xVybraná videa
text k videu
Tenký modrý plášť - Mezi všemi zázraky sluneční soustavy leží naše Země, oáza klidu uprostřed extrémů sluneční soustavy. Jediné, co nás od těchto extrémů dělí, je tenká vrstva plynu - naše atmosféra. Právě díky tomuto tenkému modrému plášti máme vzduch, který dýcháme, vodu, kterou pijeme a zemi, která nás obklopuje. Všechny planety sluneční soustavy mají atmosféry. Ty mají moc vytvářet dynamické světy, které jsou rozdílné a chaotické. No překvapivě, v mrazivých pustinách sluneční soustavy, jedna atmosféra vytvořila naočakávaný úkaz - Měsíc, který z velké části připomíná naši domovskou planetu.

Živé, či mrtvé? - Bez ohledu na různorodost a podivnost světů ve Sluneční soustavě jsme hluboce spojení se všemi planetami a měsíci Sluneční soustavy, neboť všem vládnou stejné, univerzální platné zákony. Je fascinující sledovat různé podoby, ve kterých se tyto zákony ve Sluneční soustavě projevují. V této části seriálu se podíváme na to, jak univerzální přírodní zákony, které vše stvořily, mohou přinést Sluneční soustavě ničení, způsobit smrt planet a další urdžiavať při životě. Tyto síly jsou takové dalekosáhlé, že pronikají hlubokým vesmírem a mění svět dávno považován za neživý na svět neustálých změn a nekonečné mládí. To je skutečný zázrak Sluneční soustavy.

Říše Slunce 01 - Žijeme v době největších objevů naší civilizace. Planety a měsíce sluneční soustavy už dávno nejsou jen tajemnými tečkami na noční obloze. Jsou to světy, které jsme navštívili, světy, kterých jsme se dotkli. Světy, které jsme zachytili objektivem. Zjistili jsme, že tato místa jsou mnohem hezčí, mnohem drsnější a fascinujúcejšie, jak jsme si představovali. A v srdci toho všeho leží obrovský zdroj energie, ohromný zázrak, který vítáme každý den. Hvězda, která ovlivňuje každé místo na Zemi. V tomto seriálu prozkoumáme tento monumentální zázrak, počínaje světlem a teplem, které ovlivňuje klima naší planety, přes bouře solárních větrů, které vrhají obrovskou energii do volného vesmíru, až po neviditelnou moc - gravitaci, která drží celou sluneční soustavu pohromadě.

Od chaosu k pořádku 01 - Způsob jakým se struktura a tvar sluneční soustavy vyvinuli z vesmírného chaosu zůstává velkou záhadou. Ve snaze rozluštit tuto záhadu tvůrci seriálu v této části odhalí dva zázraky splnečnej soustavy. Přitom však potřebujeme pochopit podstatu sil, které ovládají vesmír. Podíváme se jak se tyto síly uplatnili v počátcích sluneční soustavy. Potřebujeme pochopit, jak zapadá do tohoto našeho kosmického prostředí a stejně jako pohyb planet a jejich měsíců vytvořil uspořádanou sluneční soustavu, v níž žijeme. Protože příběh sluneční soustavy je příběhem vytvoření pořádku z chaosu, který nakonec odhalí, proč jsme vlastně tady.
x Pětidílný televizní seriál britské televize BBC.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.