xVybraná videa
text k videu
Chamtivost
Chamtivost pro mě znamená chtít příliš, víc než potřebujete, bezohledná touha po nadbytku. Podle této definice, je právě toto monument chamtivosti. Je to Vanderbiltovo sídlo. Jestliže měl Vanderbilt nějaké motto, muselo to být: "nadbytek je sotva dost". Ten dům je gigantický - má 250 pokojů. Ale bylo to všechno postaveno k obyvaní jen pro jediného muže. Toto je jídelna, je vysoká jako 5ti patrová budova. Jídelní stůl má 64 míst k sezení.

Hádám, že když je někdo takhle bohatý, dělá si přátele docela jednoduše. Na stěnách zde visí mílióny dolarů. Renoirs a Whisters, renezanční tapisérie. Velmi krásné, ale není tohle chamtivost? Kdo potřebuje mít dům za 100 milionů? Kdo si zaslouží mít tak moc? Samozřejmě, Vanderbilt není jediný člověk, který má víc než potřebuje. (Zpěv) peníze, peníze, peníze, peníze. (Zpěv) ...peníze... V dnešní době okolo sebe vidíme mnoho bohatství. (Zpěv) peníze, peníze, peníze, peníze. (Zpěv)

...peníze... Dluhopisový král, Michael Milken, si vyplatil více než 500 milionů dolarů. Kdo potřebuje tolik? Hotelová magnátka Leona Helmsley, nynější miliardářka, vysoudila převážnou část majetku jejího zesnulého syna. To znamenalo, že jeho děti dostaly každé pouze 500 dolarů. Není snad toto příkladem chamtivosti? Bývalá první dáma Filipín Imelda Marcos, vybírala daně od lidí, kteří sotva měli na jidlo. a které pak zneužila na marnotratné párty, tuhle jachtu a tisíce parů bot.

Říká že je potřebuje...protože se prý musí hodně často převlékat. Haiti je ještě chudší. Zatím co místní lidé tu hladoví, Vládcové Haiti, Duvaliersovi - jemu se přezdívá Baby Doc - Bydlel v tomto paláci, a utrácí miliony dolarů nakupováním. Paní Duvalierova měla dost kuráže na to, aby Barboře Waltersové řekla... ...Já nevěřím tomu, že ty peníze byly špatně utracené. Dokonce ani náboženští vůdcové se nestydí. Jim a Tammy Fayeovi se nepokoušeli skrývat to, že mají paláce a Rolls Royce.

Říkají, že je jen jeden jediný rozdíl mezi muži a chlapci je cena jejich hraček. A ti bohatí se stávají ještě bohatšími. Pro to, aby člověk dosáhnul nejvyšší pozice na Forbesově žebříčku nejbohatších američanů, musíte mít miliardy. Jeden z těchto miliardářů, Ted Turner, říká, že hodnocení magazínu je motivuje ještě více zbohatnout. Jsi na tomto žebříčku, a chceš se dostat nahoru. Ty chceš být jednička. Nikdo nikdy nedohoní Billa Gatese. Warren Buffet nedohoní Billa Gatese.

Vy miliardáří, se díváte na tento magazín a říkáte.... Ano!! ...chci být na vyšší pozici? Samozřejmě, že chtějí! Jasně, stejně jako se dívá Michael Jordan na... basketbal. Kdo je ten nejproduktivnější hráč, jasný? Každý chce víc? Jistě, to je - to je kapitalismus. A to je ok? Myslím, že je to ok. Jsou to tvoje peníze. Já věřím v soukromé vlasntníctví. Můžeš dělat cokoliv se ti zachce. Chceš koupit obrovskou jachtu? Kup si obrovskou yachtu. Neděláte žádné morální hodnocení?

