xVybraná videa
text k videu
Všechny příští Černobyly
Jaderná havárie v Černobylu oslavila své pětadvacetileté výročí kolapsem atomové elektrárny ve Fukušimě. Memento státní nezodpovědnosti vůči občanům, které stálo v zárodku zániku komunistických režimů, vrhá nové světlo na společenské důsledky jaderné energetiky. Dokumentární výprava do Černobylu prozkoumává, jak vypadají životy dotčených lidí čtvrt století po havárii.

Bagatelizace příčin a následků masivní radiace je dnes v případě oficiálních institucí v mnoha parametrech podobná přístupu úřadů komunistických států. Tehdejší strach státních představitelů z nevole veřejnosti vůči vládnoucí straně vystřídaly současné obavy politických a průmyslových elit z poklesu veřejné podpory jaderné energetiky.

Dokumentární film se vydává po České republice i Ukrajině a nachází lidi, o jejichž životní situaci úřady a posléze i média mlčí. Protože souvislost mezi onemocněním a radioaktivním spadem po havárii nelze prokázat, nemocní a pozůstalí zůstávají ponecháni bez pomoci - ať už se jedná o venkovany, kteří v černobylské oblasti žijí, nebo Čechy z lokalit, nad nimiž šel radioaktivní mrak.

Kromě těchto lidí a volyňských Čechů, které černobylská havárie zbavila domova a přivedla zpět do jejich pravlasti, propojuje někdejší svět Černobylu a současný svět Fukušimy ekolog Jan Beránek, který v prostoru obce Temelín simuluje, jak probíhala nedůsledná evakuace a neinformovanost v Japonsku. Renomovaný profesor Jurij Bandaževskij radikálně zpochybňuje uklidňující statistiky o nicotném nárůstu nemocnosti v zasažených oblastech a bývalý likvidátor Anatolij Koljadin nachází přetrvávající principy rizikovosti jaderné energetiky.
x I po čtvrtstoletí je ukrajinská jaderná pohroma stále součástí života obyvatel České republiky. Je poučení z ní dostatečné, anebo se budou chyby opakovat? Režie I. Bystřičan

26. dubna 1986 se čtvrtý reaktor Leninovy jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu vymkl kontrole. Dvě exploze a následující desetidenní požár uvolnily do okolí miliardy radioaktivních částic, které zasáhly území mnoha států. V okruhu 30 kilometrů od elektrárny byla vytvořena zakázaná zóna, nepřístupná lidem. V následujících dnech bylo všech 135 000 obyvatel tohoto území evakuováno. Už nikdy se sem nevrátili a "Černobyl" se stal podobně hrozivým pojmem jako Hirošima. Lidé odešli, ale fauna a flóra tu zůstaly, ponechány samy sobě. Co se s nimi po všechna ta léta dělo? Příroda v "zóně" se stala předmětem studia řady ukrajinských i zahraničních vědců a jejich práci je věnován snímek francouzských dokumentaristů.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.