xVybraná videa
text k videu
Jez, posti se a žij déle
Milujem život, a preto chcem zostat mladý a energický a uživat si to tak dlho, ako to len pojde. Mam lekarsky trening. A som si vedomý všetkych odporuceni o tom ako mam zostat zdravy. Ale v mojom pripade to nejako proste nefunguje. Zistil som, ze moje telo uz nie je ten stihly a trvanlivy pristroj ktorym by som chcel aby bolo. Tretina vasho tela je tuk. Dakujem! Ze ste to tak zroraznili. Chcel som vidiet, ci veda moze ponuknut nejaky iny sposob, ako zastavit starnutie, spomalit hodiny, a tak som vyrazil najst odbornikov ktori sa snazia bojovat proti starnutiu.

Tu od zakladu prepisujeme ludsku fyziologiu. Ooh … joj! Ak sa vam podari najst nieco ine, co nebude boliet a bude mat tie iste vyhody, a bude sposobovat taketo uzasne zmeny, rad by som o tom vedel. Co som zistil, bolo naozaj prekvapujuce. Nejedna sa o ziadne tabletky, ziadne injekcie a nema to ziadne skryte naklady. Je to vsetko otazka len a len toho, co jete. Alebo lepsie povedane, toho co nejete. Vcera v noci sa mi snivalo ze som jedol sendvic a potom som sa citil hrozne previnilo.

Je to cele o poste. A ako sa postit co jednoduchsie! A ak by som isiel na Joe-ov zivotny styl…? Do roka budete uplne vylieceny! Velkou prednostou je, ze je to zaciatok niecoho, co si myslim, ze by mohol byt velmi vyznamne. A ak sa to chyti a pojde v spravnom smere… Viem si predstavit, ze to aj bude a moze byt skutocne nieco revolucne. (Klakson) Existuje vela ludi, co zostavaju relativne mladymi a fit aj po dosiahnuti dochodkoveho veku. Vacsinou to dosiahnu tradicnym sposobom - hlavne prostrednictvom cvicenia.

Dnes som prisiel na Londynsky maraton. Takmer 36 tisic ludi vsetkych tvarov a velkosti ktory sa snazia pokorit 42km dlhu trasu. Niektory z nich su mladici, vela znich vsak uz nie az tak mladych. Je tu uplne fantasticka atmosfera. Doteraz som nikdy nebezal maraton a pravdu povediac, tiez nemam ziadne plany niekedy maraton bezat, ale dneska tu je vela ludi co bezat budu a su ovela starsi nez som ja sam. Je tu 7 tisic ludi nad 50 rokov a co je uplne neuveritelne, je tu sedem ludi, co su starsi nez 80 rokov.

Budem sa snazit niektorych z nich opytat, ako to vlastne robia. Dobry den! Ako sa mate? Dobry den! Kolko mate rokov? 78. A kolko mate rokov vy? 81. Ake je tajomstvo? Beh? Nie, kuzelna palicka :) Len dobre jest. Tvrdo pracovat synak, to je vsetko! Kazdy, kto dokaze ubehnut maraton v 70tke si zasluzi moju uctu, ale ja cakam na muza, pri ktorom osemdesiatnici vyzeraju mlado. Fauja Singh je niekto uplne uzasny. Bol aktivny po cely zivot, a seriozne sa zacal venovat behu az v jeho 80-tke.

Co to je, co ho drzi tak pozoruhodne fit? Dobry den. Rad Vas vidim. Kolko rokov ma Fauja? 101. Narodil sa 1. Aprila 1911. Bohuzial nie este docela zvladol anglicky jazyk. Nebude vam vadit, ak sa opytam ako sa citi? (Hovoria Pandzabsky) Povedal, “Nie je to az take lahke …” Ano? Ale chce dokoncit co zacal, a stale este neskoncil. Nejdete to vzdat, ze nie? Aj ked ma 101 rokov, Fauja nikdy nebol na ziadnej operacii, nema ziadne priznaky akejkolvek choroby srdca … a neberie ziadne lieky.

Veri, ze za jeho dlhu zivotnost a jeho neuveritelne zdravie je zodpovedna hlavne jeho strava. Takze, nejaka specialna dieta? Nema ziadnu zvlastnu dietu. Je to jednoducha dieta Punjabskeho farmara, cize len cerstve potraviny, ale jeho tajomstvom je, ze jedava len mensie porcie. Vazne. V chudobnych krajinach, ludia umieraju hladom. V bohatych krajinach, ludia umieraju na prejedanie. Tak, ake velke su jeho porcie, co ja viem, v porovnani s Vami, alebo mnou? On zje asi tolko co by bola klasicka polovicna porcia, cize nieco co by sa dalo nazvat detskou porciou.

Čiže detská porcia je pravdepodobne asi polovica mnozstva kalorii, ktoru by som ja, ci vy zjedli? Obmedzenim jeho prijmu jedla tak dramaticky, Fauja nevedomky testuje teoriu, ktora existuje skoro tak dlho, ako je sam nazive. Je to vedecka teoria, ktora vsak az teraz naozaj vstupuje do povedomia! Vzal som si autobus az k cielovej ciare. Chcem zachytit ako sa Fauja stane, dufajme, najstarsim maratonskym bezcom na svete. A po siedmich hodinach a 49 minutach, uspel. (Fandenie a potlesk)

Mozem vam pogratulovat? To je uplne neuveritelne - Ma 101 rokov a prave dokoncil 42 kilometrov Absolutne si neviem predstavit ze taketo nieco by som dokazal za 50 rokov odteraz, ja asi budem behat akurat tak po nakupnom stredisku, ale chcel by som byt takym ako je on. Chcem byt dusevne aktivny a fyzicky aktivny, a chcem zostat mladsi co najdlhsiu dobu. Po desatrocia, timy vedcov po celom svete intenzivne studovali starnutie. Vcelku jednoznacne, geny hraju dolezitu rolu v tom ako rychlo a ako kvalitne starneme, ale co sa tyka genov, so svojou situaciou moc spravit nemozete.

Avsak, je tu nieco co mozete urobit, s tym co jete. A tu v Amerike, sa zacinaju ukazovat vysledky niektorych naozaj pozoruhodne vyskumov ktore spajaju jedlo s dlhovekostou. Zda sa, ze to nie je len o tom, co jeme, ale ako a kedy jeme Nas pribeh zacina v zaprasenych tanierocha a miskach Ameriky pocas 30tich rokov. Vtedy bolo strasne sucho, jedlo bolo vzacne, a cela krajina bola v pazuroch velkej depresie. Dokazeme si predstavit, ze asi v tychto tazkych casoch, priemerna dlzka zivota musela klesat, ale skutocnost je taka, ze naopak rastla.

