xVybraná videa
text k videu
Kraje, kterými protéká Žlutá řeka, jsou kolébkou čínské civilizace. Kdo chce znát kořeny a vrcholky čínské kultury, musí se porozhlédnout v jejím okolí. V krajích, kde řeka ukládala naplavené žluté bahno, se vytvořily velké sprašové nížiny. V těchto končinách je možné objevit nejstarší stopy kultury, sahající do období přibližně 6.800 let.

Zde existovala v období 5 až 3 tisíc let před Kristův tzv. kultura Šao, kterou charakterizuje červená keramika. V blízkosti města Si-an vykopali jedno ze sídlišť, které poskytuje nanejvýš názorný obraz o této rané kultuře.

Anarchie a konfuciánské řád
Před 2.500 lety ve velkých světových kulturách nezávisle na sobě význační myslitelé uvažovali o smyslu života. Socrates a Platon v Evropě, Buddha v Indii a Konfucius v Číně. V Krajině středu byl tento čas poznamenán válečnými sváru, které trvaly přes pět set let. Odehrávaly se zejména v sprašových oblasti Žluté řeky a vyvolaly jejich napětí, rozpory, snaha o vymedzienie vlastního teritoria a vnitřní konflikty. Tuto epochu nazvali "obdobím válčících států".

V době rozpadu dynastie Čou začali mezi sebou soupeřit jednotlivá knížectví. Propukly války, území se rozdrolilo. Tento čas zmatku byl však i obdobím velkolepého duševního rozmachu, obdobím 100 škol, které přineslo fascinující duchovní podněty. Vzešly z něj vynikající filozofové, Konfucius, Mencius a Lao-c '. Nejvíce z nich ovlivnil život ve společnosti a státě Konfucius. V době bojů hlásal soucit s člověkem a obecně platnou cestu k humanitě.

Vláda prvního císaře
V roce 1974 vyvolal celosvětovou senzaci hrob prvního císaře dynastie Čchin, kterému se podařilo dovést Čínu do nové éry politické integrace. Po epoše jara a podzimu a tzv. období Válčících států se touto dynastií začíná éra císařské, sjednocené Číny. Nedaleko náhrobního pahorku císaře Čchin Š - Chuang Ti vykopali slavnou terakotovou armádu. Císaři dali do hrobu obrovské vojsko v počtu asi 8 tisíc bojovníků, aby ho chránilo na onom světě.

Armáda byla znakem moci a požadavky neomezené nadvlády nad až do té doby rozdrobenou zemí. Šiky hliněných figur v životní velikosti jsou přesnou představením obrovského vojska, pomocí kterého si vládce podrobil sousední státy. Vojenská převaha umožnila prvnímu císaři prosadit rozsáhlé sociální, ekonomické a právní reformy pod centralistický vedením.

Wang sici, mistr kaligrafie
Zakázané město v Pekingu bylo od 15. století sídlem čínských císařů. V roce 1925 dostal tento komplex staveb název Palácové muzeum. Na jeho severní straně se rozprostírá tzv. vnitřní palác, ve kterém se konaly oficiální ceremonie. V této části žili vládci se svými rodinami, včetně tří posledních císařů dynastie Čing. V jednom koutě paláce je úzká tichá místnost, ze které vyzařuje prostá elegance - Místnost tří vzácností. Postavili ji v 18. století za vlády Čiang-lung, který nastoupil na trůn v roce 1736.

Tento císař rozšířil čínskou říši a významné úspěchy dosáhl iv oblasti kultury. Když se zdržoval v Zakázaném městě, rád se uchýlil právě do Místnosti tří vzácností, aby si odpočinul. Pozornost věnoval zejména své soukromé sbírce umění. Vzácností, podle kterých tyto prostory pojmenovali, jsou kaligrafie, které si panovník vážil víc, než všechny ostatní umělecká díla. Umělecky vyhotovené písemnosti vyhotovil Wang sici a jeho příbuzní. Dva z nich dosud uchovávají v Palácovém muzeu v Pekingu dosud.

Zlatý věk
V 4. století se rozhořely spory mezi kočovnými kmeny severu a chanského Číňany na jihu. Začala se tak epocha povstání a konfliktů. Pak však v stepích Vnútoreného Mongolska náhle povstala mohutná armáda, které se překvapivě rychle podařilo sjednotit rozervanou zemi a dovést ji k nevyvalí kulturního rozkvětu a blahobytu. Trvalo krátký čas, od roku 589 do roku 618, dokud se po více než tria půl stoletích a po několika dobyvatelských taženích na jih podařilo dynastii Suej dostat Čínu opět pod vládu jedné dynastie. Díky následující dynastii Tchang vstoupila země nebeského draka do svého zlatého věku.

