajdete ani jeden takový případ rakoviny způsobené samotným užíváním konopí. Musí se to dít pozvolna, protože sice paralyzuje brvy, ale pokud není radioaktivní, pravděpodobně z toho nedostanete rakovinu. Kouření může škodit zdraví kvůli vlastnostem kouře. Rozhodně to není kvůli něčemu ve struktuře konopí, protože lidé vdechují zahřáté rostlinné výtažky.

Lidé říkají, že to není jisté, ještě to nekouříme dost dlouho. Ale podívejte se co se děje s cigaretami, máme už víc než 40letou zkušenost s kouřením trávy. Pokud by se to mělo ukázat, už by se to muselo ukázat teď. Minulý měsíc zrovna vyšla studie, potvrzující, že kouř z konopí nezpůsobuje rakovinu. Je odlišný než nikotinový kouř. Zatímco látky obsažené v tabákovém kouři způsobují rakovinu a látky v marihuaně ne.

Neexistuje žádný případ lidí kouřících jenom marihuanu, kteří by měli bronchitidu. Neexistuje žádný případ lidí kouřících jenom marihuanu, kteří by měli rozedmu plic. To je dost zvláštní pro rostlinu, která má být tak nebezpečná. Je snad stejně špatná, nebo horší než tabák? To je nemožné. Pokud by měli důkazy, ukazovali by poškozené zdraví, rozedmu plic, bronchitidu. Proháněli by to skrz média. Nemají ani jeden případ.

Lidé si tak nějak myslí, že by to mohl způsobovat stejnou věc. Ve skutečností, pokud se podíváte na příčiny smrtí, začne se ukazovat trochu jiný obrázek. Vrah číslo jedna v zemi, poráží AIDS, heroin crack, kokain, alkohol, automobilové nehody, požáry a vraždy, všechny dohromady. Tabák. To je ošklivá věc co tu říkáte chlapče. Krásná, čistá bílá cigaretka způsobuje rakovinu? To mě zasáhlo rovnou sem.

S průměrnými 430 000 smrtmi každý rok ho lze považovat za zabijáka číslo jedna. Je zajímavé vědět, že dostává vládní dotace. A roste díky radioaktivním hnojivům. Takže padej támhle a prodávej cigarety. Číslo dva na seznamu? Pokud zanedbáme špatnou stravu, a lenost, s počtem víc než 85 000 smrtí ročně. Alkohol. Když se podíváme níž v seznamu, objeví se další věci, které vás můžou překvapit. Kofeinu je připisováno 1 000 - 10 000 smrtí ročně.

A populární prášky proti bolesti? Steroidové prášky proti bolení v krku, jako aspirin. Jsou pořád vysoko se 7 500 smrtmi ročně. A kde máme marihuanu? O jakém ohromujícím čísle se tu bavíme? Nevím, 50 000? 250 000... 300 000. U marihuany bych řekla tak 80 000. Já bych řekl, že to budou stovky miliard. Teď se držte už to bude... Nikdo neumírá ze samotného užívání konopí nikde. Nemůžete najít ani jeden případ.

Za 10 000 let známého používání marihuany nebyla ani jedna smrt, připisovaná marihuaně. V Americe je 400 000 smrtí jen v USA každoročně, které se přímo připisují tabáku. Slyšel jsem, že musíte vykouřit asi tak 15 000 jointů za 20 minut, aby jste dostali smrtelnou dávku THC. Vyzývám všechny, aby to zkusili. Každý ví, že byly studie, kdy do zvířat naládovali stokrát víc, než člověk může dosáhnout.

Žádné ze zvířat nezemřelo, přesto, že dávky LD50 byly astronomické. Můžete zemřít na předávkování acylpyrinem. Můžete zemřít na předávkování kávou. Právníci v oblasti drog, kteří říkají, musíme chránit společnost, zachránit tyto lidi. Jsou jenom trochu neupřímní. Ani jedna lékařská fakulta nebo nemocnice nezaznamenala ani jednu smrt vinou marihuany. Ale to nevadí, jsou tu další problémy. Další věci, kterých je třeba se bát.

Například závislost. Je více dětí závislých na marihuaně než na jakékoli jiné látce. To musí znamenat, že je to dnes nejvíc návyková látka. Je nezpochybnitelná pravda, že je nejvíc teenagerů a dětí, které se léčí ze závislosti na marihuaně než je součet všech ostatních drog. Co vám oddělení drog (DEA) nikdy neřekne, je proč tomu tak je. Pokud je chyceno dítě, které má, nebo kouří marihuanu, je předvedeno před soud.

Dostane na výběr. Buď nějaký strašný trest, nebo se půjdeš léčit. Dítě si pochopitelně zvolí, že půjde na léčbu. A pokud jde na léčbu, je s ním zacházeno jako se závislým. Pak přijde DEA a řekne, podívejte se na všechny ty závislé. Musí to tak být proto, že dnešní marihuana už není ta, kterou kouřili vaši rodiče. Pokud to dobře chápu, asi jenom 3% lidí, kteří se léčí ze závislosti na marihuaně, jsou tam dobrovolně.

Zbylým 97% to bylo přikázáno opatrovníkem nebo soudcem. Můžeš si zvolit mezi vězením a léčbou Samozřejmě hodně lidí zvolí léčbu. Nedává to žádný důvod pro tvrzení o závislosti. Každý, kdo je nějakým způsobem vzdělán o marihuaně a měl by kategorizovat drogy podle míry závislosti, vyhrál by nikotin, Alkohol. jako druhý Heroin, kokain, káva a pak marihuana. Může tam být ještě pár drog, ale marihuana je až dole. Až za kávou.

Toto narkotikum narozdíl od syntetických, jako je opium a kokain nevytváří závislost. Co tím myslíte, nevytváří závislost? Nevytváří závislost znamená, že uživatel marihuany po odstavení od drogy nezažije muka při odloučení. Sice člověka otupí, ale užívání může být ukončeno. Tak čím je to nebezpečné? Slouží jako ochranný plášť pro útěk od problémů, zejména u mladých lidí.

Tady jsem, neignorujte mě. Pokud užíváte marihuanu denně, po dobu asi tak roku a pak přestanete, zaznamenáte nějaké rozdíly. Ale rozhodně to nebude něco takového, jako při odvykání kouření nebo u heroinu. Tak proč by vláda a DEA vydávalo takovou statistiku? O tom si povíme později.

Teorie první drogy (marihuana otevírá dveře k těžkým drogám) Otevírá marihuana dveře jiným drogám? Ano, myslím že jo. Nevím zrovna proč, ale vím že jo. Otevírá dveře k dalším drogám. Chcete pak zažít víc. Cítíte se pak dobře. Lidé chtějí zažít něco víc. Mít víc snů. Největší nebezpečí je ve faktu, že je to krok směrem k těžkým drogám. Jako je morfium a heroin. To je důvod, proč lidé chtějí legalizovat marihuanu. Chtějí dostat mladé lidi směrem k těžkým drogám. Chtějí zničit tvojí generaci pomocí této generace.

V době Harryho Anslingera to bylo nazýváno teorie prvního schodu. Pokud vstoupíte na tento kámen, marihuanu, jste předurčený k dalšímu kroku, což bude jedna z takzvaných těžkých drog. Pokaždé to bylo studováno a zkoumáno. Nikdy ale nenašli něco v marihuaně, co by vás přimělo jít do něčeho jiného. Není žádná farmako-psychologická vlastnost drogy, která by vás tlačila do jiné drogy. Kouřím trávu, jím přepálený brambůrky a hnusný jídlo, nechci se "sjet".

