xVybraná videa
text k videu
Podzemní továrna Richard 1 a její tajemství skrývané Němci, Rusy a i "slavnou" českou StB. Nikdo z okolí netušil, že lom Richard se má změnit na tajnou podzemní továrnu. V dokladech plánech jsou údaje o plánovaném nasazení cca. 2000 vězňů pro každou směnu! V prosinci 1944 dorazily do Richardu první obráběcí stroje, připravené pro firmu Auto - Union, která měla v podzemí vybudovánu největší výrobní plochu. Začaly se zde vyrábět a zpracovávat klíčové součásti motorů pro pancéřová vozidla. Pro tuto společnost byl adaptován prostor dolu Richard I.. Byl to největší důlní komplex ve střední Evropě. Lidé z Litoměřic nevědí téměř nic o vnitřních prostorách Richardu, jeden člověk dokonce vykládal, že jeho kolega jezdil kdysi v 70 letech do vnitřních prostor s náklaďákem, po spirálových cestách se sjíždělo do podzemí. Prý jezdil s betonem někam hluboko do hal, kde se kdysi těžil vápenec. Nacistická podzemní továrna Richard stále přitahuje pozornost lovců záhad, hledačů pokladů i lidí, kteří se zajímají o tajemství minulosti. Mnohé odpovědi na jejich otázky se ale nacházejí ve štolách, kam už zřejmě nikdo nikdy nepronikne...
x Projděte se podzemním bunkrem Sovětské armády, který byl postaven počátkem osmdesátých let 20 století na západě Čech. Dnes je toto podzemní velitelské stanoviště zasypáno a znepřístupněno. Mezi lety 1980 a 1982 vystavěli příslušníci Sovětské armády na jižním okraji VVP Hradiště komplex kasáren a především rozsáhlý podzemní objekt. Zodolněné velitelské stanoviště jako velitelské stanoviště pro Střední skupinu vojsk, respektive pro 22. armádu. Ta měla být podle dostupných informací vytvořena v případě mobilizace. Volací znak podzemního objektu zněl JASYR.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.