xVybraná videa
text k videu
Nebojácní ... Dobrodružní ... Svůdní ... Romantičtí ... a také trochu nezbední piráti.

Příběhy o pirátech nás v literatuře, filmu a televizi vždy zaujmou.

Pirátství je staré jako samo plutí po moři.
Ale ... Co je to pirát?
Pirát je psanec, který loupí a drancuje na moři.
Bere to, co mu nepatří.
Je těžce vyzbrojený a nebere ohledy na zákon.

V případech, které mají ochranu státu a národa, a jednají podle toho, co bylo známé jako dřívější "dekret s královskou pečetí"
V takovém případě se jim říkalo "korzáři"
novinové titulky
"Somálští piráti rozšířili svou oblast činnosti"
"Toto jsou dva z pirátů"
"Armáda se pokusil zachytit piráty"
"Konečně fregata Canarias dosahuje člun a zajala dva piráty"
"Asi 60 pirátů si mezi sebou rozdělí kořist 2 a půl milionu eur"
"Došlo k požáru na lodi s polotovary-Ono-Dos která odrážela útok pirátů"
"Právě teď máme 63 pirátů na palubě"
"Skupina asi třiceti ozbrojených pirátů konzumovala alkohol a jsou velmi agresivní"
"Somálské peklo"

V současné době sdělovací prostředky mají monopol na informace o pirátství v Somálsku.
Ale ... jaké případy pirátství vlastně existují?
Co to znamená? A ... kdo jsou piráti, opravdu?
Aby bylo možné zjistit, že se je třeba vrátit se k příčinám vzniku "Pirátů"
Somálsko byla kolonizována Itálií a Anglií. V roce 1960 získalo nezávislost. Ale demokratická vláda trvala jen 9 let. V roce 1969 diktátor Muhammad Siad Barré udělal převrat a pževzal kontrolu nad zemí Získal sílu s bezvýhradnou podporu Spojených států.
Díky tomu, že hlavní ropné společnosti ve Spojených státech získaly významné zakázky těžit ropu, která patří Somálsku.
Somálsko zaujímá geostrategickou polohu, která je klíčem pro dopravní cesty, které spojují Evropu a Asii.
Více než 20.000 nákladních lodí ročně pluje kolem Somálska s nákladem přes Adenský záliv.
To je více než 10% světového obchodu. A pluje tam také velké množství ropy z Blízkého východu.

Vzhledem k tomu dávné, regionální národy a cizí mocnosti uzavřely spory o nároky na tyto vody jako strategický bod pro námořní dopravní cesty. Vojenská vláda diktátora Muhammada Siad Barré trvá až do roku 1988, kdy se somálské národní hnutí vzbouřilo proti diktatuře.
Povstání ustoupilo krvavé občanské válce která trvala do roku 1991, kdy byl Muhammad Siad Barré nucen opustit své mocenské postavení a uprchnout ze země.
Ale jeho odchod nepřinesl mír.
Při výpadku energie, různé klany bojovaly proti sobě aby převzaly kontrolu nad zemí a bránily existenci stabilní vlády až do současnosti. Občanské války, měla ničivé důsledky pro somálské lidí. Bylo více než 300.000 mrtvých. Jeden a půl milionu vysídlených lidí a hrozný hlad, který má vliv na celou zemi a zhoršuje to navíc dlouhotrvající sucho. V současné době si křehká vláda stěží udrží kontrolu nad hlavním městem.

Konfrontace mezi různými frakcemi obyvatelstva jsou neustálé. Násilí, chaos a anarchie v ulicích ovládly Somálsko, které je nyní považováno za nejnebezpečnější zemi na světě. Díky této chaotické situace bez regulace nebo vládní kontroly, množství rybářských lodí z různých zemí začaly lovit ryby v teritoriálních vodách Somálska bez jakékoli licence.
Tyto lodě jsou ze Spojených států Amerických, Asie a Evropská unie a provádějí druh rybolovu označený jako I.U.U. což je Nelegální, Nehlášený a Neregulovaný rybolov.
Důsledkem jejich neustálé a nekontrolované činnosti, využívající metod bezohledného rybolovu, které jsou zakázány v jiných oblastech planety, je vyčerpání zásob ryb v mořských vodách země, která postrádá pravomoci a finanční zdroje k ochraně svých pobřeží. V současné době více než 800 lodí z různých zemí rybaří v oblasti Somálska. Odhaduje se, že příjmy z nezákonného rybolovu činí více než 450 milionů dolarů.

Za posledních 10 let zažil lov tuňáků závratný a neudržitelný nárůst. Jen při lovu tuňáka rybáři v podstatě složené ze španělských lodí, vyloví 60% a francouzské lodě 40% ryb v Somálsku, coý je asi 500.000 tun tuňáka ročně.

Rybářská loďstva bohatých zemí s Evropskou unií v čele tak přispívají k ještě většímu ochuzení jednoho z nejvíce zuboženému regionu světa.

Rabují majetek obyvatel, který je hlavním zdrojem potravy a ještě ho ničí... Místním rybářům životně závislým na rybolovu přináší odsouzení bez naděje na nápravu v zemi, která je zoufalá a umírá hladem.

