xVybraná videa
text k videu
Projekt svetovej jednoty

Film z produkcie Projektu svetovej jednoty Ako by to vyzeralo? Rád by som veril, že táto planéta prechádza duchovným vývojom, - Tenzin Palmo, budhistická mníška - ale nevidím nič, čo by tomu nasvedčovalo.

Stále sa snažíme ovládať myslenie druhých. Cliff Curtis, herec: Stále sa snažíme hovoriť ľuďom, čo si majú myslieť. Koľko ľudí žije vo svete, - Orland Bishop, komunitný aktivista - v ktorom ich svet nič neznamená, pretože nemajú peniaze?

Je Amerika ochotná urobiť, čo je nevyhnutné, - Angel Kyodo Williams, učiteľka dharmy, autorka a sociálna aktivistka - aby podporovala spravodlivejšie rozdelenie zdrojov vo svete? Don Alverto Taxo, najvyšší Iachak (duchovný sprievodca, liečiteľ, vodca) národa Atis Na Západe, v industrializovanom svete si ľudia myslia, že Matka Príroda je tu preto, aby sme ju vykorisťovali.

Takto nakoniec zničíme všetky naše zdroje - Medha Patkar, sociálna aktivistka - a tiež žijúce komunity. Čelíme výzve. Dean Radin, vedúci vedecký pracovník amerického Inštitútu noetických vied. Dokáže sa ľudstvo ako celok zorganizovať dosť rýchlo na to, aby dokázalo včas zmeniť svoje kolektívne správanie?

Ani príchod Budhu, Ježiša a Mohameda nedokázal zmeniť myslenie ľudí. Je to veľká výzva, - Sami Awad, stúpenec Gandhího a riaditeľ palestínskej Nadácie Svätá zem - pretože najjednoduchšie je vždy držať sa príbehu. Je bezpečné nenarušiť pohodlný svet okolo seba.

Myslím, že by sme to nemali naprávať. Musíme s tým zotrvať. Musíme zotrvať, aby sme videli pravdu. Musíme sa vzdať príbehu o Amerike, ktorá nás zachráni. Aký musím byť, aby si ty mohol byť slobodný?

Výzvou je hovoriť o tom, že stojíme v ničote a strácame pôdu pod nohami a vedieť, že budúcnosť zíva prázdnotou. Výzvou je prísť na to, čo by sme mali urobiť, aby sme si ctili a rešpektovali každého jednotlivca na zemi, jeho históriu, jeho identitu, jeho vlastné príbehy, a aby sme, rešpektujúc tieto príbehy a identitu, vytvorili budúcnosť, na ktorú by sa mohol pozrieť a povedať: "Nielenže som jednoducho jej súčasťou. Ja do nej chcem patriť!" "A moja identita a moja viera sa len zvýrazní," "keď sa stanem súčasťou tohto nového príbehu."

Ľudské bytosti sú schopné mieru aj vojny - Nozizwe Madlala-Routledge, bývalý námestník ministra zdravotníctva JAR - a ideálne by sme mali hľadať v každom z nás to, čo nás robí ľuďmi, vďaka čomu chceme žiť a byť slobodní. Ak pôjdeme týmto smerom, myslím, že by bolo možné vyriešiť naše konflikty. Konflikty, ktoré neustále otriasajú svetom, či už sú to spory o zdroje, spory medzi mužmi a ženami, medzi náboženstvami, tieto spory sú v mnohých prípadoch poháňané tým, čo je v nás negatívne. Podporujeme to tým, že vidíme v druhých démonov, neschopných deliť sa a navzájom sa pochopiť.

Väčšina ľudí nie je ochotná urobiť nič, čo by znamenalo vzdať sa svojho pohodlia. Vždy budú ľudia mimo centra, ktorí sú ochotní konať, ale ľudí, ktorí niečo znamenajú, to nezaujíma. Pozrite sa napríklad na Ásiu, kde sa stále viac a viac ľudí stáva súčasťou tzv. strednej triedy, ale to znamená len toľko, že viac nakupujú, viac spotrebujú, a vyčerpávajú čoraz viac zdrojov našej planéty. A nemôžeme im povedať: "Nie, nie. Mali by ste byť spokojní s málom." "Prestaňte používať autá a chladničky a podobne." Kto by to bral vážne? Povedia vám: "Dobre, ale nech to spravia najprv Američania." "Prečo to hovoria nám? Prečo nezačnú oni?" "Chceme všetky tieto veci, ktoré ste vy vždy mali. Nehovorte nám, aby sme sa toho vzdali!"

Hovoríme tu o miliardách ľudí z Ázie, z Číny a Indie, ktorí takto rozmýšľajú. Každý sníva o aute, televízore, chladničke a tak ďalej a tak ďalej. Nechcú sa vracať späť k tomu, čo mali predtým - málo vecí, ale spokojnosť. Všade v médiach sú len reklamy a reklamy a reklamy, filmy zobrazujúce obyčajných ľudí žijúcich ako bohovia. A každý si vraví: "To je to, čo chcem."

Nie je to také ľahké, však? Chcem povedať, politici môžu rozprávať, ale koniec koncov, populácia stúpa a stúpa a to je podľa mňa najväčšia svetová hrozba. Toľko ľudí. Ako môže planéta uživiť toľko ľudí? Takže možno si hovoria: "V poriadku, vyhodíme polovicu sveta do vzduchu a získame tak priestor pre seba."

Máme systémy a štruktúry, ktoré prehliadajú agresivitu a násilie, pokiaľ sú odsúhlasené štátom a vládou. Máme systémy a štruktúry, ktoré vytvárajú a rozvíjajú čoraz väčšie čoraz výraznejšie odlúčenie a ktoré tomu celému dávajú zdanie rozumnosti, namiesto toho, aby podporovali hlbšiu vzájomnosť a jednotu. Takže kým tieto systémy a štruktúry nebudú zlikvidované, budeme svedkami len malinkých zmien, ale nie celkovej transformácie. Až vtedy, keď tieto systémy a štruktúry nebudú ďalej schopné udržiavať spoločenské presvedčenia, ktoré škodia ľudstvu bude naša spoločnosť schopná prejsť transformáciou.
x Co když na světě něco ztělesňuje náš nejvyšší potenciál? Jako co by to vypadalo? Vzhledem k tomu, jak se struktury moderní společnosti hroutí, nestačí reagovat stále stejnými unavujícími řešeními. Anebo jsme jen narazili na soubor neprobádaných předpokladů, které tvoří samotný základ naší civilizace? Tato 25ti minutová retrospektiva z Projektu světové jednoty nás žádá, abychom uvažovali o stavu světa a o sobě. Pozorněji naslouchali otázkám v této době bezprecedentní globální transformace. Se slovenskými titulky a kompletním přepisem. Režie: Emmanuel Vaughan-Lee.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.