xVybraná videa
text k videu
Feeder brzy na jaře
Dneska jsem na Nových mlýnech. Je jeden z prvních jarních dnů, voda je ještě hodně studená, ale ve vzduchu je už cítit krásně jaro. Já se pokusím tady nachytat pěkný cejny. Tohle místo jsem si vybral, protože to tady dobře znám, není ničím zajímavý, nejsou tady žádný terénní nerovnosti nebo něco, čeho bych se mohl chytnout. Ale je to dobrý v tom, že je to jeden z mála fleků, kde nejsou vázky. Já tady můžu chytat hodně najemno s tenkýma silonama.

Tadyta kamená hráz pokračuje asi ještě 10 metrů pod vodu do čtyř metrové hloubky a potom je to hlinitá rovina, která hodně pomaloučku klesá, takže já když budu chytat zhruba na 20-ti metrové vzdálenosti, tak je tam kolem čtyř až čtyř a půl metrová hloubka a teďka tady v tomhle chladným období, kdy se ještě nezačínají prohřívat melčiny, tak ty ryby se ještě v tý hloubce drží.

Pokud by bylo 3-4 dny 15°C, tak už ty ryby začnou vyjíždět do mělčin a tady to může být úplně mrtvý, ale teďka brzo po roztání ledu si myslím, že ty ryby by měly být ještě v této hloubce. Teď ještě něco ke krmení. Tady se mi osvědčilo v zimě používat ploticové krmení- sice si myslím, že tady plotic moc nenachytáme, ale ono je takový pěkně kořeněný, není moc sytý a dobře se rozpadá, a když ho smíchám se strouhankou, tak si myslím, že by to tady na ty cejny a možná na kapříky mohlo fungovat.

Budu do něj přidávat ještě melasu s vodou a potom masňáky. To si potom všechno ukážeme. Teď k tomu suchýmu. Dám tam tak kilo té ploticové směsi. Dále půlkilový pytlík strouhanky. Všechno to pořádně promíchám. Teď to začneme vlhčit. Vzal jsem si čerstvou vodu přímo z jezera, do ní přidám melasu, což je přímo cejnová specialita. To promíchám, voda je ještě pěkně studená. Někdo tu melasu dává přímo do krmení, ale tím se to vsákne jenom do části těch droběčků, kdežto když to takhle pěkně promíchám, budu mít melasu rozprostřenou přes celé krmení.

Je potřeba opravdu důkladně, protože ona je hustá, drží se na dně nádoby. Začnu vlhčit krmení. Krmení je krásně rezavý od té melasy, krásně to i voní, jak se prolnula ta kořeněná směs s tou hořkou nasládlou vůní melasy. Tomu ty ryby prostě nemůžou odolat. Tomu nevěřím! Tak jdeme na to! V tomhle chladném období je potřeba zakrmovat co nejmenší plochu, není potřeba toho krmení hodně, ale je potřeba se soustředit, aby všechno krmení dopadlo na jedno místo. Takže já zakrmuji jenom krmítkem, které si nahazuji prutem, mám zaklipovanou pletenku na navijáku, aby to dopadlo vždy do stejné vzdálenosti.

Na druhém břehu mám takový domeček, na který se vždycky snažím nahazovat, a je potřeba to krmení dostat na plochu řekněme 2 x 2 metry a né větší. Počkám, až krmítko klesne na dno. Po každém nahození je dobré dát prut takhle do strany, aby byl zhruba v těch místech, kde potom budu mít špičku prutu ve vidličkách, aby délka pletenky byla vždy stejná a zakrmoval jsem opravdu to stejný místo. Párkrát zaškubu, aby se vysypalo a vytahuji. Udělám to třeba 10 krát, záleží jak velký zrovna používám krmítko, do každého přidávám trochu červů.

Potom samozřejmě během lovu ještě stále dokrmuji, ikdyž to třeba nebere a nezasekávám, tak je dobrý každých 10 minut znovu nahodit a pořád přidávat další a další krmení, protože to, že není záběr, neznamená, že tam ty ryby nejsou. Je potřeba je rozežrat! Tak můžeme začít chytat. Na začátek zkusím na jeden prut červený masňáky, který jsou tady fakt dobrý, a na druhý zkusím dát hnojňáka a uvidím, co bude lepší a podle toho to pak dám na oba pruty. V té studené vodě je nevýhoda masňáků, že oni se v té studené vodě strašně jakoby rychle umrtví, rychle se utopí a brzo je po nich.

Uvidíme, jestli jim to nebude vadit. Kdyžtak potom mám v záloze ještě další nástrahy. Přidám k němu ještě jednoho bílého červa, aby to tvořilo kontrast. Oba pruty mám zaklipovaný na stejnou vzdálenost, budu chytat jen na jednom prokrmeným místě. Teď už jen čekat. Už jsem tady dvě hodiny a zatím úplně mrtvo, ani náznak záběru, ani přejezdy na silonu nejsou vidět, myslím si, že všechno je v pohodě, jen zatím tam ty ryby nejsou, ale abych měl jistotu, že není chyba ve mě, tak zkusím jinou nástrahu.

Dám tam kostičku lisovaného rohlíka, k tomu červeného červa, zase pro kontrast. A uvidíme, jestli to nebude lepší, ten rohlík to bude trochu nadlehčovat. Třeba tam ty ryby jsou, ale samotní masňáci nebo hnojňáci nestačí. Teď je přesně ta chvíle, kdy se ukáže obrovská výhoda pletenky, že budou jemňoučký záběry a na silonu by to bylo špatně vidět. Zvlášť teď, když je tak čistá hladina bez vlnek, tak je tam tom vidět každý milimetr pohybu. Teď je to samý záběr, ale hodně jemný.

