xVybraná videa
text k videu
Ležáky (Ti druzí mrtví)
Po více než šedesáti letech si v dokumentu Jána Nováka připomeneme okolnosti tragického osudu sester Šťulíkových, které byly po vyhlazení Ležáků dány k poněmčení.
Je to příběh o tragédii se šťastným koncem a nečekaně přátelském setkání. Jedna ze sester, Jarmila Doležalová, se rozhodla absolvovat se svou dnes již dospělou dcerou cestu z Čech přes Polsko do Německa, kudy putovala jako dítě, než ji úřady daly k adopci německým manželům, stejně jako její mladší sestru Marii. V mozaice výpovědí se dozvídáme okolnosti tragické události v Lidicích a Ležákách, které znamenaly konec života většiny obyvatel obou vesnic. Navštívíme místa i konkrétní budovy, kudy malá děvčátka tehdy prošla. Po válce byla šťastnou souhrou okolností vypátrána a mohla se vrátit do Čech ke strýci a k dědečkovi, kteří jako jediní z rodiny přežili válku. Tragédie byla paradoxně završena - vlastní rodiče si holčičky nepamatovaly, od jejich milujících "nových" rodičů byly odloučeny. Marie, jíž byl tehdy jeden rok, dodnes adoptivní rodiče považuje za své jediné.
Na konci Jarmilina vzpomínkového putování je shledání se "sestrami" z její válečné rodiny.
Němá, silná obětí starých žen dostávají najednou hlubší rozměr - lidé se setkávají a milují se navzdory dějinným konfliktům...

Ležáky 42
V Anglii roku 1941 se připravuje skupina mladých československých vojáků na náročné úkoly v okupované vlasti. V té době nikdo z nich netuší, jaké konečné důsledky bude mít jejich čin pro historii. V malé osadě Ležáky na Chrudimsku se formuje nová odbojová skupina. Jejich úkol je jednoduchý – shromaždují zbraně na budoucí boj proti německému okupantovi. Na první pohled ale romantické údolí žije svým poklidným každodenním životem. Do místního mlýna nastupuje jako učedník cechu mlynářského Jan Pavliš, mladík původem s Pusté Rybné. V té době ještě netuší jak zásadně tato volba ovlivní jeho budoucí život. S příchodem nového roku se poblíž mlýna objevují i českoslovenští výsadkáři s úkolem koordinovat odbojovou činnost v Protektorátu. Honzík pochopí jediné, a to, že klidné období jeho života je pryč. Výsadkáři s pomocí obyvatel Ležáků a přilehlých Miřetic organizují různé odbojové akce, mezi nimiž je i jedna prioritní – připravit atentát na zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha. Důsledky tohoto činu na sebe nenechají dlouho čekat. Jak prožije osudové okamžiky mlynářský učedník?
x Příběh Jarmily Doležalové, která jako jediná společně se svou sestrou přežila vyhlazení osady Ležáky nacisty a byla dána do německé rodiny na převýchovu. Režie J. Novák
Související odkaz
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.