Od roku 1990 somálské komunity opakovaně protestovaly před Spojenými národy a před mnoha mezivládními organizacemi. Somálské protesty nebyly nikdy vyslechnuté, nebo jim nebyla dána adekvátní pozornost.

Organizace Spojených Národů mají vlastní monitorovací skupiny pro Somálsko, které to samé také zdokumentovaly a uvedly systematické drancování zóny ve svých zprávách, které je prováděno zahraničními rybářskými flotilami. Organizace spojených národů ale neposlouchá své poradce a nedělá vůbec nic k zastavení tohoto rabování.

Ovšem noční můra nekončí. Od pádu vlády v roce 1991 se jiné lodě začaly objevovat u Somálských pobřeží. Jejich aktivity jsou tajemné. Lodě se snaží proniknout do Somálských teritoriálních vod, vyhodí odpad do moře a odplují. Říká se tomu dumping. Na tuto podezřelou aktivitou upozorňovali somálští rybáři, kteří se snažili odradit dopravce kteří provádějí dumping. Ale jsou neúspěšní. Dumping pokračoval 14 let.

Obsah těchto barelů byl záhadou až do konce roku 2004. Roku, ve kterém strašlivé vlny cunami zdevastovaly jihovýchodní Asii. Když vlna tsunami dosáhla Somálska, stovky sudů byly hozeny na pobřeží. Stačilo sudy otevřít násilím a byl tu toxický únik. Obsah se dostal na hladinu a končil na plážích, lidé v této oblasti vážně onemocněli. Infekce dýchacích cest ... střevní krvácení ...podivné chemické reakce na kůži a více než 300 náhlých úmrtí způsobil poplach v populaci. Po nějaké době začnou být děti narozené s malformacemi a mající řadu dalších nemocí.

Nick Nuttall, mluvčí Programu OSN pro životní prostředí uvádí, že když byly kontejnery sílou vln poškozeny a otevřeny, vynesly na světlo otřesné aktivity: Somálsko je používáno jako smetiště toxických odpadů. Děje se tak od začátku 90. let a pokračuje dál společně s počátkem občanské války v zemi.

Odpad má mnoho podob: Zejména radioaktivní uran a těžké kovy, jako kadmium a rtuť. V odpadech je také nemocniční a průmyslový odpad, chemické odpady a další odpady, které mají být utajeny. Nejvíce alarmující je ukládání jaderného odpadu. Radioaktivní odpad zabíjí somálských lidí a zcela ničí oceány.

Ahmedou Ould-Abdallah, zvláštní zástupce Organizace spojených národů pro Somálsko prohlásil v televizi Al-Džazíra, že dumping toxických odpadů v současné době nadále probíhá.

Diplomat potvrdil, že má spolehlivé informace prokazující, že to jsou Evropské a Asijské korporace, které pokračují v dumpingu chemikálií a radioaktivních odpadů na Somálské pobřeží. Ano, Organizace spojených národů poslala svého zástupce sledovat katastrofu a bez větší myšlenky pak byla uzavřena tato kapitola. V současné době tam neproběhl jediný soud, zadržení nebo trest za tyto trestné činy.

A to není jen případ v Somálsku. Vody z jiných afrických zemí, jako jsou Pobřeží slonoviny, Nigérie, Kongo, Benin jsou také používány průmyslovými zeměmi jako smetiště pro toxický odpad. Jen v roce 2001 přijelo do Afriky na 600.000 tun toxických odpadů. Africký kontinent je změněn na smetiště radioaktivního odpadu, který produkují bohaté země.

Zdevastovaná zem, která je na pokraji smrti hladem.
Bohaté země se se předhánějí v tom jak ukrást ryby a potkávají se na cestě s loděmi stejných zemí, které kontaminují moře s toxickými a jadernými odpady. To je kontext, v němž se pohybují Somálci, které některé zdroje označují jako "piráty". Uvedený příklad tohoto stavu úplné bezbrannosti:
Někteří rybáři reagují zoufalým způsobem. Začnou vytvářet aliance malých ozbrojených skupin a pomocí motorových člunů se snaží vyhnat cizí rybářské lodě, a odradit lodě které skládají odpad do jejich vod.

"Před mnoha lety jsme měli hodně ryb ... To bylo dost jídla a prodávali jsme ryby na trhu. Ale pak cizí nelegální rybářské lodě dorazily tolikrát, vyhazovaly toxické látky, které decimovat rybí populaci. Nemáme jinou možnost"

Říkají si "dobrovolníci somálských pobřežních stráží" A mají plnou podporu místních obyvatel. Podle průzkumu 70% somálských obyvatel důrazně podporuje tuto činnost jako formu obhajování teritoriálních vod své země.

Jeden z jejich vůdců, Sugule Ali, vysvětluje své motivy: "Chceme zastavit nelegální rybolov a dumping v našich vodách. Nepovažujeme se za piráty na moři, domníváme se, že piráty jsou ti, kteří loví ryby a dělají si tu nelegální skládku toxických odpadů a dělají z nás psance".

