xVybraná videa
text k videu
Toho roku, a to mohlo být koncem roku 1944. a v tu samou dobou jsme byli připraveni převzít třídu a posunout je dál ve studiu. V té třídě bylo 55 lidí, kteří už měli Ph.D.! Víte, byla to moc dobrá třída. S kým jsem měl jedině problémy byl advokát ze státu Indiana, který byl také politikem za republikánskou stranu. Měl jsem s ním potíže s několika fakty.

Například, občanská válka ve Španělsku. A řekl jsem mu pravdu o válce ve Španělsku, samozřejmě! A mám tím na mysli, že to nebyl komunistický puč proti Katolické církvi, nebo něco na ten způsob, rozumíte? A to ten člověk stále tvrdil. Tak, to je obsahem knihy "Tragedy and Hope", chápe te? Věděl jste, když jste dělal ten výzkum, že z toho bude na konec kniha? Ne, já jsem prostě na tom pracoval den co den.

A pak jste si poskládal celý obraz po nahromadění celého toho výzkumu, že? Ano, vím informace o dějinách jako málo kdo jiný. Strávil jsem 20 let, abych tu knihu napsal. Od roku 1945 - 1965. A vydal ji roku 1965. Mezi tím jsem napsal kratší knihu, kterou mě odmítlo vydat 15 nakladatelů. A tak jsem ji nechal ladem. Na té jsem začal pracovat v létě kdy jsem měl konečeně volno a to byl rok 1942 a to skoro také 20 let bez přestávky.

Ani žádný sabatikl (volno na samostudium pro učitele vysoké školy) ('42 - '61) Vzal jsem si volno a odcestoval jsem do Anglie, abych mohl pokračovat na svém výzkumu. A pak jsem měl další sabatikl až v roce 1971, který byl spojen opět s cestou do Anglie. Takže za tu dlouho dobu mě volno na samostudium škola dluží. Měl jsem jen jeden sabatikl těsně před posledním semestrem, než jsem přestal učit na univerzitě.

Ani nevím jak mě tehdy vyplatili, jestli mě zaplatili celý rok nebo jen jeden semestr, to už nevím. Já ani nemám čas se na to podívat. Ale to je jedno, takže jsem na tom všem pracoval a moji první knihu odmítlo 15 nakladatelů. Napsal jsem část v létě roku 1934 a pak v létě roku 1942 na univerzitě Princeton. V kanceláři po Donald A. Staufferovi, ten mezitím zemřel v Anglii, kde byl profesorem literatury na Oxfordu.

Umřel na následek vyčerpání při horolezení v Pyrenejích. V roce 1942 jsem tu knihu trochu přepsal, pak jsem ji dal opět bokem a pak na potřetí jsem ji dokončil. už mě tlačil čas a tak z toho vznikla kniha Evoluce Civilizací. Je to sice kniha jen o 279 stranách, je několik knih, které se zmiňují o této knize jako nejlepší na trhu. proč civilizace mají své vzestupy a pády, a jak to prostě funguje..

Takže kniha "Svět od roku 1914" byl pracovní název, ale nakonec se to jmenuje Tragedy and Hope. Popisuje historii v rozsahu od 1895 až po 1965, a to je 70 let, navíc je to historie celé planety. takže znovu podotýkám, je to velký záběr, je tam totiž rozebrána věda a technologie a tak dál. Kdy a kde se co vynalezlo a jak na sebe navazovalo. Je tam ekonomie, a jak vidíte tak znám více ekonomii, než většina ekonomů.

Co mě zaujalo, že když jsem mluvil se svou ženou o Vás, tak jsme přemýšleli o tom názvu. Proč název (Tragédie a Naděje), to je dost vyzývavý název knihy, ne? Abych to uvedl jaký je za tím smysl, tak je to tohle. Myslím si že je to tragické, ostudné a hříšné, že Západní civilizace půjde ke dnu. Když jsem dopsal tu knihu a to je míň jak 10 let, tak jsem měl naději, že můžeme Západní civilizaci zachránit, ale teď jsem extrémně skeptický, že se můžem zachránit.

Myslím, že už jsme na pokraji konce. Dnes jsem ráno o tom říkal něco studentům ve třídě. Pokuď dovolíme stávky havířů, co by mělo za následek pád portugalské vlády. Žádný diktátorský režim netrvá věčně. Takže jsme odstranili demokracii, protože demokracie se snaží být trochu liberální. Pak se k moci dostal vojenský diktátorský režim, ten taky padl a kdo se mezi tím objevil? Komunisti.

Tohle se stalo v Portugalsku. Salazar byl u moci od roku 1927. Takže v současné době se snaží nastavit nějaký typ ne-militantního diktátorského režimu. ...on nebyl vojenský diktátor, on byl vysokoškolský profesor. ...a byl podporován skupinami které si to přáli (biznis a katolíci) A tak něco s tím chtějí dělat. Ale tohle se může stát i v Řecku.

Budou se pravděpodobně pokoušet ovlivnit armádní generály, aby nastolili vojenskou diktaturu, a to proto, že jsme je k tomu přiměli. (USA) Rozumíte? Tohle dalo komunistům posílení a tohle je co znepokojuje Kissingera, myslí si, že celé středozemí Evropy bude komunistické. Tak to jako máme jít do války, abychom tomuhle zabránili? Je to nechutný, víte jak to myslím..

Jak jste našel nakladatele pro Vaši knihu? Našel jsem ho okamžitě, kvůli už té první knize. Já píšu komentáře k historickým událostem do časopisu Current History. Napsal jsem jednou článek do magazínu Current a tam psalo více lidí, kteří komentovali historii. A jednou mě zase volal jejich člověk a ptal se mě na to co bude dít v současnosti (1974) ve Španělsku. A abych o tom napsal. Ale na to nemáme moc čas se o tom bavit.

Takže lidé co psali komentáře o historii mě oslovili v roce 1960. Už před tím jsem se jim zmínil o mé knize (Evolution of Civilizations), ale já těch knih měl samozřejmě i víc. A jednou při rozhovoru mě řekl, jestli jsem se ptal Petera V. Ritnera (pracoval pro nakladatelství Macmillan, NYC) Já mu řekl, že ho neznám a on mě dal kontakt ať mu zavolám do nakladatelství Macmillan.

