xVybraná videa
text k videu
CHORVATSKO 2008

Mám štěstí, že nejsem Chorvat ani Srb, Jsem cikán. A světoobčan. Chorvati a Srbi jsou příliš komplikovaní. Zatáhnou vás do svých příběhů a už se z nich nedostanete. Kde měl bych začít ten svůj? Nejlépe od začátku. Tady je. Máš nějaké domácí porno? Ze všech republik a provincií bývalé Jugoslávie. Tady mám srbský, slovinský, bosenský, chorvatský. Vyber si. Červená Karkulka. Zajímá mě tahle herečka. Červená Karkulka. Měl jsem dva její filmy, ale už jsem je prodal. Jak bych je mohl sehnat?

Tady žádný výrobce není. Zeptej se Vlka. Koho? Vlka od Červené Karkulky. To jsem já. V tom filmu jsem s ní měl hodně tvrdých scén. Tak to v tomhle kšeftě chodí. Do toho, myslivče, pokud máš zbraň. Jen lidé,kteří jsou zapojení ve výrobě těchto filmů ví, že Vlk od Červené Karkulky je ve skutečnosti Đuro z Pitomača. Můj život mohl probíhat dále v poklidu, kdybych se s ním ten den nesetkal. Ahoj. Bydlí tady Đuro Hana? Tamhle to je on. Dobrý den. Znáte tu ženu? Hej, schovej to,schovej to!

Už stokrát jsem jim říkal, ať se nepřibližují k mému domu. Ale když už jste tady, tak mi řekněte,kolik? Kolik čeho? Tvoje IQ,co asi! Jak ho máš velkýho! Jestli ho máš kratšího než 30 cm, tak nemáš šanci se uchytit. Nebudou tě platit za to, že jsi mladý a hezký, ale za tvýho klacka. O to mi nejde, hledám jenom vaši kolegyni... Dejte to pryč! ...Červenou Karkulku. Schovej to! Schovej to! Ty jsi její bývalý manžel nebo nějaký příbuzný? Ne, nejsem. Vy ji znáte? Viděl jsi ten film? Jo. Tak co myslíš?

Znám ji,nebo ne? Můžete mě s ní nějak spojit? Nevím kde je. A lidé,co natáčí tyhle filmy, mohlo bych se s nimi nějak spojit? Dej to pryč! Dej to pryč! Pojď dál! Jestli to má manželka uvidí, tak z toho potratí, a pak nás oba dojebe, chápeš to? Duro, tady máš kafe. Udělej ještě jedno. To je tvůj přítel? Ne, já jsem jen... To je můj nový manažer. Dobrý kluk. Říká, že prodal všechny koncerty v Rakousku. Za to by mělo být dost peněz na nový turbo. Beru ho s sebou zítra do Vídně na koncert.

Chlap se snaží,jak může, a když se mu daří, ženská by ho neměla soudit. Starejte se o matku a chovejte se slušně,jasný? Jděte, mazejte domů! Hned jak skončím s hraním, vrátím se domů. Duro. Dávej pozor na cestu. Proč jsem se u všech všudy neučil hrát na housle! Do Rakouska? Do Bělehradu! Můžu? Jistě, jistě. Co je s malou Mici? Nachladila se.Má chudák horečku. Můžeš to říct ženským hlasem, a ať to má charakter. Ženským hlasem? Co je s malou Mici? Nachladila se. Má chudák horečku.

Nech mě ji prohlédnout. Je všude horká, opravdu má horečku! Potí se jako blázen. Ó, doktore Dolittle, děkuji vám velice za vaši pomoc. Kdybych měl peníze,tak bych spal jen se svou ženou. Počkej,tohle ve scénáři není. Kde je ta věta? To není ve scénáři, to je pravda. Tohle je ten Duro s tou anomálií. Ahoj. Dobrý den. Mezinárodní sláva přináší mezinárodní problémy. Peníze nemusí cinkat hlasitě, ale jsou slyšet hodně daleko. Když jste veřejně známá osobnost, začnou se ptát na vaši ženu.

Budeš hrát? Jako čert. Vykrádají se tady auta na každém rohu. Nemůžu se vrátit domů bez mého nástroje. Ty na tu věc umíš hrát? Jo, ale s muzikou to jde od desíti k pěti. Tím nenakrmím sedm dětí. Tahle práce je mnohem líp placená. A lidi to umí ocenit. Jsem nejdůležitější postava ve všech filmech mého producenta Cana. Tak na co čekáte? Přes kalhoty nevidím,jak ho máte velkýho. Ne, tohle je Martin z Chorvatska. Hledá tady Desu. Stevan se stará o obsazení vedlejších rolí. je koproducent.

