xVybraná videa
text k videu
Žigulík - ikona socialismu
Automobil s plachetnicí ve znaku. Luxusní zboží bývalého východního bloku. A konečně sovětský mercedes, na který mnoho lidí trpělivě čekalo měsíce i roky. To všechno i mnohem víc v sobě ukrývá legendární vůz Lada. Po letech na ně mnozí vzpomínají s nostalgií, ve které se mísí láska s nenávistí. Najdou se ale i tací, pro které bývalá chlouba komunistického režimu zůstala obyčejným kýblem na šrouby, který nemá cenu ani jedné kopějky.

Akce Veteran Car clubu Jičín.
2011
Celá akce je vypsána pro automobily do roku výroby 1918 a motocykly s pohonem na řemen bez rozdílu stáří. Jičínská jízda Loukotě a řemeny se tak stala první a zároveň největší akcí svého druhu v České Republice a dokonce jednou z největších akcí pro danou kategorii vozidel v celé Evropě. Je tak jedinečnou příležitostí, jak staříky (tedy ty stroje) provětrat, vyhnat jim pavouky z výfuků a vyléčit "proleženiny" na pneumatikách.

Jejich majitelé jsou pak po celý víkend odměňováni za dlouholetou péči spokojeným předením, či odfukováním hnacího soustrojí.Celé setkání je pojato jako výlet se základnou v autokempu Rumcajs v Jičíně. Vyjížďky jsou společné, tempo udávají stroje tak, jak jim to vyhovuje. Trasa je zajištěná doprovodnými vozidly, pojízdným servisem a občerstvením po celou dobu jízdy. Délka tratí je asi 40 km na každý den. Celou akci opět zahájí krátká páteční noční jízd.

2010
Ohlédnutí za akcí VCC Jičín Loukotě a řemeny 2010. Setkání je určeno pouze pro vozidla vyrobená do roku 1918. Výjimku mají pouze motocykly, kterým slouží pro pohon zadního kola řemen. Vice jak 40 vozidel, vyrobených za Rakouska-Uherska, brouzdalo malebnou krajinou Českého ráje. A to není málo - vzhledem k deštivému počasí, které letošní ročník provázelo.

Velký obdiv sklidili právě jezdci na řemenových motocyklech. Nedělní vyjížďka byla zakončena na letišti ve Vokšicích. Tam pro všechny bylo připraveno překvapení, které ještě více podtrhlo a umocnilo kouzlo starých časů. A abychom nezapomněli.... Blahopřejeme dvěma stařečkům, kteří oslavili úctyhodných 100 let.
x Dokumentární film o Velorexu a Ivo Fajmanovi vyrobil ARTV Filmové studio Břetislav Petr v roce 2006 jako absolventský film studia filmové školy.

Film "Náš Emil Roděj" je o muži, žijící si částečně ve svém světě 30. let. Autor, Luboš Cahák.

Omyly automobilizmu - Seriál o podivných autech, která nějakým způsobem představovala omyly automobilizmu. Autor: Milan Fládr.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.