Takže jsem byl zrovna v New Yorku v Asociaci historiků USA na pravidelném setkání, tak jsem zavolal do nakladatelství a požádal jsem, že chci mluvit s Peterem V. Ritnerem. tak mě spojili a jemu jsem řekl, že někteří kolegové z časopisu mě dali číslo a jestli by se na to podíval, že by se mu to mohlo líbit a tak. Na to mě odpověděl. "Pošlete mě to"! No a asi za týden, jsem dostal od něj dopis, že to je úžasná kniha.

Kolik jste mu poslal stránek? Poslal jsem mu ji celou? Celou tu tlustou knihu? (Tragedy and Hope má 1348 stran) Ne, nebyla tak tlustá, měla jen (Evolution of Civilization) 279 stran. Takže po týdnu... Jaká to byla ta kniha? To byla ta první (Evolution of Civilization). A ha ta první, rozumím, Ok. To bylo roku 1961. Najdete to datum vydání v Who's Who. Rozumíte? Tak fajn.

Takhle jsem vydal svoji první knihu (Evolution of Civilization). Takže když jsem podepsal na tuto knihu smlouvu (1961), Souhlasil jsem, že příští knihu vydám u nich. Za pár let na to jsem Peterovi Ritnerovi řekl, že mám další knihu a bude pojednávat světové historii od roku 1914. (Tragedy and Hope) A Ritner řekl "OK, tak podepíšeme smlouvu". Byl tam u toho vydavatelství někdo podobně zaměřen na dějiny?

Peter V. Ritner si myslel, že jsem tam nejlepší autor. On tam taky píše? Už odešel, dal výpověď. Tohle je to co se stalo, ale nevím jestli to mám říct na záznam. Ale já to řeknu, jen musíte být diskrétní. Musíte chránit moji budoucnost. Takže je to na Vás. Na poslední chvíli, když jsme sepisovali smlouvu na vydání knihy (Svět od roku 1914)Tragedy and Hope.

A to bylo někdy kolem jaro-léto roku 1966. Měli v plánu vydat tu knihu do dvou svazků. A prodávat je dohromady za $17,50. Nakladatelství v New Yorku Macmillan bylo koupeno Haroldem Macmillan (Macmillan company Velká Británie). Za pět milionů dolarů, protože potřeboval peníze. V létě roku 1966, akciová společnost, Collier Books, což původně to bylo nakladatelství Morgan. A vydávali Collier's Weekly.

Collier Books, ale nevím kdo to teď ovládá, je to akciová společnost. Oni koupili Free Press v Illionis. Koupili Brentanovo knihkupectví. A také koupili i nakladatelství Macmillan. Tak se podívali co vlastně koupili a přišli s tím, že utrácí víc peněz, než vydělávají a že se to musí zastavit. Takže řekli, že se musí ukončit propagace na vydané knihy minimálně po dobu 6 měsíců.

A účetní Collier Books řekl, že se musí pozastavit reklama po dobu 6 měsíců. A za editory se ozval Peter V. Ritner a doslova vyskočil a zařval, že dají výpověď pokuď budou takhle řešit problémy. a domluvil s nima aspoň jednu jedinou reklamu na každou knihu. A tak jsem měl jednu reklamu na Tragedy and Hope. A byla to čtvrtina stránky, v New York Times v přehledu nových knih.

Jak hláskujete jméno toho Ritnera? R.I.T.N.E.R. Peter Ritner. Myslím, že je také uveden v Who's Who. Měl by tam být. No to je jedno, on od nich prostě odešel. Nevím co dělá. Ale žije stále na stejném místě kde jsem bydlel, poblíž Riverside Drive kousek od Washington Bridge v New Yorku. Ale myslím, že měl něco společného s World Book... Third World publisher myslíte?

Ne, něco jiného. Ale co dělal to opravdu nevím už. Protože už mě nikdy potom nekontaktoval, od doby kdy odešel od Macmillan. A oni dovolili, aby to vyšlo do dvou knih? Ne,když se na to podívali, tak řekli, že to bude stát moc peněz. Takže se to musí zkrátit na jednu knihu a cena za kus by se měla snížit o pět dolarů. Takže z toho vyšlo $12,50. Ale nikdy to neprodávali za 12,50, ale za 12,95!

Za tolik se ta kniha prodávala. Vyprodána byla roku 1966. Další dotisk se znovu vyprodal roku 1968. Ale v roce 1968 mě z ničeho nic kontaktovali Collier Books. A řekli, že vydají zbytek dotisku v měkkém obalu., to byla ta co jsem Vám věnoval. A tato várka vyšla roku 1968. A proto jsem si ještě myslel že se tiskne, ale nemohl jsem od nich dostat přímou odpověď.

Například mě nikdy neřekli a do roku 1974, když jsem se snažil přijít na stopu piráta, který kopíroval a vydával moji knihu jako padělek. A od Collier Books jsem se dozvěděl, že není skladem, ale neřekli mě že už ji netisknou. Až v roce 1971 mě řekli, že už ji netisknou, a že ji znovu vydají, až budeme mít 2000 požadavků na tuto knihu. Ale na číslo 2000 se samozřejmě nikdy nemohli dostat.

Já Vám to řeknu jak to je. Nemohli se dostat k tolika objednávkám, protože vždy řekli zájemcům kteří jim poslali dopis, že už ji tisknout nebudou. Takže mě stále lhali. Jak jste se dozvěděl, že jsou na trhu falešné reprodukce Vaší knihy? Přišel jsem na to tak, že někdo dostal nepopsanou dopisní obálku, ve které byl štítek s textem. "Znovu na skladě v omezeném množství" "Tragédie a Naděje"

Celá kniha? Ano, celá kniha! A zavolali mě, jestli vím, že moje kniha je znovu na trhu. A já se zeptal, která kniha? Protože byly všechny knihy vyprodány. Odpověděl mi Tragédie a Naděje (Tragedy and Hope). Řekl jsem, že ne, že není! Víte kdo to vydal? Ne, ne..protože to byla úplně stejná kopie jak originál. Úplně stejná. Obal no všechno. Myslíte, že to nějak celé přepsali ?... Ne, fotoreprodukce.

Úplně stejná kniha. Ale já jsem hned poznal, že je jiná. Protože originální vydání mělo žlutý pruh na každé vrchní straně v knize. Vidíte? Originál. Nová to má bíle. Takže jste volal s člověkem z Macmillan a oni Vám řekli, že asi budete naštavný, když je tak kniha na trhu bez Vašeho vědomí? Ne,jim to bylo jedno, a já Vám řeknu proč! Kolik stála ta kniha bez Vašeho autorského poplatku a kolik s ním?

