xVybraná videa
text k videu
V padesátých a šedesátých letech 20. století byly ve Francii, a nejen tam, velmi populární motocykly Jawa. A i dnes se o ně francouzští sběratelé a motorkářští fandové zajímají. To byl důvod, proč motocyklistický nadšenec Phillipe Jean inicioval dokumentární film věnovaný histori jedné z nejznámějších a nejúspěšnějších československých průmyslových značek. V roce 1929 si Jawu nechal zaregistrovat úspěšný podnikatel a vynálezce Ing. František Janeček (1878-1941).

Koncem dvacátých let zanechal výroby pro armádu a orientoval se na produkci motocyklů a částečně také aut. Hlavně relativně levné a kvalitní motocykly jeho firmu proslavily. V roce 1945 byla Jawa znárodněna a po roce 1948 továrna v Týnci nad Sázavou (nově postavená v roce 1937) vyráběla pouze motocykly. Robustní a spolehlivé stroje byly výhodným vývozním artiklem a prodávaly se na všech kontinentech. Slávu značky šíříli také českoslovenští závodníci, kteří se na Jawách zúčastňovali mezinárodních soutěží.

Od padesátých do sedmdesátých let dominovali Šestidenní, pozornost vzbuzovali i na silničních okruzích. V sedmdesátcýh letech nastoupil trend masové výroby pro Sovětský svaz a státy RVHP. Poněkud se při zajištěném odbytu zapomnělo na vývoj jako takový, a to se Jawě po roce 1989 nevyplatilo. Konkurence se dostala daleko před ní - technicky i obchodně. V současnosti se v Týnci nad Sázavou motocykly stále vyrábějí, ale budoucnost firmy je v oněch příslovečných "hvězdách".
x Dokumentární snímek o Československých motocyklech značky JAWA a ČZ.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.