Soumrak dynastie Tchang
Před více než 1.200 lety, v boji proti vzbouřencům, kteří povstali proti dynastii Tchang, podstoupil jeden muž hanebnou, ale zároveň hrdinskou smrt. Nebojácně av přesvědčeni o své neotřesitelné věrnosti panovnického rodu odvisol na jednom ze stromů ginko. Jeho smrt znamenala zvrat v dějinách světové říše, krok od vrcholu k úpadku. Jméno toho muže bylo Jan Čen-Čching. Jeho rodnný klan, který se proslavil na úsvitu konfucionalizmu sloužil více než tisíciletí různým panovnickým rodem.

Kaifeng: metropole snů
V roce 907 se zřítila obrovská říše Tchang. V následujícím období Pěti dynastií a Deseti královských říší sváděli místní vůdcové zápas o moc. Jedním z nich byl generál Čao Kua-tin. V roce 960 založil v městě Kaifeng dynastii Sung. I on se pokoušel zachránit hospodářský zničenou krajinu a obnovit politickou jednotu Číny. Po 20-ti letech tento cíl dosáhl. Kaifeng, město při ústí velkého kanálu a při Žluté řece, se stalo hlavním městem severních Sung. Císař během období, kdy bylo Kaifeng hlavním městem Číny, vytvořil na svém dvoře podmínky pro nádherný život, ve kterém příslušela významná úloha umění.

Ťiangnan: domovina krásy
V roce 1127 Ťin napadli ze severu severních Sung a podmanili si je. Císaře as ním i část dvoranstva a rodiny zajali a odvlekli. Obyvatelstvo a zbytek dvoranstva se dali na útěk. Příslušníci císařského rodu, kteří vyvázli živí, a kterým se podařilo utéct z Kaifeng, založili v oblasti na jih od Jang-c 'dynastii Jižní Sung. Ťin nakonec v polovině 12. století ovládli celý sever Číny. V roce 1134 Sung rozpoutali protiofenzívu do krajů Ťin.

Rok na to se stal Chang čou provizorním hlavním městem říše Sung. Až v roce 1142 podepsaly mírovou smlouvu, kterou se stanovily hranice mezi oběma státy a Sung byli povinni odvádět poplatky říši Ťin. Nový stát se potýkal s mnoha obtížemi. Například tím, že se musel vzdát starého hlavního města, znamenalo nielem nutnost přestěhovat se, ale i zanechat hroby předků, místa hodné uctívání.

Literatura ztracené země
Čchien-lung byl šestým císařem dynastie Čching. Tento muž vstoupil v 18. století do historie jako jeden z nejchytřejších a nejvzdělanějších čínských panovníků. Za jeho vlády byla země větší než za kteréhokoliv císaře před ním. Kutltúra v té době podstoupila obrat ke konzervatismu, vrátila se k tradičním hodnotám a normám. Čchien-lung to horlivý, sečtělý sběratel umění, který i sám maloval a psal. Sesbíral a skatalogizoval většinu z 1,7 milionu uměleckých děl, která se dnes nacházejí v palácových muzeích v Pekingu a Tchao-pei.

Poslední dynastie
Rok 1644. 25. dubna vpochodoval Li Tsi-cheng, někdejší pastýř ovcí, nyní však vůdce povstání v severní Číně, do Pekingu. Poslední císař dynastie Ming, Chung Čen, se oběsil. Následně však postupující Mandžuové zahnali Li Tsi-chengove oddíly na útěk. Mandžuové, seskupení Tunguzského kmenů, prováděly úspěšnou politiku expanze. Byli to právě one, kteří se stali dědici čínské císařské říše. Jako první Mandžů zasedl na císařský trůn Kangxi a založí dynastii Čching. Nová dynastie panovníků neměla v úmyslu ničit staré tradice - zděděnou kulturu si vážili a dále rozvíjely.
x Tento velkolepý dokumentární seriál představuje nejen Muzeum v Pekingu a Národní muzeum v Tajpej, ale zahrnuje i novější archeologické nálezy na území Číny. Zkoumá historické pozadí jednotlivých artefaktů v souvislosti s různými dynastiemi čínských vládců, úrovní jejich sociální a kulturní zralosti. Současně zachycuje duchovní linii čínských umělců v její 5000 leté historii.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.