To je nějaký Chorvat od Cana. Poslouchám. Hledám ženu. Může být, a jakou? To je ona. 00 euro. Chorvat? Kde jsi sloužil za války? Nesetkali jsme se. To máš pravdu. Kdybychom se setkali, nebyl bys tady. Blízko Obrovače. Pod velitelem Stanišicem. A teď chceš šoustat jeho manželku. 00 euro. Buď dostanete dobrou roli nebo špatnou. Někdy producent vymění herečku na žádost zákazníka. Beč! 00 euro, to je opravdu dobrá cena. Pracuješ tady nebo se tady jen flákáš? Mica pracuje, její agent je tady.

Čekáme. Kde je Desa? Šla na nádraží čekat na vlak ze Záhřebu na nějaký Chrvaty. Zase? Kde jsi byl raněn? Šrapnel v páteři. Je to milá žena, to opravdu je, ale jakmile se napije, tak zešílí. Její práce pak trpí. Ničí si kariéru. Má kam jít. Její dům v Chorvatsku nebyl nijak poškozený. Mohla by dostat nějaké peníze z Chorvatska od Ustašovců a slušně žít. Cože?! Srbové si nestavěli baráky ani za komunistů,když byli v Chorvatsku u moci, a teď, když jsou tam Ustašovci.. To není pravda.

Desa se vdala za srbského velitele. Byla to velká láska, ale skončila smutně. Zapomeň na ni. Zašukám si s tebou za 65 euro. Ticho! 000 euro a bude tvoje. Je to škoda, že jsme se nesetkali. 000. Hotově. Kde promluví zlato, tam ústa mlčí. Kdo ví, komu by jsi v životě měl pomáhat a komu ne. Hodně lidí se narodí, ale jen pár se jich stane lidmi. Když mě řeknete, abych vám půjčil auto, že potřebujete 35 000 euro aby jste si koupil ženu... půjčím vám ho, a nebudu se vyptávat.

Jen mě nežádejte o peníze, chudoba je všude, kam přijdete. ale chudí nejsou ti, co mají málo, ale ti, co chtějí všechno. Ale vy jste mě ještě nic nezaplatili. Fotomateriály, a vůbec. Už je to šest měsíců. Musím s vámi nutně mluvit. Potřebuji peníze. Smlouva, kterou jsem podepsal společně s vaším zesnulým manželem. Tady je jeho podpis, tady je můj. A datum splatnosti tady. Před čtyřmi měsíci. Detektiv? Vidíte, jak jsem zoufalý. Velice nerad vás obtěžuji, ale musím, jste má jediná šance.

Nenosím u sebe tolik peněz. Mám tady asi tři tisíce. Omlouvám se. Tady máte. Peníze můžete získat od živých, i od mrtvých. Ale kdo vám dá 35 000 euro? Když je nemůžete získat čestným způsobem... pak přijdou na řadu jiné metody. Zlato je čisté i v těch nejšpinavějších peněženkách. Potřebujete jen vědět, kde peníze jsou. A ty jsou všude. Třeba v mapách. Teď jsi jeho. Poslouchej ho. Prosím, nastupte si dozadu. Ne, ne ... Tady je její pas. Nepotřebuje vízum? Stále ji nalejvej, když bude opilá, nebude ti dělat problémy na hranicích.

Ať se mi neválí po mém kontrabasu. Wow, Little Red Riding Hood. Točíme film. První Chorvatsko-srbská koprodukce. V létě bude premiéra. Dobrému člověku je třeba pomoci, ale pokud se musí lhát... k čertu s ním. Takhle jsem se dostal z toho bordelu... nebo jsem si to alespoň myslel. Ale tam, kde jeden příběh končí, druhý začíná. Tady je, paní... koupelna, bez obav ji můžete použít. Tady je přístěnek. Mnoho věšáků. Tohle prádlo je vaše. Hned dám pryč všechny ty věci. Tamhle je kuchyň.

Tady se můžete zout. Tady je lednička. Nic tam není, později tam něco dám. Tak... v koupelně... Já jsem čistá. Světlo někdy nefunguje, někdy to nesepne a... Je potřeba aspoň dvakrát zatáhnout. Ty věci si odnesu, můžete si sem dát svoje. Chceš mě hned vyzkoušet? Udělejte si pohodlí jako doma. Dobrou noc. Je tady obrovská postel, obývák, koupelna i s kuchyňkou. A bydlíš tam sama? Udělala terno. Tihle Chorvati jsou slaboši, ani je necítíš. Bude se mít dobře. Jasně. Ani jednou mě nepraštil.

