xVybraná videa
text k videu
Po stopách nejproslulejší katastrofy starověkého světa. V roce 79 po Kristu vybuchla sopka Vesuv. Jednou z nejvražednějších erupcí v dějinách pohřbila město Pompeje Đ ale také zachovala jeho děsivou záhadu. Proč bylo výbuchem zaskočeno tolik lidí? Počet obětí není přesně znám: zahynulo snad pět až dvacet tisíc lidí. Při hledání odpovědi na tuto otázku autoři navštívili jednu z nejaktivnějších sopečných oblastí na světě. Ve starověkem letovisku Pompeje pátrali po stopě toho, co se skutečně stalo, a nakonec sestoupili do samotného dýmajícího srdce Vesuvu.
x Muži umírali, aby si vládcové naklonili bohy a krvežíznivý dav si přišel na své. Římané sledovali zápasy gladiátorů na život a na smrt a ani zdaleka se nebránili projevit své pocity tak, jak to činíme my dnes. Přišli si podívanou v aréně jaksepatří vychutnat. Tento sport byl přijímán se stejným nadšením jako dnes fotbal. Podíváme-li se do zákulisí oněch her se smrtí, snad tyto odsouzence, přežívající ve stínu smrti, pochopíme. Gladiátorské zápasy mají původ v primitivních rituálech vykonávaných během pohřebních obřadů, kde se zápasem na život a na smrt prokazovala úcta zemřelému. Je to zvláštní doprovázet zesnulého smrtí dalšího člověka. Ale vždyť se gladiátoři jako forma zboží dali přece lehce oželet! Navštívíme Řím, hlavní město císařského impéria, abychom obdivovali památky obklopující Koloseum. Fórum s chrámy a státními budovami, baziliku Ulpia, v níž se otroci stejně jako gladiátoři mohli ucházet o svobodu, a paláce, v nichž bojovníci často sloužili k pobavení hostů na hostinách.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.