xVybraná videa
text k videu
Turbulentní byl rok s Kateřinou Neumannovou a jejím týmem při přípravě mistrovství světa v klasickém lyžování...

Tohle téma bylo superhorké. Mediálně zatracované mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009 bylo po více než rok šťavnatým mediálním soustem a zdrojem spekulací o gigantické finanční černé díře, a to vše pod taktovkou dříve národem zbožňované Kateřiny Neumannové. Nádherný černobílý obraz vrcholné světové sportovní události.

Od února roku 2008, právě když vrcholila kauza "Neumannová sebrala sníh běžkařům na Jizerce", začal náš štáb s natáčením nevšedního příběhu jedné odhodlané sportovkyně a týmu několika desítek lidí, kteří přes nepřízeň osudu a zejména médií dělali vše pro to, aby se mistrovství světa u nás uskutečnilo se ctí. Sledovali jsme po dobu 13 měsíců osudy členů organizačního týmu, od nejvyšších pater až po dobrovolníky, bez kterých by tato akce nebyla představitelná.

Stali jsme se svědky přelomových okamžiků během přípravy a konání "Liberce 2009". Točilo se v únoru 2008, kdy nebyl sníh na Vesci a hrozilo, že důležité závody, které měly otestovat připravenost šampionátu, se vůbec nebudou konat, při jarních kontrolách mezinárodními lyžařskými experty. Dokument zachycuje stavební dokončení skokanského můstku na Ještědu a přípravu Vesce na šampionát, a také vůbec první mezinárodní závody ve skoku na lyžích žen. Jak organizátoři bojovali s nedostatkem peněz a času, s nepřízní mediálního světa a pak nakonec jak si užili samotné mistrovství, kdy je naopak trápily nekonečné přívaly sněhu. Natáčení vrcholilo v okamžicích, kdy Lukáš Bauer bojoval o medaili na šampionátu, který nebyl snímán očima sportovních zpravodajů, ale očima organizátorů, kteří stáli v pozadí každé drobné záležitosti.

Dokument je nevšedním pohledem do zákulisí skokanských a běžeckých disciplín.
x Absolventský dokumentární film
Pedagogické vedení: Doc. Mgr. Martin Štoll, Ph.D.
Hrdina: Ruda Brojír
Kamera: Jan Látal
Střih: Katarína Geyerová
Hudba, zvuk: Štěpán Tůma
Literární akademie 2008, 28 min.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.