Piju alkohol, to je droga, kterou jsem si vybral. Někdo může říct, že jsem začal u mléka. To je přece na hlavu. Když užívám marihuanu, proč bych měl být automaticky kandidát na heroin Je to nesmyslný argument Ve skutečnosti pouze 1 ze 104 uživatelů marihuany užívá kokain A méně než jeden užívá heroin Černý trh dává do jednoho pytle dealery měkkých a tvrdých drog Takže pokud máte černý trh a máte dealera, který prodává marihuanu, LSD a další věci A dealer vám řekne, hey, chceš zkusit něco silnějšího? Tak se to děje právě kvůli černému trhu Právě kvůli tomu zákazu Lidé může víc svádět to, že ty věci vidí A může je to přimět brát tyto drogy Takže vidíme, že je tu opravdu efekt otevřených dveří Ale je to efekt způsobený právě zákazem A prolínání měkkých a tvrdých drog Kam nás tohle vede? Počkat Co třeba lenost? Budete nepoužitelný pro společnost jako kuřák marihuany Pokud by byla tohle pravda, je v Americe víc než 50 milionů kuřáků marihuany A polovina Kanadské populace jí vyzkoušela A přesto obě populace jenom vzkvétají A podívejme se na některé tyto lidi Steve Jobs, prezident Apple kouří trávu Ted Turner který rozjel zprávy CNN kouří trávu, kouří joint každý den Můžete projít všechny muzikanty které znáte od Rolling Stones Beatles, Led Zeppelin, všichni kouří trávu Snoop Dogg, Willie Nelson Ale notak, Bill Clinton kouřil, nebuď tak naivní Praktický každý prezidentský kandidát Je nyní spojován s užíváním marihuany v nějakém období jeho života (Al Gore) Párkrát v armádě jsem zkoušel marihuanu Nebyl to významný moment mého života Vysoký zástupce vlády mi řekl, že podle jeho názoru čtvrtka zaměstnanců Bílého domu Když přišli, užívali drogy minulých 4 - 5 let Lidé, kteří mají osobní problémy, lidé kteří jsou líní nebo ztratí práci Přišli by o práci zrovna tak Nepřicházejí o práci kvůli marihuaně Je to prostě lež Mám rád Tommyho Chonga U hodně dílů "Cheech a Chong" lidé, kteří neví, že to Tommy napsal a režíroval Myslí, že takhle vypadá hloupý zhulenec Ve skutečnosti tak vypadá opravdu kreativní génius A hraje někoho, o kom si myslíte že je zhulenec A nic z toho se nezkoumá ve výzkumech Když se podíváte na dlouhodobé uživatele, kteří jsou právníci, soudci, doktoři, nebo spisovatelé Ale co pozitivní stránky drogy? Marihuana je nebezpečná, má vyšší obsah THC než kdy dřív Kdykoli jste si šli koupit Kolumbijskou marihuanu před 20 lety Byla lepší, než ta Mexická slabota kterou dostanete dneska Takže vždycky byla škála obsahu THC v rostlinách A fakt, že nyní umíme pěstovat rostliny, které jsou ekvivalentní Kolumbijské trávě před 20 lety To neznamená, že zvedáme THC do neslýchaných hladin To znamená, že jsme se dostali na jejich úroveň Já myslím že máme velké ego, pokud si myslíme že za 50 let zákazu Jsme překonali rozmanitost a kvalitu Indických pěstitelů, kteří se tomu věnují tisíce let Lidé říkají, že marihuanu můžete zneužít Cheeseburgery jdou taky zneužít Proto nechodíme a nezavíráme Burger Kingy, protože jde něco zneužít Můžu vzít vidličku a vrazit si jí do oka, proto zakážeme vidličky? Můžu skočit z mostu, zakážeme mosty? Takhle svět ochráníme Ale co všechny ty zločiny a násilí spojené s marihuanou Od béčkového policajta, k šéfovi okrsku jsem viděl mraky důkazů násilí vinou alkoholu A naprostou absenci důkazů násilí vinou marihuany A mám na mysli naprostou absenci, nevybavím si jediný případ Kdy marihuana přispěla domácímu násilí Krádeži a jím podobným Chcete vidět, jak vypadá kuřák marihuany? Koukáte se na něj Kouřím trávu, ale nejsem šílená, nevrhnu se na vás s nožem Ve většině zločinů spojených s drogami, byli účastníci pod vlivem drog Pokud je zlegalizujete, pokud je uděláte levnější uděláte je dostupnější Budete mít více násilí Tome, to není pravda, přestaň nám lhát Přestaň nám lhát, to není pravda Neříkej mi, že když jsem kouřil trávu.. Přiznal jsem to, udělal jsem to Mám za sebou celou velkou trojku Tabák, alkohol a marihuanu Hádej co, marihuana je nejmenší zlo z těch tří Dokažte mi, že se pletu, ale chci slyšet o někom, kdo kouřil moc trávy Přišel domů a zbil svou ženu Nebo zbil děti tak, jak to vídáme u alkoholu Jediné problémy s alkoholem je alkohol za volantem A pití mezi vysokoškoláky Jinak si pijte, co hrdlo ráčí Máme daleko víc zločinů spáchaných mladistvými pod vlivem emocí Vztek, zuřivost, žárlivost Hodně našich názorů je formováno tím, Co je zrovna v novinách, co je v televizi a v rádiu Máme pak z toho černobílé extrémní názory a myšlení Kdyby to šlo jen k něčemu přirovnat Něčemu, co bylo kdysi zakázáno, ale dneska je to jen regulované Aby jsme viděli, jaký to může být rozdíl Co to tak může být? Co by to tak mohlo být? Když se zakázal alkohol, zhoršilo se všechno Všechno Zákaz alkoholu umožnil vznik a růst masivním kriminálním skupinám v USA Vedl ke všeobecnému pohrdání zákony A všeobecnému pohrdání policií Protože to byl zákon, který většina lidí nedodržovala Podpořil by jste zákaz alkoholu před 75 lety? Jsem rád, že jste přinesl otázku alkoholu Jako guvernér jste musel znát cenu alkoholu Často tento argument slýchám Proto se na to taky ptám, ptám se na konkrétní otázku Tome, nevykrucujte se Říkal jsem, podpořil by jste zákaz alkoholu před 75 lety? Myslím že ne Proč? Protože ať je to dobře nebo špatně... a často je to spíš špatně Je dlouho svázán s naší kulturou a společností Pokud jdete zpátky tisíce let, první literární díla jsou o alkoholu Bible a všechno ostatní, je to opravdu... Tome, počkejte chvíli, nechte mě něco namítnout Tome, bůh také udělal marihuanu Mluvím o naší společnosti... Moment, zrovna jste mluvil o Bibli Otrava alkoholem se zvedla o 600% během období zákazu Bylo víc míst, kde jste mohli nezákonně koupit alkohol v New Yorku Než je dnes hospod a obchodů s alkoholem Samozřejmě jde ukázat na alkohol jako na pokračující společenský problém Ale lidé po sobě kvůli alkoholu nestřílí Když byl alkohol zakázaný, lidé si prožili ten rozdíl mezi zákazem a volností Mohli vidět, že zákaz alkoholu vedl k výskytu gangsterů a podsvětí A podsvětí tyto produkty ovládlo Alkohol už nebyl pod jejich kontrolou Mohlo by to být to samé v případě marihuany? Posiluje to organizovaný zločin, bez nejmenších pochyb Protože musíte být zločinec, aby jste to mohl prodávat Takhle je to jednoduché To do toho vneslo zločin Proto jsou v tom takové výhody a příležitost vydělat si je obrovská Zbraně byly určené k zastrašení lidí a zabavili jsme asi 50 zbraní Nějaké typy brokovnic, většina nabitá Kde je všechna ta ruka trhu o které jsme slyšeli? Těmhle cenám říkáš nízké? Marihuana je pořád jen tráva A marihuana stojí na váhu víc než zlato Nenajdete legální komodity 0 za trojskou unci Nenajdete ani 0 za půl kila Daleko spíš je to 0 za tunu u kukuřice, obilí a pšenice Proto, když přenesete 5 kilo marihuany přes hranice do USA Bude to stát jako 10 kilo Vytváříte uměle zvýšenou hodnotu za drogu Která je tak obrovská, že se lidé rozhodnou kvůli ní vraždit Jenom aby ovládli trh Fraiser institute zákaz marihuany nazval "dárek k výnosům organizovanému zločinu" Ale co si o tom myslí pěstitelé a dealeři Chtěli by jste, aby vláda legalizovala marihuanu? Aby nám brala peníze? Já bych to rozhodně nechtěl legalizovat Vláda by chtěla regulovat produkci A to by mohlo uškodit hodně lidem z branže Jak můžete soutěžit s tím, že mají perfektně smotané cigarety Bylo by to zdokonaleno a my by jsme byli mimo hru Co je hodně zvláštní, Máme tu policii a vysoké dealery, kteří se shodují, že by jsme měli zákaz zachovat Když máme vysoké dealery, kteří říkají že zákaz je dobrý Měli by jste se si podrbat hlavu a zamyslet se, proč asi chtějí aby zákaz pokračoval Nedokážu si představit, jak pěstitel, který vydělá 0 000 až 0 000 ročně Jak by mohl chtít marihuanu legalizovat Poslední věc, kterou pěstitel chce je rozumná politika Šílenství pokračuje a oni pořád víc bohatnou Víš co, tati? Zítra to přednesu na obchodní schůzce Uděláte vyšší tresty? Super, pro lidi které nechytí půjdou ceny nahoru Takže teď nám nejenom říkají kolik drog dodají, jaká bude kvalita, komu je prodají A my je necháme shrábnout všechny zisky Takže tu máme v podstatě divoký západ, máte neregulovaný trh Kde se může stát cokoli Takhle to funguje pro obecně přijímané věci Pokud zakážete něco, co lidé chtějí, pak je to jenom ztráta A bez kontroly je těžké regulovat oblasti na kterých nám záleží Jako držet to z dosahu našich dětí Některé studie naznačují, dlouhodobé a pravidelné užívání od dětství do dospělosti Mají potenciál nastartovat genetické dispozice pro schizofrenii A přesto, že je tu silný důkaz, který to popírá Vede to člověka k otázce Může tu být lepší cesta jak ochránit děti od užívání? Spíš než aby dealeři rozhodovali, jaký věk je vhodný? Za posledních 10 let děti v celých USA říkají Že je snazší sehnat ilegální drogy než je to u piva a cigaret Je těžké si koupit pivo, protože v zaběhnutém systému vám zkontrolují občanku Máme tyto ochranné prostředky, neprodají vám to jen proto, že máte v kapse 40 dolarů Ale chlápek na rohu ulice? Nechce vědět jak jsou staré Nechce vidět žádný doklad, "Ukaž peníze" A pokud mají peníze, nezáleží jestli jim jsou 4 roky, dostanou drogy Když nemůžete kontrolovat prodej, jak ho asi udržíte mimo ruce dětí Můžeme snad být tvůrci našich největších problémů? Jsou snad naše řešení předehrou pro