xVybraná videa
text k videu
Existence a dostatek pitné vody se týká každého z nás. Zveme vás na cestu kolem světa s cílem hledat odpovědi na závažné otázky. Třídílná Norský dokumentární cyklus

Vládci vody
Stabilita všech společenských formací od dávných civilizací Blízkého východu a Asie až po soudobé státy vždy závisela na dostatku vodních zdrojů. Voda ovlivní i budoucnost celého lidstva. V následujících desetiletích vodní díla obřích rozměrů radikálně změní tvář Země. Už dnes však dopady klimatických změn nutí lidskou společnost, aby si položila otázku: Žijeme ve věku sucha, anebo ve věku záplav?

Na takové přívalové množství vody naše staré způsoby nestačí. Snahy o ovládnutí zásob vody a její energie se stanou jazýčkem na vahách mezi válkou a mírem a zásadním způsobem ovlivní vztahy mezi státy i světadíly. Co je, nebo bude příčinou válek? Měnící se charakter vodních srážek - boje o vodu, následně o produkci potravin. Je to problém ohrožující mír na celé naší planetě.

Nová nejistota
Voda v lahvích je přepravována často i přes půl světa. Obchod s ní je důkazem arogance, nesoudnosti, nevědomí, ale i obrovských ekonomických rozdílů v našem světě. Člověk si vydobyl převahu nad všemi ostatními živočichy v období, jež je charakterizováno neobvykle klidnými a stálými klimatickými podmínkami.

Je možné, že by tyto harmonické podmínky, přetrvávající posledních deset tisíc let, zanedlouho skončily? Žijeme v době, kterou můžeme nazvat věkem velkých klimatických změn a nejistoty. Obdobím, kdy klimatická nejistota a obavy o samotnou budoucnost vody ovládnou politický život. To bude mít nesmírný dopad na existenci lidské společnosti.

Věk vody
Zatímco varování před globální vodní krizí zaznívají stále hlasitěji, objevovány jsou nové zdroje obrovských zásob vody. Boj o jejich nalezení, využití a ovládnutí však teprve začíná. Před třemi tisíci let čínský filosof Lao-c' prohlásil: "Moudrý člověk mění svět tak, že ovládne vodu." Stejně tak to platí nejen dnes, ale bude to platit i v budoucnosti. Sun City je Las Vegas Jižní Afriky. Vodní eldorádo obklopené polopouští.

Vodní oázu každý rok navštíví tři miliony turistů. Veškerá voda byla vyčerpána ze země a nyní cirkuluje stále dokola. Zvěř v rozlehlém národním parku loví svou kořist v okolí umělých jezer. Sun City je tropická iluze. Umělý ráj, který je dílem vodního inženýrství. Radikální přeměna jihoafrického buše je, byť v malém měřítku, názorným příkladem, čeho lze dosáhnout úspěšným spojením politické moci, techniky a peněz.
x Mark Owen is an OSU Mechanical Engineering graduate and has a Masters of Technology in Advanced Manufacturing from the University of Limerick Ireland. He is an inventor and entrepreneur, and was the founder of both Phoseon Technology and Puralytics. Puralytics has developed a water purification technology and products which are sustainable and have applications in both here and in the developing world. Puralytics has won numerous global awards for their technology and products. Mark Owen will discuss the future of water and how new technology will be required sustain it. In thespirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized.* (*Subject to certain rules and regulations)
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.