xVybraná videa
text k videu
How We Live
Energie je něco, co všechno uvádí do pohybu. Všechno je v pohybu.

GRUZIE
Abychom přežili, museli jsme pracovat u ohně. Nebyla žádná energie, žádná elektřina. Žádné rádio ani televize. Byla to taková zatuhlá doba. Vězeli jsme prostě na jednom místě, nehýbali se tam ani zpátky. Dnes jsou jiné potřeby. Plyn a elektřinu sice máme, jsou ale velmi drahé. Tak se snažíme hledat alternativu, abychom snížili životní náklady.

SRBSKO
Před třiceti lety se do okraje vesnice zakously povrchové doly, a začalo přemísťování lidí. Život se změnil.

WALES
Když jsme zjistili, že se nacházíme na linii plánovaných větrníků, 50imetrových větrníků, moje první myšlenky byly, že je to prostě hrůza. Tady nejde o záchranu planety. Tady nejde o poskytování čisté, obnovitelné energie, energetickou bezpečnost. Tady jde o peníze. Dotace na větrné elektrárny na pevnině jsou v Británii obrovské. A lidi podlehli zlaté horečce.

BELGIE GRUZIE
Jde o dopady. Co z toho máme? Ani elektřinu zadarmo, ani žádné slevy pro obec. Umíte si přestavit soutěsku Dariali bez řeky Tergi? Vzhledem k problémům, kterým dnes čelíme, Evropská unie do velké míry závisí na rozhodnutích, která jsou přijata na úrovni energetické politiky, posilování dodávek energie, posilování konkurenceschopnosti a podpoře udržitelného růstu.

GRUZIE SRBSKO
Jsme všichni… jaksi zklamaní. Je nám tak nějak smutno, když se tam díváme. Bývaly tam domy, sousedé. Přátelili jsme se, navštěvovali, oslavovali, povídali si. Teď je to všechno pryč. Žijeme jen pro sebe. A je to smutné – koukat se tam a žít tady. Strávila jsem tu 50 let svého života. A můžu se dívat jen na vykopanou hlínu. Je to bezútěšné. Všechno je… …mrtvé

ANGLIE
Někteří z největších hráčů na poli živičných písků jsou vlastně britské firmy. Takže v této bitvě rozhodně máme svou roli. Evropa je klíčový nový trh, na který chce Kanada exportovat. Právě sem poteče ropa z ropovodu Keystone Exel, pokud bude postaven. Přiteče do Evropy. A v EU se teď projednává nová legislativa zvaná směrnice o kvalitě pohonných hmot, která živičné písky označí za mnohem více znečišťující, než je konvenční ropa.

WALES
Oblast, odkud má rodina pochází, je neuvěřitelně krásná, cítím osobní odpovědnost bojovat za ni. Chtějí nám sebrat naše dědictví. Chtějí sebrat Walesu všechnu jeho krásu. Chtějí zničit naše životy. A vůli žít.

GRUZIE
Milí diváci, sledujete televizní vysílání pro děti. Ekovize je pořad o výchově a životním prostředí. Naši dnešní hosté jsou z veřejné školy číslo 75. Dnešní díl je o elektřině.

SRBSKO
Patřím ke třetí generaci horníků. Můj děda pracoval v hlubinných dolech. I otec byl horník. A já teď pracuju v Kolubaře. Když se na to podívám střízlivě, řekl bych, že Srbsko Kolubaru potřebuje. Je to naše energie, náš produkt. dává lidem živobytí. Co tím myslíte - kolik energie spotřebuju já? Kolik jí spotřebuju osobně? Nemám tušení Co spotřebovávám jako lidský tvor? Nikdy jsem o tom nepřemýšlel.

Jak žijeme Obce ve středním Walesu se připravují na roční veřejné šetření ve věci pěti plánovaných velkých větrných elektráren. Pokud budou tyto zamítnuty, celý státní projekt koridoru větrníků nejspíš nebude pokračovat. Kolubara je největší povrchový důl v Evropě. Zajišťuje polovinu srbské elektřiny. Předpokládá se, že bude v provozu do roku 2060.

Gruzínská vláda čelí žalobě, že nesprávně prezentovala ekologické dopady hydroelektrárny Dariali. V zemi je 26 vodních elektráren, a více než 40 dalších je plánováno. Investoři jsou povinni prodávat elektřinu zpět do Gruzie jen v průběhu zimy.
x Lidé žijící v lesíku mezi Strážnicí a Vnorovami na Moravě.

mezi Strážnicí a Vnorovami v lesíku u říčky Veličky žijí mimo jiné i tito dva slušní bezdomovci, které "načapala" policie, jak údajně kradou železo-účko a dráty z rozbité stavby. Bezdomovci se přitom bez ostychu bránili, že to mají legálně povolené. Muži zákona pečlivě vyšetřovali, ale při pohledu na třetí osobu nakonec bez vysvětlení odjeli...

Pozn. Spotter.TV: Dříve než uděláte rychlý soud, zkuste se zamyslet...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.