xVybraná videa
text k videu
Dokument britských filmařů Černá káva poodhaluje zákulisí byznysu s „černým zlatem". Sleduje komplikovanou cestu kávy z plantáží do šálků spotřebitelů. Během této cesty cena levně pořízeného zboží závratně stoupá. Snímek o tom, jak se velmoci staví k zemím třetího světa - jednání o vzájemné pomoci je vedeno bez nich a oni potupně čekají za dveřmi. Je zde popsán systém fair trade a systém vykořisťování zemědělců velkými korporacemi.

Motto: "Kilo kávy stojí v Evropě v přepočtu tři tisíce birhů, a kdo ji v Africe vypěstoval, dostane jen jeden. Kdyby dostal tři, jeho děti by mohly do školy."

Černé zlato Jste překvapeni počtem kaváren ve městech? Moderní společnost je až šílená po nejrůznějších typech kávy v mnoha kavárenských řetězcích, které vydělávají až obscénní množství peněz z naší závislosti na kávě. Mezinárodní firmy jako Starbucks nyní ovládají obchod v luxusních čtvrtích a nákupních střediscích s pomocí marketingových strategií v objemu prodeje až za 80 miliard dolarů. Po ropě je káva jednou z obchodně nejzajímavějších komodit planety. Dokument oceněný na několika festivalech.
x Nejen Ital či Francouz si rád vychutná šálek dobré kávy. Není ovšem náhodou, že o tomto lahodném moku ve spojení s mlékem a cukrem natočili dokument právě Rakušané. Ve Vídni se prý skoro nic jiného nepije ... Podíváme se, jak se pěstuje a zpracovává káva a cukrová třtina či řepa, zavítáme také na slunné alpské stráně, kde zvoní svými zvonci zdravý a spokojený skot ... a poznáme, že než se k nám dostane voňavá a napěněná pochoutka, leckdo se dost zapotí.

Shlédněte ságu o nápoji, který sdílí své rodiště s našimi nejstaršími lidskými předky. Během následujících tří hodin uvidíte, jak se káva rozšířila z dávného světa a stala se tmavým médiem z nějž se odvíjí sociální, sexuální, ekonomický a politický život. Nápoji, který podporoval to nejlepší i to nejhorší na naší civilizaci.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.