xVybraná videa
text k videu
Oratorium za Prahu - Dokumentární film o sovětské invazi do Československa v roce 1968 (údajně jediný film, záznam - zakázaný sovětskými úřady mnoho let). Jan Němec byl v Československu dokumentovat Pražské jaro - a první polovina filmu ukazuje překvapující rozsah osvobození země od náboženské svobody na rostoucí countercultural hnutí. Ale náhle - nečekaný výskyt tanků v ulicích Prahy probodl a rozbil i to křehký experiment v každodenním životě a Nemec humanistickou estetiku v Němcově filmu. Pár minut před koncem filmu - zavládne chaos jak se socialisté postavili proti socialistům a krev se rozlije do ulic. Režie: Jan Němec.

Invaze 1968. Ruský pohled
Dokument J. Pazderky nabízí unikátní výpovědi sovětských vojáků, novinářů i disidentů o srpnu 1968. Představuje i sovětské archívní týdeníky, referující o invazi do ČSSR Redakce zahraničního zpravodajství ČT připravila televizní dokument k výročí vpádu spojeneckých vojsk do Československa v roce 1968. Film "Invaze 1968. Ruský pohled" nabízí jedinečný pohled na srpnové události roku 1968 z perspektivy, z jaké ji český divák ještě neviděl. Autor a režisér Josef Pazderka v době svého působení na postu zpravodaje ČT v Moskvě po léta shromažďoval archivní materiály a výpovědi svědků i účastníků invaze do ČSSR z "druhé", tedy sovětské strany. Mezi respondenty nechybí sovětští velitelé invazních vojsk, důstojníci, řadoví výsadkáři, sovětští novináři, sledující události přímo v Praze i ruští disidenti, kteří za protest proti invazi strávili roky ve vyhnanství a psychiatrických léčebnách. Reflexi tehdejších událostí nabídne exkluzivně i poslední sovětský prezident a tvůrce pěrestrojky Michail Gorbačov. Čeští diváci v dokumentu poprvé uvidí také sovětské archivní týdeníky, referující o invazi do ČSSR. Projekt vznikl ve spoluprácí s Ústavem pro studium totaliních režimů a v současnosti dostává také exkluzivní knižní podobu ve vydavatelství Torst.

Svobodný vysílač
Pribeh o statecnych redaktorech Ceskoslovenskeho rozhlasu, kteri v srpnu 1968 neprerusili vysilani a stehovali svobodnou vysilacku po ruznych konspiracnich mistech v Praze. Zfilmovany denik Ondreje Neffa. Rezie: Pavel Eichler
x Filmové svědectví o tragických dnech srpna 1968 v Praze.
Události z 20. srpna 1968 šokovaly celý svět. Té noci do hlavního města tehdejšího Československa vtrhlo šest tisíc sovětských tanků. Bylo nepochybné, že starobylý orloj na Staroměstském náměstí začal odbíjet počátek nové éry. Dokument odkrývá staré archivní materiály, které byly nedávno odtajněny, a které více než pětatřicet let ležely ukryty pod tunami prachu. Na srpnové události zavzpomínají bývalí sovětští a čeští diplomaté i velké ryby komunistické strany obou zemí.

Dokument 365 dní návratu o definitivním odsunu sovětských vojsk z našeho území po dohodě Václava Havla s Michajlov Gorbačovem. Československo - Námět, scénář, režie: Vladislav Kvasnička (1991)
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.