nejhorší noční můry? Použití trestního zákoníku pro veřejné zdraví Je obecně špatný nápad bez ohledu jak ho použijete Nefunguje to, nemůžete udělat zákony na morálku Jeden řekne, že je nemorální legalizovat, stejně jako druhý řekne že je nemorální nelegalizovat Nikam vás to nedostane Musíte mít rozumnou politiku, tím že budete mluvit o důsledcích Mladí říkají, vy jste měli Martini a to byl váš hřích, proč nemůžeme mít vlastní hřích Víte co? Proč by jste nemohli být generace bez hříchu? Je to jednoduchý argument, prostě řeknete že je to nemorální A nemusíte se bavit, že alkohol zabil o tolik víc lidí než marihuana Nebo že tabák vám sebere 7 let života Neumíme si uvědomit, že marihuana nic špatného nezpůsobuje Pokud lidé užívají drogy a spáchají trestný čin pod vlivem Měli by být potrestáni Ale nemůžete trestat lidi za to, co nikomu neubližuje Měli by jsme legalizovat marihuanu, vytáhnout z ní daněmi co se dá a investovat to do zdravotnictví Zdanění a legalizace? Nezní to trošku extrémně? Nebylo by lepší prostě jen dekriminalizovat? Rozdíl je jednoduchý Legalizace marihuany z ní udělá produkt, který je legálně k mání dospělým To neznamená, že tu je neregulovaná distribuce, neregulovaný prodej a neregulované užívání Dekriminalizace marihuany je stále ještě urážka V dekriminalizovaném systému nepůjdete do vězení Ale společnost bude pořád říkat Ne, ne, ne Nevyřeší to problémy organizovaného zločinu A nevytvoří to situaci maloobchodního prodeje Dekriminalizace je hloupý nápad Pokud řeknete, že je legální něco vlastnit nebo užívat Ale je ilegální to vyrábět a prodávat Je to nelogické stanovisko, protože odkud to asi přišlo? Je to nejhorší co může být a vysílá to špatný signál Má to být kontrolované jako alkohol, tabák Mělo by to zásadní dopad pro rozpočet USA, legalizace marihuany a zdanění jako u alkoholu a tabáku Kde každý z nich vynáší 10 - 14 miliard dolarů Může to být použito k platbě za zdravotnictví Může to být použito ke snížení daní Nebo se to dá použít na stavbu dálnic, nemocnic, nebo národní obranu Je to 14 miliard dolarů, které se můžou použít na cokoli, co je to nejlepší použití Produkce, sklizeň, balení, a prodej marihuany může být organizován stejně jako u alkoholu Prodáš to dítěti, prodáš to někomu pod hranicí, pak je tvoje licence v ohrožení Tyto licence by mělo být těžké získat a snadné ztratit Vypadá to, že to dává smysl Ale nikde to není aktuálnější než zde, v British Columbia Ano, marihuana je zde ilegální A policie aktivně pronásleduje pěstírny a prodejce Ale to nezastaví trh před rozkvětem Odhaduje se, že ilegální obchod s marihuanou v BC Zaměstnává od 90 000 po 150 000 lidí A produkt je celosvětově známý Dokonce dostal vlastní jméno BC Bud Bud BC Bud British Columbia Bud Netuším o čem to mluvíte BC Bud? Víte co je BC Bud? Víte co je British Columbia? To je v Británii? Ne, to je v Kanadě BC je známý kvůli...? Trávě Trávě a hipíkům Kvůli horám, moři Marihuaně Dřív jsem si myslel, že kvůli Beach Congress Ale teď si myslím že je to spíš kvůli BC Budu Víte co je BC Bud? Ne Je to opravdu hodně známé BC Bud je tráva, která pochází z British Columbia Proto tomu říkají BC Bud, nebo Beaster Chlape, máš Beaster? Jo mám Beaster, to znamená, že máte trávu z BC Co je to Grow op? Víte co je to Grow op? Myslím že je to hodně známé, co je grow op Máte pěstírnu v domě, nebo ve sklepě Myslím že už je to i ve slovníku Grow up je domácí pěstování, přátelé pěstují doma trávu Znáš někoho kdo takhle pěstuje marihuanu? Vlastně, jako... ne. Kelowna, můj domov S populací pouhých 100 000 Odhaduje se, že je tu víc než 1000 domácích pěstíren Policista byl citován v místních novinách, že pokud by zavřeli jednu pěstírnu každý den po celý rok Pořád by byli daleko od odstranění problému A Kelowna není sama Kde jsou v Britské Kolumbii? Jsou všude, jsou na každém rohu provincie Není tu žádná vesnice, kde by se nepěstovalo a kde by se objem nezvyšoval Faktem je, že jsou tu tisíce a tisíce pěstíren napříč celou Britskou Kolumbií A nejčastější větou, kterou slyšíte od sousedů když odhalí pěstírnu je Neměl jsem o tom ani potuchu, že se v mé ulici pěstuje tráva Pokud opravdu vezmete čísla vážně Že je v Britské Kolumbii 17 000 domácích pěstíren v roce 2000. Pokud tomu číslu uvěříte, máte tu jednu pěstírnu na každých 100 domů v Britské Columbii. Musíme si tohle uvědomit To není špatné na provincii s populací 4 000 000 lidí Rozhodně se to změnilo od 70 a 80 let, kdy to byl import a export K pouhému exportu od 90 let dál V severní Kolumbii je to obrovská produkce Pravdou je, že je tu obrovské množství lidí kteří podnikají v marihuanovém průmyslu v BC Ale není to hierarchie, lidé tě nezbijou, když vstoupíš do marihuanového průmyslu Sahá to od lidí, kteří pěstují, po pašeráky a další jsou pravděpodobně v oblasti obchodu Policie zkoušela reagovat na každé hlášení, že se někde pěstuje Zorganizovala vyšetřování, plnohodnotné šetření To se zredukovalo asi na polovinu za posledních 7 let Ale pro mě to vypadá, že když se zeptáme lidí, kteří žijí v tomto světě Jedna z věcí je, že jsme tomu dobře neporozuměli Vidíme čísla jako 1% všech domů se podílí na pěstování marihuany To by mělo našim politikům ukázat, co se snažíme dělat Takže jak se dají takové pěstírny najít? Policie používá infračervené kamery, které zachytí nadprůměrné teploty vycházející z pěstírny Nebo čichové testování Ale když všechno selže, nastoupí Grow Watch Vesnice jsou tak zaplaveny pěstírnami, že některé začaly s vlastními špehovacími programy Tento, založen Chilliwack RCMP má dokonce vzdělávací brožuru s fázemi Trénink, spolupráce sousedů, ověřování Pověšením této cedulky dáváte najevo, že jste soused, který nesouhlasí s pěstováním marihuany Dávají otázky občanům, aby jim pomohli identifikovat pěstírnu Otázky jako: Obyvatelé jsou uzavření? Byly slyšet zvuky stavebních prací ze sklepa brzy poté, co se obyvatelé nastěhovali? Jsou vidět zamlžená okna? Mají neudržovanou zahradu? Vzdělávací příručka uvádí, že pozitivní odpověď na jednu nebo více otázek Neukazuje, že by obyvatelé byli zapojeni do trestné činnosti To je možná dobrá zpráva Ale čím to je, že se pěstírny objevují v každé vesnici v BC? Kolik se dá vydělat tím, že budete pěstovat pár kytek ve sklepě? A jak vůbec taková pěstírna vypadá? Našli jsme pěstitele, jedeme za ním ho poznat Má asi 8 světel, není to tak velký business Tohle používají pro filmaře, když pozvou filmaře, kteří budou točit A když se lidé koukají zvenku, vypadají jako sluneční brýle Ale když si je nasadíš... to teď nemůžu udělat, když řídím Tak nebudeme moct nic vidět Každý bude mít brýle, režisér, producent.. Kde mám telefon.. Čekáme na telefonát kdy tu zastaví jeho auto Haló? Nasadit si brýle? Ok Můžeš mu říct, že budeme mít kameru, ale budeme tam mít krytku objektivu je to v pohodě? Hele budeme mít kameru, ale s krytkou takže nebude žádné video, ok? Bere to, nasaď jí tam Za 2 minuty Jedete s námi? Chceš tu kameru? Jo Není ti špatně ze zatáčení? Já nevim, ale je mi blbě Za 15 minut Nejhorší je přivést lidi dovnitř Jo, to si taky myslím, abych někde neupadnul Opravdová pěstírna Pěstitel říká, že to není největší pěstírna Ve skutečnosti je spíš malá ve smyslu velikosti Ale mě to bylo jedno Je tu tolik věcí k vidění Světla, nářadí, napájení květináče A samozřejmě marihuana Co děláte s pachy, vidím že tu máte nějakou velkou věc Máme tu uhlíkový filtr, který filtruje vzduch který jde ven Vede to pod celým domem, pak to vyfukujeme pryč Sotva jsem začal a ještě se učím Tady je další místnost Takže je to dohromady 8 světel? 8 světel, tyhle jdou 12 hodin denně, tyhle jdou 8 hodin v noci Myslíš že lidi pěstují aby si vydělali nějaké peníze navíc? Přesně tak, mají normální práci od 8 do 17 hodin jako každý Pěstitel říkal, že sklízí každé dva měsíce A každá úroda vydá za 000 To je 0 000 za rok Přesto že je to malá pěstírna, čísla to vůbec nejsou malá Pokud má takový profit z 8 světel Jaké zisky mají ty velké? A kde se dají najít? Vypadá to že prakticky všude Lodě Kamiony Ať už to bylo z důvodu mobility Nebo z důvodu omezení zápachu pálení... teda pěstování marihuany V každém případě je to neobvyklé Dokonce i v.... nákladních vagónech? Ano, vypadá to že ani milované prasečí vagóny neunikly pěstitelské horečce Četli jsme, že 20 vagónů bylo pohřbeno pod zemí pro účely pěstování marihuany Ať nás zavřou nebo ne, tohle musíme vidět Takže jsme vyjeli Potom co nám zvukař půjčil svoje SUV A nabrat si trochu benzínu do zásoby Tam kam jedeme ho budeme potřebovat Jsme skoro tam, pěkně vysoko Tudy nejedeme Tímhle vozili naftu do generátorů S tím kolik pěstovali a s tím, kolik potřebovaly generátory je to náklaďák nafty Tak přecijen, po několika hodinách na dálnici a šplhání do kopce jsme na místě Museli jsme sem přilézt doslova po čtyřech Podívejte co mám na sobě, jeany a pitomý kecky Kurva.. mrznou mi nohy Nejsou tu sousedi a podívej doprava, nikdo tam není Nikdo tady, nikdo tam Takže to měli naskládané asi takhle Přemýšleli spíš kde seženou naftu Kde seženete deset železničních vagónů, kde koupíte 150 světel Toto jsou čerpadla na naftu, vypadá to že tu ještě nějaká nafta je To je cesta dolů, jenom se ujistím že je to v pohodě Je to jako bych šel do jeskyně Pozor na nohy Tady taková zima není Tímhle směrem je 8 železničních