Ale nejprve je nikdo nebere vážně a cizí rybářské flotily dál pokračují beztrestně v rybolovu a dumping toxických odpadů pokračuje.

Vzhledem k tomu, že se to všechno děje v zemi soužené se zbraněmi a rozdělené do soupeřících skupin bývalých bojovníků, tak se brzy připojí k rybářům a skupiny jsou pak těžce ozbrojené.

Vidí lukrativní byznys v přepadání těchto lodí a vytváří nutnost jejich ochrany.

Když začnou zadržovat tyto lodě v oblasti zúčtování a začnou zastavovat cizí loďstva přicházející s takovou frekvencí

Bohaté národy vidí svůj rybářský lukrativní business ohrožený a jsou zbaveni svých soukromých a levných smetišť toxických a radioaktivních odpadů.

Organizace spojených národů, která systematicky ignorovala somálské stížnosti naslouchá nyní zemím postiženým těmito akcemi.

Španělsko a Francie, země s významnými rybářskými plavidly v této oblasti navrhují společnou vojenskou akci skoro jako "operace Atlanta".

Mise začíná. 8 bitevních lodí, zásobovací lodě a průzkumná letadla. Po neúspěchu operace se jeho trvání a rozpočet se zvyšuje, na více než 20 lodí a 1800 vojáků

Orientační cena pro Španělskou vládu činí více než 6 milionů euro měsíčně.

Náklady na ochranu soukromých Baskických rybářů tuňáka s pomocí bezpečnostních sborů činí půl milionu eur za měsíc

Španělská vláda převezme zodpovědnost za polovinu těchto nákladů s pomocí státního rozpočtu.

Připomeňme si definici piráta:
Kradou na moři, berou si, co jim nepatří.
Vykonávají svou činnost těžce ozbrojení a příležitostně ochraňují svůj národ.

Ale ... Proč tyto rybářské lodě loví zrovna zde a proč to nedělají ve svých teritoriálních vodách? Ve svém oceánu?

Ne.

A důvod, proč je hrozný. Neexistuje nic, než ryby.

Už zpustošili a vyloupili všechny rezervy. Bohaté země už vyhladili mořský život ve svých vlastních oceánech. Rybářské systémy v kapitalistických zemích byly bezohledně průmyslové.
Mořské ekosystémy jsou využívány nad limity, s cílem maximalizace zisku.
Schopnost regenerace mořských druhů je zničena, potravinového řetězce jsou rozbité a druhy vymírají.
Podle Greenpeace International nejméně čtvrtina všeho mořského života, který je zachycen do sítí je hozen zpět do moře mrtvý. Velryby, delfíni ... Albatrosi, mořské želvy.

Jsou tím, co v průmyslový rybolov označil jako kolaterální ztráty.

Moře na severu až k Biskajskéhmu zálivu Cantabrian a Středomoří, domov pro mnoho druhů jsou vyčerpané a zničené.

Profesor historie a politologie, Jose Carlos Garcia Fajardo, prohlašuje:

"Naše evropské flotily odešly hledat bohatý rybolov do Afriky, Latinská Ameriky a Asie. V mnoha zemích, které těžily z bezohledných vlády ze zemí, nedostatku prostředků na obranu svých vlastních vodách nebo falešných společností vytvořené za účelem vykořisťování bohatství zemí.

V roce 2006, se snažil chránit své přírodní zdroje Senegal. A zastavil obnovení dohod o rybolovu se zeměmi Evropské unie.

Ale kapitalistické rybářské flotily se zdají být k nezastavení. Vysmívají se zákonu a vytváří falešné společnosti pro nákup licencí ze zahraničí a plují pak pod cizí vlajkou. V současné době je na internetu možné zakoupit licenci pod cizí vlajkou za pár minut a za méně než 500 eur. V Senegalu přestaly být původní rybářské lodě vhodné pro zamýšlený účel a nyní jsou používány k přepravě imigrantů, kteří hledají lepší budoucnost v evropských zemích. Ironií je, že jsou to stejné země, které vzaly Senegalu jejich budoucnost.

V Somálsku, lodě které nemohou již být použíty pro rybolov jsou nyní používány pro pirátství.
Globální konference o oceánech oznámila, že 75% světových zásob ryb zmizelo. Organizace pro výživu a zemědělství FAO při OSN také hlásí, že 80% rybolovu přetěžuje ekosystémy a až 30% všech mořských druhů jsou pod hranicí biologické bezpečnosti.
Při všech faktech vzatých v úvahu, mnoho vědeckých studií vypočítalo, že v roce 2048 budou všechny světové rezervy v mořích vyčerpány.
x Mainstreamová media mají monopol na informace o pirátství v Somálsku, ale tyto informace přichází ve většině případů, roztříštěné, zkreslené, zmanipulované.

Tento dokument autora Juan Falque se snaží reorganizovat a doplnit tyto informace o současnou situaci, o přístupu k tomuto konfliktu, jeho původ, jejich motivace ... a především důsledky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.