Pocas najtemnejsich rokov velkej hospodarskej krizy – 1929 az 1933 - sa priemerna dlzka zivota zvysila o vyznamnych 6 rokov. Takto povedane, je to nieco prekvapujuce, ale naznaky preco tomu tak je, zacali byt viditelne az z vyskumov situacie v 30tich rokoch. Odbornici na vyzivu na Cornell Univerzite pracujuci so zvieratami zistili, ze ak vazne obmedzite porcie ktore zvierata jedia, tak ziju dlhsie. Ovela, ovela dlhsie. Takze dalsia samozrejma otazka je - Ak spravite to iste s ludmi, bude to mat rovnake ucinky?

No, je to uz osem desatroci od tohoto pozorovania, a az teraz vedci zacinaju skutocne rozumiet linke medzi kalorickym obmedzovanim a dlhovekostou u ludi. Az teraz, sa zda, zaciname dostavat odpovede. Washington University je srdcom tohto noveho vyskumu. Toto je miesto kde sa prepisuje ludska fyziologia! Je to uzasne, viete, to ze jednoducha zmena diety moze zmenit v podstate uplne fungovanie celeho ludskeho tela. “Profesor Luigi Fontana stravil poslednych desat rokov, studiom skupiny ludi ktori zavazne obmedzili svoj denny kaloricky prijem.

“A je neuveritelne prekvapeny tym, co zistil. ” Tito ludia su, ako uplne odlisny druh. To je dost velke prehlasenie, nemyslite? Ano! Zistujeme, ze sa budu dozivat dlhsie nez ich rodicia a bratia ktory su na typickej Americkej strave, alebo typickej zapadnej diete. “Luigi je jednoznacne ohureny, “Tak som sa chcel sam stretnut s jednym z tych ludi co oznacil ako uplne iny ludsky druh.” Krasny, naozaj krasny dom. Trafili ste ku mne dobre? V pohode, dobre instrukcie, dakujem.

Joe Cordell je ‘Cronie’ - to znamena ze sa kaloricky obmedzuje a prijima len optimalnu vyzivu. To znamena, ze vela ovocia a zeleniny. Ja nez ste prisli som viac menej vsetko vylozil Myslel som si, ze mozno budete chciet nejake ranajky. To by bolo vynikajuce, dakujem. Ked si predstavujem obmedzenie kalorii, predstavujem si niekoho, kto zije v podstate na par mrkvach, alebo nieco take. Nemyslel som si, ze si naozaj date ranajky. “Joe zacina svoj den s horou ovocia, “niektore casti vsak vyhadzuje.”

Potom chcem pridat nejake jablko, do toho, ale ked ste v mojej pozicii, chcete dostat co najviac nutricnej hodnoty na celkove mnozstvo kalorii, a prakticky vsetka nutricna hodnota je v supke jablka. Takze si nastruhate viac menej len supky a zbytok zahodite? Robite presny opak toho co robi vacsina ludi. Je to ok, doslova 95% z nutricnej hodnoty je v supke … V supke? Ano. Zvysok je viac menej len cukor a kalorie. To je viac menej to, co jedavam kazde rano. Toto cele? Ano. To je velka misa.

Zamyslate sa niekedy nad tym, ze, “Co ak toto cele je nezmysel? Co ak to cele robim zle?” “Robim to 10 az 20 rokov, a zrazu veda objavi nieco co povie “Toto cele je nezmysel.” Poviem vam, moj brat vazi o 40kg viac ako ja, je v mojom veku a vzdy si so mna utahuje, vravi mi casto, ze ma prezije a podla jeho nazoru, trpim uplne zbytocne. Ale ide o to, ze ja to co robim, robim rad. Zdravy zivotny styl moze byt zabava. “Momentalne sa odhaduje ze na celom svete je asi 100 tisic Cronies ako Joe - “ludi zijuci na diete ktora je bohata na ziviny” - ale s nizkym obsahom kalorii.

“Joe podla mna vyzera fit, ale nie je nejak vyzorovo posobivo mlady. Mozno to Luigi trosku prehana.” Co by som chcel spravit, je zobrat nas oboch a spravit zopar testov. Chcem vidiet, ako sa s nim zrovnavam. OK, som za. Takze, ideme na to? To je skutocne vyzva,… sutaz ktoru mam podozrenie, asi prehram! Za poslednych desat rokov, Joe jedol maximalne 1900 kalorii denne. Ja jem priemerne okolo 2300, vela z toho su vsak sisky a hamburgery. Kolko si myslite, ze vazite? Pravdepodobne okolo 82kg.

Ooo, viac ako 82kg! Nadychnite sa! Mal by som mat okolo 59, 60, 61kg. Musime to posunut smerom nadol o jeden stupen. 60kg. Presne ste to trafili. Sme obaja vyse 50tky, ale naozaj si nemyslim, ze vyzerame ako odlisna generacia, nie to este, ako odlisny ludsky druh. Tak ako sa lisime? Potrebujem aby ste teraz trosku relaxovali. Sadnite si, a chvilku pocuvajte. Niektore z najjednoduchsich sposobov posudenia starnutia nevyzaduju potrebne specialne vybavenie. Oh, toto zacina byt dobre.

Balance je udrziavany vnutornym uchom. “Ako starnete, usne struktury sa zhorsuju a vas balance sa tak isto zhorsi.” Este raz. “Mozete sa otestovat tym, ze budete stat na svojej slabsiej nohe So zavretymi ocami.” Ako dlho som urobil? 6.59 sekund. To nie je moc dobre. “To nie je vobec dobre. “Priemerny 55-rocny clovek musi vydrzat aspon 8 sekund. ” Si uz na … Vysledok mas tak dobry ako priemerny 20 rocny mladik. Okolo 30 sekund je to, co maximalne zvladnu 20 rocny, a to je len jedna z tych zrucnosti co dramaticky klesaju umerne s vekom.

Myslim, ze ste mi ukazali pointu. Stop. Mozete prestat, ano. “Dalsi dobry test je reakcny cas, ktory tiez klesa s vekom. ” To nie je moc dobre. Ledva osem centimetrov. “Na tento test potrebuje len pravitko. “Vo vasom veku, a dobrom zdravi, by ste mali byt schopni chytat pravitko okolo 12cm znacky. ” Velmi dobre. To bolo 11cm. Dari sa vam velmi dobre, musim uznat. Luigiho metody su viac vedecke. Urobili sme mnozstvo lekarskych testov, vratane vysetrenia krvi. Teraz, nam ide ukazat nase vysledky.

Pocit, ako by ste sedeli pred riaditelnov, ze? Cakanie na vysledky. Dostanem jednotku? Ci dvojku, alebo az trojku? “Luigiho tvar mi hovori, ze to, co budem teraz pocut, nebude dobra sprava. ” Celkovy telesny tuk u Joa je 11,5%. To je typicke pre super sportovcov. 11% telesneho tuku je velmi nizke pre 54 az 55-rocneho muza. Vas tuk je presne 27,1%. Vyse tretina vasho tela je tuk. Dakujem … ze ste to tak zdoraznili! “A este stale neskoncil o mojom tuku. ” Brusny tuk je okolo 30%.

