x Vybraná videa
text k videu
Co by kdyby rozehrává alternativní scénáře české historie 20. století. Vypráví jiné dějiny českého národa – od vzniku monarchie v roce 1918 až po zavedení prohibice v současnosti. Pozměněné dobové filmové archivy, hrané scénky a výklady nejpovolanějších českých historiků ukazují tragikomické osudy českého národa, které se nikdy nestaly.

13 dílů, které s nadsázkou a hravostí promýšlí, jak jinak se mohla odehrát česká historie. Jak jinak mohly dopadnout osmičkové roky 1918, 1938, 1948 a 1968? Co by kdyby rozehrává i fiktivní scénáře postavené na větší míře nadsázky. Takové jsou díly zobrazující hladomor způsobený invazí mandelinky v roce 1952 nebo válku při dělení Československa. V Co by kdyby jako projektu brněnského televizního studia samozřejmě nechybí díl Co by kdyby: Morava získala samostatnost, ve kterém Moraváci zúčtují s češtinou, češstvím a s Čechy.

S Co by kdyby se na televizní obrazovky dostává aktuální popularizační trend historické vědy – historie alternativ (tzv. kontrafaktuální historie). V cyklu vystupují renomovaní historici specializující se na 20. století: Vladimír Nálevka, Jiří Rajlich, Jiří Pernes, Jan Rychlík, David Kovařík, Vít Smetana, Dušan Kováč a další.

Mezi řadou významných osobností se v Co by kdyby objeví Ludvík Vaculík, Jiří Suchý, Pavel Kohout, Hugo Mensdorff-Pouilly, Tomáš Czernin, armádní generál Tomáš Sedláček, armádní generál Karel Pezl, Bernd Posselt, Vladimír Mečiar, Antonín Baudyš aj.

Režisérem a spoluautorem scénářů cyklu je Peter Kerekes, autor ve světě festivalově oceněných dokumentů 66 sezón a Jak se vaří dějiny.

„Historie světa je souhrn událostí, kterým se bylo možné vyhnout.“ (Bertrand Russell)
x Co se mohlo stát, ale nestalo.
Co se nestalo, ale stát mělo.
Co se stalo, ale stát nikdy nemělo.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits