xVybraná videa
text k videu
Polistopadový vývoj české ekonomiky často představoval realizaci neoliberálních receptů, k jejichž hlavním rysům patří zbavení ekonomiky regulativů i ochranných mechanismů a její otevření globální konkurenci. Průmysl v řadě tradičních průmyslových regionů zkrachoval a vytváří desetitisíce nezaměstnaných, kteří těžko nalézají uplatnění. Ti, kteří práci najdou, žijí často na hranici existenčního minima.

Česká republika se pyšní tím, že pouze osm procent obyvatel žije pod hranicí chudoby, ovšem už se neříká, že nemalá část středních vrstev žije jen těsně nad touto hranicí. Zatímco statistiky - zejména průměrných platů - vykazují vzestup, v praxi mnozí zaměstnaní čelí zhoršujícím se platovým i pracovním podmínkám a nestabilitě zaměstnání, řada zaměstnanců v nejrůznějších pozicích zažívá ústrky a zacházení ne nepodobné ze zkušenosti dělníků 19. století.

Jakoby - řečeno slovy Ludvíka Vaculíka - komunismus padl, ale příčiny jeho vzniku byly zpět. Film představuje několik "terénních" sond do života nezaměstnaných i zaměstnaných zejména v kritických průmyslových regionech, které kombinuje s názory filosofa Václava Bělohradského, sociologa Jana Kellera, ekonomky Ilony Švihlíkové a rozvojového experta Tomáše Tožičky.
x Dokument Víta Janečka zkoumá hodnotu, podoby a situaci české práce v tržním hospodářství. Situaci, kterou charakterizoval Ludvík Vaculík slovy: "Komunismus padl, a příčiny, z nichž vznikl, jsou zpátky. Co uděláme?"
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.