Brusny tuk je naozaj zly. Cim vyssia hladina brusneho tuku, tym vyssie je riziko rozvoja cukrovky 2. typu, a kardiovaskularnych ochoreni. Nie je pochyb, ze to je tiez rizikovy faktor pre rakovinu. Takze, v podstate, vas kardio-metabolicky profil, nie je dobry. Na vas vek. Myslim, ze by ste mali nieco urobit, nieco co najskor zmenit. Co mozem povedat tu, je, ze Joseph nebude trpiet na ziadne kardiovaskularne ochorenie. Pre neho je uplne nemozne aby mal mozgovu prihodu, infarkt myokardu alebo srdcove zlyhanie.

A zrovna tieto tri choroby su zodpovedne za 40% vsetkych umrti v USA a Velkej Britanii. Ziadna sanca, ze zomrie na cosi take? Myslim, ze ma sancu tak jednu z miliona. A keby som presiel na jeho zivotny styl…? Do roka, budete vylieceny. Az teraz som pochopil, o com Luigi hovoril. Je to, ako by sme boli dva rozne ludske druhy. Joeova strava udrzuje jeho organy v perfektnom stave. Zatial co moja dieta ohrozuje moje zdravie, a to velmi rapidne. No, toto bolo velmi alarmujuce.

Luigi sa tiez moc nevyberal slovami. Hovoril o brusnom tuku. V skutocnosti, hovoril hodne zrovna o mojom brusneho tuku. Nikdy som o sebe neuvazoval ako o niekom viac menej zlozenom z tuku. Ale to boli vlastne dve vizie ktore mi boli ukazane. Na jednej strane, smer ktorym budem pokracovat ak nic nezmenim… Smerujem celkom zaiste smerom k srdcovej chorobe, alebo niecomu este horsiemu. Na druhej strane je, co ak by som vyskusal kaloricke obmedzovanie – post? Povedal, ze by som mohol byt uplne vylieceny do roka.

Moje rizikove faktory by sa mohli zmenit z tych co ma spravia asi obetou srdcoveho infarktu, na sancu takeho niecoho – jedna k milionu. Ked si to poviete takto z ostra, clovek zacne o tom hodne premyslat. Aj ked dokazy podporujuce vyhody kalorickej restrikcie su silnejsie kazdym dnom, nemozem si vo vsetkej uprimnosti predstavit ze by som robil nieco take, ako to co robi Joe. Co vo mne vytvara vcelku velku dilemu. Co naozaj chcem spravit, je sa pokusit pochopit sposob akym kaloricke obmedzenie funguje, potom nejak z toho dostat vsetky vyhody a cele to spravit tak, aby som vlastne moc nemusel robit.

Som v Los Angeles, v meste co je zname svojou honbou za mladostou. V skutocnosti, mnoho ludi si tu mysli, ze starnutie a vrasky su niecim volitelnym. Nejdem ale vyhladat nieco tak povrchneho ako je plasticky chirurg. Som tu aby som sa stretol s jednym z najvacsich odbornikov na starnutie. Dobry den. Dobry den. Profesor Valter Longo studuje zlozite mechanizmy, ktore kontroluju starnutie. Vedie vyskum o kritickych cestach co linkuju ako a co jeme, s tym ako starneme.

Berie ma, aby som sa pozrel na dve specielne mysi. Obe su rovnakeho veku, rovnakeho druhu a rovnakeho pohlavia. Ale je medzi nimi jeden vyznamny rozdiel. Ta mala myska bude zit ovela ovela dlhsie nez ta velka. Tato myska tu drzi svetovy rekord v predlzeni veku u cicavcov. Oh, naozaj. To je pozoruhodne. Tak, ako dlho tento poddruh mysky vydrzi? Tato velka mys sa dozije asi dva roky, a tato mala myska tu, sa dozije asi o 40% dlhsie. Vazne. Su tak velmi odlisne? Whoa! Snazi sa ma uhryznut. (Smiech)

Citil som, ako presiel zub cez rukavicu. Mali by sme si dat dvojite rukavice. Ano, naucil som sa to na vlastnej kozi! Ta velka mys ma uz teraz 50% pravdepodobnost, ze onedhlo bude mrtva. OK, takze sa jej dari vcelku dobre, ak je este stale nazive? Ma stastie, ze je nazive, to je pravda. Ta mala ma pred sebou naopak este najmenej dalsi rok zivota. O, dobre. Ta mala myska bude zit asi ekvivalent toho, co by bolo 120 rokov u cloveka? Presne tak, v prepocte akoby dalsich 30 az do 40 rokov, v ludskych rokoch.

Mozem si ju zdvihnut? Jasne, za chvost. OK. Mala myska co drzim je vlastne umely vytvor. Dovod, preco je taka mala a tak dlho zije je v tom, ze je geneticky modifikovana. Ma neuveritelne nizku hladinu rastoveho hormonu takzvaneho inzulin rastoveho faktoru 1, alebo IGF-1. A zda sa, ze IGF-1 je klucovym faktorom spajajucim obmedzenie kalorii s dlhovekostou. Naznaky toho preco tomu tak je, sme zistili pozorovanim skupiny ludi zijucich v odlahlej oblasti Ekvadoru.

Maju velmi zriedkavy stav, tzv. Laronov syndrom, ktory postihuje menej ako 350 ludi na celom svete. To ste vy, ze ano? Na tej fotke vyzerate ako obor, ze? Medzi nimi som vzdy ten najvyssi. Najmensi z nich je len nieco malo cez meter vysoky. Tak to je zhruba vo vyske pupku. Je to pravda? Ano. “Co zaujma vedcov ako Valter vsak nie je ich velkost, ale skutocnost, ze sa zdaju byt prakticky imunny na dvoch z najvacsich zabijakov zapadnej spolocnosti.” Velkym objavom pre nas bolo, ze, tato skupina netrpi ci uz cukrovkou alebo rakovinu.

Robia vsetko normalne, presne tak ako to robi vela z nas, piju, fajcia, a tak? Ano, robia vsetko normalne, a aj viac, a vedu vela krat velmi nezdravy zivotny styl. Vacsina z nich trpi v urcitom rozsahu nadvahou. Zda sa, ze naozaj sa nedivaju a nesleduju to co robia. Fajcia a jedia velmi vysoko kaloricku stravu, a potom sa na mna pozru a povedia, “Ale co, to nevadi. Ved som imunny.” Co je neuveritelne je, ze neexistuje ziadna evidencia ze by co len jeden z nich niekedy umrel na rakovinu, zatial co vsak ich normalny vysoky pribuzny dostanu rakovinu ako vacsina z nas.