vagónů, to odhaduju, ani není vidět na konec Každý prostor je dva vagóny hluboký Dva tímhle směrem, dva tímhle směrem, tři, čtyři, tady na stěnách jsou čísla Prořezali je, aby udělali dveře, takže tu máte Zásobníky na vodu, vidím tu jeden, dva, tři, to je docela dost Ale pak je tu tenhle a támhleten a další támhle vzadu Podívej na tohle, policajti to tu nechali, protože pohnout s tímhle by bylo nemožný Nákladní vagón, je tu vidět podlaha, celá rezavá Můžeme tu začít hned zítra pěstovat, je tu pohnojená vlhká půda připravená k osetí Nebo tady, jedna zapomenutá rostlinka Podívej na tohle, všechny ty kabely Policajti všechno přestřihli Na co jsou ty řetězy? Na řetězy se věší světla, jsou to řetězy aby jsi mohl upravit výšku Můžeš mě zabrat aby bylo vidět jak jsem daleko? Půjdu dozadu aby bylo vidět jak jsem daleko a všechno to tu bylo plné rostlin Jsem na konci, sotva na vás vidím, vidím jenom světýlka To by vám mělo dát představu jak je to velké Je to kus cesty jenom dojít zpátky Takže tady to máme znovu, šup až na konec Když v novinách psali 20 vagónů asi to bude deset vagónů dlouhé a dva hluboké Tak by to dalo 20 Chlape, to bych chtěl vidět když to bylo ještě v provozu To je šílenost Víte že je tu zákon, ale podívejte na tohle, konopný den Den věnovaný marihuaně A berte v potaz, tohle se děje na jednom z nejrušnějších míst hlavního města BC Vancouveru Marihuana je všude Užívaná a prodávaná každou představitelnou cestou Dýmky, vodní dýmky, jointy, pečivo Bylo těžké si představit, že téměř každý účastník tohoto festivalu porušoval zákon A všem to bylo jedno Policie tam byla, ale ne aby zatýkala lidi Zastavili dopravu pro kapelu aby zahrála na konopném dni A teď jsou na druhé straně ulice Rozhodně, není problém Jeden z organizátorů mi řekl, že za všechny roky co se tohle pořádá Nebyl žádný násilný incident vyjma jednou Kdy ho způsobil opilý člověk Současně se tu konal jazzový festival na druhé straně bloku Tolik se mu nedařilo Ale byla tu jedna skupina, která se měla fajn Támhle, zatímco stále probíhá Cannabis day přímo tady, ani ne blok od toho místa Jsou tu křesťané a prodávají koblihy Co si chlapi myslíte o tom festivalu a oni na to: Musíme se za ně modlit Ale vy jim prodáváte jídlo, že ano? A jsem přesvědčený že toho prodali dneska hromadu Zkusíme s nimi udělat interview Interview se nekonalo Bylo tam tolik marihuany že se tomu nedalo věřit Myslím že jsme se všichni trochu sjeli jenom z toho kouře co tam byl Ale já jsem si koupil koblihu Já jsem si jich cestou pryč pár koupil Ty křesťanky mě na ně nalákaly Marihuanová kultura vznikla v BC Od příslušenství k coffee-shopům Od prodeje semen K vlastní politické straně Strana BC marihuany Dokonce i pekaři Pekaři a pečení S melounovou holkou Ahoj všichni, já jsem melounová holka, vítejte v mojí show o pečivu a pečení Uděláme revoluci v show o vaření a vy budete ti kdo budou vařit Tohle je melounová holka V BC si udělala jméno obchodem s drogami svlékáním, jako komik, modelka a pekařka Nezapomněl jsem na něco? Byla zatknutá za prodej pečiva na pláži Na nudapláži Je to možné? Mám ráda tu společnost kolem trávy Právníci, doktoři, nechodí sem obyčejný lidi, všechno to jsou profesionálové Lidi se spoustou peněz Politici, asi by jste se divil kdo všechno sem chodí Matka byla pekařka, její matka byla pekařka naše rodina jenom peče Takže jsem udělala koláčky z trávy a začala jsem je prodávat Je těžké ignorovat tak velkou poptávku Jednou jste byla zatčená na pláži že ano? Ano, byla jsem zatčená víc než jednou Nezákonné obchodování se zázvorovými sušenkami Takže předpokládám že to nebyly obyčejné zázvorové sušenky Byla v nich tráva nebo hašiš Jasně, ale i soudce se choval takhle... Vidí násilí za násilím a najednou přijde sušenková holka Policajti by měli odstranit nežádoucí ze společnosti a já jsem určitě nebyla nežádoucí ve své společnosti Někdo potřebuje sušenky Ve skutečnosti mě kontaktovala národní rada pro osvětu Takže jsem šla přednášet na vysoké školy a mluvit s dětmi o marihuaně To bylo fakt geniální, "To chcete abych mluvila o marihuaně?" A ještě mi za to zaplatili Zamkněte děti, pácháme zločin Takže v jednom okamžiku se člověk musí sám sebe zeptat Jak může tak velký průmysl fungovat když je pořád nelegální Kam jdou všechny ty peníze Komu plynou zisky Je tu opravdu 7 miliard dolarů, které projdou provincií bez zdanění? Možná lidé cítí efekty aniž o nich vlastně vědí Ukazuje se, že tu je systém, někdo mu dává i jméno Hodně lidí tady ve městě tomu říká Union Je to jiný výraz pro průmysl Je to podsvětí, kde funguje několik obchodníků a lidí, kteří spolupracují Musíte pracovat s lidmi, kterým věříte, protože to co tu děláme je nelegální Takže takhle funguje takzvaná Union Samozřejmě lze najít hodně výjimek, ale tohle je obvyklé nastavení Nejdřív máme legálního vlastníka domu, nemá moc zodpovědnosti Je to prostě legální vlastník místa, kde se bude pěstovat Musí jenom každé 3 měsíce sebrat kufřík a zaplatit hypotéku Má čisté ruce, protože může tvrdit že o tom nevěděl, když ho zatknou Promiňte strážníku, nevěděl jsem že tam pěstují marihuanu Pak tu máme partnera 50:50 dodavatele Který sežene vybavení a najme pěstitele, nebo pěstuje sám Pěstitel je známý jako problémař, proč takový název? Protože ho to vystihuje Pokud je operace prozrazená, má problém Když úroda dozraje, najímají se stříhači Připravují zboží k distribuci tím, že stříhají přebytečné listy a výhonky Většina lidí neví, že část marihuany, která se kouří jsou pupeny (palice) která je základem pro květ rostliny Není to listí Stříhači se většinou najímají na hodinovou sazbu okolo Samozřejmě nezdaněných Když je marihuana připravená, přichází obchodník Není vždycky potřeba, ale někdy člověk s vybavením potřebuje někoho, kdo přeprodá jeho produkt V případě, kdy je potřeba obchodník, znamená to, že tráva směřuje na jih, do USA V takovém případě obchodník koupí trávu někde mezi 00 - 00 za libru Pak najme pašeráka, ten riskuje hodně Někdo kdo má odvahu a snad i znalosti jak dostat produkt přes hranice Někdy jsou to běžné způsoby Plat pašeráka se liší s každou cestou, ale vždycky jsou dobře placení Jakmile se produkt dostane až k partnerovi obchodníka v USA, vydělá mu to až 00 za libru Čím více na jih, tím více mu to vydělá Pokud se dostane až do oblastí jako je New York Roste cena ještě výš Někam mezi 00 a 00 za libru Přísnější zákony vyžadují vyšší ceny a tím poskytují větší zisky V Miami 7-8 liber marihuany z BC stojí stejně jako 1 kilo čistého kokainu V téhle formě cestuje zpátky do Kanady Jasný? A prodává se někde mezi 000 až 000 za kilo Pokud marihuana zůstává v provincii, prodává se za 1800 - 2000 za libru V závislosti na tom, jak moc je zaplavený trh Tohle je jenom špička ledovce Union zaměstnává řadu obchodů a služeb Generující zisky buď přímo nebo nepřímo pro provincii Někteří vědí co dělají, někteří se rozhodli nerozeznávat výhody, které z toho mají Truhláři staví stoly, pokoje, garáže, a všechno ostatní co je potřeba pro pěstování Úplně nové domy se stavějí jenom z důvodu zastřešení pěstování marihuany Elektrikáři dělají světla, propojují elektrické součásti Kradou proud pokud je potřeba Kutilské obchodní domy prodávají konstrukční materiály pro stavbu místností A jiných věcí potřebných pro pěstování Zahrádkářské potřeby prodávají světla, hnojiva, hlínu a další vybavení pro pěstování Prodejci semen prodávají ... semena Klonovači šlechtí rostliny k větším účinkům a rychlejšímu růstu Realitní kanceláře prodávají domy, kde se bude pěstovat Sice o tom nevědí, ale profitují z toho stejně Někteří makléři jsou přímo zapojení do Union a snaží se uspokojit potřeby pěstitelů Shání domy v zapadlých oblastech s velkými sklepy Elektřinu, která může být odebírána z více zdrojů nebo kradena Poskytovatelé půjček a hypoték, kteří pomáhají chudým pěstitelům koupit domy a začít pěstovat Banky, které mají minimální ochranu před vkládáním nelegálních peněz Nyní to funguje tak, že vklady přes 00 jsou někdy dotazovány, ale je na bankéři Jestli vklad oznámí jako podezřelý Pokud myslí, že je podezřelý, přiloží k účtu poznámku Ale jsou to až vklady od 000 kdy je povinně vyplněn a odeslán formulář FCAC Ale je možné vložit 99 bez mnoha otázek Hm, prodal jste motorku, super Prodal jste loď? paráda! Díky za přízeň A máte to v kapse Právníci a právní firmy poskytují účetní cesty jak peníze legalizovat Pomáhají vytvářet s.r.o a holdingy které perou peníze Také pomáhají dostávat zatčené lidi z vězení Elektrické společnosti, mají velké zisky z veškerého osvětlení Jediný okamžik, kdy se začnou angažovat je, když někdo krade proud Policie dostává rozpočet, aby bojovala s produkcí Vytváří speciální složky jako je "green team" který je výlučně zaměřený na marihuanu Kanaďané utratí 300 - 500 milionu dolarů na právní a policejní náklady pro vynucování zákonů o marihuaně Policie má také pravomoc zabavovat majetek dealerů a pěstitelů A nakonec, ale rozhodně ne jako poslední, každodenní obchodování Bary, restaurace, obchody s oblečením, prodej lodí, autosalóny Peníze si najdou cestu skrz každodenní obchody pěstitelé a dealeři rádi utrácí peníze Za cokoli Pěstitelé, když sklidí úrodu, je to jako kdyby vyhráli loterii Je to stejné jako u prodejců, čím víc prodají, tím víc mají peněz Myslíte si, že to ty peníze jenom drží a zašívají do matrace? Ne, kupují si domy, auta, lodě Kupují restaurace, kupují cokoli je zajímá To je důvod, proč zavřeli nás, nechali jsme se unést Můžete si říct, že si to nenecháte přerůst přes hlavu, já udělal to samé Ale když můžete vydělávat tak snadno, zvyknete si na takový životní styl A než si toho všimnete, začnete rozhazovat A o tom to taky je Ano, organizovaný zločin hýbe produkty, pokud je trh plný Ale nejsou to žádní gangsteři kteří by zalévali kytky Je to malý podnik, mladí kluci, kteří vidí příležitost Není snadné vydělávat tak moc, ať děláte cokoli Zejména pokud jste poslední 4 roky chodili do školy A potom vidíte toho kluka odvedle, který zalévá kytky ve sklepě A má z toho extrémní sumy Vy jste říkal že máte titul? Ano Ale přesto... Ano, udělal jsem takové rozhodnutí Nezačínat v oboru, ale pěstovat trávu Můžu vydělávat za hodinu, což je super plat, ale opravdu to chci dělat? Proč bych měl dělat tohle, když mám znalosti jak si vydělat na celý rok za dva měsíce Co jsme se zatím dozvěděli? 