Počkej, počkej... on tě opravdu nepraštil,nebo nekopnul? To je neuvěřitelný! A ani tona tebe nezkoušel? Nic na mě nezkoušel. To je hajzl! Perverzák! Tuhle cestu asi neznáš. Postavili ji ani ne před 2 lety. Není na tom zas tak zle. Nemá žádné díry. Okna a dveře potřebují vyměnit, možná ještě něco udělat střeše. Vymalovat, natáhnout novou elektriku a vodu a mohla bys tu žít docela pohodlně. Dej mi dvojitou. Proč jsi zpátky? Co čumíš,Periči, nalejvej. Přines flašku.

Á, už jsi zpátky! Přišla sis zajistit barák a pak se na mě podívat? Myslíš si,že si můj manžel nechá srbskou kurvu v mým domě? A co vy tady tak stojíte? Nechali jste ji tady popíjet a zatímco její manžel zabíjel Chorvaty, ještě jste ji tleskali! Vraz ji jednu, Mišo! Vypadni,nebo ... Slyšelas? Nešuškej si tam s ní, a vraž jí jednu,ať ví,kde je její místo! Domovník... Tiše trhá látku... Co?! Co kurva?! Běž. Nikdo tu ženu nebude mlátit ani urážet. Tušil jsem,že to tak dopadne. ženy jsou složité bytosti; I když jsou zticha, přesto mluví.

O ženě se něco dozvíš, jen když ji poznáš zblízka, stejně jako se z dálky skoro nic nedozvíš o městě nebo o domě, tak o ženě se nedozvíš vůbec nic. Z dálky se dá pozorovat jen válka. Vojáci z dálky sledují nepřítele, a jsou si jisti, že ho znají. protože tak to u vojáků chodí, nejsou tu od toho, aby přemýšleli. Plní jenom své rozkazy. A čekají. ale i když znáte i to, co se stalo, tak nemůžete nikdy říct, co se teprve stane. Banány a dva jogurty. Kdyby žena byla jediná mužská starostí... ...bylo by to snadné.

Ale není. Kdo ti vaří? Já, mami. Jak ti jdou obchody? V pořádku. Bolí tě to zranění? Trochu, někdy. Četla jsem,že se mají zvýšit důchody pro válečné invalidy. To je dobře. Já vím. Ale tohle už jsou staré zprávy. Když se s ním jeho matka setkala před 2 měsíci v nemocnici, doktor mu všechno řekl.. Histologická vyšetření vaší maminky jsou pozitivní. Co vám mám říct? Má kompletní selhání ledvin a je odkázaná na přístroje do té doby, než najdeme vhodného dárce, samozřejmě, chápete?

Můžu to být já? Můžete. Ale vaše drahá matka nechce, abych vás řezal. Neposlouchejte ji,co říká. Já jsem dárce. Dobře, tak potom vám uděláme veškerá vyštření, dole v suterénu. Člověk má pořád nějaké starosti. když se matka topí, syn musí udělat vše,co je potřeba. každý syn, tedy i Martin.Ale potom mu doktor řekl... Nemá to smysl. Vaše testy dopadly špatně, takže nebudete schopen dát vaší matce ledvinu. Musíme vám udělat další prohlídku, abychom viděli, co je špatně.

Tady je doporučení. Nashle! A maminka pak řekla... Netrap se tím, můj synu. To není konec světa, jestli nemůžeš být dárce. Může jím být Žaklina, moje sestra je taky dobrá, jen co přijde. Je moc hodná,srdce by mi dala, tak proč by nedala ledvinu. Proto jsou sestry na světě. A maminčina sestra řekla... Plazma 142 cm. Nebo LCD. HD. PAL je nanic. Dala bych ji svoji ledvinu hned, ale to si vyžaduje operaci a u té můžeš snadno zemřít když už tě jednou otevřou. A jestli já zemřu, jak můžu opustit svého manžela s takovou TV?

Já už takhle sotva vidím, a on je na tom ještě hůř. Podívej se na něj, všiml jsi si,jak šilhá. Proč nemá brýle? Nemá. Nesluší mu. A potom řekla... Hayabusa GSX 1300R Super Sport, to je to, co chce. Myslím, že Suzuki Bandita 1250 je pro něj taky dobrá. To je ta pravá klasika, ale ať si vybere sám. Teď, když má motorku, najde si holku a může se oženit. Proto stavíme další patro. Materiál a vůbec všechno je potřeba platit na ruku. Až se to všechno zaplatí, tak potom teprve mohu zemřít v klidu.