Není to trochu ohavné od někoho, kdo to všechno utratí za... Myslím, že to závisí na ostatních lidech jak to vidí. Ale v Americe jsou kapitalisti odsuzováni. Lidé je nenávidí. Kdo je nenávidí? Hodně lidí...je to součást kultury. Ne, ne, ne ohavný chamtivče, nezabavujte mi tu nemovitost. Je 40 stupnů pod nulou Tak noste svetr! V obecném povedomí je vžito, že bohatí byznysmeni jsou zlí. Moje žena ne ... ona by neřekla zlí. Ale sama se překvapila, když zjistila že chodí na rande z byznysmenem.

Já jsem byl jediným byznysmenem s kým kdy chodila. Doslova řekla: " Nikdy jsem si nemyslela, že bych si vzala byznysmena." Jeho žena je herečka Jane Fondová - nevadí ji, že sama vydělává kupu peněz. Ale lidé obvykle neříkají o herečkách, že jsou zlé nebo chamtivé. Neříkají o Michaelovi Jordanovi, že je chamtivý, i když shrábne víc než 1 milion dolarů za týden. Proč je to OK pro umělce nebo sportovní hvezdy když zbohatnou, ale ne pro někoho z byznysu? Dobře, tak se pojďme podívat na tohle slovo "Chamtivost".

Chamtivost je přece špatná, ne? Máme rádi vědce, kteří jsou chamtiví po nové znalosti, nebo umělce, kteří jsou nenasytní vytvořit něco nového. Ty se chceš dostat na vrchol - být velký ředitel nebo být filmová hvězda nebo nejlepší ve sportu. Ted Turner byl vždycky nenasytný v něčem uspět. Zkusil jsem fotbal, baseball, basket, běhání, zápasení, box. Dělal jsem všechno. Byl jsem nešika. Otoč plachtu, otoč plachtu! Tak začal se závoděním na plachetnici a stal se chamtivým po vítěztví.

Uspěl. Vyhrál Americký pohár. Amerika je o soupeření a o povýšení se nad soupeření. To je v podstatě to, co udržuje naši ekonomiku a naši společnost v chodu. Není to chamtivé? Proč, jistě, je to chamtivé. A většina z nás bude jednat chamtivě, když dostane příležitost. Tohle se stane, když oděvní obchod vyhlásí slevu na svatební šaty. Jdeme hrát hru. Psycholog Julian Edney testuje lidskou chamtivost tím, že do mísy dá dolarové bankovky a na slovo "go" můžete pro sebe sebrat tolik dolarů kolik chcete.

Ale každých 10 sekund, jestliže v misce zbydou peníze, částku zdvojnásobí. Jestliže tam zbydou 2 dolary, dám tam další 2. Ale hra skončí když soutěžící mísu vyprázdní. Tak, co se stane? Připrav se, pozor, jeď. Byli by vydělali víc penez kdyby nechali v míse alespoň polovinu peněz. Ale to jim nedocházi. Ani když jsme je to nechali opakovat. a znovu. Nejvíce z nás chce nejvíc pro nás. Upřímně neviděl jsem snad nikoho odmítat zvýšení platu. Takže možná je to jen nadměrná chamtivost, která je ten problém.

Vanderbilt a ostatní, byli přeci nazýváni "loupeživými baroni". Jejich marnotratné sobectní je tím, co oloupilo další lidi. Nebo není? My jsme zpět v domě pana Vanderbilta, který mi připadá jako nejlepší příklad chamtivosti. Kdo potřebuje takovýhle dům? Jenom pohled na na tu velikost, mě nutí myslet na ty všechny chudé lidi, kteří nemají dům. jen protože loupeživí baroni jako Cornelius Vandervbilt si vzali tak mnoho. S těmi penězi, co vydělaš... Film "Wall Street" nám dal důvot zavrhovat bohaté.