Já nevím, a nevím proč se tak vlastně zachovali. Tak biologická reakce by byla, když Vám zavolali, že budete naštvaný? Ale nebyl jsem. Protože mě tolikrát lhali, že už mě to přišlo legrační. Lhali, lhali a lhali. O všem. A mám na to důkazy v dopisech. Kde se Ritner omlouvá, když se mu to doneslo, ale to bylo proto, že jemu lhali také. Když volal jak to je s knihou, jestli je vyprodána, nebo není.

Obě moje smlouvy byly napsány tak, že když se kniha vyprodá, mám právo na znovu obnovení matrice. Nikdy se mi neozvali, že by mě řekli něco o matrici té knihy. Dozvěděl jsem se o tom až v březnu tohoto roku (1974), že ty matrice zničili (Tragedy and Hope). Dozvěděl jsem se v létě roku 1971, mezitím jak já byl v Anglii, tak manželka každý týden telefonovala do nakladatelství Macmillan.

Pak po dlouhé době jí tedy přišel dopis s informací, že nakladatelství ty matrice zničilo. A že nechtěně zničili i matrice první knihy (Evolution of Civilization). Chápete? A jak jste identifikoval toho člověka? Objednal jste si u něho svojí knihu? Ano, on se mi takto identifikoval. Ale jméno tam nebylo? Ne, nebylo tam ani jeho jméno, ani nějaké bližší informace. A jak jsem tedy na to přišel bylo, že jsem poslal objednávku.

Samozřejmě s jménem na někoho jiného. Bylo to na moji asistentku. Tak jsme poslali šek, a nic nedošlo. A pak jsme přišli na to, že akceptují jen dopředu poslané hotové peníze. Šek neakceptovali? Ano, myslím že jsem poslal šek a nic se prostě nedělo. Takže to nemohli prodávat do knihkupectví, protože ti by jim hotové peníze neposlali. Protože když jste objednal 10 kopií, to je 120 dolarů, protože za jednu si říkali 12 dolarů.

A může to prostě zmizet. Není tam uvedeno žádné jméno, bylo tam jen číslo poštovního boxu a stát Kalifornie. A víc jsem prostě nezjistil. Když jsem se podíval na přebal, tak jsem byl šokován, protože byl úplně identický od originálu. Rozumíte? Skoro identický. No a tak jsem se zajímal ještě o další knihkupectví, které to nabízeli. Kdy se tohle dělo? Tenhle rok! Tento rok? Ano, leden 1974.

V březnu za mnou někdo došel a měl ji taky, tak jsem se ptal kde ji vzal. A odpověděl mi že u Sydney Kramera (knihkupectví dnes pod názvem Bantam Dell) Zeptal jsem se ho, jestli je mají? A říkal že jich tam mají ještě tak čtyři až pět. Tak jsem zavolal do knihkupectví Kramer a zeptal se jich jestli ji mají a oni řekli že ano. A tak jsem tam zajel osobně.

A vyzjišťoval jsem tam, že oni ty knihy objednávali a on jim poslal účet a oni ho zaplatili. Vyprodali je, a takhle to několikrát opakovali po sobě. Myslíte si, že oni nevěděli kdo jim to dodává. Ano, nevěděli. Takže ani v té době jste ještě nezjistil kdo to byl? Ne, nejsem si tím ještě dnes jistý. A já Vám řeknu proč. Další místo kde distribuoval ty knihy čtenářům a bylo jich celkem pět těch míst.

Ale ještě mám tipy na nějaké další místa. Protože za mnou chodí moji studenti, kteří tu knihu někde třeba viděli a tak. Prodejci me knihy mě nikdy sami od sebe neoslovili. Napadl mě že to je nakladatelství Macmillan. Jedno z podezření, že to byli Macmillan je tohle. Fakt, že radikální pravice, Birchova společnost byla v úžasu z téhle knihy. A to už tak v roce 1969.

Na to jsem se Vás chtěl právě také zeptat? Objevila se na trhu kniha "The Naked Capitalist" od Willard Cleon Skousena. Pětina té knihy je poskládaná z mé knihy Tragedy and Hope. On to i sám přiznal, že to bylo z mé knihy, ale ani mu nevadilo, že to je zneužití mého autorského práva. Spojil jsem se s nakladatelstvím Macmillan a neudělali vůbec nic.

Ptal jsem se jich, jestli by neměli chránit mé autorské práva, a řekli mě že ne, že jestli chci s tím dělat něco já, tak my Vás podpoříme, a budeme Vám svědkem a tak. Já jsem ho nechtěl žalovat, je to profesor religionistiky na Birgham Young univerzitě. Bývalý šéf policie Salt Lake City. Také pracoval pro FBI po celé roky. Takže pokuď by měli dostatek peněz, tak by mě byli schopni odstrčit z cesty.

A v jiném státě by to dopadlo stejně. (soudní líčení) Takže jsem to nechal být a stejně jsem pak zjistil, že s tím nic dělat nebudou. A pak kongresman John Rarick, který zrovna prohrál primárky. Tak tuto knihu (Tragedy and Hope) zapsal do záznamů kongresu a podobné věci. (zápis citace v z jeho knihy v kongresu) Rozesílání knihy každému registrovanému členu v New Hampshire.

A oni Vám nikdy nezavolali, aby se Vás aspoň na to zeptali jestli to můžou použít? Ne, nikdy. Ne, prostě nikdo. A víte kde vzali Vaši fotografii? Myslím..ukažte jakou fotku tam dali? Někdo se snažil o to dostat mé fotky z Macmillan. Ale já jim řekl, aby nikomu mé fotky nedávali. A řeknu Vám proč. Ach, ano to je ta fotka z Macmillan. Skousen ale nedostal moji fotku oficiální cestou.

Jak ji mohli dostat? Snad jedině ze zadní strany mé první knihy. A tohle je jediná fotka, kterou má nakladatelství ještě dnes. Dávali pak tu fotku na stejnou stránku s JP Morganem, no prostě nesmysly.. Ano, máte pravdu, je to vtip k smíchu, ale také je to hloupé. Když mě spojují s Morganem, nebo s podobnými lidmi. John Rarick a další lidé uvedli statě z mé knihy do svých záznamů.

Také společnost Johna Birche mluvila o mé knize v mnoha publikacích. A samozřejmě ten člověk co o mě psal je zaměstnancem společnosti Johna Birche. A ještě před tímhle vydal "Richard Nixon: Man behind the mask" (Gary Allen) Ale to je rok 1969. A nevěděl jsem to do doby před dvěma týdny. Ano, "Nixon: Man behind the mask", vím to tak dva týdny. Setkal se se mnou jeden místní kněz, a říkal "Hledal jsem Vás"!