A teď co? Pokud mohl prodejem map vydělat peníze na Desu, může vydělat i pro matku. Klarič, Klarič... Tady to je... Děkuji vám. Moc vám děkuji. Jsi teplouš? Ne všechny lidi jsou teplouši. Jsou i jiné druhy. Někteří jsou soukromí detektivové. A jejich práce je opravdu práce pro chlapy. Jakmile dostanou případ, dají do něj veškerou svou sílu a eleganci, aby ho vyřešili. Je na trhu. Přechází z krámku do krámku, kupuje okurky a mrkev. Podívej se, já vím, že se setkávají na místech, která nejsou podezřelá, jako třeba na trhu.

Vařila jsem to deset minut, a když jsem to odstavila, pořád to bylo syrové. S kým to tam mluví? Situace je napjatá. Diskutuje o vaření s matkou. Aha, ona mu vaří... Teď nemůžu mluvit, přichází nejdramatičtější část. Kupuje spodní prádlo. Strašný vkus. Kurva! Já ji zabiju. Nic se nestalo. Zavolám,až se něco bude dít. Pořád se něco děje. Zaostřete, pane Martin. Poslouchejte, pana Kokotovič, Dělám svou práci. Nezdržujte mě voláním. Budu ji nadále sledovat, bez ohledu na nebezpečí.

A práce soukromého detektiva může být velmi nebezpečná. Zvlášť když si vás někdo náhodou všimne. A všechno, co v životě prožíváte, je náhoda. Babičko,babičko, proč máš tak velké oči? Abych tě lépe viděla. A babičko,babičko, proč máš tak velké uši? Abych tě lépe slyšela. A proč máš tak velké zuby? Abych tě mohla kousnout do prdele. A proč máš tak velkého ptáka? Abych ti ji mohla roztrhnout! Všechno, co se v životě stane,je náhoda. Jen náhodou se vám dostane do rukou dobrý film. nebo jen náhodou někoho poznáš,jak vypadá za deset let.

Zachraň mě,myslivče! A právě teď, když si ona myslí, že je Martin teplouš... Ne. A? Co říkala? Že se chce vrátit. Neuvěřitelný. Copak tě bije? Nedává ti jíst? Dělá si z tebe děvku? Co? On není žádný pasák, to je jistý! A když tedy není, tak čím tedy je? Právě proto. Já nevím, co ode mne chce. Možná, že je zapletený do obchodu s lidskými orgány! S jakými orgány? Co je s tebou? Poslouchej,nevracej se. Krmí tě, nechává tě spát v luxusu a nenutí tě pracovat. Nebuď blbá a užívej si.

A nech tomu volný průběh. Však časem poznáš,co vlastně chce. Možná, že si tě chce vzít. Nashle! Och, sňatek. Šťastný sňatek je ta nejlepší věc co může ženu potkat. A všechny ženy to vědí. Vědí, jak se k takovému šťastnému sňatku dopracovat. Ženě je svět domem a muži je dům světem. Proto manželé nikdy nejsou doma. ale jak se říká dům nestojí na maltě, dům stojí na ženě. Ženské kadeře jsou silnější než pár volů. Šťastná je taková žena, kterou manžel miluje a dříve či později se vrací domů.

Odcházím. Dobře. To je v pořádku. Jsem tady. Zdravím tě. Já jsem ten,co včera volal. To je dobře, bez obav můžete zavolat i zítra. Ne, vy mi nerozumíte. Já jsem volal ohledně vašeho mladšího bratra. Vím, kde je pohřbený. To je dobře. Říkal jsem vám, že bych vám dal tu informaci. Nech si to pro sebe,kámo. Vždyť je to váš bratr! Nezajímá vás,kde je pohřbený? Nejsem blázen, aby dával peníze za nesmysly. Kdyby byl na živu, řekl by vám to samé. Nechte ho hnít tam,kde je. Dobrý den.

Já jsem ten,co včera volal. O místě, kde je pohřbený váš syn. Okamžik. Utíkej. Dobrý večer. Dobrý večer. Jak to dnes šlo? Jako každý den. Chtěla jsem upéct koláč, ale není už máslo. A mohla bych? Dnes je ohromný den, ohromný den, ohromný den. Naše Desa má narozeniny, narozeniny, narozeniny! Blahopřejeme! Haló? Chorvat. Ženy jsou dokonalé lidské bytosti. My muži nejsme schopni pochopit, proč ženy dělají to, co dělají. Kdo může vědět, kudy se ubírá ženská mysl? Všechno nejlepší k narozeninám.

Měl jsem vázu. Někde. Chtěla jsem udělat kávu, ale už není. A ten děda řekl Fajn, vsaď se,že se kousnu do druhého oka, ale teď musíš vsadit jednou tolik. A ten chlápek říká dobře,dohodnuto. A děda si vyndal zuby a kousl se do druhého oka. Kávu. Velkou kávu a pivo. To je pravda. Martine. Viděl jsi už moje nové auto? 68 koní, turbo diesel, hliníková kola, posuvná střecha. Přišel mi z Německa, má najeto 12 tisíc. Jen po dálnici. Dokonce má mlhovky. Co je s tebou, Martine? Našel sis srbskou nevěstu?