Tak řekni mi, Gordne. Kdy to všechno skončí? Za kolika jachtami se chceš prohánět na lyžích? Kolik je dost?! To není otázka dostatku, kámo. To je hra s nulovým součtem. Někdo vyhraje. Někdo prohraje. Peníze jako takové nejsou ztracené nebo vytvořené... jsou jednodušše... převedené "Hra s nulovým součtem" tak to nazývá Michael Douglas. To znamená, jestli já vyhraju, ty prohraješ. To je opravdu dětinský pohled na to jak to ve světě funguje. Filosof David Kelley studuje trhy.

Je to jako kdybychom všichni byli děti a seděli okolo jídelního stolu a v tom příjde koláč. Čas dezertu. Mamka dá na stůl koláč. Jestli dostanu větší kus, ty dostaneš menší. Ale v realitě není žádná mamka, která dá koláč na stůl. My jsme producenti, my tvoříme bohatství. Bill Gates je dobrý příklad. On je nejbohatší muž na světě. Má okolo 40 miliard dolarů. Znamená to, že když on má 40 miliard dolarů, tak my jsme o 40 miliard dolarů přišli? Ne. Je to fantastické....

Vidíte, to je ten klam, že tam je nějaký neměnný bazén s bohatstvím. A jestliže já si vezmu víc, ty dostaneš míň. To není pravda. Bohatství je nepřetržitě tvořeno. Gates se stal bohatým tím, že ten koláč zvětšoval pro všechny. Klíčovou výhodou Windowsu 95 je.... On vlastně upekl celý nový koláč. Jeho software vytvořil nové způsoby šetření času a peněz, vytvořil tisíce nových pracovních míst. Baby Doc zbohatnul tím, že přinutil lidi aby mu dali peníze. On to mohl udělat, protože byl vláda.

Jestliže by jsi nezaplatil daně, jeho vojáci by tě mohli věznit nebo ještě něco horšího. Stejné to bylo s Imeldou Marcos a s anglickou královskou rodinou. Oni dostali peníze, mají peníze tím, že použili sílu vlády, aby přinutili lidi jim je dát. Kapitalisté tohle udělat nemůžou. Bill Gates je možná stejně tak chamtivý jako Baby Doc. Ale aby dostal tvoje peníze, musel tě přesvědčit, nalákat tě. My jsme vytrořili Windows 95... Aby toho dosáhnul, musel udělat něco, za co mu ochotně dáme penize.

Všechny komereční úkony přinášení prospěch pro obě strany. Vezměme si ten nejjednodušší příklad. Koupím krabici mléka. Jeden dolar, prosím. Já jí podám dolar, ona mi dá mléko. Oba získáváme, protože ona chtěla dolar víc než mléko a já chtěl mléko víc než dolar. Tohle je proč oba z nás často řekou ... Děkuji. Děkuji. Všichni vyhrávají pokud někdo nepodvádí. Vidíš reklamu na nějaký výrobek, který vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda. Já jsem strávil roky varováním před podvodníky.

Solární sušička oblečení jen za 50 dolarů. A co dostali v poště? Šňůru na prádlo. Chamtivost je hrozná věc, jestliže to vede lidi k podvádění. Ale přes ty roky, jsem si všiml, že podvodníci zřídka kdy opravdu zbohatnou. Oni jenom... Lidé na to příjdou a přestanou produkty kupovat. Na to, aby opravdu zbohatli, musejí lidé obvykle tvrdě pracovat a dávat ti něco, co opravdu chceš.... ...lepší auta, levnější oblečení, rychlejší jídlo, cokoliv. Busnissman si tě musí získat Od začátku se musí zajímat o to: "Kdo tohle kupuje?" "Jakou lidskou potřebu tím uspokojuji"

A jestli je tohle nazýváno chamtivost, pak říkám, chamtivost je dobrá věc. chamtiví, chamtiví, zlí, chamtiví, destruktivní lidé... Oh, chamtiví, chamtiví, chamtiví - všichni jsou chamtiví. Není to špatné? Ne, není - z určité části je to pravděpodobně zdravé. John D. Rockefeller a Cornelius Vanderbilt byli ve své době, vyobrazováni jako zlo. Vanderbilt byl zobrazován jako pijavice chudých. Rockefeller byl had. Ale nadávky jen zřídka přišly ze strany spotřebitele. Byl to soutěživý obchodník kdo reptal.