1: Zákaz nesnížil poptávku a určitě nesnížil nabídku 2: Je to stálý přísun peněz pro organizovaný zločin Navíc to přitahuje mladé lidi, protože peníze jdou vydělat tak snadno 3: Tím je že to organizovaný zločin, vytváří to další zločin a násilí A přesto ten, kdo za všechno platí jsou daňoví poplatníci jako vy a já Ještě navíc, celá tahle záležitost kolem drog nepředstavuje větší hrozbu než věci, které regulujeme Proč to není nakonec předmětem debaty? Dwight D Eisenhower kdysi mluvil o vojensko-průmyslovém komplexu Vybudovali jsme snad komplex zákazu marihuany? Opravdová válka proti marihuaně nezačala dřív než v roce 1972 A prezident Nixon řekl: "To jsou ti židi, co kouří trávu" Opravdu to řekl "~ Všichni ti bastardi, kteří jsou pro legalizaci marihuany jsou židi ~" Když se Nixon zapojil do téhle války proti drogám Měl seznam věcí, které chtěl udělat, měl svojí agendu Spousta dokumentů bylo v Kongresní knihovně a spousta dokumentů z univerzit bylo zničeno Nixonova zpráva, která vyšla skrz jeho administrativu, byla známa jako Shafer Report Bylo to sepsáno Republikánským guvernérem který to studoval a poskytl odpovědi Můžete vzít tuto zprávu, otevřít jí na kterékoli stránce A pokud máte zkušenosti s marihuanou, zjistíte, že je to pravda Takže když vyšla zpráva, která tvrdila, že marihuana je neškodná, on ji ignoroval A stejně vyhlásil válku proti drogám Vytiskli tolik kopií, že Kongres a Sněmovna reprezentantů to musela dostat do ruky V roce 1970 začala válka proti drogám 76 strážníků z New Jersey se stalo detektivy, já byl jeden z nich Vyčlenili na tuto válku třetinu všech strážníků, já byl v té třetině a strávil jsem s tím 14 let života Soustředili jsme se na kuřáky marihuany Byl pro to dobrý důvod, proč jsme se soustředili na kuřáky marihuany Většina z nich protestovala proti válce ve Vietnamu A pokud můžete zatknout celou skupinu lidí, protože kouří trávu Nemusíte pak mít protesty proti válce ve Vietnamu A pan Nixon si myslel, že je to dobrý nápad Takže prezident Nixon vyhlásil tuto občanskou válku, ve které teď žijeme Válku proti drogám v roce 1972 Byla to doopravdy válka s marihuanou Nešli do toho ale naplno až do 80.let kdy se stal prezidentem USA Reagan Ronald Reagan řekl, že když se dostanou tito mladí lidé k sobě, čtou knihy, kouří marihuanu a povídají si Tyto tři věci byly receptem k pohromě Jak se tvářím na legalizaci marihuany, jsem pro ní, nebo proti ní? Jsem naprosto proti legalizaci marihuany A nenechte se mýlit, vláda USA zaměřená na válku proti drogám a konopí Zaměřili rétoriku proti konopí Používá se to jako symbol pro všechny drogy A když vidíte reklamu proti drogám, vždycky tam vystupuje list marihuany Je to skoro jako náboženský Jihad Mocnější než sociální tlak Přiměje to lidi aby přemýšleli. Když přemýšlejí, dávají si otázky Dávali si otázky jako válka ve Vietnamu Separace ras, bílých a černých jako ve 30. letech v jazzových klubech Práva žen, válka v zálivu Nebo války kvůli ropě Je to opravdu jednoduché, vezmete si mokasíny, černé ponožky Sednete do auta, máte kufřík, řeknete "ahoj" svým sousedům, kteří sekají trávník jako vy A věci jsou takové jaké vždycky byly To je důvod, proč existují zákony o marihuaně Podle mě jsou ve vládě lidé, kteří vědí, že to nejde vyhrát Ale přesto pokračují v potlačování Souhlas s užíváním drog je pro tuto vládu nepřípustný Často se o tom bavíme s policajty, kteří by měli vynucovat zákony Nejsou tu od toho, aby debatovali nad tím, jestli je zákon správný nebo ne. To není jejich práce A co je jejich práce? Mají vymáhat zákony které jsou v knihách, nebo vytvořit chování, které by je mělo zastupovat? Způsob, jak ospravedlnit politiku, je vytvořením strachu A utrácet za boj dostatek peněz Ve skutečnosti pokud sečtete uživatele všech ostatních nelegálních drog A pokud vyřadíte uživatele marihuany Nebyl by to dost velký problém ani v Kanadě ani v USA Aby ospravedlnil ty obrovské výdaje, které jdou na válku s drogami Důležité je nasadit jenom tak málo jednotek, kolik je potřeba V USA se utrácí ,7 miliardy na boj s marihuanou 400 milionů se utrácí ročně v Kanadě zatýkáním a stíháním zločinů spojených s marihuanou Celkový rozpočet na boj se všemi drogami v Kanadě je 0 milionů To znamená, že čtyři pětiny rozpočtu na boj s drogami jde na zatýkání a stíhání uživatelů marihuany A zbývá jedna pětina na crack, heroin, kokain, meth, date-rape drog a všeho ostatního Průmysl potírání drog je velký business Živí sám sebe a spoléhá na peníze daňových poplatníků Takže je to nekonečná válka, kterou DEA nemůže vyhrát Ale účastní se jí Je to jako dělat film s velkým rozpočtem Dostanete 30 milionů dolarů aby jste udělal film Ale film vyjde a nevydělá žádné peníze Jenže někdo vydělal 30 milionů dolarů Každou chvíli ukážou chlápka, který pózuje s haldou marihuany Peníze DEA zapracovaly To je jako žádat dřevorubce aby chránili stromy, víte co myslím? To je hlavní zdroj odkud přichází jejich příjmy Tyto platby budou pokračovat, dokud bude známa jedna známá rostlina marihuany Musíme s tím žít a dělat tu nejlepší práci jakou můžeme I když je to špatná práce? Všichni máme nesplnitelný úkol paní Gibsonová Přesto je tu mnoho a mnoho policistů, kteří věří, že by měla být legalizovaná, regulovaná a kontrolovaná Vidí to pokrytectví mezi zákony, které platí o alkoholu a o marihuaně Je to jejich každodenní život služby za službou A pochopili to Jenže nechtějí přijít o práci Nechtějí přijít o povýšení na seržanta, nebo přiřazení k detektivům Někdy taky chtějí velet a nechtějí nasrat lidi u moci Soudci, právníci, žalobci, obhájci, vězeňští strážci, všichni jsou v tomto trestním průmyslu Chtějí být ochráněni? Ano, v určitém smyslu ano V případě vězení je to samé, čím víc věcí zakážeme, tím více peněz vyděláme Promiň že jdu pozdě Keve, zdržel jsem se u soudu Máme tu stále velké množství lidí, kteří jsou zatčeni jenom za držení Pokud se podíváte na statistiky, ve smyslu drog, největší skupina jsou jenom držitelé marihuany Pokaždé když vyfoukneš marihuanový kouř, můžeš si odfouknout budoucnost Ale notak tati, všichni kamarádi kouří trávu a nejsou to zločinci To jenom proto, že je ještě nechytili Pokud budete užívat drogy, budete chyceni A když budete chyceni, budete potrestáni 750 000 Američanů je každý rok zatčeno za držení marihuany To je skoro milion lidí a ať už jdete do vězení nebo ne, vaše budoucnost je v ohrožení A počet lidí zatčených kvůli marihuaně Je teď na úrovni zatčených za vraždu, znásilnění, krádež a ozbrojeného přepadení Dohromady Nikdy se nemůžete přenést přes obvinění Obvinění vás bude pronásledovat každý den vašeho života Pamatujete toho chlápka, který sice kouřil, ale nevdechoval? Bývalý prezident Bill Clinton To není nějaký problém, neměl jsem ani whisky od doby kdy mi bylo 22 Pokud by mi pan Clinton podal joint když s námi stál v kroužku Nebylo by důležité, jestli vdechoval nebo ne Byl by to distributor drog, že ano? Přesně jako ostatní lidé, kteří šli do vězení Nemůže být ani obhájce, natož prezident USA Ale zákony o marihuaně nás chrání, dělají náš život bezpečnější Dávají nám tu správnou a morální zprávu 19 z 21 národů už v té žumpě skončily. Vnitřní úpadek Rozpad morálky, etiky a náboženských principů Pokud budete dopadeni v mládí s jednou marihuanovou cigaretou Nedostanete stipendium od vlády, aby jste mohl jít na univerzitu Pokud jste obviněný z vraždy nebo znásilnění, není to problém, stipendium dostanete Myslím že to vysílá poselství: Je v pořádku vraždit a znásilňovat Hlavně si potom nedávejte joint První věc kterou udělal John Ashcroft hned po 11.září Bylo že poslal jednotky aby zavřely marihuanový bar v LA To opravdu významnou měrou pomohlo národní bezpečnosti A co také pomáhá národní bezpečnosti? Odstranění nejvyšších zločineckých vůdců 2003 vláda dala peníze přesně na tohle milionů za hlavu Usamy bin Ladena milionů za informaci kde se skrývají Udaj a Kusaj Saddámovi synové A milionů dolarů za dopadení jednoho z nejnebezpečnějších mužů vůbec Tohoto člověka Víte, za co přesně jste byl obviněn? Byl jsem obviněn za spiknutí vedoucí k prodeji příslušenství Operace Pipe Dreams byl myšlenkový pochod generálního prokurátora Johna Ashcrofta Internet byl nelegálně využit, pro prodej těchto nelegálních