xVybraná videa
text k videu
Palma huasai
místní název: huasai, tsirintsi (Ashéninka)
čeleď: arekovité

užití: kořen (léčba ledvin, plic, chudokrevnost, plodnost, průjmová onemocnění), plod (nápoje), dřevo (oplocení), palmové srdíčko je jedlé

Palma huasai se na San Mateu a v jeho okolí (střed východního Peru) vyskytuje relativně četně. Je zejména užívána pro své léčivé účinky. Sbírá se 1 kg mladých načervenalých kořenů. Ty se omyjí a nadrtí na kousky, které se následně vaří to zrudnutí odvaru. Následně se přidává 1 kg cukru a rozžhavené železo. Když se odvar zchladí, železo se vyjme. Příštího dne je lék připraven k požití (dávkování zhruba panáková sklenička denně), ale je možné připojit i proces macerace. Tento odvar je v komunitě tradičně užíván k léčbě ledvin, plic, chudokrevnosti, plodnosti či průjmových onemocnění.
Palma má mnoho způsobů využití - materiál pro konstrukce, denní stravu (plod, palmové srdíčko) a dokonce i semena jsou v Brazílii přidávána do koktejlů. Aby komunita získala všechny zmíněné zdroje, musí být palma pokácena.

Aphandra natalia
vernacular name: piassaba, kasankariki
family: Arecaceae
use: fiber (craft), fruit is edible
Economical importance of this plant is high because of extraordinary quality of petiole fibers. Mr. Fernandez was about to sell 45 kg of fiber for 200 soles in Pucallpa (one mature individual can provide 12 - 15 kg). Problem is unsustainable harvesting in Peru. Moreover, natural resource must deal with market competition and onset of plastics. Fruit is edible but small.
x Tradiční znalosti Ashéninků: Terénní výzkum Expedice Wayvana Peru, 2011 San Mateo, region Ucayali, etnikum Ashénika, výzkumník Pavel Borecký.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.