A noviny si přidaly tím, že nazývat magnáty "loupeživými barony". Ale nemohli by jste najít huře vystihující jméno pro tyto muže než "loupeživí baroni". Oni nebyli baroni. Všichni z nich začali bez peněz. A nebyli ani zloději, protože nikomu nic nekradli. Vzali si to od jejich zákazníků. A svým zákazníkům nepřestávali prodávat svoje produkty levněji a levněji. Vanderbilt zbohatl tak, že dělal radost hodně lidem. Udělal to tak, že zlevnil cestování a posílání pošty. Použil větší a rychlejší lodě.

Na palubě servíroval jídlo. Lidem se to líbilo. A tohle všechno snižovalo jeho náklady tak, že cestu mezi New York a Harthordem se zlevnilalevnil z osmi dolarů na dolar. Rockefeller zbohatnul na prodeji ropy. Konkurence a vláda ho nazívali monopolistou. Ale nikdo nebyl nucen kupovat jeho ropu. Rockefeller musel lidi přesvědčit, tím že jim nabízel zboží levněji. A on je přesvědčil. Třída pracujících lidí, kteří kdysi chodili do postele, když se setmělo, si najednou mohli dovolit petrolej do svítilen.

Náhle mohl každý zůstat vzhůru, číst, učit se víc? Dal lidem, kteří denně pracovali tak 10, 12 hodin, soukromý život. Spotřebitelé na tom byli lépe. Dělníci na tom byli lépe. A samozřejmě oni sami na tom byli lépe. Řeknu. Takže je můžeme nazývat chamtivými, ale zůstává tu skutečnost, že jejich chamtivost udělala víc, než jen je bohatými. Dalo to nám ostatním dobré věcí. To nebyl jejich cíl. Jejich cílem množná byla jenom chamtivost. Ale aby toho dosáhli, museli nám dát to co jsme chtěli.

Takže jsme viděli, že chamtivost nám pomohla přinést mnoho z významných výhod naší doby. Ale neměla by většina z našeho dělání nedotčena chamtivostí? Nechceme, aby lidě byli motivovani myšlenkou si navzájem pomáhat? Vezměme si třeba takovou důležitou práci plavčíků. Jestliže je moje dítě v bazénu, nechci aby nějaká ziskuchtivá společnost trénovala a dohlížela na plavčíky. Uspokojuje mě, že většina z nich je trénována Červeným křížem. Ti jsou neziskoví. Takže nejsou chamtiví.

To je dobrá věc, když se někdo topí. Pomoct! Potřebuji lůžko. Sežeňte mi lůžko! Oběť se nezdá být při vědomí. Z oběti vytéká voda. Voda jde ven. Jedna, dvě, tři. Oběť nedýchá. Zavolej 911 a přijď zpět. Toto jednání potřebuje velmi připraveného plavčíka. Jedna a dva a tři a čtyři a pět - dech. Jedna a dva a ... ...a zadržet panikařícího otce. Proč do něho strkáte? Zdovolením pane. Proč to děláte? To je můj syn, to je můj syn! Vlastně, tohle utonutí není opravdové.

Je to přepadová zkouška na otestování plačíků v Orlandu. Dobrá práce, chválím, chválím. Dobrý vidím, že jste pracovali celý rok.... A ten hysterický rodič je opravdu Jeff Ellis, ten pán, který zorganizoval přepadení. A překvapení - on nepracuje pro Červený kříž. Červený kříž nevyžaduje ... testování plavčíků při práci. Ellis je podnikatel. Trénuje plavčíky za peníze a říká, že pouze kurz pro plavčíky není dostatečný. Plavčící musí být nepřetrčitě kontrolování. Dobrá, jdeme dál.

