xVybraná videa
text k videu
Touto trestuhodnou zlodějnou ve velkém se zabývají nájemní rybáři, kteří loví v mezinárodních vodách pro nejrůznější rybolovné organizace z celého světa. Neplatí poplatky ani daně z úlovku. Nikdo nich se však necítí odpovědný za drancování pobřežních vod Afriky. K tomu se navíc přidává znečištění moře ropnými produkty z tankerů, které mají kolem Afrického pobřeží hlavní dopravní trasy.

Kvůli fatálnímu úbytku lovných i nelovných ryb, zničení mořského dna a křehké mořské fauny se tedy už před několika lety některé rybářské tlupy přeorientovaly z tradiční obživy rybaření na přímé a ozbrojené pirátství.

Jejich pirátství je však vynucené skutečnou nouzí, protože už není co lovit. Vše bez skrupulí a bez povolení vyloví rybáři z Číny, Japonska, nebo odnikud na lodích nejasných majitelů.

K našim očím se pak dostávají pouze kusé, nebo bulvární informace vytržené z kontextu o tom, jak ozbrojení piráti zajali cizí lodě a požadují výkupné. A jak chrabří běloši potlačili jejich nemravné rebelie. Toto počínání nelze omlouvat, ale lze chápat, proč se tak děje. Je to poslední zoufalý pokus o přežití...
x O tom, jak u břehů Západní Afriky už dlouhé roky probíhá totální vyhlazování rybí populace. Navíc nezákonným způsobem rybolovu, s pomocí vlečných sítí.

Nadace Environmental Justice Foundation dlouhodobě mapuje násilí a bezpráví páchané na životním prostředí i na obyvatelích s ním bezprostředně souvisejících. V jejich hledáčku je jak pirátský rybolov, tak mořské krevetové farmy, nebo nezákonné používání pesticidů při pěstování bavlny.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.