Ludia s Laronovym syndromom maju geneticku mutaciu, ktora ich robi malymi, ale ktora ich ochranuje proti skoro vsetkym ochoreniam. Je to neuveritelne, pracovat s nimi. Je to dobra skupina, a samozrejme pre nas je to skupina, ktora nam vdaka jednej mutacii, moze povedat hodne o cukrovke, rakovine, kardiovaskularnych ochorenia a starnuti. Ekvadorsky dedincania a dlho zijuce mysi maju nieco spolocne. Ich telo produkuje vynimocne nizke urovne rastoveho hormonu IGF-1.

Tento objav pomohol Valterovi dat si dokopy suvis uloh, ake ma IGF-1 v zlozitom procese starnutia. Nase tela su zvycajne v rezime rychlo-rychlo - bunky su neustale pohanane IGF-1 aby sa delili. Ale ked hladina IGF-1 poklesne, nase bunky sa presunu do uplne odlisneho rezimu. Telo zacne spomalovat tvorbu novych buniek a zacne opravovat existujuce bunky. Poskodena DNA sa zacne opravovat. A to je to, preco su mysi a tiez dedincania takto chraneny od veku pribuznych chorob.

Ale ake je tu suvislost s kalorikym obmedzovanim u ludi? Valter postavil velmi jednoduchu, velmi Californsku analogiu. Ukazuje sa, ze je nieco v potravinach, ktore jeme nieco co ovplyvnuje, ako vela IGF-1 nase telo bude produkovat. Tym niecim su bielkoviny: Protein. Ked jeme vela bielkovin, nase bunky doslova zostavaju zamknute v rychlo-rychlo rezime. Takze je to v podstate ako keby ste dali nohu na plyn, a prikazal: “Ideme! Ideme! Rychlo!” Je to tak? Presne tak. Je to nieco co tlaci bunku aby spalovala co najviac paliva.

V rychlo-rychlo rezime, je telo nachylnejsie na niektore druhy rakoviny a cukrovky, viac menej preto, ze vase bunky rastu prilis rychlo na to aby ich telo dokazalo efektivne opravovat. Takze je to ako neustala jazda autom bez toho aby ste ho niekedy vzali k mechanikovi. Dobre, takze to bude to, v podstate, nejako najst sposob, ako prepnut telo z neustaleho “Brm, brm, brm,” do opravneho rezimu, “Vypni na chvilu, skus mi opravit moju DNA.” Presne tak! Takze, ako mam ale znizit hladinu mojho IGF-1?

No, studie o kalorickom obmedzovani navrhuju, ze jest menej velmi pomaha, ale samo o sebe to nestaci. Nie len obmedzenie kalorii, ale musi sa tiez vyznamne obmedzit prijem bielkovin. Nie uplne - to by bol velmi zly napad. Je to o tom udrzat sa v urcitych medziach, nieco, co vacsina z nas nerobi. A naozaj nemusite byt CRonie na to aby ste znizili IGF-1! Existuje iny sposob,a to: Post. Pocas postu, nastava daleko dramatickejsia a ovela rychlejsia odozva, a to uz po 24 hodinach nejedenia, sa znizi hladina glukozy a potom sa ako odozva tiez znizi hladina rastoveho faktoru, ktorym je IGF-1.

Pre mna je velmi tazko uverit, ze len par dni postu by malo nakopnut moje telo do uplne ineho, zdraveho stavu. Ale rozhodne ma to zaujalo, a tak sa chcem dozvediet viac. Tak som si dal zmerat svoj IGF v Londyne, a povedali mi, ze je to presne 28. Je to dobre? Ci zle? No nie je to zle, ale je to stale dost vysoke… Na zaklade viacerych studii, vratane tej nasej, vas toto cislo posuva do vyssej kategorie rizika pre niekolko roznych druhov rakoviny, vratane rakoviny prostaty.

Valter sa domnieva, by som mal vidiet pomerne posobive vysledky uz po zhruba troch dnoch a styroch nociach postu. Ale je to sklucujuca vyhliadka. Myslim, ze drzat post je tazke, ze? Uz ste to niekedy robili? Ano, skusil som to, postil som sa po styri dni uz niekolkokrat a pre mna sameho to bolo dost tazke, ano. Ale robim to stale,… avsak ked sa pozeram dopredu na prichadzajuci post, stale to vidim ako styri dni, na ktore sa moc netesim. Niektori ludia sa na to tesia, ale ja nie.

Som Talian, takze sa tesim na to kedy sa zase dobre najem, to viete. Budem si vas obraz drzat v mysli… Ako sa nenasytny talian zdrzal jedenia. Pripomeniem si to ked sa budem citit slaby. To je ono. Dakujem. Dlhsi post moze byt nebezpecny a Valter si mysli, ze by to mali robit len ludia v dobrom zdravotnom stave a pokial mozno, pod starostlivym dohladom. Takze sme sa dohodli, ze bude na mna dohliadat. OK, rozhodol som sa, ze idem ten post teda vyskusat, a bude to presne tri a pol dnovy post a jedine co mozem mat je vela vody a cierny caj a jednu 50-kaloriovu polievku za den.

A ide sa na to … O Boze, nikdy som nic podobne este nespravil, tak si predstavujem, ze to bude pre mna naozaj tazke. Ale som na to zvedavy. Tiez, musim priznat, ze som docela znepokojeny niektorymi zlymi spravami o mojom zdravi, spravy ktore som v poslednom case dost dostaval, takze, hm … je to pre mna vyzva, ale som si isty, ze to nejak zvladnem. Viac menej isty,. A tak, moj post zacina! No. Teraz je presne 22:30 v noci a mam hlad. Je to dokopy asi len 25 hodin, co som naposledy nieco jedol a perspektiva toho ze pojdem do postele zatial co som hladny mi nerobi vobec dobre.

Myslim ze ma to dostava, pretoze minulu noc som mal sen o tom ako som zjedol sendvic a potom som sa citil hrozne previnilo. Bol to tak zivy sen, ze som sa po zobudeni obzeral ci niesu nejake omrvinky na posteli,… ale bohuzial neboli. Myslim, ze je cas ist do prace. Jednoduche dietne opatrenia mozu naozaj zmenit ako funguje ludske telo. Toto vas dava do vyssej rizikovej kategorie. Tak ako ma Valter varoval, Prvy den bol naozaj tazky. Nie tak celkom, preto ze som mal hlad, ale jednoducho preto, ze som este nikdy nic take predtym nerobil.

Bol to strach z neznameho. Po zotmeni, zacinam mat dojem ze to cele bol jeden velmi zly napad … .. zvlast, po tom, ako som mal veceru s nasim filmovym stabom. Alebo lepsie povedane, po tom co oni mali veceru. Takze, ano, som v krasnej starej korejskej restauracii s celou nasou posadkou. A ako vidite, v sucasnej dobe sa pekne napchavaju.. Chuti vam, chlapci? Je to vyborne. Ano. Naozaj to dobre vonia. Naozaj, ale naozaj by mi nevadilo trosku si zahryznut. Citim velky hlad.

