xVybraná videa
text k videu
Nedávno zesnulý Tomáš Baťa, následovník stejnojmenného zakladatele světového obuvnického impéria, hovoří o principech podnikání, které jeho otci a strýci umožnily stavět po všech kontinentech nejen továrny a obchody, ale i školy, nemocnice a celá města.

Každý z desetitisíců zaměstnanců je podle něj jeho spolupracovník, každý z milionů zákazníků jejich pán. Muž, jehož rodině ztrpčovali život nejprve nacisté a pak komunisté, pohlíží na Českou republiku z Toronta s nadějí a láskou a na svět zmítaný vlnami globalizace pak z rodinné vily ve Zlíně s neutuchajícím optimismem. Vzdělání a pracovitost považuje za větší bohatství, než kapitál, zodpovědnost a poctivost za lepší vlastnosti, než sílu a moc.

"Dobří podnikatelé by měli politikům radit, ne se je snažit nahradit," říká při pohledu na fotografii, kde zavazuje ve svých devadesáti letech boty českému premiérovi. Rozhovor s Tomášem Baťou byl poslední, který se podařilo natočit před jeho úmrtím.

V dokumentu se prolínají svědectví rodinných příslušníků a bývalých dělníků s příběhem rodiny Baťů a jejich podniku. Tomáš Baťa zakládá na konci 19. století ve Zlíně vlastní ševcovskou manufakturu. Brzy v ní zavádí principy Taylorismu, metodu maximální produktivity práce objevenou při cestách po Spojených státech. Obohacuje ji však o vlastní systém, zahrnujícící jak práci, tak i osobní život dělníků.

Baťovský systém funguje skvěle a filiálky se rozrůstají po celém světě. Druhá světová válka však tento vývoj prudce přerušuje a rozděluje Baťovu říši na dvě části. Všechny podniky na Východě jsou znárodněny. Spojení mezi ústředím ve Zlíně a Západem je přerušeno. Tento ekonomický zlom je bolestnější o to, že je doprovázen rozkolem v rodině. Podnik Baťa ale přežívá všechny ekonomické, sociální a politické otřesy 20. století.

Dosahuje zisků i dnes v době mohutnění globalizace. Systém, na němž lpěl zakadatel, už je ale minulostí. Tomáš Jan Baťa se už do zlínské továrny nevrátil, ale v letošním roce, kdy se dožívá 90 let, si mohl se zlínskými hokejisty zapálit vítězný doutník při oslavách překvapivého jihomoravského ligového triumfu.
x Cyklus výpovědí osobností k tématům, která formují českou společnost. Režie R. Vávra, scénář J. F. Potužník, dramaturgyně A. Majstorovičová.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.