...ujistit se, že plavci jsou v bezpečí. My jsme neustále kritizováni za to, že jsme zisková společnost oproti neziskovým společnostem. A myslím, podle všech měřítek, že zisková společnost přináší lepší servis za lepší cenu. Město Orlando si najalo Ellisovu společnost, říká mažer městského bazénu Robert Barrows, protože Ellisovi plavčíci jsou lepší. Jsou více pohotoví. Určitě dělají lepší práci pro Orlando, než ti, co jsme měli před tím. Pomoc! Aby byl lepší, musí Ellis neustále inovovat.

Ty jsi přes oběť přejela a ponořila ji, to není dobrý. On vynalezl tzv. "obětí ze zadu" - zachraňovací technika, která přenese váhu oběti na plovák místo na plavčíka. On byl první, kdo požadoval "šipku" od svých plavčíků. Jedna - 1,000, dvě - 1,000, tři...

Přinutil plavčíky, aby měli s sebou plastikové náústky, které jsou nápomocné při dýchání z ůst do ůst. Od té doby Červený kříž převzal hodně z Ellisových technik. Proč je nenapadlo, aby to udělali sami? Myslím, že jsou velice samolibí. Samolibost - to je možná důvod, proč už se teď stovky bazénů přeorientovali z plavčíků Červeného kříže na Ellisovy. Oni mají rádi tu trénovanost a ostražitost. Zisk přinutí lidi, aby to dělali lépe? Není zachraňování životů dost na to, aby to udrželo plavčíky Červeného kříže ostražité?

Pořád se dá něco nového vynalézat. tím, že přemýšlíme nad řešením, které ještě nikdo nezkusil. Přemýšlet více, déle. Pracovat více, déle. Pro peníze. Pro peníze a úspěch vaší firmy. Aby Ellis vydělával peníze musel získat více bazénů. Říká, že se mu to daří, díky ostražitému dohlížení včetně tajného natáčení plavčíků, aby se ujistil, že se řídí jeho pravidly. Špehovat lidi, není na tom něco hrozného? Nemyslím si, že to je špehování. Oni byli varováni předem, že jestliže budou v tomto programu pro plavčíky, budou za to nést odpovědnost.

Nést odpovědnost, znamená u jeho plavčíků, že neustále musejí sledovat hladinu s jejich plováky vždy v ruce. Tato kamera nachytala jednoho z jeho plavčíků, jak si povídá s dívkou a odchází ze židle si k ní sednout. Pořád sleduje plavce, ale i přesto Ellis roztrhal jeho licenci. Nikdy nevíte, kdy Vás sleduje. Přesně tak. Může být v dodávce 100 metrů od bazénu. Tito plavčíci tvrdí, že jim Ellisovo špehování nevadí. Jsem ráda, že to dělá, protože u Červeného kříže nás nikdy nikdo nepřišel zkontrolovat.

Ellis natáčel i plavčíky Červeného kříže, kteří pracovali u bazénu a jako by jim bylo jedno, že je Jeff Ellis sleduje. Mám videa lidí, kteří odešli ze židle a šli si grilovat hamburgry stranou od bazénu. zatím co lidé plavali a nikdo je nesledoval. Tamhle je náš plavčík. Zeptali jsme se na to Červeného kříže. Říkají, že si stojí za kvalitou svého tréningu a také, že děláme nefér srovnávání. protože ani oni a ani jiné neziskové organizace neprovozují kontrolu navíc jako to delá Ellis.

To je odpovědnost místního bazénu. To je možná proč naše Clevcelandská televizní stanice našla tyto plavčíky, jak v práci leží. Nic takového jsme neviděli u bazenů, kde jsou Ellisovi plavčíci. Jeho plavčíci jsou bdělí jako "pobrežní hlídka". I točení s píštalkou je zakázáno. Tento floridský bazén se přeorientoval z plavčíků Červeného kříže, protože manažerce Marii Shebové se zalíbil zkoumavý a pozorný pohled Ellisových plavčíků. Myslím, že v tom opravdu vidí rozdíl.

