xVybraná videa
text k videu
Hidžázská dráha je nejslavnější železnicí na Blízkém východě. Vznikla na počátku 20. století především pro poutníky do svatých míst Islámu. Mezi Damaškem a Medínou ale nakonec kvůli válečným událostem fungovala jen pár let. Desítky let trvající pokusy o její oživení skončily vždy bezvýsledně. Ačkoliv je 1 300 km dlouhá dráha už přes 90 let téměř bez pravidelného provozu, stala se legendou. Nejaktivnější část bývalé Hidžázské dráhy z těch zemí, kudy železnice prochází a vlaky vyjíždějí na trať nejčastěji, je Jordánsko. Někdejší konkurent Hidžázské dráhy, železnice Bejrút - Damašek, je od prvních let občanské války v Libanonu, čili více než 30 let, mimo provoz a zvolna mizí. Dokument Petra Buchty a Jitky Stropkové sleduje, jaký osud stihl vlaky na Blízkém východě, a co pro tuto oblast znamenají. České znění.
x Zakuste požitky z luxusního Rail Safari napříč jižní Afrikou, poznejte starobylou železniční síť vedoucí Sierrou Nevadou, pokochejte se nočními tvářemi Houstonu, Texasu a navštivte Johna Cokera, známého umělce z Nového Mexika.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.