Nastastie, moja vecera uz na mna caka v hotelovej izbe. Musel som odist, nemohol som sa na to uz dlhsie divat. (Vzdych) Moja vynikajuca miso polievka je tu. Trosku si ju zamiesam hotelovym perom, pretoze som tu nenasiel ziadny pribor. Hmmmm! Zdravie. Celych jeho 25 kalorii. A jak sa na to tesim. Oh! OK, v konecne nejaka zmena v celom dni postu. Chutne ranajky, cierny caj. Citim sa trochu na omdletie ale inak som vlastne v poriadku. Takze, uz je len 24 hodin predomnou a teraz uz som si isty za to nejak dokazem vydrzat.

Zistil som jednu vec, ze hlad nenarasta umerne casu, ale prichadza vo vlnach, ktore vzdy prejdu. V tomto bode, uz moje telo vycerpalo vsetky zasoby glukozy a presiel som na spalovanie tukov ako hlavneho zdroja energie. A ak ma Valter pravdu, moja pecen by mala tiez uz prestat vyrabat tolko IGF-1, a zaviest moje bunky do opravneho rezimu. Konecne, je 7 hodin rano, stvrty den, Idem si dat spravit krvny test. Takze, po tomto, sa mozem ist naranajkovat? Absolutne! Prve jedlo po troch a pol dnoch, prve jedlo za 86 hodin.

No, kto by to pocital (?) Ja len dufam, ze sa ukazu nejake zmeny, hlavne co sa tyka mojho IGF, pretoze ak som stravil tri a pol dna az skoro styri dni nejedenim a vysledky by boli uplne nulove, to by bolo pre mna velmi depresivne. Post sa skoncil. Mmm. Ah! To je velmi … Uplne citim ako sa mi zacinaju vyplnat vsetky prazdne miesta. Vlasne som ani nebol az tak hrozne hladny ked som sa dnes rano prebudil, ale ked som zacal jest, az potom som si uvedomit, co to bolo, co mi tak chybalo.

Neskor popoludni, sa stretnem s Valterom aby som zistil ci toto vsetko bolo na nieco dobre. Dnes rano som skoncil post, a mal som zemiakovu kasu a slaninku a citim sa lepsie. Oh, velmi dobre. A budem sa citit este lepsie ak sa ukaze, ze mam dobre vysledky. Ano, tak podme sa na ne pozriet. Takze, vas inzulin rastovy factor jedna, cize IGF-1,… toto je bezna hodnota. Wow. Zlou spravou je, ze ste takmer v hornej casti normalneho rozmedzia. Ale na americke normy, ste na tom vcelku dobre.

Nie najlepsie, ale tiez nie uplne zle. Som ako priemerny American, ze? To je pravda, ano. Ale dobra sprava je, ze vdaka hladovke, ste spadli na takmer polovicnu hodnotu. Wow. To je vela, nie? Ano. To je velky pokles. Je to velmi dramaticky pokles, cize na hladovku reagujete velmi dobre. Musim povedat, toto bolo fascinujuce. Zazit to bolo velmi, velmi … no, prekvapujuce. “Prekvapujuci vysledok - A obrovska ulava. “Znizenie mojho IGF-1 by malo znizit moje riziko niektorych druhov rakoviny, “Ako je rakovina prostaty, ktoru mal aj moj otec.

“Moja hladinu cukru v krvi mi tiez klesla na zdravu uroven, z coho som naozaj moc poteseny.” Vyzyvam Vas najst absolutne cokolvek co by za styri dni dosiahlo podobne extremne metabolicke zmeny ako su tieto, nech to je naozaj cokolvek. Myslim, ze toto je uz teraz velmi extremne! Ano. Ano, ale ak viete o niecom, inom co mozete urobit, co vam neublizi a bude mat vyhody, co sposobuju taketo zmeny, rad by som o tom vedel. OK. Ale Valter hovori, ze ak neprejdem na nizko bielkovinovu, viac vegetariansku dietu, ucinky nevydrzia.

Budem musiet drzat post aspon raz za kazdych par mesiacov, aby sa zachovali vyhody. Mozem skutocne vidiet sam seba nieco taketo robit? Musite urobit rozhodnutie vo vasom pripade, vieco co chcete urobit? Je vela liekov co by ste mohli uzivat, ale je to presne to, co chcete urobit? A ak tak urobite, za niekolko rokov, alebo v niekolkych rokoch, budete typickym 65-rocnym europanom co berie 8 roznych liekov denne, a tak, aj to je vasa moznost. (MICHAEL sa smeje) A tak to je na Vas.

Dakujem, OK! Tak to je celkom zaujimava volba! To je naozaj, ale naozaj impozantne, ze len za tri a pol dna, ak su tie vysledky spravne, a ak su vysledky na zvieratach spravne, som si takto masivne znizil riziko celej rady veku-pribuznych chorob. Velkou otazkou v mojej mysli, v tomto okamihu je, mozem si spravit post raz do mesiac, dlhodobo, ci permanentne? Alebo je lepsia moznost, odlisny sposob, a viac zvladnutelna cesta,, ktora moze pre mna spravit viac nez tato, a pripadne je este trochu viac bezbolestna?

Na co som prisiel o sebe samom je ze najvacsim problemom dlhodobeho hladovania pre mna osobne, som ja sam. Valter: “Musite urobit rozhodnutie teraz. “Hladovanie je tazke.” Hoci viem uz o vsetkych uzasnych vyhodach … .. jednoducho sa nemozem prinutit to robit. Ale skvela vec na vede je, ze stale sa najde niekto kto pracuje na dalsiom vyskume, v nadvaznosti na to, co dosiahli ini pred nim, co je dovodom, preco som dnes v Chicagu. Tu robia studie nie len na mysiach, ale aj na cloveku.

A zda sa, ze nasli sposob, ako spravit post trosku viac znesitelnym. Som tu aby som stretol Dr. Kristu Varadi, ktora skuma nieco, co znie trosku jednoduchsie. Postit sa kazdy druhy den. Dobry den! Dobry den! Ahojte! Som rad, ze vas spoznavam. Podobne! Volam sa Krista Varadi. Dobry den! Takze co je tou novinkou? Toto su niektore komponenty, ktore pouzivame v diete pocas obden postu. V zaklade to je zalozene na dni drastickeho znizenia prijmu kalorii. U zien, asi 400 az 500 kalorii, a u muzov, asi okolo 500 az 600 kalorii denne, a to len v jednom jedle vzdy okolo obeda.

Tomuto dnu hovorime, ze to je: postny den. Takze postny den nie je o uplnej abstinencii. Je to o jedle, ktore vyzera asi takto. Co je skvele o kazdom druhom dni postu je to, co sa deje kazdy druhy den. A to je den, ktory nazyvame: dnom neobmedzeneho jedenia, a to je teda den ked mozete jest cokolvek chcete. Uplne vsetko co len chcete. Takze to je zalozene cele na kazdom druhom dni postu. Postny den. Den jedenia. Postny den. Den jedenia. To iste znie jednoduchsie ako dlhodoby post, alebo denne obmedzovanie kalorii, na ktore som sa pozeral predtym.

