xVybraná videa
text k videu
"Vídeň / jih - Vilnius"napsal a režíroval Christine Pramhas a Ulrike Ramsauer (DVCAM, 29 minut). Je to cesta vlakem z jižního nádraží ve Vídni do Vilniusu, trvající dvacet dvě hodiny, tj. na jednu noc a jeden den. Filmový štáb doprovází mladého litevce na cestě domů do nového kraje Evropské Unie. Jeho nedostatek orientace v podzemí nádraží ve Varšavě jde ruku v ruce s vlastním zmatkem. Kudy vede cesta do Litvy?

"Mnichov - Budapest" napsal a režíroval Andreas Kraus a Orsolya Szöke (DVCAM, 28 minut). Hrbolatá cesta z Mnichova do Budapešti v Telekocsi, nebo kyvadlová doprava taxi. Cestou potkává různé lidi: skladník, student, zubní asistentka a majitel minibus vypráví o svých zkušenostech "nových Evropanů". Diskuse o jejich očekávání se docela rozehřívá v téměř soukromou atmosféru v tomto sdíleném taxi.

"Liepaja - Riga - Dobele - Saldus" napsal a režíroval Bernhard Braunstein a Martin Hasenöhrl (DVCAM, 25 minut). Úvahy o nové Evropě. Osobní poznámky a názory na pojem "Evropa", nás vede na naší cestě z Liepaja do Rigy přes trajekt a dále do provinčního Lotyšska. Na zpáteční cestě se v předchozích dnech znovu zamýšlíme, s odpověďmi stále méně jistými čím dále do vnitrozemí jsme cestovali. Které aspekty země lze zobrazit? Jaké příběhy lze vyprávět?

"Vídeň - Košice - Čierna nad Tisou" napsal a režíroval Tommy Schneider, rozhovory udělal Ivan Štefánik (DVCAM, 29 minut). Tento film se snaží zachytit atmosféru na Slovensku půl roku po svém přistoupení k Evropské unii. Více o tomto tématu se poučili z názorů slovenských občanů, vlakem, kteří cestují z Vídně do Bratislavy, Košic, a nakonec, Čierné nad Tisou, na východě země. Zatímco hlavnímu městu Bratislava se podařilo vybudovat napojení na Západ, tak situace zdá být docela odlišná osm hodin na východ od Vídně.
x Čtyři filmové cesty do "nové Evropy". V květnu 2004 osm národů z bývalého "východní bloku" vstoupilo do EU. Studio West poslalo čtyři filmové štáby na cesty vlakem, autobusem, autem a trajektem aby zachytili naděje a očekávání cestujících z těchto nových členských zemí EU. Každá z těchto zpráv byla náročná pro filmaře kvůli omezení cestovních tras, načež končí s příchodem na jejich konečnou stanici.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.