xVybraná videa
text k videu
Veliká Amazonie skrývá mnohá tajemství. A amazonští šamani nás překvapují svými schopnostmi a svým poznáním. Dokážou léčit i tzv. nevyléčitelné nemoci, protože přímo komunikují s rostlinami, které jim samy říkají, jak léčebně působí. Místní šamani dokážou vystoupit ze svého těla, cestovat po Zemi i vesmíru, můžou si stáhnout jakoukoli informaci, poznat cokoli, co je zajímá.

Klíčem k tomu je ayahuasca, tajemná liána, jejíž odvar člověka nejen vyléčí a pročistí na všech úrovních, ale dává i poznání čehokoli v tomto světě i ve světech dosud nepoznaných, otevírá dveře do jiných dimenzí...

S ayahuascou se ve filmu setkáme nejen prostřednictvím šamanů a jejich práce, ale i díky různým odborníkům a lidem, pro které znamená s ničím neporovnatelnou zkušenost. Film zároveň poukazuje na vážné ohrožení Amazonie a jejích obyvatel. O tom, jak nemilosrdně tam postupují těžařské společnosti, se mluví v médiích jen ojediněle.
x Psychoaktivní rostliny jako zázračný lék. Po stopách tradiční amazonské medicíny. Léčebné a rituální užívání magických rostlin, včetně tabáku, rozhovor se šamany... - Režie: Karolína Alvarez, 2005

Ayahuasca (víno mrtvých) - cesta do srdce je ojedinělý dokument svého druhu. Režisér Jan Kounen nás uvádí do hlubokých tajů šamanské medicíny a připomíná tak, jak málo ještě víme o životě, rostlinách, našem vědomí, apod. Kromě počítačově zpracovaných halucinogenních vizí je zde zachycen i život kmene Šipibo Konibo, který se svými tradicemi, znalostmi, sociální pevností, funkčností a provázaností překračuje zajisté v mnohém západní duchovní kulturu.

Součástí dokumentu jsou také zajímavé postřehy nejrůznějších osobností z pole lékařství (Rick Strassman), antropologie (Jeremy Narby), psychoterapie (Stanislav Grof) či umění (Alex Gray a Pablo Amaringo).

Dokument při svém uvedení v roce 2004 vyvolal kontroverzi díky zobrazené zvířecí obětině, kterou kmen Šipibo používá, a díky scénám čištění, jímž účastníci ceremonií procházeli. Pozn: Ayahuasca není droga, neničí nervové spojení, ale nově vytváří narozdíl od zmíněných drog. Ayahuasca je entheogen. Zkušenost člověka z česka: esoteric.mysteria.cz/ayahuasca.htm
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.