produktů A pro zastřešení velkých nelegálních obchodů které na internetu probíhaly Operace Sting, kdy byli lidé zavíráni za prodej příslušenství v určitém okrsku v Pennsylvánii Za tohle je odsoudili Protože jsou tu dva státy, Pennsylvania a Iowa Nikde to nebylo zakázáno, ale bylo zakázáno prodávat to mezi státy Muž jako vy, zavedený herec, komik, nejste zločinec. Proč myslíte že šli po vás? Protože naše filmy se dobře půjčovaly napříč Amerikou Naše filmy ukazovaly právě to pokrytectví ohledně marihuanových zákonů Ve skutečnosti když jsem šel do vězení, napsali do transkriptu Že naše filmy ovlivňovaly děti po 30 let a budou tak činit navěky Takže proto bych měl jít do vězení Musíte si uvědomit, že v tu dobu šli do Iráku A potřebovali nějakou rozmanitost v hlavních zprávách dne A přišli na to, že tenhle miliardový obchod s příslušenstvím pomáhal teroristům Toto byla legální společnost, která platila daně Já byl jenom obrázek v logu Oni obvinili mě, já jsem s tou společností neměl nic společného Nikdy jsem nikomu nic neposlal Nebyla to ani jeho společnost, jenom jí propůjčil svoje jméno 51 lidí bylo zatčeno při operaci Pipe Dreams, jenom jeden člověk Tommy Chong šel do vězení Ale pokud bych se nepřiznal, vyhrožovali mi manželkou a synem Tommy se postavil a šel do vězení dobrovolně Ano, to je moje příslušenství, nechte mojí ženu a dítě na pokoji, chránil svou rodinu Jak to vypadalo když vás zatýkali? Bylo tam asi 20 lidí ze SWAT týmu Omračování, automatické zbraně, helikoptéra nad hlavou Byl tam FOX zpravodajský náklaďák Měli připravená všechna média Bylo to představení pro všechny Ptali se mě, jestli mám nějaké drogy, řekl jsem že mám trávu Pak se ptali kde jí mám, tak jsem to popsal Oni mi řekli, že mě nezatýkají kvůli drogám Tak jsem se ptal kvůli čemu, co děláte v mém domě? Je to kvůli bongám (bubny) zavíráme výrobu v celé Americe A když byl Tommy bezpečně za mřížemi po 9 měsíců Válka proti drogám v USA změnila své zaměření Tentokrát přes hranice V centru Vancouveru, naproti Americkému velvyslanectví Mělo pár lidí demonstraci za člověka jménem Mark Emery Prodával semena, marihuanová semena Špatným lidem Řeknu vám tohle, DEA mě chce, protože jsem velmi dobrý v tom, co dělám Očividně jsem nejnebezpečnější žijící muž Opravdu, není divu že čelím doživotí bez možnosti předčasného propuštění Za něco, za co nikdo v Kanadě ani nešel do vězení Nikdo nešel do vězení za semena, dokonce ani na den Mark a jeho dva společníci čelí doživotí v USA Ne Kanada, ale USA ho viní za prodej semen přes internet Vancouverská policie přišla se zatykačem a začala vydírat Ale pak nás vzali do nápravného zařízení v North Fraser Nápravné zařízení roku 2002 Nádherné prostředí Marc Emery se postavil tváří v tvář Spojeným Státům USA vidí Marka Emeryho jako hlavní politickou hrozbu Jejich vlastní politice proti konopí V tiskové zprávě Kareny Tandyové šéfa DEA Řekla, že to je nejen konec obchodování s marihuanou Ale je to také rána hnutí pro legalizaci marihuany Vydal jsem skoro 4 miliony dolarů za 11 let Za vrchní soud, letáky, politické strany, kliniky pro léčbu drogově závislých Pokud jste DEA, po kom asi půjdete jako prvním a tak tvrdě jak to jen jde? Myslím že to dokonce sami přiznali v den razie DEA oznámila Snaží se o legalizaci, zavíráme jednoho z největších legalizátorů Legalizační hnutí nebude mít zdroj peněz k fungování Mark Emery nikdy nebyl v USA ani tam neprodával semena Dělá to všechno odsud pomocí pošty A je to podobné jako u Kanaďanů, kteří si objednají kulomet z Ameriky Je to nezákonné a když to odchytíme v Kanadě, zavřou nás za to, že jsme si objednali kulomet Nejdou do Ameriky a neřeknou Coltu Zdravím: Zatýkáme vás, protože posíláte kulomety do Kanady Nikdo v Kanadě nebyl poslán do vězení za posledních 35 let co máme tento zákon Dva lidé, já a Ing jsme dostali pokutu Spousta těchto obchodů je pořád otevřených Mark vlastní jenom jeden z asi 50 obchodů se semeny v Kanadě Mark platí Kanadské vládě daně z příjmů, které udělal prodejem semen Vláda spoléhá na existenci těchto internetových obchodů se semeny Aby pacienti, kteří mají výjimky pro pěstování marihuany Mohli být směrováni na tyto internetové obchody se semeny, někdy vysloveně obchod Marka Emeryho Protože je to místo, kde se dají semena sehnat Staví to Kanadskou vládu do špatného světla, protože vydávají Kanadského občana Zahraniční vládě, pro skutky, které se děly v Kanadě a za které ho naši politici ani policie nechce obvinit Pokud si Kanadské úřady, které toto povolily myslí, že je tak špatné to, co dělám Tak ať mě obviní, měl bych být souzen porotou z mých spoluobčanů Nebudu souzen mými spoluobčany ani náhodou Mám být souzen cizinci Ve 4:20 se začal kouřit marihuana, každý si ubalil A pro ty, kdo si neměli z čeho ubalit? Opět byla policie poblíž a opět je to nezajímalo Jedna strážnice řekla, že jí vadí zápach kouře Bylo to trochu matoucí Jak můžeme posílat Marka Emeryho do USA na doživotí Když ani naše vlastní policie nechce zatýkat lidi kteří kouří přímo před nimi To není jediná matoucí věc Kolik marihuany konzumované v USA pochází z Kanady? Moc toho o Kanadě nevím, já také ne Možná 20%? Řekl bych tak 35% a čtvrt procenta 50%, 50%, 50% Řekla bych asi 60% 60% 70% 70%-80% Nejméně 80% Myslím že to tolik není Většina je místní Má pravdu, 5% Kanada 40% Mexiko, 45% USA Prodávají nám drogy a říkají, to je BC Bud To se dělo, když se někteří lidé snažili v Kanadě marihuanu legalizovat John Walters tam jel a řekl: "To o co se snažíte, je umožnit exportovat jedy do mé země" O čem to mluvíte, o jedech? export jedů? Co my exportujeme do Kanady? Cigarety 430 000 lidí zemře v USA každoročně vinou cigaret 5 milionů celosvětově Takže kdo tady exportuje jedy? Z 6 milionů lidí, kteří mohou profitovat ze zdravotnictví, 60% je závislých na marihuaně ~Lži, lži~ Víte, pozvali mě, to je mi líto Zajímalo by mě kdo ho pozval a proč přijel znovu, když už tu byl Kroutí nad tím hlavou Tak proč něco neudělá s kokainem, který přichází do Kanady Co kdyby zamezil pašování zbraní? Někdy máte pocit že jste jako Alenka v říši divů A koukáte se kouzelným zrcadlem Ve skutečnosti umře víc Kolumbijců kvůli tabáku z USA Než Američanů na produkty z koky Takže o čem je vlastně ta válka proti drogám? Protože pokud nechcete Americké cigarety ve své zemi Amerika s vámi bude bojovat pomocí obchodních zbraní Pokud by se Kanada zapojila do reformy marihuany, zdanění a regulace marihuany A pokud by se naplnily všechny ty strašidelné historky Měly by USA velmi těžké chvilky udržení vlastní domácí politiky Co si myslíte, že se změní mezi Kanadou a USA pokud Kanada legalizuje marihuanu? Byly zprávy o tom, že by se mohly zavřít hranice To si nemyslím Také jsem o tom slyšel, ale zajímalo by mě, jestli by nechali Los Angeles bez proudu a bez vody Pokud to uděláte, nebudeme dodávat ropu, nebudeme dodávat vodu Nebudeme dodávat elektřinu Jsme si navzájem příliš důležití Dřevařské závody přijdou o zákazníky, rybáři přijdou o práci Lidé, kteří převáží zboží přes hranici přijdou o práci Jenom proto že je tu legální tráva? Obchodní zájmy budou přicházet o miliony dolarů denně Jenom proto, že Kanada přijala jinou domácí politiku k marihuaně Ano, obchodní zájmy Někdy se prostě jen tak vynoří A většinou na těch nejneobvyklejších místech Vidíme explozi staveb věznic Která je jenom těsně za explozí počtu vězněných osob Amerika má nejvíc lidí ve vězení v historii V USA je to jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví průmyslu Největší investiční společnosti popisovali investici do věznic jako nejlepší, jakou můžete udělat Takže můžete vydělat investováním do věznic víc než jakoukoli jinou investicí Je neobyčejně drahé je postavit, ale je ještě dražší je udržovat a opravovat Právě nyní je v Americe nejrychleji rostoucí průmysl soukromé vězeňství Japonsko vězní 38 lidí na 100 000 Spojené státy vězní 726 lidí na 100 000 Za období 20 let se počet uvězněných zečtyřnásobil Máme zhruba jenom 5% světové populace a skoro 25% světových vězňů Dokonce Jihoafrická republika v nejhorších letech neměla tolik procent vězněných jako teď USA Jenom v Texasu se postavilo 77 věznic za posledních 20 let Vidíme neodvratný bankrot jako důsledek výstavby věznic V současné době je v USA vězněno 45 000 lidí ve státních a federálních věznicích kvůli marihuaně Toto číslo nezahrnuje vězně v okresních a místních věznicích za marihuanové přestupky Tato data nejsou k dispozici Někdy není místo ve vězení, místo uděláme. Téměř zdvojnásobujeme kapacitu věznic Někdy není dostatek žalobců, najmeme je. Největším přírůstkem žalobců v historii V pozdních 80. letech bylo asi 5 soukromých věznic v USA Do roku 2005 se toto číslo dostalo na 260 Jakmile nashromáždíte kapitál na postavení vězení, můžete peníze použít Na zabezpečení provozu a zabezpečení, že bude vždy dostatek vězňů, aby bylo potřeba víc věznic Máme soukromá vězení? Co to kurva je? Jak se tohle stalo? Jak můžete mít zisk nad lidmi kteří jdou do vězení To je strašidelný, to je hodně špatný znamení Naše společnost má veliký problém, pokud tohle nikoho nezajímá Odbory vězeňských strážců je teď mocná lobbyistická skupina Která tlačí na delší tresty za méně významné zločiny V Kalifornii je tato lobby jedna z nejmocnějších ve státě Rozpočet Kalifornie