xVybraná videa
text k videu
Dokument Johna Pilgera a Davida Munro z roku 1992 - War by Other means - odhaluje ochromující velikost dluhů placených zeměmi třetího světa.

poukazuje na to, že v tzv. roce Live Aid v roce 1985 zaplatila Afrika dvakrát tolik, co jsme dali my jí. Na Red Nose Day 12m vznesené veřejností vrátil úrokových plateb z úvěrů. Rozvojové země věnují větší úroky z půjček a pak někdy dostanou mezinárodní pomoc.
Pilger vidí systém dluhů jako formu války:
"V mnoha ohledech je to jako koloniální válka. Rozdílem je, že v těchto dnech lidé a jejich zdroje jsou řízeny nikoli Místokráli a okupačními vojsky, ale jinými, více sofistikovanými prostředky, jejichž hlavní zbraň je dluh."
Pilger sleduje mezinárodní úvěrový systém zpět až k Bretton Woods v roce 1944, kdy byly založeny organizace MMF a Světová banka.
Dokument se zaměřuje na dopady tohoto systému na Filipínách. 44 procent ze státního rozpočtu Filipín jde na zaplacení úroků zahraničního dluhu. Účinky jsou zobrazeny pomocí grafických scén chudoby. Lidé jsou natočeny jak sbírají odpadky na "dýmající hoře" aby našli pár věcí na prodej a mohli si koupit jídlo. Dluh je správně popsán jako moderní forma otroctví.
Vliv strukturálních úprav plánů, je, aby zajistil, že splácení dluhu má přednost před vším ostatním. Je dána větší váha na dosažení tohoto cíle než je ochrana životního prostředí nebo humanitární otázky.
Navzdory optimistickým připomínkám v tomto dokumentu z dotazů Světové banky, se změnilo jen málo. Ekonomika Filipín je stále zaměřena na splácení úroků z dluhu. Ačkoli se jednou chlubily že jsou jednou z nejvýkonnějších ekonomik regionu. Filipíny tíží velký národní dluhu a desítky milionů lidí žijí v chudobě. V roce 2004 byl veřejný dluh odhadem 74,2% procento HDP. Roce 2008, 56,9% Hrubý zahraniční dluh vzrostl na 66,27 miliard dolarů a denní příjem 45% obyvatel Filipín zůstává méně než 2 dolary.
Pilger argumentuje pro zrušení dluhů. Tvrdí, že Světová banka a Mezinárodní měnový fond by měl být zrušen a nahrazen skutečnou rozvojovou agenturou na základě národního zájmu dotčených zemí. Sledujte a učte se, jak jsou rozvojové země, zotročení dluhem a jak bychom jim skutečně mohli pomoci.
x Dokument Johna Pilgera o souvislostech podpory Mezinárodního měnového Fondu rozvojovým zemím a s výpovědmi lidí z celého světa. MMF se tváří jako finanční garant, přitom je v důsledcích jen výběrčí peněz od chudších a slabších.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.