Ale je to aj tak ucinne? Momentalne Krista pracuje na vyskume obeznych pacientov a vysledky naznacuju, ze tomu tak je. To, co sme videli, bolo, ze skupina co drzala post kazdy druhy den stratila trochu viac vahy, tak asi o 2 kila viac na osobu pocas 6-tich mesiacov. A to bola tiez skupina, kde sme pozorovali velmi dobry pokles LDL cholesterolu, ako aj triglyceridov. LDL cholesterol, je zly cholesterol, a triglyceridy - v podstate ich vyssie mnozstvo, moze viest k ochoreniu srdca a ochoreniam spojenym s vekom.

Vidime tiez, naozaj pekne znizenie krvneho tlaku pocas dlzky trvania tejto studie. Takze, vyznamne znizenie rizikovych faktorov pre ochorenia srdca. “Navyse k doteraz skor obmedzenym studiam na ludoch, je tu vela dobrych dokazov zo studii na zvieratach, ktore su na tomto obden poste, a ukazuju, ze je to nielen bezpecne ale aj ucinne. “Som tak presvedceny, ze to skusim. Vcera som sa postil. Dnes budem jest.” Takze dufajme, ze sa dokazem vratit … nejak lahko. Ooh, magicky mysterizozny vylet! To sa mi paci! Yeah, yeah! Hudba: “Johnny B Goode” od Chucka Berryho (ZVONEC)

Ahoj, vdaka ze ste sa zastavili. Mozem vziat vasu objednavku, prosim? ♪ Hlboko v Louisiane V blizkosti New Orleans? Daleko v lesoch medzi zelenacmi ♪ Tam stala kabinka spravena zo zeminy a dreva? Tam zil chlapec menom Johnny B. Goode. ? Velmi dobra volba! Obzvlast sa mi paci to mnozstvo cohosi zeleneho vytrcajuceho z boku. Takze, musim priznat, som prekvapeny, ze som tu s vami. Tak nejako som si predstavoval, ze sa budete drzat, no, viete, nejakej vegetarianskej diety alebo takeho niecoho.

Alebo, jest vela salatov alebo niecoho take v dnoch ked sa moze jest, nie? Nie, vlastne je to tak, ze pokial sa budete drzat toho, ze dosiahnete svoj kaloricky ciel v postnom dni, tak mozete doslova jest co sa vam paci v tych dnoch ked sa je neobmedzene. “V jednej z najnovsich studii Krista porovnavala dve skupiny na obden diete, “Jedna konzumovala jedla s vysokym, druha zase s nizkym obsahom tuku, pocaj dni jedenia.” Mne ide o moju hladinu glukozy v krvi, a tiez o moj cholesterol, A mam obavy o vela inych veci.

Ano, ano. Neovlyvnim teda nejako negativne toto vsetko tym, ze budem jest jedla s vysokym obsahom tuku? To je vlastne to, co sme si tiez mysleli, ze sa stane. Ale potom, prekvapujuco, zistili sme, ze vidime rovnaky pokles LDL cholesterolu, to je ten zly cholesterol, a tiez triglyceridov, a krvneho tlaku. Takze, pokial ide o riziko kardiovaskularnych ochoreni, nezalezalo na tom, ci ste jedli jedlo s vysokym obsahom tuku alebo s nizkym obsahom tuku. Dalsim velkym prekvapenim bolo, ze po dni postu, sa ludia len zriedka prejedali v dni kde mohli jest co len chceli.

Takze, ked sme chceli aby ludia jedli len 25% ich energetickych potrieb v ich postny den, tak sme si mysleli, ze ked rozbehneme tuto studiu, ze ludia budu jest 175% na druhy den. Ale hned od zaciatku, bez ohladu na okolnosti, ludia jednoducho nedokazali zjest o 175% viac na dalsi den po poste. Vacsina ludi jedla v priemere len okolo 110%. Takze len nieco malo naviac nez zvycajne jedavaju normalne. Z vysledkov sa zda ze tempo procesu starnutia sa ale spomalilo, a tiez choroby s tym spojene.

Znizuje to riziko pridruzenych ochoreni, co je neuveritelna vec. Ano, absolutne. Kristin vyskum je stale v pociatocnych fazach. Ale z toho, co som videl a zazil, mam pocit, ze nadomnou uz vitazi myslienka, ze jednoduchy vzorec striedania postu s jedenim, moze byt velmi silnym liekom. Zda sa, ze to moze mat vplyvy, ktore presahuju jednoducho to ze clovek je menej konzumuje. A myslim, ze toto by mohlo fungovat pre niekoho ako som ja. Moja posledna zastavka je v Baltimore.

Som tu, pretoze potrebujem posledny kusok motivacie. Je tu jeden aspekt starnutia ktory je pre mna najviac desivy, viac nez akykolvek iny. Ucinky starnutia prejavujuce sa na mojom mozgu. Snazim sa dohnat profesora Marka Mattsona. Mark je poprednym odbornikom na starnutie mozgu. Jeho vyskumy naznacuju, ze post moze pomoct oddialit nastup ochorenia ako je napriklad Alzheimerova choroba, demencia, a strata pamati. Velmi dobre! A ako sa mate vy? Ahoj! Michael Mosley. Mark Mattson. Vy tu pracujete? Pracovat tu? Nie! Tiez nepracujem tu! (MICHAEL sa zasmial).

OK, Michael. Potrebujeme aby ste si tu obuli topanky! Mierime dolu do suterenu Narodneho Institutu pre Vyskum Starnutia. OK? Ano. Schovana tu dole, je jedna specialna mys ktoru mi chce ukazat. Tato mys preskumava bludisko. Je to test pamate, vytvoreny tak aby sme videli, ako dobre si mys zapamata kde nasla predtym jedlo. Takze jedlo je skutocne v bludisku, ano? Jedlo je tu. Mysi, ktore studuju, su modifikovane tak aby sa u nich rozvinula Alzheimerova choroba.

Normalne tejto chorobe podlahnu v ramci pomerne kratkej doby, ale ked su tieto mysi na obden diete pozostavajucej z postnych dni a dni jedenia, co Mark nazyva “prerusovanym dnom obmedzenia energie”, vysledky su uplne neuveritelne. A to take, ze zvierata na prerusovanom energetickom obmedzeni, ziju ovela dlhsie normalnym zivotom, aspon, z toho co zatial dokazeme testovat, cize normalne sa ucia a normalne si pamataju, nez zacnu mat nejake problemy. Vyrazne dlhsie? Ano, velmi vyrazne.

