xVybraná videa
text k videu
Pokusy v ovzduší
„Horká válka“ v roce 1945 skončila. Ale už za historicky krátkou dobu se začaly psát anály „studené války“. Neodmyslitelně do nich patřily atomové a později také vesmírné závody mezi oběma supervelmocemi. Vědci i vojáci chtěli získat co nejvíce informací o účincích jaderných zbraní. Politici těmito „zkouškami“ pak v kritických chvílích zkoušeli chladnokrevnost druhé strany. V průběhu padesátých a počátkem šedesátých let tak došlo ke stovkám pokusných jaderných výbuchů. V dnešní době to zní neuvěřitelněš, ale většina těchto testů byla provedena Spojenými státy a SSSR v atmosféře naší planety. Do „jaderného klubu“ vstoupily časem stejným stylem i Velká Británie a Francie. V roce 1963 byla nakonec podepsána mezinárodní dohoda o zákazu atmosférických testů, ale už o rok později vstoupil do „klubu“ další gentleman, který dohodu nepodepsal a neřídil se jí – ČLR.
x Filmové připomenutí poměrně nedávného období v historii lidstva, kdy odpalování jaderných náloží v atmosféře nebylo ani technickým, ani morálním problémem. Americký dokument.

infografika ukazující přehled všech jaderných výbuchů na této planetě, v letech 1945 až 1998. Víte kolik jich celkem bylo? A které země nejvíc zaneřádily tuto planetu radioaktivitou? Každý z výbuchů je na mapce znázorněn zábleskem a slabým tónem. Některé roky jsou až neskutečnou kakofonií, u kterých si těžko představit co ve skutečnosti znamenají pro životní prostředí a živou přírodu. Autor je japonec Isao HASHIMOTO.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.