Pojď, lidi čekají. Představím vás. To je Desa, tohle je Janko. Kapitán v chorvatské armádě, veterán. Tohle je Nikola. Praporčík v záloze. Víte, paní... Desa, že? Jaký to byl frajer, když byl mladý? Už jsi jí vyprávěl, jak jsme spolu šukali společně holky? Předložte průkazy, tohle je kontrola. Pišto,jdi do prdele! Pojď, hráči čekají. Zahrajem si? Už nehraje, je příliš vytížený. Jedeme. Nashledanou. Přátelé jsou hned po ženách tou nejlepší věcí v životě. Spíš? Ustašovci! Vy svině!

Co tady kurva děláte? Přinesli jsme ti nějaký koláče. Celý den jen visíš na pravoslavný pičce, a my z toho nemáme nic. Viděl jsi už velitele? Vypadněte odsud. Srb má novou manželku, tak se vrací domů šoustat. Lidi říkají, že má strašnou pičku. Nemám o tom žádnou představu. Copak chcete, aby nás viděli? Nepůjdu nikam do té doby, než ji uvidím. Zvedněte ty svý prdele a vypadněte. Dřív, než nás dostanou! Tamhle je! A kurva ! Sleduj ty kozy! Tak jste ji viděli, a teď padejte.

Odejděte odsud. Major vám nakope prdel. Ať si nasere. Člověk by řekl, jednou přítel, navždy přítel. Pěkná pička. Byla by dobrá. ale lidé míní a časy mění. Člověk si ani neuvědomí, jak se na světě všechno mění. Mění se hory, a mění se nakonec i přátelé. A když člověk stále poslouchá špatné věci o svých přátelích, stejně jim nevěří. Jen zaplaťte na můj účet sumu,na které jsme se dohodli... Martine, udělej mi laskavost... Podívej, to nejsou jen výdaje. Potřebuješ střílet na pohybující se pneumatiky ze 120 metrů.

A jací jsou tví přátelé doopravdy, to můžeš zjistit jen náhodou. Zavolej mi za půl hodiny, musím jít, nebo se mi to rozvaří. Až bude Smrt,která se živí lidmi, najednou mrtvá, tak tím skončí veškeré umírání. Jen náhodou můžeš slyšet známý hlas. To je major. Někdy je lepší radši nevědět, co si tvoje žena, tvoje děti a tví přátelé myslí. Jak se máš? Skvěle,dneska jsem přijel z Bělehradu. Ne přes telefon. Sejdeme se za půl hodiny. Ale na ty, jejiž starostí je plést se jiným lidem do jejich věcí, mají ženy a domy sklon zapomínat.

Nikolo, pneumatiky. Obyčejné. Nejsou neprůstřelné. Ochranka sedí vzadu. Vy vezmete jen tašky. Nastoupíte do auta. Řiďte opatrně. Nenabourejte auto. Znovu. Peníze... ke mně. A ...zavřete za sebou dveře. Dobrý večer.Tady je podrobný popis. Ano? Mapy hrobů Chorvatů, kteří se ztratili během války. A pak náhodou zjistíte, čím se vaši přátelé živí. Tohle jsou informace o tom, kde byli zakopáni. Metr hluboko, zde. Mapy,které jste mi poslali, mají cenu 1 500 euro na osobu.

Tady to má vyšší cenu, asi tak 57 krát víc. A vy úplnou náhodou zjistíte že tam,kde jsou mapy, jsou i velké peníze. Ale proč bych měl od vás kupovat informace, teď když už je mám? Ale to jsou naše informace. Ale i moje! Chytrý muž brzy zjistí, proč se mu obchody nedaří. Okamžik. Protože chytrý muž ví, že dobré slovo i železná vrata otevírá. Utíkej. A když chytrý muž narazí na zádrhel, obrátí se na knihy. Válečná vyznamenání patří ke cti v radostné ozvěně pomsty a smrti.

Protože my, kteří prožíváme tyto dny, máme oči plné zájmu, ale postrádáme slova chvály. Shakespeare. Protože je zahanben ten, koho zrodím, a ty též, neb věci lásky nemají žádné ceny. A dokonce se chytrý muž i rozhněvá, zvlášť když někdo jiný užívá jeho mapy a bere mu jeho peníze. Může to být jen někdo z vás. Odpustím mu,když se přizná. Měl by si to dobře rozmyslet. Byla by to hanba, kdybych vás měl trestat všechny jen kvůli jednomu muži. V Anglii se jedí palačinky jen jednou za rok.