No malinká velká plotice. Už se tam začínají ukazovat nějaký jemná záběry, ale pořád to není ono. Párkrát jsem sekal do prázdna, ještě to není to správný ořechový. Ještě zkusím jinou nástrahu a to burizon, který ten háček opravdu zvedne nad dno Třeba si tam toho ryby všimnou. Dám k tomu zase jednoho červa a uvidíme. Už se tam něco děje, zatím to můžou být jenom přejezdy ryb přes silony. Při zdolávání s pletenkou je důležitý držet prut jen v zápěstí, moc si ho neopírat nikde o tělo, aby to v zápěstí mohlo dobře pérovat a já tím mohl vyvážet tu nepružnost pletenky. Krásnej! Krásně tlustá jikernačka, počítám tak do měsíce se začnou třít.

Teď ukážu montáže, což každého feedrovýho lovce zajímá. Možná někdy až zbytečně moc. Teď v tomto zimním období je dobrý používat spíše kratší návazce, samozřejmě jemný, já tam mám dvanáctku návazec, krmítko je na průběžno, pod ním je gumový korálek, pod ním je obratlík a pod ním kousek silikonové bužírky, která mi drží odstup návazce od krmítka, aby se aby se zbytečně nezamotal návazec do něj. Na konci mám háček čtrnáctku z jemného drátku a tu délku návazce je potřeba zkoušet.

Někdy bude stačit 10cm někdy 30cm a jak se bude voda oteplovat, tak bych ten návazec prodlužoval. Zkusíme 20cm pro začátek. Teď ještě druhý prut, ten mám navázaný jinak, stejně jako na prvním mám na navijáku pletenku, za kterou následuje 4 metry silonu, v tomto případě 0,25mm, na ní mám kousek nad krmítkem udělané očko, které je navázáne tak, aby to očko odstávalo od kmenového vlasce a do něj je smyčkou do smyčky připojen krátký návazec. Je tak krátká, aby se nemohl zamotat do krmítka a na konci mám 30-ti gramové krmítko.

Ta vzdálenost smyčky od krmítka se může lišit, můžu ho posouvat na obě strany, buď blíž nebo dál od krmítka, stejně tak prodlužoval délku návazce a zkoušet, co se těm rybám bude líbit. Mám zkušenost, že v chladné vodě spíš se blížit ke krmítku a dělat krátký návazec a v teplejší vodě se zase vzdalovat a dělat delší návazce. Obecně platí, čím teplější voda, tím by návazec měl být delší. Ještě si šel umýt ruce před jídlem :-) Teď to jsou takový ochutnávačky...Je tam!

Cejni nemají nějak moc velkou sílu, ale hodně kopou, s tou pletenkou je riziko, že buď si ten háček vyrazí nebo i přetrhne návazec. Pojď ty krasavico, zase na hnojňáka, ten jim dneska jde. Na hnojňáka, ten jim opravdu dneska jde. Tohle je první mlíčák, už mu začíná vyrážka. Krásný záběr a zase kopáč. To bude asi bronzoš, jsme jednou seděli s Honzou u vody a vedle nás si sedli Maďaři, nerozumněli jsme jim ani slovo, ale jediný, co jsme rozumněli bylo Bronzoš, když vytáhli velkýho cejna.

Tohle je on, ten je dneska asi největší, Parádní ryba, ještě má takový zimní nádech barvy. Tak máme po chytačce, jsem docela spokojený, bylo to dobrý, sice zezačátku ty dvě hodinky to trvalo, než si ty ryby to krmení našly, ale to teď v té studené vodě je potřeba počkat, protože opravdu ty ryby se pohybují pomalu, dát jim čas. Jakmile se na to místo dostanou, tak na té pletence to je krásně vidět, že ty ryby už tam jsou. Že to nejsou ani pořádný záběry, ale jakmile se ryba toho dotkne, tak to je na té špičce vidět.

Potom ty záběry jsou samozřejmě jemnější než v létě, není to žádné ohnutí prutu až po vidličku, je to třebas 2-3 cm takové drncání, ale s tou pletenkou se i tohle dá využít, samozřejmě díky těm krátkých návazcům který tomu taky pomáhají a dnes teda výborně fungoval ten poloviční balaton. Na to byly skoro všechny záběry, který jsem zužitkoval, zkoušel jsem tam třeba rohlík, který by měl trochu vznášet ode dna i burizon, který vyloženě plaval nade dnem, nějaké záběry na to byly, ale bylo to všechno takové všelijaké, až potom se ukázalo, že nástraha číslo 1 je hnojňák, na ten přišlo pomalu všechny záseky, který seděly byly skoro na hnojňáka.

Ten hnoják to zachránil. A ten burizon! Přece jenom se něco ukázalo, už kope! To vypadá hodně dobře. Kapřík a pěkný. Zimní kapříček, krásně zdravý. Ty záběry nebyly až takový zřetelný jak v létě, ale díky tomu, že jsem tam měl pletenku a nechytal jsem až na takovou velkou vzdálenost, tak to bylo krásně zřetelný, byla až klidná hladina, jenom slaboučký vítr a myslím si, že pletenka, krátký návazce, hodně přesný zakrmování bylo to, co nám přineslo ryby
x Na rybách u českých rybníků i v exotických řekách s Jakubem Vágnerem.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.