na vězení vzrostl z 3 milionů v roce 1985 Na .7 miliardy v roce 2004 Mezi roky 1977 a 1999 vzrostly celkové náklady okresních a státních věznic napříč státy o 946% Téměř 2,5 násobně o kolik vzrostly náklady na vzdělávání A vězení nejsou jediná věc za které se utrácí peníze Jsou miliony drogových testů ročně, kolik se na tom musí vydělat peněz Je to obrovské číslo Začalo to tím, že lidé říkali, musíme testovat lidi s důležitým povoláním Policisté by měli být testováni, piloti taky Pak někdo řekl, sportovci, taky by jsme je měli testovat na drogy Pak šel někdo kolem a řekl: Nejsou to jen profesionální sportovci Co třeba sportovci na středních a vysokých školách Taky by jsme je měli testovat Pak se zamysleli trochu víc a řekli: Co kdyby jsme testovali všechny, kteří navštěvují nějaký kroužek Mělo by to být v souladu s ústavou, protože to není jejich povinnost Takže pokud chcete jít do šachového klubu, nebo na kurz francouzštiny Musíte načůrat do zkumavky Teď se snaží protlačit zákon, aby mohli testovat všechny děti ve škole Všechny studie ukazují, že to nemá nic společného s tím, jestli dítě užívá drogy nebo ne Takže mi to přijde, že to má víc co společného s tím, jak se vydělávají peníze za testování na drogy Dovedete si představit, o kolik peněz by šlo kdyby jsme měli náhodně testovat všechny děti ve škole? Spousta míst, kde se používá test moči Odmítli pokračovat, protože jediné, co tyto testy odhalují je marihuana Ostatní drogy zmizí z těla rychleji, takže je není možné odhalit Pokud kouřili marihuanu, bude ještě za 28 dní možné ji odhalit v moči Ale pokud budou užívat tvrdé drogy, heroin, kokain, metanfetamin Po víkendu už nebude možné určit jestli měli drogu Takže co to říká mladým lidem? Pokud nechcete, aby se na to přišlo neberte měkké drogy, berte tvrdé Už to není jenom moč, už jsou to vlasy, sliny Krevní testy Je to průmysl, jsou v tom peníze, nedělají to zadarmo Pokud je zisk rozdíl mezi prodejní cenou a náklady Co je nejvýnosnější průmysl v USA? Nejvýnosnější průmysl v USA je farmaceutický průmysl Dividendy z akcií jsou... ohromující Může to tak opravdu být? Jsou léky opravdu tak výnosné? Je to opravdu tak V roce 2005 prodeje léků na předpis vzrostly o 5.4% na 1 miliard A světový prodej léků vzrostl o 7% na 2 miliard Takže proč by se farmaceutické firmy báli kytky? Odpověď může být jednoslovná Přírodní Protože významný podíl výzkumů potvrzuje nebo naznačuje že marihuana v přírodní podobě Je stále nejefektivnější forma Dokážete si představit svět, kdy by jste vy nebo já nemuseli platit za léky? Po kontaktu s více než 10 000 pacienty za posledních 15 let Řekl bych, že víc než 200 diagnóz bylo úspěšně ovlivněno konopím Vypadá to, že konopí má účinky o kterých jsme nikdy nevěděli Zelený zákal, epilepsie, žilní onemocnění, artritida, osteoporóza Ztráta imunity, chronické bolesti, deprese, úzkosti, žloutenka typu C, Rakovina, AIDS Je dnes na trhu produkt, který by poskytoval stejné výhody jako konopí? Ne Je to hlavní nevyužitá surovina Způsob jak zbohatnout ve farmaceutickém průmyslu Je mít takový lék, který může být patentován S konopím je problém hned od začátku Protože to je multimolekulární lék O roku 1913 bylo nemožné patentovat rostliny A to je důvod, proč se do toho farmaceutický průmysl nikdy nepustil Protože syntéza jednotlivých složek je způsob, jak se vydělávají peníze Patent v USA trvá 20 let Během té doby můžete účtovat co chcete a tehdy děláte zisky Není způsob jak vydělávat na přírodních rostlinách Pokud používáte přírodní lék který pěstujete sami doma A výroba vás bude stát koruny, tak budete používat toto Potřebuje vodu a hlínu, z toho vám bude růst navěky Hlavní motivací každé farmaceutické společnosti je vydělávat peníze, tolik peněz kolik je možné Jsou to korporace a každý ví, že korporace nemají žádnou zodpovědnost Je tu tolik lidí pracující pro korporace, že ztrácí svou lidskost Takže potenciální zákazníci pro tyto farmaceutické společnosti Kteří nic nekupují, ti si pěstují doma Je to neomezené, pěstujte víc, dostanete víc léku Farmaceutické společnosti nechtějí, aby jste si pěstovali vlastní lék Vláda podporovala malé farmaceutické společnosti pomocí programu UniMed Použít syntetické THC Tetra-Hydro-Cannabinol a dát to do kapslí pro orální užití Léky jako Maranol Toto THC v Maranolu je naprosto stejná 21 uhlíková molekula která je v marihuaně Ale není to samé, jako přírodní marihuana Není tam správný poměr věcí a nemáte záruku že budete mít stejné výsledky Můžete vyrobit syntetický THC ve zkumavce, bude mít stejný počet atomů a stejné uspořádání Ale nemůžete ve zkumavce nastavit spin u elektronů nastavit subatomární kvarkové struktury Této sloučeniny, stejně jako to sestavily biologické enzymy. To se vám nepodaří V případě chemické sloučeniny, pokud je to ingredience z konopí Můžou to pojmenovat jako lék, a vydělat na tom spoustu peněz Trochu nás mate, když tvrdí, že není prokázaný léčebný účinek marihuany Proč se prodávají léky jako Meranol Proč vůbec existují? To je součástí té dvojité rétoriky Pokud vezmeme marihuanu a trochu jí změníme takže budete věřit, že to není marihuana Pak je to v pořádku, je to skvělý lék Zkouší dávat marihuanu do léků, protože to je lék Proč vlastně vláda pěstuje marihuanu? Vláda má programy na pěstování od 70. let Nechce se mi věřit, že by vláda věřila své vlastní propagandě Myslím si ale, využívají tvrzení, že můžete zblbnout část lidí po nějakou dobu A dělají to skvěle A za všechny ty příklady, kdy by tyto léky měly být úspěšné Protože se z nich nemůžete zkouřit Prošli jsme si některé vedlejší účinky Pro Meranol, zmatenost, přehnané pocity štěstí, ospalost Naposledy co jsem to zkoušel, tak se takhle projevuje stav pod vlivem marihuany Pokud to nejsou účinky marihuany Tak to brání farmaceutický svět před přijetím marihuany jako léku Měli by jsme se zaměřit na produkty, které prodávají už roky Každý rok léky na předpis zabijí víc než 100 000 lidí [Potřebuje 5 předpisů] Farmaceutický průmysl je velmi dobrý v přesvědčování Veřejnosti, že potřebují svoje léky [potřebuje 4 předpisy] Pokud sledujete jakoukoli reklamu na léky, vždycky používají třetí osoby Například odkud se vzala bolest hlavy? Přišla támhle odtud Neprodávejte steak, prodávejte představu o něm Kolik lidí je dnes v Americe závislých na antidepresivech Kolik lidí závislých na antidepresivech má opravdu výkyvy nálad A kolik z nich má jenom špatný vztah a jsou v depresi? Vypadá to, že je možné lidem prodávat cokoli alespoň dokud nosíte bílý plášť Nebo pokud je to na lékařský předpis, není důležité jak smrtelný lék může být ve smyslu vedlejších účinků My říkáme modernímu lékařství alternativní medicína Protože je to hodně o náhodě, je to nebezpečné Často toxické A hodně lidí to zabíjí Pro mě je to šílenost, je tam spousta věcí které vás různými způsoby ovlivní Podívejte se na Aspirin a Heroin, oba vynalezené Bayerem Myslel jsem že Heroin je vyrobený ze semen opia Přírodní účinek opia, jenom ho hodně koncentrujete? Musíte pak přidat pár chemikálií a trochu to pozměnit Není to jenom opium K čemu byl heroin vyrobený? Je to lék na závislost na Morifiu a lék proti kašli Heroin, lék proti kašli Stejně tak Efedrin, hlavní složka Metanfetaminu Je tu aby omezil kašel, rýmičku. Trochu jsem se nachladil, dám si meth Když se na to podíváte zdálky, tak co je tráva? Dokonce i Francis Young soudce DEA Který dva týdny sbíral vědecké důkazy, vydal toto prohlášení: Marihuana ve své přírodní podobě je jedna z nejbezpečnějších terapeutických látek známá člověku Přesto všechno a přes záplavu pozitivních příběhů skutečných pacientů Konopí zůstává zařazeno jako narkotikum 1. třídy V této kategorii je marihuana hodnocena jako bez známé lékařské hodnoty Greg Cooper - roztroušená skleróza, porucha koordinace pohybů Má povolení užívat marihuanu Mám roztroušenou sklerózu Tohle je Greg, třese se tak moc, že nám řekl, že bude potřebovat joint aby se mohl účastnit interview Jaký byl rozdíl? Den a noc Co si myslíte o lidech, kteří říkají, že by marihuana měla být testována a regulována A měly by se na ní zaměřit farmaceutické společnosti? A uznat jí jako hodnotný lék To by bylo hezké, ale je to srovnání Jak žalostné je o takových věcech mluvit Jenom se na mě podívejte Není to snad zřejmé, že mi to dává radost do života? Vypadám šťastně Greg už užívá marihuanu roky A řekl nám, že nikdy nezaznamenal žádné negativní efekty Nikdy se nechovám takhle... potřebuju.. potřebuju marihuanu To je prostě blbost Odstraňuje to moje nepohodlí Nazvěme to takhle Vylepšuje to můj život Kde by jste byl, kdyby jste nemohl kouřit a odstranit své problémy Našel bych si způsob Jak dnes funguje výuka lékařů, proti předepisování marihuany jako léku Funguje to, protože jsou odchyceni hned ze začátku do náručí farmaceutického průmyslu Čtou lékařské časopisy a prohlíží si všechny ty reklamy Čtou si výzkumy o lécích, které byly (výzkumy) financovány farmaceutickými společnostmi Nebo jsou sváděni farmaceutickými firmami Dobrá večeře, výlet na víkend Chtěli by jste si zahrát 18 jamek golfu? A někteří dostávají peníze od farmaceutických společností Potkala jsem lékaře, kteří říkali že když vyšly ze školy Nevěděli co dělat, měli před sebou pacienty, kteří potřebovali pomoc a byli rádi že vědí, jaké léky