Tak jsem mu řekl, však se zde rozhlédněte, můžete se podívat na co chcete. A on řekl "Ne, já se chci zeptat na tu knihu co napsal Gary Allen o Nixonovi?" řekl jsem: "Proč zrovna Gary Allen...." já jsem nevěděl že by napsal nějakou knihu o Nixonovi. Nesleduji vše... A on řekl: " no já ji mám a je tam jedna celá kapitola o Vás a vaší knize Tragedy and Hope." řekl jsem "Opravdu?, mohu si jí půjčit?"

Znal jste Gary Allena osobně? Ne, neznal A stalo se vlastně tohle. Na univerzitě Birgham Young došlo k akademické krizi. A nechci jít do detailů, protože sám nevím přesné informace jak se to celé započalo. Něco jsem o tom slyšel. Celý campus se rozletěl na dvě půlky, které proti sobě bojovali. Na oddělení politických věd a druhá část obhajovala Skousena.

A rada oddělení politických věd se rozhodla, že Skousen nemůže být mormónským profesorem a měl by být vyloučen z univerzity. A on se sám obhajoval, ale co se stalo to nevím. Vše co vím je tohle... Prohrál to. Kdo? Prohrál to. Opravdu? Musel od tam odejít. Tohle jsem nevěděl. Nikdo mě, nikdy nic neřekne. Byl nucen opustit tu školu.. Takže odešel.. Zbavili se ho... Mám prostě dojem, že prohrál ten boj.. nevím jestli mu dali jíné místo.

Jediné co o tom vím, je tohle. Dal jsem tři papíry, několika asociacím, které byly ochotni se za to postavit. A protože se jim to líbilo, tak toho vytiskli tisíce kopií. A distribuovali to do všech tiskových center. Nejvíc se jim líbilo tohle, ale nebylo to nejlepší dle mého názoru: "General Crisis in Civilization" (Celkový úpadek civilizace) Bylo to úspěšné protože to mělo poutající titulek.

Někdo mě zavolal, a že se mnou chce mluvit. A myslím, že to bylo tohle.. Jeho jméno bylo Larson, a byl to vědec z univerzity Brigham Young. A chtěl mě vidět, aby se mnou mluvil o tom co se tam děje. A zeptal jsem se ho, co se tam děje. A odpověděl mi, že jsou na univerzitě neustále diskuze na různých setkání na a je vždy z toho pozdvižení. Já nic o tom nevěděl. A udělal tedy se mnou rozhovor.

A chtěl aby se ten rozhovor pouštěl na školním rozhlasu a s tím jsem souhlasil. O čem byl ten rozhovor? Právě o krizi, vyvolaná knihou Skousena, na jejich vlastní univerzitě. Tak jsem s tím souhlasil. Řekl jsem mu potom, aby mě informoval, jaký to mělo výsledek ta jejich krize. Ale už mě nikdy nenapsal. Já jsem po tom nějak nepátral z vlastní vůle. Takže nevím, jestli se to vysílalo.

Jaký byl odkaz v tom rozhovoru, jak měl posluchačům asi vyznít? Jednoduše jsem jim řekl o té knize co napsal Skousen. Řekl jsem jim, že se mnou Skousen nikdy nic nekonzultoval a ani mě nekontaktoval. Řekl jsem, že zneužil moje autorské práva. Že to je plné lží. Věci, které nejsou pravdivé. Byly vyňaty úryvky mimo kontext a jsou pak mylně interpretovány. A dal jsem mu jasné argumenty z jeho knihy s kterýmy nesouhlasím.

O skupině, o které píšu já, pokuď mě paměť neklame, je původně založená jako tajná organizace Lordem Milnerem. Roku 1898 - 99 s názvem Round Table Group (skupina kulatého stolu). Která vydává čtvrtletní magazín s názvem Round Table v Londýně. A je to jedna z nejlepších publikací o přehledu mezinárodních vztahů od roku 1910. Hlavní redaktor byl Lord Lothian, toho jména tehdy Philip Kerr. K-E-R-R Tohle nikdo roky nevěděl.

Musel jsem se k těm informacím propracovat. A zkoumal jsem právě tuhle skupinu lidí. Rozumíte? Takže to, jak jsem na to přišel, bylo hodně zajímavý. Všiml jsem si že vyšší společenská třída v Británii, byli vlastně členi dozorčí rady univerzity All Souls College, Oxfordu. Například Lord Halifax, ministrem zahraničí ve Velké Británii. Pak se stal velvyslancem ve Washingtonu za Velkou Británii.

Když se stal ministram zahraničí a pak velvyslancem ve Washingtonu, tak si mnoho lidí myslí, že pozice velvyslance v USA bylo ponížení si ve funkci, ale naopak tohle vypovídalo fakt jak si Brité uvědomovali, jak bude důležité spojenectví v druhé světové válce. (1940). Tak on byl také člen dozorčí rady v All Souls College Oxfordu.

Například další člen rady All Souls College, který si nechal zavolat 10. května 1940 k sobě Chamberlaina a řekl mu "Proboha už odejdi". (následně Chamberlain podal demisi). A to byl Leo Amery, a byl pomocník a hlavní náměstek v politických věcech pro Lorda Milnera. Chápete? On byl také člen dozorčí rady All Souls College. Rozhodl jsem se studovat All Souls College v Oxfordu zcela jen z důvodu historické vědy.

Byla to prostě čistě historická vědecká práce. Rozumím. Dostal jsem dohromady seznam všech členů od roku 1899. A to až do roku 1947 kdy jsem pracoval na tomto výzkumu v Anglii. A členů bylo 149. Většina byla členy po dobu sedm let a to byl běžný maximální volební termín. Ale někteří byli členi po dobu 55 let. Například člen dozorčí rady Sir Dougal Orme Malcolm, který byl šéfem Britské Jihoafrické Společnosti, a to byla samozřejmě Rhodesie.

A on tam byl 55 let, také jsem přišel na Lorda Branda (Baron), který byl s Milnerem v Jižní Africe. Tak ten byl léta členem dozorčí rady. A taky byl ředitelem banky Lazard brothers v Londýně (1909). A že Leo Amery byl členem také celé roky. A přes všechno tohle jsem se dozvěděl o člověku jménem Lion Curtis. On si ale to členství v All Souls nezasluhoval...