Říkal mi o tom známý, který tam žil. Mají tam "Palačinkový den". A právě jen ten jeden den. 20.února.. Udělají si palačinky a jedí je. Ale pak už nikdy jindy. Chudáci. Promiňte. Omlouvám se. Promiňte. Omlouvám se. Jen se osprchuji. Pan Martine? Proč se omlouváte,když jste odmítl mou nabídku? Jakou nabídku? Nabídku, aby jste mě vyzkoušel. Ne. Ne,díky. Jen se osprchuji. To je vše. Dobře. Hodně štěstí. Na shledanou. Pokud by jsi něco potřebovala... Spi... už jdu. Máš toho na dnešek hodně? Ne.

Věděl jsem,že to takhle skončí. A věděl jsem to už tenkrát. Když vidím muže a ženu poprvé spolu, tak poznám, jak to skončí, protože dobré věci jdou snadno poznat, když máte trpělivost... ale věci nekončí vždycky dobře. Haló? Nějaký Nikola. Nikolo, jdi na to. Nikolo, jsi připravený?Pojď dál. Co vám to tak dlouho trvalo? Pojďte sem. Co je vám? Nikolo, netoč se tam do kola a jdi na to. Co? Nikolo,kurva,prober se! Co? To,co jste říkal. Nikolo, do akce. Do akce! Co jsem říkal?

Říkal jste OK... tam u baru. Do akce! Kdy? Nikolo, udělej to! Nevyjebávej se mnou. Dodávka, ta pneumatika. Nikolo,jestli to neuděláš, major z tebe stáhne kůži zaživa, slyšíš mě? Jaká pneumatika? Já nemůžu střílet. Podívej se na mě, jenom se na mě podívej! Nikolo, ty kreténe, do akce! To je tvoje práce, kámo. Ty střílíš. To je právě to, co mám udělat, ty Srbomile. Ty zmetku, ty šoustáš tu srbskou velitelskou kurvu! A mě necháš oběsit?! Srbové tě dostali. Nikolo, je tady.Už ho vidíš?

Nikolo, jestli ho nezastavíš, tak já do něj vyprázdním svůj Kalashnikov. Nikolo, budeš pak muset vysvětlit majorovi, proč ty lidi zemřeli! Přísahám že nevím,na matčin hrob. Jakto že nevíš? Přivedl jsi ho ke mně. Přivedl... nic o něm ale nevím. Najednou se mi objevil u dveří. Zaplatil mi dos peněz jenom za to, abych mu uklidila v domě. Divnej člověk. Hej !, sousede! Dobrý den! Je u tebe ten tvůj přítel? A Emina je doma? Není. Odešla. Sbohem !. Možná že je ten člověk od filmu.

Možná, že tě viděl ve filmu a líbila ses mu. Kdo může všechny chlapy pochopit... A co ty, tobě se tady nelíbí? Hej !, sousede! Pustila jsem dětem Červenou Karkulku, a děti říkaly, že jim je ten vlk nějak povědomý. Můžu to u tebe nechat Emině, než se vrátí? Ráda bych se taky stala Červenou Karkulkou,nebo čímkoliv. Rahmeto, zalez do baráku. Běž si radši nachytat nějaké hady. Dobře, sousede! Jak myslíš. Copak se chceš vrátit k Stevanovi,kde musíš pracovat s lidmi jako jsem já?

Jen být pořád zticha a na nic se neptat. Uvidíme, co vlastně je Martin zač a co chce... Ber to s klidem. Zjistíme to. No tak. Všechno bude v pořádku. Jen hloupý muž radí ženám. Ženy samy vycítí, když něco není v pořádku. Tomu se říká ženská intuice. Žena má devět duší. Otevřete! Pošta pro pana velitele! Paní velitelová, přinesli jsme vám nějaký koláč. No tak, ty srbská kurvo! Otevři! Pojďme, chlapi, není doma. Co je? Co se stalo? Bouchali na dveře. Nikdo se jí ani nedotkne!

DIPLOM Památka na válku o nezávislost Odstřelovačská puška M-76 je vojákův nejlepší přítel. V příručce se píše Odstřelovač nesmí nikdy dovolit, aby se dostala do nepovolaných rukou. Puška je nedílnou součástí vojáka. Nejcharakterističtější vlastností odstřelovačské pušky M - 76 je její nastavitelná optika. Usnadňuje to míření. Kdy přišel? Před hodinou. Proč jsi ho nesejmul? Nedá se zaměřit. Střílej. Zastřel ho! Proč nestřílíš? Trefil bych ji. No a co? Jsi v pohodě?