mají předepisovat Takže lékaři jsou zaujatí pro produkty farmaceutických společností Nepřijmou myšlenku, že by rostlina nebo bylinka mohla být užitečná Nevím jestli si myslí že se to jen tak zkouší? Myslím jenom že je to testování na které oni nejsou zvyklí To je ten problém, když se snažím udivit studenty, musíme do toho dát vědu Ale někteří studenti jsou velmi odolní i vůči tomuto Protože financování přichází přímo nebo nepřímo z farmaceutických firem A tito lidé z pochopitelných důvodů sledují jiný směr Přemýšlejte nad tím potenciálem nejvýnosnějšího průmyslu v USA Přemýšlejte nad tou mocí A myslíte že jim to vychází? Proč by jsme nemohli zkoumat její lékařské užití Proč jí nevyužít aby jsme udělali více produktů? Pro mě a lidi kteří jsou v tomto oboru To přestalo dávat smysl před dávnou dobou Jejich společná odpověď je: lékařská marihuana je první krok k legalizaci No a co? Co teda chtějí? Měli by jsme tuto rostlinu zužitkovat A opravdu je to jediné co k tomu můžu říct Zákazy a omezení je z mého názoru jenom hloupost A já hloupost nemám rád A to je problém, jak mohou politici po letech ukazování na škodlivost marihuany Tlačící na vyšší rozpočty pro boj s drogami Vytváření povědomí nad zjednodušováním pohledu na marihuanu A lobby pomocí všech průmyslů Jak můžou ti samí politici najednou převrátit své postoje? Jak by mohli politici přijít před své voliče a říct, že marihuana by měla být dekriminalizovaná Když včera tvrdili, že je škodlivá a nebezpečná Voliči budou chtít vědět, proč změnili názor? Buď jste nám lhali, nebo jste hloupí V každém případě vás příště nezvolíme Sakra, udělali jsme chybu, ti 17letí by neměli být zavřeni Někdo byl ve vězení, někdo dostal pokutu Někdo ztratil svou kariéru Jeden problém jak překlenout tento problém s přibýváním důkazů Je odvrátit pozornost. a funguje to Lékařská Přidejte slovo lékařská před marihuanu a mluvíte jako politik o něčem úplně jiném Proč je tu představa, že účinkuje na zdravé lidi jinak? A není možné předvídat následky Proč člověk se sníženou imunitou Nebo smrtelně nemocný člověk nezažívá žádný z těchto efektů? Někdo přijde domů z práce a pije, aby spláchnul den To byl ale hrozný den, potřebuju pár drinků, odpočinout si, natáhnout se Takže to odstraňuje bolest? Možná Nebo to přináší potěšení, to já nevím Takže pokud nad tím přemýšlíte v kontextu s konopím, je to také platná myšlenka Vláda snadněji odpustí konopí pokud je to pro odstranění bolesti Pokud je to pro potěšení, to už je problém A myslím že to vypovídá něco o naší kultuře Je to trochu divné Co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro jiného Konfrontace otce a syna Máma hulí jak fabrika, ty každý den piješ a taky kouříš - To není to samé - Proč ne? Můžeš dostat rakovinu, můžou ti selhat ledviny Dnes se věří tomu - a jsem zklamaný že média tuto informaci nepřináší lidem víc Věří se, že marihuana se může změnit v nejnebezpečnější drogu která se v USA užívá Jako politik můžete být zvolen tvrdým postupem ke zločinu Zavřeme všechny pěstitele marihuany na dlouhou dobu Protože spoléháte na strach veřejnosti Mluvčí za velké zájmové skupiny, ať už to jsou policejní složky, soukromé věznice, farmaceutický průmysl, nebo ať to jsou ropné společnosti Máme mluvčí za velké společnosti kteří se nás snaží ukolébat A přimět nás zvolit toho "správného" člověka Každý má na starost vlastní věci, kterou předá vlastnímu lobbyistovi Takže nekontrolují práci lidí před nimi To není jejich práce, protože nikdo nebude kontrolovat co udělali oni sami Chápu, proč se politici zdráhají mluvit upřímně Ale politici by měli studovat kdo je volí Protože to je jeden z případů kdy se to hodně děje Kdy lidé jsou napřed před svými vůdci Hempfest Největší světová událost okolo konopí Výloha moderního konopí Ano, používají 70 let staré věci Ale k čemu je dobré konopí v dnešním světě? Svět, který má všechno co potřebuje Můžeme otevřít úplně nový trh Otevře to nový trh v každém smyslu Můžete zpracovávat semena, buničinu i odolná vlákna Samotné vlákno je nejsilnější vlákno na světě Všechno oblečení, které mám pro toto interview je vyrobeno z konopí Vlastně všechno oblečení které nosím je vyrobeno z konopí Mám to tak od roku 94 kdy jsem si uvědomil že můžu nosit oblečení z organických vláken Které vydrží déle než bavlna Můžete jíst konopná semínka která obsahují všechny aminokyseliny a správné tuky Můžete dělat palivo, bionaftu Konopí je úžasný zdroj pro biopaliva když pěstujete konopí pro palivo Každý list vypouští do ovzduší obrovské množství kyslíku Ve skutečnosti stejné množství kyslíku, které se spálí v motoru Takže je to uzavřená smyčka A skoncovalo by to se skleníkovým efektem Jsou tu stovky typů průmyslového konopí, že ho můžete pěstovat skoro všude Ne všude na světě, ale skoro všude Takže jenom tohle z něj dělá surovinu pro palivo To je řešení, přestat používat fosilní paliva a jadernou energii úplně Používat víc vítr, vlny, slunce a tyhle biopaliva Lidé to pochopí, zejména až vystřelí ceny ropy Dá se z konopí udělat nejkvalitnější papír, který existuje Je to archivní kvalita Nedává smysl vyrábět papír ze stromů Ale konopný papír v muzeích, který je starý stovky let ještě ani nezežloutnul Stromy jsou náhražka, mohli by jsme tak vyřešit problém odlesnění Proč to není výnosné, používat konopí oproti kácení pralesů? Důvod je ten, že nemůžete pěstovat konopí v USA Pokud jde o lidi, je to pravděpodobně jedna z nejužitečnějších rostlin vůbec Pokud ne nejdůležitější rostlina A je nelegální Průmyslové konopí není droga, přesto že je to stejný rostlinný druh jako marihuana Je to naprosto jiný typ rostliny Je to jako přirovnávat Čivavu k Bernardýnovi Nemůžete se zkouřit z průmyslového konopí Ale můžete se zkouřit z konopí Tohle je jediná průmyslová země na světě která nepěstuje průmyslové konopí Jak je to šílené, když to můžeme jíst, prodávat, můžeme ho nosit na sobě Můžeme to exportovat, importovat, zpracovat, můžeme dělat cokoli Ale nesmíme to pěstovat? Nesmíme konopí pěstovat? To je zločin Tak tady to máte Po dvou letech výzkumů odpovědi nám daly jenom víc otázek A jediná věc, která dává smysl Je, že nic z toho nedává smysl Je to divná věc, stavět přírodu proti zákonu Bojíme se o věci které mohou vyhynout Ale politika na nejúčinnější rostliny je, že se mají vymýtit a vyhubit Samozřejmě že by se měli zajímat o malé děti Ale zajímáme se o děti pokud jde o alkohol, tabák, řízení auta a cokoli dalšího Ale měl by to být takový zákaz jako je to teď, spíš než regulace? To nemůže být udržitelné v rozumné společnosti Myslím že je lepší ignorovat ty, kdo se mě snaží omezit Než jenom ignorovat ignoranty a dělat to, co si myslím že je správné Dokonce i teď, když natáčíte interview, kouřil jsem trávu celé ráno. Takže vypadám zkouřený Byl takový citát, že život je tragédie pro ty, co cítí a komedie pro ty, kdo přemýšlí A pokud vám to myslí a podíváte se na situaci kolem marihuany A nerozesměje vás to? Tak jste kurva natvrdlý Myslíte že bude marihuana legalizovaná v Kanadě nebo v USA? Ano, nevím jak v USA, ale bude legalizovaná v Kanadě Nebudu naživu abych to viděl Pořád jsem věřil že to za chvíli přijde Už kolem 1970 Mrkněte na ty šedivé vlasy, přiznávám se, je mi 61 Věřím, že se to stane, dřív jsem nevěřil, až do před dvou až tří let Nevěřil jsem že se toho dožiju Přál bych si, aby jste mi tuhle otázku nedal Ale řekl bych, že bude Vždycky je tu možnost, můžou být pro to zlomové důvody Všechno co pro to musíme udělat Je přesvědčit 50% Kongresu a jednoho člověka Aby řekli že je konec a bude konec V této zemi je hnutí a někteří lidé v něj věří víc než já Možná proto, že jsem se tak moc účastnil reality show "Fear factor" Ztratil jsem víru v lidi a jejich inteligenci Myslím že je to nevyhnutelné Myslím že nás pravda osvobodí a pravda je nakažlivá A když se zjistí, že konopí není návykové může se to rychle stát Když jsem zveřejnil knihu "Marihuana Reconsidered" V poslední kapitole jsem předvídal, že když lidé porozumí těmto věcem o marihuaně Že zákaz bude zrušený, bude zrušený do 10 let Carl Sagan můj přítel, si četl rukopis a říká: Nebuď takový pesimista, 10 let? Takže tady to máme, 45 let později se nic nestalo Přesto tomu nelze zabránit Nemůžete udržet takovou lež navěky
x Poměrně kontroverzní téma jako je marihuana může trochu rozvířit vody. Tábory zastánců a odpůrců jsou většinou jasně definované a nenašel jsem člověka, který by na marihuanu nezastával nějaký názor.

Ještě nedávno jsem spadal do skupiny odpůrců. Ve skupině odpůrců jsem nebyl zdaleka sám, společná vlastnost odpůrců je zejména fakt, že marihuanu málokdy vyzkoušeli. O alkoholu nebo cigaretách se takové tvrzení říct nedá, většina kuřáků z mého okolí jsou zatvrzelí odpůrci kouření, kteří svou závislost nenávidí.

Člověk se pak neubrání srovnávání, má-li dostatek vlastních zkušeností a odvahu změnit názor. Alkohol způsobuje cirhózu jater, agresivní chování, nekontrolovatelnost a problém s koordinací pohybů. Cigarety způsobují těžkou závislost, rakovinu plic, stárnutí kůže a všechny ostatní zajímavosti, které se můžete dočíst na krabičce. Jaká zvěrstva způsobuje marihuana a proč by mělo být trestné se na ní jenom podívat, se dozvíte z následujícího dokumentu s českými titulky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.