Chtějí to dělat dobře. Takže i přes myšlenku, že chamtivost a zisk se staly ošklivými slovy v Americe, srovnáním s bezziskovou, starající se o veřejné blaho, zapomínáme jak nás užitek může inspirovat. Ekonom Walter Williams.... V naší zemi je normální, že tyto oblasti, kde jsou lidé motiovovaní chamtivostí jsou ty z oblastí, se kterými jsme nejvíce spokojeni. Supermarkety, počítače, Fed Ex - Tyto oblasti, kde lidi říkají, že jsme byli motivováni péčí, jsou ty katastrofální oblasti v naší zemi, jako vzdělání, pošta, sběr odpadu, policie.

Mohl bych přidat svůj vlastní výběr, jako Oddělení motorových vozidel. Další dobrá věc na chamtivosti, je že přinutí lidi spolupracovat, pracovat dohromady. Teď si myslíte, že pravdou by byl pravý opak. ta honba za ziskem, chamtivost, by mohla lidi oddělovat. Ale důvodem proč máme všechny tyto produkty v supermárketech je právě chamtivost, která inspirovala milióny lidí po celém světě, aby spolupracovali. Vezměme si tenhle steak. Jak se sem dostal? Právě vychází slunce v Mannig Iowa.

Na Weisově farmě se David Weise připravuje na další 14ti hodinový pracovní den. Je delší během kraví sezóny. Je tu pro rančery tolik práce - oprava plotů, kopání příkopů, krmení kráv, sklízení sena. Proč pracují tak tvrde, aby dostali vepřové do New Yorku k lidem jako jsem já? Myslíš, že je to proto, že milují lidi v New Yorku? Ne, oni mají rádi sami sebe. A propagováním jejich vlastního zájmu, dělají vše pro to, aby Newyorkčani měli hovězí. To není proto, že mají starost o Newyorkčany.

Starají se sami o sebe. Wiesesovi jsou jen ta první série z lidí, kteří se staráním se o sebe zajišťují, že JÁ dostanu svůj steak. Tamhle je Virgil Rosanke, ten přiváží propan na ohřívání vody pro krávy. Krávy musejí pít vodu. A zmrzlou vodu pít nemůžou. Wanda Nelsonv udržuje v čistotě balírnu. Ujišťuji se, že provozovna je sanitována před tím, než začneme produkci. Pak tu jsou lidé, kteří porážejí dobytek, kteří maso krájí, lidé, kteří jim brousí nože, zajišťují jejich kombinézy, ochranné oděvy.

A lidé, kteří maso balí do plastů,stroje co dělají obaly. A lidé, co maso balí do krabic a lidé, co krabice dělají a kontrolují je. Musíte krabice zkontrolovat a ujistit se, že lidi nedostanou špatné krabice. Pak tam jsou lidé, kteří obsluhují mrazící zařízení a pomocí kódu směřují objednávky. lidé, kteří dělají snímací zařízení. A řidič přepravního vozu, Randall Gilbert, který dopraví můj steak do New Yorku. Tisíce lidí musí pracovat dohromady, aby se jídlo dostalo na trh.

Delají tohle všechno pro mě? Ne, oni o tom nepřemýšlejí tímto způsobem. Ne. Já myslím na dělání krabic a vydělávání peněz. Kdo je John Stossel? Neznamenám nic pro Virgila Rosankeho. Nikdy jsem o něm neslyšel. Virgil a všichni tito ostatní se opravdu nestarají o to, jestli nějaký televizní reportér dostane svůj steak. Spolupracují motivováni vlastním zájmem. Je tohle chamtivost? Dobře, není to tak jednoznačné. Vzpomínáte na ten experiment s chytáním peněz? Teď. Lidi dostali míň, když sebrali vše najednou.

