xVybraná videa
text k videu
Poznejte legendami opředený Rhodský kolos a Diovu sochu v Olympii, které vnesli do všeobecného povědomí nové nahlížení na podobu človeka. Gigantická olympská postava Dia ze slonoviny a zlata vládla olympijským hrám. Pred touto posvátnou sochou se rozprostíral veľký mělký bazén naplněný olivovým olejem, který na sochu odrážel světlo. Z bronzových plátů vyrobený Rhodský kolos držel stráž nad ostrovem Rhodos. Možná nejpodivnějším aspektem obou monumentů v čase jejich vzniku bylo, že sochaři vymodelovali jejich tváře podle lidské předlohy.

Vypravte se na naleziště dvou starodávných míst, které vytvořil Alexandr Veľký Đ do míst, které byly považované za nepřekonatelné ve své kráse a jedinečnosti. Zároveň poznáte kulturu a prostředí, z kterých vzešlo několik ze sedmi divů světa. Alexandrijský maják na ostrově Faros, který byl se svými více než 100 metry nejvyšší stavbou své doby a Mauzoleum v Halikarnasse, které se řadilo mezi najvětší hrobky v dějinách lidstva. Obvod mauzolea nebol zdobený ikonami starobylých bohů, jak bylo tehdejším zvykem, ale postavami skutečných lidí v nadživotní velikosti. Předpokladá se, že tyto sochy měly být inspirací pro obyvatele Đ důkaz toho, že svou velikostí se mohli vyrovnat bohům.

Poznejte vliv starobylých východních civilizací. Visuté zahrady Semiramidiny na území dnešního Iráku byly údajně součástí Nabukadnezarova paláce. Dnes vědci věří, že tyto exotické zahrady byly více mýtem než realitou. Artemidin chrám v Efezu, v dnešním Turecku, byl postaven na počest boží matky, která byla významnou silou mnohých různých kultur Đ Římané ji nazývali Diana, lidé z Anatolie jako Kybelu Đ a její svatyně byla jedním z nejposvátnějších chrámů za doby Alexandra Veľkého.

Vydejte se na cestu za pyramidami, jediným zachovaným divem, a za záhadami, které je obklopují. Objevíte úžasnou přesnost a obdivuhodné stavbářské umění, které bylo spojené s jejich vybudováním. Film poodhalí tajemství jednoduchých technologií a složité organizace, díky kterým mohly tyto tajemné stavby vzniknout.
x Sedm divů světa je všeobecně známý seznam unikátních starověkých staveb v oblasti Středozemního moře a na Středním východě. Jako sestavitel seznamu je tradičně (a nepřesně) uváděn řecký spisovatel Filón Byzantský žijící snad ve 2. nebo 3. století n. l. (tento Filón bývá navíc zaměňován s jiným Filónem Byzantským, matematikem a "konstruktérem" válečných strojů, který žil ve 2. století př. n. l). Filón napsal krátký spisek O sedmi divech světa, ve kterém sestavil seznam staveb, které považoval za zcela unikátní. Tento seznam se však od toho dnešního poněkud lišil (obsahoval babylonské hradby místo rhódského Kolosu). Navíc se část spisu nedochovala.
Související odkaz
Sedm divů technické civilizace
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.