xVybraná videa
text k videu
"Není možné, abychom se dohodly na zničení půdy, která nás živí." říká náčelník Marilyn Baptiste, Xeni Gwet'in prvního národa.

Jedním z prvních projektů hnutí R.A.V.E.N. byla podpora národa Tsilhqot'in a původního národa Xeni Gwet'in v právních krocích proti navrženému - a nemocný-jmenoval - Prosperita Mine. Projekt, který Taseko Doly Ltd chtěl prosadit by zničila jezero a naplněný prostor s toxickým odpadem. Jezero je posvátné pro Tsilhqot'in a Xeni Gwet'in první národ a je součástí nedotcený povodí, která běží na řeky Fraser.

RAVEN vybíral fondy - s velkorysou podporou přátel údolí Nemaiah, dárce kanadské nadace, Malé fondu pro změnu a globální Greengrants - na výrobu krátkého filmu Modré zlato: Tsilhqot'in Boj za Teztan Biny. Film dal hlas jednomyslný odpor Tsilhqot'in k dolu a bylo prokázáno, že federální přezkoumání stavu životního prostředí panel na veřejných slyšeních v Williams Lake, BC (o kterých se domníváme, že je kanadský první - mít dokumentární ukázaly jako součást federální přezkoumání stavu životního prostředí).

RAVEN pracoval s jinými ekologickými skupinami získávat finanční prostředky, když tam nebylo dost peněz na zaplacení odborníky k účasti na federální slyšení. Díky úžasné podpoře našich dárců online, jsme zvýšili finanční prostředky potřebné jen tři týdny, aby lidé s odbornými posudky byly přítomny vysvětlit vědecky, proč byl plán Prosperita hluboce vadný. RAVEN a přijal hodně potřeboval finanční podporu z Fitzhenry Family Foundation na pokrytí soudních nákladů na psaní závěrečné vyjádření jménem Tsilhqot'in.

Jsme oslavili s Tsilhqot'in když panel CEAA vydal své závěrečné zprávě. Na základě ohromující důkazy předloženy v průběhu veřejného slyšení, nezávislé komise k závěru, že důl bude mít "vysokou kumulativní a nevratné dopady" v řadě oblastí, včetně Tsilhqot'in lidí a kultury, že falešný "Prosperita Lake" nemohla začít ke splnění požadavků na DFO "žádné čisté ztrátě", že dopady na modré-vypsal (ohrožený) medvědy grizzly by také být kumulativní a nevratné, a že navigace podle zákona o ochraně splavných vodách by bylo nemožné.

Panel také jasně popsal, co by bylo v sázce pro lidi Tsilhqot'in: "Panel se rozhodla, že ztráta Teztan Biny (Rybí jezera) a Nabas plochy pro současné využití, obřady, vyučování a kulturních a duchovních praktik by je nezvratné, o vysoký rozsah a mají dlouhodobý účinek na Tsilhqot'in "[zpráva, s. 203]. Panel potvrdila, že "ostrov v Teztan Biny (Rybí jezera), který by byl zničen ukládání důlní oblasti odpadů, je místem duchovní síly a léčení pro Tsilhqot'in."

Funguje to!

Dne 2. listopadu ministr životního prostředí Jim Prentice oznámil, že kabinet odmítl moje! V tiskové zprávě, ministr životního prostředí uvedl: "... významné nepříznivé účinky na životní prostředí projektu Prosperita nemůže být odůvodněno, pokud je v současné době." Jim Prentice pokračoval říkat: V rámci projektu Prosperita prošlo důkladnou revizi procesu, včetně hodnocení životního prostředí v provincii Britská Kolumbie a federální kontrolní komise podle kanadského zákona o posuzování životního prostředí. Při svém rozhodování, vlády Kanady vzal v úvahu závěry zprávy Spolkového kontrolní komise, a souhlasil se závěry skupiny odborníků o dopady na životní prostředí projektu.

Gratulujeme Tsilhqot'in národní vlády a Xeni Gwet'in prvního národa! A děkuji všem, kteří je podporovali v této monumentální boji.

Pro více informací o práci RAVEN prosím navštivte naše webové stránky
x Poselství o ochraně a co nejlepším vyjádření přirozeného ducha krajny. Vítěz dvou Čestných uznání na Mezinárodním filmovém festivalu CINE v Montaně.
Modré zlato vyjadřuje jednomyslné odmítnutí amerických indiánů Čilkutů k otevření povrchových dolů těžební společnosti Taseko s návrhem vypustit Teztan Biny (Rybí jezera), aby se mohly zavézt těžebním odpadem.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.