xVybraná videa
text k videu
Jmenuji se Amit. A před 18 měsíci, v době kdy jsem dělal jiný projekt pro Google, jsem předložil takový nápad týkající se galerií a umění své šéfce, která tu náhodou je, a ona souhlasila. Trvalo to 18 měsíců. Byla to spousta vyřizování a veselých příhod při jednání se 17 zajímavými galeriemi z 9 zemí. Ale já se zaměřím na demo. Existuje mnoho důvodů, proč jsme toto vytvořili.

Můj osobní důvod je jednoduše vysvětlen na tomto obrázku... Jedná se o dostupnost. Vyrostl jsem v Indii. Dostalo se mi skvělého vzdělání, na nic si nestěžuji - ale neměl jsem přístup ke všem těmto galeriím a uměleckým dílům. Když jsem začal cestovat a chodit do galerií, hodně jsem se naučil. A zatímco jsem pracoval pro Google, pokoušel jsem se svou touhu zpřístupnit muzea spojit s technologií. Tak jsme utvořili tým výborných lidí a začali jsme na tom pracovat.

Ukážu vám toto demo a popíšu vám pár zajímavých věcí, které se nám povedly od spuštění. Jednoduše: přijdete na stránku GoogleArtProject.com. Podíváte se na muzea, která jsou v nabídce. Máte tu Uffizi, The Museum of Modern Art v New Yorku, the Hermitage, Rijksmuseum, muzeum Van Gogha. Já vám ukážu jedno z mých oblíbených, Metropolitan Museum of Art v New Yorku.

Jsou dva způsoby jak vstoupit - velmi jednoduché. Kliknete a jste v muzeu. Nezáleží na tom, kde se nacházíte. Bombaj, Mexiko, opravdu na tom nezáleží. Prohlédnete si muzeum, bavíte se. Chcete se v muzeu zorientovat? Otevřete si jeho plán a jedním kliknutím přeskočíte. Jste tam. Teď třeba můžete na konec chodby. Nebo kamkoliv jinam. Je to zábava. Můžete sami objevovat. (Potlesk)

Děkuji. Ještě jsem ale neukázal to nejlepší. (Smích)

Takže nyní se koukám na jedno z mých oblíbených děl. Žně od Pietera Bruegela z Metropolitan Museum of Art. Vidíte tento symbol plus. Pokud nám muzeum poskytlo tento obraz, dá se na něj kliknout. Toto je jedno z děl. Tady máte všechny údaje o díle. Ti z vás, kteří se o umění opravdu zajímají, zde můžou kliknout. Já to nyní ale odstraním. Toto je jedno z děl, které jsme zachytili něčím, čemu říkáme gigapixel technology.

Takže například tento obrázek má kolem 10 miliard pixelů. Hodně lidí se mě ptá: "Co všechno lze vidět v 10 miliardách pixelů?" Takže vám nyní ukážu, co všechno vám 10 miliard pixelů umožní. Můžete si jednoduše přibližovat. Tady například můžete vidět, že se zde lidé baví. Tohoto chlápka zbožňuju, jeho výraz je k nezaplacení.

Ale poté chcete vidět opravdové detaily. Takže jsem začal zkoumat a našel jsem, že se cosi děje tady. A řekl jsem si: "Počkej to vypadá zajímavě." Přiblížil jsem si to a všiml jsem si, že ty děti do něčeho tlučou. Začal jsem bádat, mluvil jsem s pár lidmi, které znám z Metropolitan Museum of Art, a zjistil jsem, že je to údajně hra, která se nazývá mlácení husy, při které se husa bije klackem na masopustní úterý.

Údajně to byl oblíbený zvyk. Nevím, proč to dělaly, ale něco jsem se o tom dozvěděl. Nyní se můžete dostat opravdu k detailům, jako jsou tyto praskliny. Teď jenom pro představu. Oddálím to, abyste viděli celý obrázek. Toto jsme viděli a toto je celý obraz. (Potlesk)

To nejlepší ještě přijde, počkejte chvíli. Tak pojďme se ještě jednou podívat do Museum of Modern Arts v New Yorku. Další z mých oblíbených, Hvězdná noc. Předchozí ukázka byla zajímavá detaily. Ale co když chcete pozorovat jednotlivé tahy štětcem? A co když chcete vidět, jak Van Gogh ve skutečnosti tvořil toto vrcholné dílo? Stačí si přiblížit. Opravdu do největšího detailu. Ukáži vám jednu z mých oblíbených částí malby. Zde můžu opravdu pozorovat jednotlivé praskliny. Takto Hvězdnou noc doposud nikdo neviděl.

Nyní vám předvedu svoji další oblíbenou funkci. Je tu toho více, ale nemám čas vám vše ukázat. Toto je opravdu chytrá funkce. Jmenuje se Collections. Kdokoliv z vás, kdokoliv... nezáleží, zda jste bohatí, nebo chudí, zda máte nóbl dům - na tom nezáleží. Můžete si vytvořit své vlastní muzeum na internetu, svoji vlastní sbírku ze všech dostupných děl.

Velice jednoduše, vstoupíte - toto jsem nazval The Power of Zoom - můžete si přiblížit co chcete. Toto je obraz Vyslanci, který se nachází v National Gallery. Můžete díla označit, poslat je svým přátelům a vyvolat debatu o vašich pocitech, které ve vás díla při prohlížení vyvolávají.

Takže abych to shrnul, pro mě samotného, nejdůležitější věc není to, že tohle všechno vám poskytne Google. Vlastně ani to, že vám díla poskytnou galerie. I když to bych asi neměl říkat. Tato díla jsou výplodem jejich autorů. A tento fakt pro mě byl velice inspirující. Doufám, že v tomto digitálním médiu oceníme práci umělců a patřičně ji prezentujeme.

Nejčastější otázka, kterou mi lidé pokládají je "Udělal jsi to, abys napodobil zážitek z návštěvy galerie?" Odpověď je ne. Je to obohacení tohoto zážitku.

A to je vše. Děkuji. (Potlesk)

Děkuji. (Potlesk)
x Virtuální prohlídka s pomocí webu Google Art Project. Do webového rozhraní se můžete přihlásit se svým Google účtem, je česky. Můžete si tvořit své vlastní kolekce a sdílet je na sociálních sítích.

40 zemí
151 muzeí
46 muzeí s interiérovým Street View
385 nafocených místností
více než 30 000 uměleckých děl ve vysokém rozlišení
46 děl v rozlišení nad 1 Gpx
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.