xVybraná videa
text k videu
Spálená země
V Africe bylo v nedávné době zabráno více jak 24 milionů hektarů půdy (tzv. land grabbing). Kvůli projektům zaměřeným na produkci biopaliv, potravin pro vývoz nebo čistě ze spekulativních důvodů byly již vyhnány ze svých domovů desítky tisíc farmářů. I v malé Republice Kongo, kde je polovina obyvatel podvyživená, půda zabraná velkými investory odpovídá zhruba 500 tisícům hektarů. Na omezený přístup k přírodním zdrojům, stejně jako na omezování lidských práv, si stěžují nejen drobní farmáři z Konga, ale z celé Afriky. Přitom přístup k půdě a prosperující drobné zemědělství jsou totiž klíčem k odstranění hladu ve světě.

Autor: Terra Nuova, Itálie, 2013, 21 minut Režie: D. Liccardello, S. Ciani

Tento dokument vznikl díky finanční podpoře Evropské unie v rámci projektu EvropAfrika: směrem k potravinové suverenitě.

Honba za půdou
Kam směřuje dnešní svět a společnost? Proč narůstá tolik bídy a obyvatelstvo chudne a postrádá stále více ze základních atributů stabilního života. Jakou roli hrají zemědělská teritoria a vlastnictví půdy, hospodaření s půdou? Kdo ji vlastní, jak ji získává a čím jsou lidé vykořisťováni, okrádáni, zotročováni a zneužíváni? Jakou roli dnes hraje půda v geopolitickém smyslu? A jak to vlastně je v Mali? Na to vše odpovídá tento dokument.

cross mediální projekt koordinovaný Evropskou vysílací unií (EBU), který chce s pomocí veřejnoprávních médií hledat odpověď na otázku, proč ve 21. století žije stále jedna miliarda lidí v chudobě. Zapojilo se do něj přes sedm desítek vysílatelů po celém světě včetně BBC Worldwide a díky tomu může tato kampaň oslovit zhruba 500 milionů diváků ve 180 zemích.

Projekt je načasován na týden od 25. listopadu do 1. prosince 2012. Jeho hlavním dnem, který EBU vyhlásila jako Eurovision Theme Day, je pak čtvrtek 29. listopadu, kdy se budou všechny zúčastněné televize podle svých možností a uvážení ve svém vysílání intenzivně věnovat tématu chudoby.

Páteří celé kampaně je 8 hodinových dokumentárních filmů a 30 krátkých snímků, které budou šířeny prostřednictvím televizního vysílání, internetu a mobilních platforem. Mezi jejich hlavní témata patří potravinová potravinová bezpečnost, vzdělávání, rovnost pohlaví, podmínky, za jakých se rodí děti, korupce, změny klimatu, efektivita globální pomoci, dopady nemocí a válek. Jednotlivé televize zároveň připravují vlastní pořady, a to napříč žánry.
Dokumentární film Lidé na trati je skupinový portrét, jehož protagonisty jsou lidé žijící v blízkosti opuštěné železnice na jihu středního Slovenska. Je to film reflektující současný "stav věcí" v konfrontaci s minulostí.

Proč chudoba?
Dokumentární série filmů o chudobě ve světě. Unikátní nadnárodní projekt (Dánsko, Francie, Indie, Japonsko, Spojené státy americké, Spolková republika Německo, Velká Británie, Švédsko) dokumentárních filmů o chudobě ve světě - o jejích různých formách a zejména příčinách. Jde o mediální projekt, který mají možnost nejen vidět, ale i slyšet stamiliony lidí po celém světě. A to prostřednictvím televize, rozhlasu, internetu a veřejných akcí. Zorganizovala ho nezisková organizace Steps international se sídlem v Dánsku, Jižní Africe a Indii. Jednotlivé filmy připravili různí producenti z celého světa.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.