Stanete se členem buď když jste velmi prominentní osoba a je poctou tam být sedm let. Nebo jste nenahraditelný učenec, který se tam dostane díky testu, který následuje po promoci. To je jak se tam dostal Lord Halifax, jmenoval se Charles Edward Wood a promoval v Oxfordu, v roce 1903. Odpromoval, prošel testem a dostal členství v All Souls College. Ale jen si ho pozdržel.

A zjistil jsem proč si ho nechal pozdržet, protože hned jak dostudoval tak jel do Jižní Afriky, kde se setkal s lidmi Kindergarten (školky). To byla skupina (Milner's Kindergarten), která sloužila Lordu Milnerovi a vedla zlaté a diamantové doly v Jižní Africe. Chápete? Říkali jim Kindergarten (školka), protože to byli samí mladí chlapci. (cca 22 let). Rozumíte? Tohle jsou ti, co měli členství až do jejich smrti.

A v případě Lionela Curtise, to je ten co řekl " Musíme změnit jméno 'Britské Impérium' na jméno "Společenství Národů (Commonwealth of Nations)." A důvod je ten, že oni byli studenti Alfreda Zimmerna. Zimmern byl autorem knihy z roku 1909 "Greek Commonwealth" (Řecké společenství). Která popisuje bohatství Řecka jak spolu spolupracovali jednotlivé řecké státy.

A také to byl člověk, který postavil na světlo Arnolda Toynbeeho. Arnold Toynbee byl vysoce vzdělaný historik, a byl přivzat do Královského institutu pro mezinárodní vztahy. Tehdy jsem o tom neměl tušení. Teď už to vím. Vše co jsem věděl bylo, že Lionel Curtis byl členem dozorčí rady, ale byl tak slabý student, že mu trvalo vystudovat 15 let, aby dokončil vysokou školu. A pak ho získal.

A myslím, že to bylo úplně nejnižší ohodnocení, které bylo nutné, aby vůbec nějaký titul měl. A nikdo to veřejně nevěděl. Nikdo o něm ani neslyšel. K tomu navíc. A ještě k tomu navíc. On byl spolubydlící Lorda Halifaxe na kolejích All Souls College. A pak jsem došel na to, že za vším co se vlastně všechno děje může právě tenhle člen. Lionel Curtis, chápete?

Neměli bychom o tom moc mluvit.... Ne... Je to tajné.. V pořádku, v pořádku... Ale tohle bych nevěděl pokuď bych se osobně nesetkal přímo s Alfredem Zimmernem. A setkali jsme se a měli jsme spolu rozhovor. A řekl jsem "Není legrační, že All Souls jsou..." a on mě skočil do věty a řekl "Jsou členi Round Table skupiny (Kulatý stůl)" Já jsem nevěděl o čem mluví, aspoň jde vidět jak jsem toho málo věděl..

Round Table skupina byla aktivní už v 1909 a vydávájejich magazín od roku 1910. A se Zimmernem jsem se setkal v roce 1947. A já říkal, co to je Round Table? A on je všechny vyjmenoval, kdo byli. A řekl že byl také členem 10 let. Od roku 1913 do roku 1923. Že ho tam vzali, že mu dali pozvánku, protože pracoval pro dělnické odbory jako šéf vzdělávání.

Byla to sekce odborů, která zajišťovala večerní školy a letní vzdělávací programy pro pracovníky. A tak řekl proč ho tam vzali a že tam byl deset let. A rezignoval na členství, protože byli odhodlaní vyvolat válku, aby se Německo postavilo proti Francii. (1923) Říkal že s tím nesouhlasil a tak proto rezignoval. Když jsem se později setkal i s Lordem Brandnem a ptal jsem se ho na to, tak mě řekl že o rezignaci Zimmerna nic nevěděl.

Radši bych měl přestat k tomu to mluvit, protože to vede k určitým věcem... No, takže já jsem věděl, že Round Table (Spolek kulatého stolu) mají velký vliv, věděl jsem, že to jsou skuteční zakladatelé Královského institutu pro mezinárodní vztahy. (Chatham House) Všechny ty věci Také založili Institute of Pacific Relations (Institut pro země Pacifiku)

Také jsem věděl, že to byli kmotři Rady pro mezinárodní vztahy tady v USA. (CFR-Council on foreign relations) Víte například velká učebnice historie "A Study of History" (12 svazků) Arnold Toynbeeho. Tak vím, že originál skript této knihy byl uschován v CFR (USA), aby unikl případnému poškození při bombardování Londýna. Chápete? Takže jsem si poskládal své informace dohromady a došel jsem na to, že pracovala na následujících věcech.

A byla (je) to tajná organizace. Pracovali na tom jak federalizovat anglicky mluvící státy. Svět kde se prostě mluví anglicky. Byli propojeni s mezinárodními bankéři. Pracovali na světě... Já tomu říká svět tří mocností. A svět tří mocností byl za: a. Atlantický blok (USA, Kanada, Velká Británie), b. Německo (Třetí říše), c. Sovětský svaz (Komunismus)

Říkali, že Německo mohou ovládat, protože to je blok mezi atlantickým blokem a sovětským blokem. Všechno tohle je v mé knize. (Anglo-american establishment) A Rusové se budou ovládat díky tomu že zezadu mají atlantický blok mocností amerického námořnictva. které je rozmístěné v Singapuru a tak dále. Takže Německo. Rozumíte?

A proto...tohle všechno je popsáno v mé knize. A tohle byla jejich myšlenka. Je to systém rovnováhy moci. Je to o co se snaží Kissinger, ale on to všechno spackal, on je prostě primadona, víte co... emocionálně nevyrovnaný člověk... on fakt zatraceně neví co dělá...ale byl to dobrý nápad. radši co by měl udělat (Kissinger), tak si radši měl přečíst a vy by jste si to měli přečíst také, co jsem napsal do "Current History" magazínu, v říjnu roku 1968 pokuď bych měl kopii, tak bych Vám ji dal, ale nemám ji.

Je to o tom jak zkonstruovat multi-blok světa v kterém by USA mělo bezpečnost a ostatní také a byli nezávislý a měli svobodu v konání. Rozumíte? Ale on (Kissinger) to spackal. Ať dělal to, či ono. A mám dojem, že mu to celé vyprskne do obličeje.. Já jen proboha doufám, aby se to nestalo. Protože takový další neřád si už nesmíme dovolit. Takovou nekompetentnost.

Co je v téhle knize napsané je, že tihle lidé jsou pro ovládnutí světa. (uvádí Skousen). Ale o skupině o které píšu já, tak to nebyl jejich záměr. O těch který píšu byla část skupiny z finančních kruhů a část byla od Rhodese. Fond Cecila Rhodese (Oxford) A to jak se tam dostal Milner bylo tím, že byl ředitel Fondu Cicila Rhodese. Od roku 1895, kdy se vrátil z Afriky, a tedy až do jeho smrti roku 1925.