Jo, jsem. Už jsi tady příliš dlouho. Oba jsou stejní. Ona i on. To je v pořádku. Jen střílej. Tady je ... kouří... Sejmi ji taky, nebo udělá kravál. Už je pozdě. Pojďme. Běž! Dobré ráno, sousede! Není na lov ještě brzo? Na koroptve. Vzal si snajperskou pušku... měl ji schovanou! Dobře,tak šel asi na lov a potřebuje ji. Proč mě teda potom koupil od Stevana za 35 000 euro A jak ví, který dům v Obrovači byl můj?! Protože je lovec? Protože se do tebe zamiloval. Poslouchej mě.

Než se Martin vrátí, nějak se rozhodni. Jestli chceš nebo nechceš... Vrať se k Stevanovi... A mě nech na pokoji. Nemůžu nic dělat! Zamiloval ses? Je to hezká dívka? Taky se do tebe zamilovala? Vezmeš si ji za ženu? Tak tady jsem, Marie! Nenechám přece svoji sestru zemřít! Moje drahá Žaklino! Znaven ze všeho, odejdu pryč, odejdu zemřít, opustím svou lásku. Kde jediný pohled lásku plodí, tam čas a hmotný svět umírá. Jenom proto jsi mě volal? Aby jsi mi recitoval básně?

To je to, čemu já říkám láska. To je to, co mám tak rád. Tenhle druh lásky se nedá koupit. Jiní lidé ji kupují. Za nějakých 100 euro za hodinu. Někdo za 2 eura. A ty sis ji koupil za 35,000 euro. Za moje. Zradil jsi mě kvůli Srbce. Ještě než to ale ukončíme, musím tě naučit tomu, jaké to je, když láska umírá. To abys věděl, jak se cítím. Martine! Musíme si mluvit! Ty zloději, ty bastarde! Chtěl jsi nás okrást?! Vypadni, ty svině, ven! Kdo to byl? Martin? Martin ne, to ta jeho coura.

Kde je? Nevím, zmizeli. Jak? V autě. Znáš tenhle dům,že ano? Co jsi tady dělal? Byl jsi to ty? To ty jsi střílel? Tak odkud jsi střílel? Pohybuj se. Nezastavuj se! Rychleji! Co chceš? Usmívej se, dělej jako když se bavíš. Pojď sem!Vylez tam a nehýbej se. Zůstaň u zdi. Ať tě ani nenapadne vyhlédnout z okna! Slyšelas mě? Zůstaň tam kde jsi, nehýbej se ! Jak dlouho to trvá zamířit z dálky? Tři sekundy. Počítám... Jedna... Tři... Proč jsi lezla do toho okna? Protože tě miluji.

Tady by mohl tento příběh mít šťastný konec kdyby život nebyl tak komplikovaný. Ale i v komplikovaných příbězích zůstávají důležité věci zapomenuty... Když Martin před 2 měsíci procházel testy, aby mohl darovat ledvinu své matce, doktor mu řekl Podívejte se na tohle. To je rentgen hlavy. Vaší hlavy, samozřejmě, koho jiného. Vidíte tady tu bulku? To je nádor, zatracená věc. Je příliš velký, prorůstá tady tím nervovým centrem, vidíte? Nerad bych to dělal skalpelem.

To se operovat prostě nedá, vidíte? Doktore, paní Žagarová vás volá. Proboha, přivažte ji k posteli. Co se dá dělat! Člověk si dělá plány, a Bůh se mu směje. kde vy jste byli a kde vy přichází. Kde jsi byl a kde jsi skončil. co jsi sám řekl a co by někdo,kdo tě zná, řekl o tobě. Neudělal jsi jednu jedinou dobrou věc. Nikdo nemá proč si na tebe vzpomenout. Ale měl bys cítit lítost za ty, co ještě žijí. Děkuji ti, že jsi mě ušetřil, myslivče! A ne za ty mrtvé. Chtěla by ses stát mou ženou?

Vezmeš si mě? Vzít si tebe? Jo,mě. Chtěla bys? Objednal jsem na úřadě datum pro naši svatbu. Ode dneška za tři týdny, osmnáctého, v pátek.. Budeš zajištěná. Mám mozkový nádor. Za tři měsíce budu mrtvý. Až zemřu, dostaneš můj důchod. Taky zdědíš můj dům. Jenom mi dej svůj pas, ať můžu vyřídit všechno papírování. Když napíšu svoji poslední vůli, nebudeš muset čekat na vyřízení dědictví. Tak se vyhneme všem problémům s tím, že jsi cizí státní příslušník. Co je? Zastav!

