xVybraná videa
text k videu
Průzkum - Točná (11. protiletadlový raketový oddíl ČSLA)
Na kopči Čihadlo, mezi pražskou částí Točná a Vltavou bylo začátkem sedmdesátých let zřízeno postavení 11. protiletadlového raketového oddílu. Jeho účelem bylo, mimo jiných oddílů, chránit Prahu před nebezpečím ze vzduchu, před náletem. Podívejte se, jak vypadá toto postavení 11. plro, které bylo začátkem devadetátých let zrušeno, dnes.

Průzkum - Chemické cvičiště Mírov (ČSLA)
Průzkum areálu bývalého armádního cvičiště nedaleko Kostelce nad Orlicí. Prostor využívala od šedesátých let ČSLA, a začátkem devadesátých let i velmi krátce AČR. Dnes již zbývají z areálu pouze silniční síť, jedna větší a tři menší budovy a řada fragmentů oplocení.

Základní informace o Cvičišti Mírov: LOC: 50°6'8.25"N,16°10'53.56"E

Využití areálu
Necelé dva kilometry od Kostelce nad Orlicí, směrem na Velkou Čermnou, leží zbytky areálu Chemického cvičiště Mírov. Ten, podle dostupných informací, vzniky v šedesátých letech minulého století a pravděpodobně sloužil pro potřeby 21. PRTZ (pohyblivá raketová technická základna), dislokované nejprve z Žamberku, později v Kostelci nad Orlicí. Cvičiště Mírov bylo využíváno mimo jiném k nácviku plnění operačně-taktických raketových nosičů pohonnými hmotami, k nácviku sestykování cvičných hlavic s nosiči, nebo ke kontrole elektroinstalace.

Dispozice areálu
Samotný areál měl rozlohu cca 63 hektarů, od vnějšího světa jej dělilo dvojité oplocení. Zajímavý je odstup vnějšího a vnitřního oplocení, které je od sebe vzdáleno od několika metrů, do několika set metrů.

V areálu byla vybudována síť pozemních komunikací, které mají šířku od 3 do 4 metrů. Mohla se po nich tedy pohybovat i poměrně objemná technika. Dva vjezdy do areálu potom zajišťovali jeho plnou průjezdnost v případě potřeby.

Budovy v areálu
V rámci prostoru ohraničeného vnitřním oplocením bylo původně sedm budov. Největší byla zděná budova, patrně sloužila pro velení a jako administrativní a hygienické zázemí.

Další tři, tentokrát dřevěné budovy, sloužily jako sklady, možná k přechodnému ubytování. Tyto tři budovy už ale dnes nestojí, poslední zbytky po nich skryla nová lesní výsadba.

Z posledních tří budov je největší strážnice. Ta je umístěna mezi hlavním vjezdem do areálu a vnitřním oplocením. Její zvláštností je, že má umístěn vchod i většinu oken směrem od silnice, takže stráž musela vždy celou strážnici oběhnout. Ve strážnici je umístěna také jediná nalezená toaleta (jde o suchý záchod).

Další v pořadí je budova, která nejspíš sloužila jako malý muniční sklad. Ta má nejen výrazné odvětrávání, ale je také opatřena břevny pro uchycení maskovací sítě a dokonale uzemněna.

Poslední z budov je malá strážnice, či výdejna PHM. Zdroj
x Krátký studentský film, ze srpna 2005. Dokumentuje historii a současnost území bývalého vojenského prostoru Ralsko. Autoři Daniel Šťastný a Mirek Suchomel uvádí: Do filmu jsme vybrali stěžejní události, které nejsou charakteristické jen pro Ralsko. Ale i ty, které jsou spjaté s převratnými událostmi Evropy dvacátého století. Pro nás jsou novodobé dějiny pouze koníčkem. Náš film není náhradou za odborný historický výklad. Už jenom ta pohlcující tajemná atmosféra. Ralsko nabízí docela nefalšovaný pohled na všechny ty dramatické i docela všední události. Dotek historie můžeme cítit leckde - třeba při návštěvě středověkého hradu. Zaplatíte vstupenku a školený průvodce vás provede naaranžovanými objekty. Na každém rohu občerstvení a víkendoví turisté.
Související odkaz
Vojenský újezd Brdy
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.