V jednej studii, sa ukazalo ze to je medzi sest mesiacov az jeden rok dlhsie. To by bol ekvivalent u cloveka s rozvojovymi znamkami Alzheimerovej choroby, ci dostane chorobu vo veku 50, alebo az vo veku 80-tich rokov? Tak zhruba? Je to pravda? Ano. “Na druhej strane, ked mysi jedli zlu stravu, ide to s nimi dole vodou rychlo.” Davame im… Vela sladkych napojov? A dietu s vysokym obsahom tukov, presne. A tiez im pridavame fruktozu do ich pitnej vody, a to ma uplne dramaticky ucinok.

Tieto zvierata maju este skorsi nastup choroby a problem s ucenim a pamatou. Je to ovela skor? Tak zhruba uz v styroch mesiacoch. Wow. Takze to je ekvivalent vzniku Alzheimerovej choroby uz po 30tke, tesne pred 40tim rokom u cloveka? Presne! Zatial, sa robili len studie na mysiach, ale uz sa planuje testovanie aj na ludoch. Ake su dokazy ze ak by niekto som ja zacal prerusovane hladovanie, ze by to znizilo jeho riziko ochorenia mozgu, zhruba? Myslim, ze z ludskeho hladiska, ak pojdeme na stupnici od zlej pravdepodobnosti az k velmi dobrej, a od vybornej az k vynikajucej, bolo by to niekde medzi velmi dobrou az vynikajucou pravdepodobnostou.

To je sposob, akym by som to kategorizoval ja. Ale, ako to vlastne funguje? No, ked sme skumali mozgove tkanivo mysi na poste, nasli sme nieco uplne mimoriadne. Tieto zelene objekty su novonarodene mozgove bunky. Tieto tri tu su uplne nove? Zda sa ze sporadicke hladovky sposobuju vznik novych neuronov. Preco by mozog zacal vytvarat nove nervove bunky, ked mu prestaneme davat jedlo? No, ak nad tym uvazujete z evolucneho hladiska, dava zmysel, ze ak mate hlad, treba radsej zvysit kognitivne schopnosti.

Tie vam daju najlepsiu sancu na prezitie, je vyhoda, ak si ho pamatate, kde ste naposledy videli alebo schovali potravu, atd. Zda sa, ze post cvici sedu mozgovu koru podobne, ako cvicenie cvici svaly. Takze hlad vas robi bystrejsim, mudrejsimi? Ano. Myslime si, ze ano. Markov vyskum vedie k jednoduchemu uzaveru. Drzanie postu kazdy druhy den ma lepsie ucinky na mozog nez keby clovek len celkovo znizil prijem dennych kalorii. Je to pravda na mysiach, ale potrebujeme lepsie studie, aby sme dokazali, ze sa to tyka aj ludi.

Prisiel som na koniec mojho hladania ako zistit co jest, ako sa postit a zit tak dlhsie. Oficialna rada je, jest aspon 2,000 kalorii denne, ale ak naozaj chcete skusit post, dokonca co len na striedavom zaklade, chodte najprv k doktorovi, lebo su ludia, ktorym by to mohlo ublizit, ako su napriklad tehotne zeny alebo, ludia trpiaci pod-vahou. Ja budem opatrny, a rozhodol som sa ze skusim vzor, ktory mi odporucil Mark. Nie kazdy druhy den post, ale menej extremnu verziu 5+2 dietu - cize mozem jest 5 dni, co bude nasledovane dvoma dnami postu, a toto robit kazdy tyzden.

Dnes je moj posledny den v Spojenych statoch, a uplne mi to otvorilo oci. Nemal som tusenie, ze vobec existovalo tolko vyskumu na temu postu, kalorickeho obmedzovania, vo vsetkych takychto formach, a celkovo tolko vyskumu o starnuti. Rozhodol som sa ale, ze sa rozhodne pokusim drzat mojho 5+2 programu, ako vravim, je to pat dni jedenia, a potom dva dni na 600 kaloriach denne. Naozaj, naozaj dufam, ze to pre mna spravi nejaky rozdiel, pretoze som si vedomy, ze uz teraz som naozaj na konci zrazu ktory je mojou vstupenkov k velmi strmemu vstupu do staroby, a teda ak je nieco, co moze spomalit proces starnutia a dat mi viac rokov zdraveho zivota, potom by som to naozaj rad vyskusal.

Idem domov do Velkej Britanie. Rozhodol som sa, ze si dam pat tyzdnov na to aby som si zvykol na moju novu dietu, a uvidime, ci dosiahnem nejake vysledky. To je jeden z mojich postnych dni, a rozhodol som sa, ze ranajky budu mojim hlavnym jedlom dna. Aj ked teda Mark Mattson povedal, ze si nemysli, ze zalezi na tom kedy clovek zje nadelene kalorie v jeho postnom dni. Snazil som sa rozne veci, ale pre mna je to doslova znicujuce ist do prace, ked mam hlad. Je tu dalsi dovod, preco som rozhodol sa vyskusat tento rezim.

Ked som prisiel domov, dal som si spravit dalsi IGF-1 test. Bohuzial, moja uroven bola zase vysoka, ako aj predtym. Ukazalo sa, ze tazko ziskane ucinky stvordnoveho postu, trvali len velmi kratku chvilu. Aj ona si uz na to zvykla, v tejto chvili, aspon myslim… Takze dufam, ze je to nieco, co uz dokazem vydrzat. ” Dobre. Je to v pohode. Je dvadsat minut do dvoch, a necitim sa ani trochu hladny, ale je cas obeda, takze ked uz nic ine, myslim, ze sa pojdem aspon prejst.

HUDBA: “Harder, Better, Rychlejsie, silnejsie” od Daft Punk

Zistil som, ze postne dni ked mam vela prace v robote, znasam lahsie, ale mojim velkym testom bude dovolenka. Prechadzam sa s priatelmi. Robime prechod cez Trans-Pennine Way. Mal som ranajky toto rano asi pred dvoma hodinami, a dalsi plan jest je az na ranajky zajtra rano. Zatial sa citim celkom dobre. Teraz je asi 7 hodin. Nejedol som nic uz 12 hodin. Ostatny su za mnou a jedia v tejto krcmicke, tak som sa rozhodol ist vonku na chvilku, pretoze … nie som taky silny, ako som si myslel ze budem.

Moj zaludok zacina pracovat, ale to je v poriadku. “Je to uz pat tyzdnov od co som zacal 5+2 dietu.” K nohe! K nohe! Toto je teda za psa! “Podarilo sa mi zmestit do dvoch 600 kaloriovych dni v tyzdni, “Hoci myslim ze by som inklinoval k tomu aby boli tie postne dni trosku viac od seba. Ale bolo toto vsetko dost na to aby to spravilo rozdiel? ” Dnes je den, ked uvidim svoje vysledky. Stratil som, co vidim, nejaku tu vahu, Zistim za okamih presne kolko vahy, ale co ma najviac zaujima su krvne vysledky, pretoze vysledky z 5-6 tyzdnov dozadu boli vcelku hrozne.

