xVybraná videa
text k videu
Tajemství vody
Voda je čirá, zdánlivě nenápadná a "průhledná" ? a přesto je stále nesmírně tajuplná. Je základní podmínkou pro život na naší planetě. Leckdy se odmítá podřídit fyzikálním zákonitostem. A když jedno z jejich tajemství rozluštíme, hned se objeví další. Pro fyziky je stále záhadou. Tak například - zatímco jiné látky se při ochlazení smršťují, voda se ve zmrzlém stavu rozpíná a jako led vystupuje na hladinu.

Kdyby však led klesal ke dnu, nemohl by existovat život. Moře i oceány by se změnily v jeden gigantická ledovec. Právě ve vodě se objevily baktérie, první živé organizmy. Ale nikdo dodnes přesně neví, jak mohl život vzniknout z neživé hmoty. Voda nám může prozradit mnoho podstatného o počátcích života, stejně jako o tom, jak první organismy, které v ní vznikly, vystoupily z moře na pevninu.

Originální název:
Our Knowledge is but a Drop
Water: The Great Mystery (2006)
x Nové zásadní poznatky, revolučně měnící naše pochopení nejrozšířenější přírodní látky na planetě... Víme, jaké tajemství v sobě tato přírodní síla skrývá? - Voda jako matka života, voda jako geniální superpočítač, voda jako médium s vlastní pamětí i rekacemi... Až šokující výsledky bádání vědců z Ruska i ze světa, kteří nezaujatě a bez předsudků zkoumají vlastnosti a podivuhodné chování vody...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.