Takže to byl atlantický blok, víte...no.... Streit Clarence Streit S-T-R-E-I-T Union Now (název knihy - Unie Teď-hned?) "Union now" (Unie teď) s Velkou Británií. On reprezentuje to co chtěla tahle skupina (Round Table). Clarence S-T-R-E-I-T Pokuď je ještě na živu, tak pravděpodobně žije ve Washingtonu, měl jsem jeho dceru v třídě kde jsem učil. Byla tam jen jako návěštěvník, nebyla to moje studentka.

A on (Strait) byl vlastně vyprodukován těmito lidmi (Round Table) jako jejich jediné řešení. Všechno tohle je v mé knize. Jeho jméno, kdy se to stalo a tak.. (kniha Anglo-American Establishment) Myslíte že ho měli na starost lidi z Round Table? Ano, byl vystavěn lidmi z Round Table. A byla to jeho kniha Union Now, která vyšla v roce 1938, byla zmíněna tato kniha anonymě v magazínu Round Table a stál zatím Lionel Curtis.

Ta kniha byla zmiňována v časopise pod krycím názvem "The Only way" (Jediné řešení) Pak znovu to bylo anonymě zmíněno v časopise Christian Science Monitor (magazín s křesťanskou tématikou) A to zařídil Lord Lothian. Tam to vyšlo pod názvem "The solution of our problems" (Řešení našich problémů) a bylo to o tom, co to je unie atlantického bloku. Ne tedy světovou dominanci.

To byl nápad Cecila Rhodese. On chtěl USA aby bylo ovládáno Britským impériem. A za druhé, co vím, tak tihle lidi nejsou pro komunističtí. Teda o kterých vím já. A určitě Milnerova skupina, Round Table o které píšu já, ....já je ale sleduji teprve od roku 1940. Což byla zrovna konec Morganove banky, kdy byla spojena v banku s jménem Morgan, ale s jinými akcionáři. Noví akcionáři byli i předchozí spolupracovníci s JP Morganem.

Kdy vlastně vzniklo Council on Foreign Relations (CFR-Rada pro mezinárodní vztahy). Původně to bylo založeno místní skupinou roku 1919. Ale ta skupina původní s jménem The Inquiry (vyšetřovací soud zjišťoval informace pro prezidenta Wilsona). The Inquiry byla skupina odborníků na budoucí vývoj světové rozdělení moci. Tato skupina byla založena za přispění JP Morgana Jr. v USA roku 1917.

V které byl hlavní postavou (vzpomíná na Isaiah Bowman) .....nemohu si teď vzpomenout... ale je to v mé knize.. (Anglo-American Establishment) nene... ....jen jsem zkoušel jestli mě něco napadne (reporter). ale...ne je to v mé knize (Tragedy and Hope), ty jména se mi pletou. Je o tom celá kniha. Jmenuje se to Inquiry Zkuste si tu knihu najít podle toho názvu.

Ale vše najdete i v mé knize, na neštěstí je, že to nebylo vydáno v knižní podobě. Mělo to jen měkký obal. Trochu nezvyklé. The Inquiry se dalo dohromady v Paříži. A odsouhlasili tam vznik nové organizace z které se stal Královský institut pro mezinárodní vztahy. (UK) A Královský institut pro mezinárodní vztahy (CFR) měl pobočky v každé zemi Britského impéria. Australie, Nový Zéland, Jižní Afrika, Kanada, ale vlastně i v Indii a myslím, že ještě někde jinde.

Myslím, že Pákistán. Po rozdělení Indie. A Rada pro Mezinárodní vztahy (CFR) v USA neměla nikde jinde pobočku. A když se z Paříže vrátili zpět do USA, tak zjistili že se vlastně i bez jejich přítomnosti, začala tato odnož (Round Table) s jménem Rada pro mezinárodní vztahy (CFR) fungovat. Takže takhle vnikli do vlivu zahraniční politiky USA, protože v tom figuroval JP Morgan Jr. A v té skupině byl také Willard Dickerman Straight, který zastupoval Morganovu část.

A zemřel v roce 1918 v Paříži na Španělskou chřipku. A taky tam byl samozřejmě...... člověk který byl aktivní v ..... La Mont......Thomas William Lamont, Jr. ...je úžasnej, že to všem řekl, ale pak začli být nepřátelští. A teď mě veřejně odsuzují. Že jsem byl členem establišmentu. Myslíte, že Vás odsuzují proto, že Vy s nima nesouhlasíte? Já nevím. Nevíte. Nevím. Jsem bezradný.

Jsem z toho celý zmatený, tady není nikdo kdo by se ptal, jak to skutečně je.. Nevím proč. Jen si myslím, že tihle lidi dělají jen to, aby prostě měli obživu. Myslím, že napíšou cokoliv, když je za to zaplaceno. A nemají z toho výčitky svědomí. A prostě jsem byl naštvanej, a pak mě někdo napsal z univerzity... Myslím, že to byla Nevada. Univerzita z Reno v Nevadě, myslím teda..

A byl velmi rozhořčen co se dělo u nich na univerzitě.. To bylo v roce 1971? Ne, to byl rok 1973. Takže to byl rok 73, kdy jste se to dozvěděl. Vlastně se to událo během voleb roku 1972. Ano, jaro 1972. Jen aby to bylo jasnější. Myslím si to. V roce 1973 mě někdo zavolal, dokonce Vám mohu říct přesné datum, ale musel bych si dojít pro papíry. Ale teď je tu nemám.

A on chtěl abych udělal něco a zastavil vliv této knihy (None Dare Call It Conspiracy - jsou tam výňatky z Tragedy and hope) v Nevadě a konkrétně to, že vyvolávala podmět k anti-semitismu. (Carroll Quigley hovoři o knize None Dare Call It Conspiracy-Nikdo by se neodvážil to nazvat spiknutí, která byla napsána Gary Allenem a Larry Abrahamem, tato kniha vůbec neprosazuje anti-semitismus, mluví o některých židovských bankéřích, ale je mnoho židovských bankéřů, ale i mnoho nežidovských bankéřů, s židovstvím to vůbec nesouvisí, souvisí to s lidma, kteří chtějí udělat světový systém, a jak uvedl fakt Carroll Quigley, tak většina bankéřů vůbec není židovská.