Co je? Koupil jsi mě od Stevana a přivedl sem jenom kvůli tomu? Co sis myslel?! Stevan mě mlátil, nutil mě dělat všechno možné, a i kdyby mě oslepil, bylo by to pořád lepší než zalévání květin na tvém hrobě! Měl jsi mi to říct hned první den, co jsi mě sem přivedl, nebo kdykoliv, a já bych hned odešla. Nemusela bych si tím procházet podruhé! Podruhé už to nedokážu. A nakonec, když se člověk zamyslí, dobře udělala, že odešla. Co taky s ním? Protože v každém kroku, který v životě uděláš, narazíš na smrt.

buď na svoji vlastní nebo někoho druhého... ve válce i v míru... Viktore, co je ti? Nelíbí se ti to? Mám také ocas jako králíček. Proč?! A potom si uvědomíš, "že jsi udělal dobrou věc". MARIJA GAJSKI ŽAKLINA GRDELJ Narozeny ve stejný den, zemřely ve stejný den, daly své životy sami sobě navzájem. Říká se, že by se nemělo mluvit o mrtvých špatně, ale pokud o nich začnete mluvit dobře příliš brzy, můžete být překvapeni. Ne všechno,co bylo řečeno, musí být i souzeno. Kde je? Musíme začít!

Pitomec, každou chvíli by tady měl být, slíbil to. Jdu ho sehnat a ty zatím bav hosty! Co jim mám ukázat? To, v čem jsi nejlepší. Ne tohle... Zahraj jim na nos! Jak se vede, manažere, pojeďte za mnou, pojeďte. Sedněte si tady sem, přinesou vám toasty. Pokračujeme. Přestaň, Đuro, už je tady. Chtěla bych poděkovat vám všem, že jste přišli na moji a Đurovu bronzovou svatbu. Vzala jsem si Dura v patnácti letech a porodila mu spoustu dětí. Když jsem byla mladší, myslela jsem si, že všichni manželé jsou jako můj Đuro; co nosí ženě snídaně do postele, kupují květiny, uklízí, vaří, perou, líbají a objímají.

Všechno, co jsem chtěla, mi Duro dal. Když vidím,že on je šťastný, tak jsem i já šťastná. Teď, Đuro, ti odpouštím tu věc, co jsi udělal, protože vím, že mě miluješ. A taky kvůli dětem. Ale další filmy už točit nebudeš. A vy, milí sousedé, co jste mi přinesli všechny ty DVD už nemusíte utrácet další peníze. Tady je v životní velikosti socha mého Đura. Bez obav se může dívat, jak dlouho chcete! A teď do tance! Černý anděli, poprvé jak jsem tě spatřil, už jsem věděl, že bez tebe nemůžu žít, ne, ne, ne, to je utrpení.

Žít sám není žádná radost. Ženo, která ses mi ukázala, tak ty jsi můj osud. Duro, co tady dělají ti lidé? Pokud sis ještě nevšiml Hare Kršna se vdává. Přinesu si tě ženo do svého domu, dnešní večer je jenom náš měsíc na nás bude svítit z výšky do naší postele. Budu tě líbat s písní na rtech a budu dýchat tvůj dech. Až ráno vyjde slunce naše štěstí tím neskončí. Pokračujte, ale dejte mi ty židle. ... bez konce budu díky tobě šťastný muž, přineseš mi děti,takový je plán. Udělám tě svojí ženou.Cikáni budou pořád hrát. Pojď sem ke mně a nech mě odložit tvůj závoj bílý a nech mě políbit vší silou.
x Djuro není ani Srb, ani Chorvat. Je Rom, má velkou a šťastnou rodinu a živí se jako herec v obskurních srbských pornofilmech. A právě jeho svobodným, sarkastickým pohledem vidíme příběh chorvatského válečného veterána Martina. Mladíkův život nabral značně bizarní směr v okamžiku, kdy v pornoverzi Červené Karkulky spatřil krásnou Desu. Djuro, který ve zmíněném pornosnímku s nasazením ztvárnil vlka, přivede mladíka na jeho žádost na dívčinu stopu. Protože neexistuje jiná možnost, Martin si Desu koupí od jejího pasáka a odveze ji z Bělehradu do Záhřebu. Těžce traumatizovaná dívka soudí, že jde jen o dalšího muže, který ji chce zneužívat, a nechápe, co od ní Martin chce. Navíc se ke slovu hlásí temná minulost, která i po válce zatěžuje životy obou protagonistů. Zkušený režisér Vinko Brešan natočil tragikomický příběh lásky ve světě, kde, jak se zdá, jsou všechny lidské hodnoty vystaveny na prodej nebo odsouzeny k cynickému zničení.
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.