Mam vysoku glukozu, vysoky cholesterol, a vysoku hladinu IGF. A tak sa uz naozaj, ale naozaj neviem dockat, aby som videl ci sa nieco zlepsilo, pretoze aby som bol uprimny, ak sa to nezlepsilo, mam na ruke dost velky problem, ja totiz chcem zostat mlady a zdravy pre moju rodinu, ale aj pre seba. A tak som celkom nervozny, pretoze mi na tom strasne moc zalezi. Len pre pripomenutie, toto je ako som vyzeral na zaciatku tohto filmu. A takto vyzeram dnes. Musel som si pridat niekolko novych dierok na opasok, takze viem, ze sa nieco zmenilo, ale ako a o kolko?

Jasne, a je tu okamih pravdy, v ktorom som zistil, kolko vahy som vlastne stratil. Toto je specialny druh vahy ktory zmeria moju vahu velmi presne, a tiez zisti kolko ma moje telo tuku. Hey! Tak to je fantasticke! To je 78kg, co znamena, ze som stratil skoro 6.5 kila. Moje telesny tuk, ked som zacal bol na 27%, a teraz je to menej ako 20. To je naozaj, ale naozaj potesujuce. Citim sa dobre, a rodina hovori ze vyzeram chudsie. A naozaj to nebolo tak tazke, a som rad, ze som uz opat v normalnej vahovej kategorii.

Ale to, co naozaj chcem vediet je to, co sa zmenilo vo vnutri mojho tela. Profesor Luigi Fontana mi akurat ide zavolat so svojimi konecnymi vysledkami. Ahoj, Michael! Ahoj, Luigi, ako sa mas? Som v poriadku, a ty? Mam sa velmi dobre. Takze, mame tvoje vysledky. Len tym ze si sa postil 2 dni do tyzna, si spravil nieco uzasne pre tvoje kardio-metabolicke zdravie, a tak som na teba velmi hrdy. ‘Ale co sa stalo s mojim IGF-1? Je moje telo este stale v rychlo-rychlo mode?’ IGF-1 je hlavnym rizikovym faktorom pre rakovinu.

Rakovina prsnika, rakovina prostaty, rakovina hrubeho creva. Obidva, tri a pol dnovy post a tiez post zlozeny z piatich tyzdnov prerusovanej hladovky Vam sposobil celkovy pokles IGF-1 o 50%. “Co je dostatocne k obmedzeniu rizik viacerych druhov rakoviny. “Ale co moja hladina cukru v krvi, ktora hranicila s cukrovkou? ” Vasa glukoza klesla na 90. Tak veru. Fantasticke. Takze vasa glukozy je na normale. “Moj konecny vysledok je cholesterol.” Takze, tu ste mali znizenie celkoveho cholesterolu, a zvysil sa vam dobry cholesterol.

To ukazuje, ako kratko to trva, vidite, dojst k celkovemu zlepseniu a to bez drog, a bez uzivania liekov. “Nebolo to bez usilia, ale znizil som riziko vzniku chorob, ktore by mi mohli skratit zivot. ” Dakujem. Takze, by som mal zit zdravo a stastne az do smrti, ze? Neviem ci budete zit stastnejsie, ale mate nizsie riziko toho ze sa u vas rozvinie nejake ochorenie. Velmi vam dakujem, Luigi, Naozaj, dakujem. Nie je zac. Som velmi, velmi spokojny. Velmi spokojny naozaj. To bolo ovela lepsie nez som ocakaval.

‘Chcel som aby moja zena Claire, ktora je tiez doktorkou, videla moje vysledky.’ Takze, toto je moje IGF, ktory je rizikom pre rakovinu a vznik inych chorob. Toto zislo dole na polovicu len mojim dvojdnovym postenim. Ano. Vsetko ukazuje zlepsenie v ktore si dufal. Ano. To v podstate znamena, ze nebudem musiet brat ziadne tablety, aspon v sucasnej dobe. Nie. Ale iba ak vydrzis svoj postny plan. No, vyzeras ale, ze ti velmi prospieva. Dakujem. Som naozaj spokojny.

Musim povedat, ze to su naozaj, uzasne dobre spravy. Hm. Vysledky boli absolutne fantasticke pre mna sameho, ale, neznamena to, ze prerusovany post bude pracovat pre kazdeho. Je naozaj dolezite, aby sa urobilo viac studii na ludoch, a zistilo, ci je toto dlhodobo bezpecne a efektivne. Ale tym ze som zazil prerusovany post, mam v plane v nom pokracovat. Zda sa, ze to opravilo niektore skody ktore som svojmu telu sposobil za tie roky. Je velmi dojemne sa pozerat na fotografie seba a clenov mojej rodiny ako casom rastieme a starneme, ale neznamena to, ze chcem zadrzat tok casu.

Tak nejako viem ze starneme a mali by sme zostarnut, a ze je len velmi malo co s tym mozeme urobit. Ale post je trosku ina vec. Post nie je o snahe zit do 140-tich rokov, Je to o tom zostat zdravy tak dlho, ako je to len mozne, a momentalna doba, ktorej celime ako narod, ked zapasime s obezitou a je tu coraz viac cukrovkarov, zufalo potrebuje nieco co moze spravit rozdiel. Post je prva vec s ktorou som sa oboznamil o ktorej som skutocne presvedceny, ze keby to ludia vyskusali, dali tomu sancu, mohlo by to radikalne zmenit nase celo-narodne zdravie.

Takze, dufam, ze budeme aj nadalej pokracovat v masivnom vyskume a prieskume tohoto uzemia. Robit tento post bola jedna z najzaujimavejsich veci … no, povedal by som, absolutne naj-zaujimavejsia cesta na ktoru som sa podujal, ci filmoval, alebo ako to len chcete nazvat,… cesta ktorej som sa zucastnil. (Pes knuci) A nieco take som nikdy predtym este nepovedal.

Slovenske Titulky: Jozef Jarosciak ml.
x Zjistili jste, že máte rakovinu? Nejste si jistí jakou cestou se vybrat k vyléčení vašeho těla? Informace, ktere tu uvádím nepovažujte za radu zdravotníka, ale za možnost, která může, ale nemusí vašemu zdravotnímu stavu pomoct. Každý jsme něčím jiný a to co pomohlo jiným, nemusí pomoci Vam. Záleží také v jakém stádiu se vaše nemoc nachází. Důvodem, proč toto video zpřístupním veřejnosti je informovat lidi, kteří byli nebo budou zasaženi podobnou nemocí. Při Vasem rozhodování mějte však na paměti kdo je zodpovědný za Váš vlastní život. Pokud mate podobnou zkušenost s případem rakoviny nebo držených hladovky, ktera Vam přinesla žádaný vysledek, dejte mi vědět. Kdoví, možná že právě ten Váš příběh zachrání někomu život.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.