V mnoha případech, je můj dojem, že židovství je zneužíváno, aby odvedlo pozornost od skutečně vlivných lidí, kteří pracují za oponou. Takže se znovu vraťme k rozhovoru a budem pokračovat) Protože tam byla určitá skupina lidí, která zneužíla tuhle knihu (None Dare Call It Conspiracy) já to stejně také slyším ze všech jiných stran, mohu Vám ukázat víc takových skupin. Věřím tomu.

A oni trvdí, že to je židovské spiknutí. Že to je součást toho, s čím přišeli na svět "Protokoly sionských mudrců", ale to víme, že je zfalšovaný dokument ruskou tajnou policií. Padělek a bylo to roku 1905. (Ne to tak nebylo, napsala to studentka Heleny Blavatské - Yuliana Glinka) (podíleli se na tom i Glinka i tajná policie) ...je to to stejné co s Illuminati. A Illuminati byli založeny 1776. Někým z Bavorska, myslím že se jmenoval Weishaupt.

Illuminati byla zednářská lóže, a infiltrovali i zednářské lóže... Rozumíte? Celá ta věc je noční můra. Všechny tejné společnosti jsou vlastně jedna velká tajná společnost. Tohle bylo založeno švihlýma lidma po staletí.. Těmto podobní lidé, založili i skupinu Cincinnati. Kde byl jejich hvězdou George Washington za doby války o nezávislost 1776. Oni byli větev Illuminati.

A byla to tajná společnost. ...a proto Svobodní Zednáři z lóže Alexandria vystavěli Washingtonovi obelisk na jeho počest. A to ne protože byl první prezident, protože byl zednář a na vedoucím postu Illuminati v USA. Takže vše je propletené se společností Cincinnati, vidíte to propojení? To mu prostě nevěříte!! Tihle stejní spiklenci byli Jakobíni, kteří vyvolali Francouzskou revoluci (1789) Žena, křestním jménem Nesta, N.E.S.T.A. Webster, napsala tuhle knihu.

Chtěli ji její tvrzení vyvrátit. On měl tu čest studovat pod Rhodesovým stipendiem. Crane Brinton B.R.I.N.T.O.N. Napsal doktoratskou práci na téma Jakobíny, kde vyvracel její knihu. Teď když je Brinton už stár, tak se dostává ke stanovisku, že se asi mýlil. Źe ve skupině Jakobínů, byla infiltrována ještě jiná tajná organizace. A jeho studenta jménem Elisabeth Eisenstein, která je vynikající akademik v oblasti Francouzské revoluce.

Ona je teď profesorka na americké univerzitě, tak za Brintona napsala její doktorantskou práci o zakladateli Babeufova spiknutí (Spiknutí rovných). Babeufovo spiknutí bylo společenství extrémní levice, které poprvé vypuklo 1794, nebo tak nějak... a vedl ho člověk jménem Babeuf, který byl za to popraven. Ale za tím byl úplně jiný člověk, byl to potomek Michellangela, a jmenoval se Philipe Buonarroti.

Protože Michelangelovo příjmení bylo Buonarroti. Jestli máte možnost, tak se podívejte do knihy od Eisensteinové. Knihu vydal Harvard. Její doktorandská práce ukazuje, že Philipe Buonarroti založil mnoho tajných společností. Jedna z nich prostě byli lidé kolem François-Noël Babeufa. Který je teď vynášen do oblak všemi neo-Marxisty jako například Herbert Marcuse a další, jesli mě rozumíte, jako velké hrdiny.

Protože se snažili přeměnit Francouzskou revoluci, z kapitalistické revoluce střední třidy (buržoazie), z revoluce za konstituční republiku, na komunistickou revoluci. A Buonarroti je také zakladatel tajné společnosti Carbonari. (několik členů byl zabito v Brně Habsburky na Špilberku) A je známo že vedoucí post tam měl potom Giuseppe Mazzini (1840). A Carbonari sjednotili Itálii v roce 1870. Rozumíte?

Takže když začnete u Buonarrotiho... a to je rok 1793 - 94, tak můžete vidět propojení na vícero tajných společností, které vykulminovali do Mazziniho Carbonari. Například,.......... řeknu Vám jednu věc. Itálie měla dovoleno osamostatnit se od Rakouska-Uherska. A to jenom proto, že Francie porazila Rakousko-Uhersko. Proč by to Francie dělala? Nikdo nechápe proč by to dělala.

Nikde není vidět přínos co by to mělo pro Francii. Roku 1859 vyhlásila Francie, Rakousku-Uhersku válku. A to vedlo k porážce Rakouska v bitvách u Magenty a u Solferina. A hned po té byla podepsána mírová smlouva, na které se vůbec neúčastnila Itálie. A důvod který uvádí, proč se Itálie nepodílela podepsání mírové smlouvy je ten, že král, císař, to byl Napoleon III. (financován francouzskou větví Rotschildů), jemu se dělalo špatně když viděl krev... Rozumíte?

A proč by to teda dělal? Udělal to proto, že v roce 1858, Carbonář Felice Orsini na něj spáchal atentát s bombou. Tenhle Carbonář byl chycen, popraven, ale ještě předtím než byl popraven, císař šel do jeho cely a Orsini mu ukázal tajný znak členů Carbonari. Císař Francie, který byl zvolen jako první prezident Francouzské republiky (1848) zabavil královský trůn a prohlásil nové Napoleonské císařství.

A byl svrhnut Němci roku 1871. Takže byl císař po dobu skoro 20 let. On utekl z Francie a byl jako uprchlík. Protože se snažil ve Francii vyvolat revoltu. Myslím, že to bylo roku 1829 (bylo to 1936). A jako uprchlíka v Itálii ho iniciovali do tajné společnosti Carbonari (ale byl členem už mnohem dříve než 1836). A co víc? On byl soukromí detektiv....v Chartistickém pochodu na parlament v Londýně roku 1848.

Úplně ve stejný rok kdy byl zvolen jako prezident Francie. On je záhadná postava, chápete? Kam tím mířím je tohle. Myslím si, že je zde navazující sekvence tajných společností, od Buonarottiho, k Spiknutí rovných (Babeuf) a to byl rok 1794 - 95, skrz Carbonari a sjednocení Itálie, a to byl rok 1861, od té doby pak už nevím o žádné tajné společnosti ale možná něco je, ale já jsem to nějak nestudoval.

Ale nevidím, žádné propojení mezi Svobodnými Zednáři a Illuminati (založeny v Bavorsku 1776) A ani nevidím spojení mezi Illuminati a Buonarottim. A tihle lidé tvrdili, že tohle je všechno jedna jediná tajná společnost. A někdo dokonce tvrdí, že to jde zpět až kdy Noe postavil Archu.

