xVybraná videa
x Dokument se vrací k dávné i nedávné historii Svobodného zednářství, ale zkoumá hlavně jeho současnost. Unikátní záběry z mnoha míst světa odhalují dosud nezveřejněná tajemství zednářů a rozplétají klubko pověr a mýtů kolem jejich činnosti. Nabízí pohled na konspirační teorie podezřívající zednáře ze snahy ovládnout svět a na některé události, jež s nimi byly, ať již zaslouženě, či nezaslouženě spojovány v nedávné minulosti. Autoři dokumentu kladou otázky Svobodným zednářům, ptají se jejich nepřátel a kritiků a také jejich příznivců.

Kompas. Úhelník a kružítko. Vševidoucí oko. Symboly, tajemství, šifry. Svobodní zednáři lákají pozornost už více než tři stovky let. Byly jim přisuzovány nejrůznější konspirace, terorismus, dokonce i snaha chopit se vlády nad světem. A proč? Hlavně proto, že o nich většinová společnost vlastně stále nic neví. Mluvit o svobodných zednářích je opravdu nesnadné, jedná se totiž o striktně uzavřené sdružení lidí, jehož soudržnost se opírá mimo jiné právě o mlčenlivost jednotlivých členů. Původ zednářství je odvozován od středověkých cechů stavitelů chrámů, kteří ve svých dobách požívali značných výsad. Zároveň ale existuje domněnka, že by se mohlo jednat o esoterické pokračovatele zaniklého templářského řádu. Tak nebo tak, ve svých stanovách hlásají naplňování ideálů dobra, tolerance a spravedlnosti. Že by právě tohle byl důvod, proč jim šlo tolik režimů a institucí po krku? Kdo ví… České znění.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.