Jedna věc co mě napadá když někdo vysvětluje historii konspirací, že vysvětlují všechno nevysvětlitelné když něco jde podle jejich představ, a když vyzvednete nějakou věc která tam nesedí, tak oni řeknou "Ha,to je konspirace". Ano Já Vám něco ukážu, tohle je kde začínají uvažovat, začnou Vám ukazovat jedno dolarovou bankovku. A ptají se proč tam je pyramida s okem prozřetelnosti na našem dolaru? Tohle je symbol tajné společnosti.

Když se zeptáte lidí z tajné společnosti.... ale podle těchto lidí je to vlastně jen jedna tajná společnost. Rozumíte? Akorát jsou rozděleni do různých mocenských regionů. A teď, když se zeptáte vlády Spojených států, co dělá pyramida na našem dolaru Velmi těžko se jim to vysvětluje. A většina argumentuje tím, že to je symbol Svobodných Zednářů. Zednářský symbol.

A řeknete se, proč by měl být Zednářský symbol na našich dolarech, že? A nemají jiné vysvětlení. Takže, něco na tom je. Když se podíváte na tento monument v Alexandrii (Virginia) věnovaný Washingtonovi. Je to pyramida bez oka na vrcholu, ale je tam jen zářící světlo. Rozumíte? Mohl bych k tomu říct mohem více, ale to by bylo...ten symbol je minimálně stár 6000 let.

A můžu Vám to dokázat doloženou historií z období 4000 let př.n.l. v Egyptě. Takže to není jen Zednářský symbol. Jak vidíte, tak Zednáři si ho přivlastnili. Chápete? Ale nebudu moc do toho šťourat, protože to je úplně zase jiný příběh. Takže ten pán z univerzity v Nevadě Vám zavolal? Zavolal mě, a řekl že mají problémy na univerzitě s anti-semity, kteří používají tuto knihu (None Dare Call It Conspiracy), jako argument proti Wall Street, proti bankéřům, proti Židům, proti komunistům a všechno ostatní.

A chtěli abych s nimi debatoval. S tímhle člověkem z univerzity, který mě volal a byl profesorem. A on byl na straně těch anti-semitů? Ne, on to nepodporoval, jen chtěl vyřešit co nejrychleji ten problém. V podstatě to bylo to stejné jak s tím vědcem z Brigham Young univerzity. Prostě zastavit hysterii, která se začla rozšiřovat kolem okolí státu Nevada. Takže se mě zeptali, jestli bych s nimi debatoval?

S Gary Allenem a Larry Abrahamem? A já mu řekl na rovinu že raději ne. Řekl jsem jim to prostě na přímo. A oni říkali že potřebují mojí pomoc. A jsem jim řekl, to jako oba si semnou mají sjednat meeting? Říkali, že ne, že ještě zde je Dr. "ten a ten", který bude s tebou debatovat. A myslím ze je lékařským doktorem, ale tím si nejsem jistý... ale byl židovského původu.

A co on měl v jeho zájmu byla část, která se týkala kolem anti-semitismu. On měl debatovat na mé straně. A řekl mě, že zde budou vymezeny jasné hranice debaty. Bude to trvat jen hodinu. Ta debata bude to probíhat na dálku po telefonu. Řekl že on bude koordinátorem toho rozhovoru (ten člověk co oslovil Dr. Quigleyho k debatě). A že musíme být přísní. Musí se debatující držet jen vytyčeného tématu, nebo Vás zastaví.

Nesmí zde být žádné osobní útoky, nebo Vás zastaví. Každý může mluvit po dobu 10 minut. Myslím, že to tak bylo. Nebo to mohlo být pět minut. A až proběhlo uvedení každého ze čtyř debatujících, a myslím že to bylo 10 minut na každého. Že pak každý může mít ještě pět minut jako dodatek k diskuzi, nebo tak něco. Rozumíte. Z rozhovoru jsem zjistil, že Gary Allen nevěděl zas tak moc, Larry Abraham byl neuvěřitelný.

Byl neskutečně informován, věděl všechno o nadnárodních korporacích, jejich financování, znal jejich obchodní partnery, kdo kde vede u jaké banky své podnikání, byl opravdu úžasný, s jeho informovaností. Tedy podle mého dojmu. Jak jste přišel na to že zná ty lidi? Přímo z té debaty. Larry Allen opakoval jen co je v téhle knize (Tragedy and Hope), když jsem mluvil v té mé pětiminutovce vyvracení důkazů, tak začal vytahovat informace, o kterých jsem nikdy neslyšel.

Rozumíte, nemohu vědět všechno. A zrovna vyšla nová kniha, kterou vydalo nakladatelství Buckley, Arlington House tedy myslím si to, že to byl Bill Buckley nakladatelství, nejsem si tím jistý. Kniha s názvem "Bolševici a Wall Street" (napsal Antony C. Sutton - pojednává jak Wall Street financoval Trotskyho a Lenina) A, už budeme muset jít na oběd. Bolševici a Wall Street, jak vidíte, tak spoustu věcí jsem ani nevědel.

Abych je mohl potvrdit. Obecně si myslím, že veškeré konspirační teorie v historii jsou nesmysl. A to z jednoduchého důvodů. O většině konspirací, o kterých víme z historie, tak se mě zdá, že to jsou konspirace těch co prohráli. Konspirace dělají lidé, kteří byli poraženi, řekněme na historické platformě veřejného dění. Ku-Klux Klan byl jejich myšlenkový proud.

A jejich pohled na svět byl zničen a poražen v občanské válce (1865). A protože to nechtějí akceptovat, tak zde máte konspirace. Boj z podzemí, neviditelnou formou. A ti, kteří mohou bojovat otevřeně, tak to také dělají. Ti kteří nemohou, tak jdou do ústraní a pracují v utajení. Například osvobozenecká armáda pro Palestinu. Je to hodně podobné.

Takže když nemají dostatečné prostředky k tomu bojovat otevřeně, tak musí být teroristy. (silnější má pravdu) Jestli si mohu zahrát na ďábelského advokáta, tak si myslím, že mluvíte o "mezinárodní konspiraci bankéřů" tvrdíte, že neprohráli, ale vlastně jejich cíl je jen, že nechtějí pozornost veřejnosti na jejich plány. Ano je to tak..
x Dr.Carroll Quigley rozhovor z roku 1974 české titulky
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.