Ale nakonec přišli na to, že když budou spolupracovat, vydělají víc. Ale jestliže každý vezme 1$ v určitý čas, nikdy mísu nevyprázdní. Jenom byli chamtiví, ale teď spolupracují a vydělávají na tom víc. To je přesně jak byznys funguje. My stejně, stejně jako ostatní, pracujeme pro to, abychom vydělávali peníze. Zaopatřit moje tři kluky, mojí ženu. Koupit si dům. Koupit si užasné auta. Na svobodném trhu získáte víc pro sebe tím, že sloužíte druhým. Nemusíte se o ně starat, stačí je obsloužit.

A zeptejte se sami sebe, "Jak by to tu vypadalo, kdyby vše záviselo na lidské lásce a laskavosti?" Bylo by mi líto Newyorkčanů v případě hovězího. Kdyby všechno záviselo na lásce a laskavosti, pochybuji že by se do New Yorku dostala víc jak jedna kráva. To je nejspíš pravda. Stejně ješte nemohu připustit, že vlastní zájem nebo chamtivost je motivátorem. A my jistě nechceme tohle učit naše děti. Ale co kdybychom je to učili? Tahle škola byla kdysi považována za tu nejhorší v New Yorku.

Nejnižší čtecí skóre ve Státech. Víc než jednou za týden byli učitelé napadáni dětmi. Jednomu učiteli byly zapáleny vlasy. To bylo tak někdy, kdy Steve Mariotti nechal jeho mezinárodního obchodování, aby tady učil. Kolik je 40 plus 20? Říka, že z počátku byl hrozný učitel. Ztratil jsem kontrolu nad mojí třídou. Jedno dítě mě dokonce napadlo. V zoufalství se zeptal dětí, "Proč mi to děláte?" Jedno z dětí řeklo, "No, udělali jsme to proto, protože tě nemůžeme vystát. Jseš nudnej."

A já řekl, "Dobře, byla tu někdy chvíle, kdy jsem byl dobrým učitelem, když jsem se vás naučil něco, co pro vás mělo cenu?" A ten samý mladík řelk, "Jen jedenkrát jste pro nás, pro mě, měl cenu, když jste nám řekl něco o importu a exportu." Jak jsi přivezl dámské boty z Indie, a přidal 1$ na pojištění a dovoz, dodal jste je do obchodů a prodal za 7$, a váš příjem by byl 126,000 dolarů." Tohle všechono si pamatoval ze začátku semestru. Pamatoval, a to byl kluk, který byl označován za mentalně postiženého.

Všichni - lidi se ho báli. A on úplně změnil výsledovku na Harvardké obchodní škole. Má někdo nějaké nápady na založení malého obchodu, který můžete začít teď, jako děti? Mariotti změnil způsob jeho výuky. Můžete obchodovat s kým koliv ve třídě. Začal mluvit o tom jak peníze vydělat a náhle se děti začaly chovat jinak. Když někde uslyšíte, že si lidi stěžují, to je právě to místo, kde se dá nejvíc vydělat! Děti se najednou začaly zajímat o výuku? Oni se najednou začali zajímat o výuku a ve třídě začaly žít.

Jeho výuka změnila životy. Jak jste našli můj krámek? Frank Alameda byl na střední škole flákač, do té doby, co začal chodit na Mariottiho kurs. Složil zkoušky a otevřel si tento obchod se sportovním zbožím. Teď zaměstnává 6 lidí z jeho starého sousedství. Já jsem pravděpodobně ta největší věc, co se přihodila naší rodině. Protože lidi ke mne vzhlíží, lidi se kterýma jsem vyrostl. lidi mi klepali na rameno a říkali, "Franku, drž se, ty jsi jediný kluk, který tady něco dokázal."

To dělá 1 dolar kamaráde. Howard Stubbs vyrostl v chudé části Bronxu. Mariottiův kurs ho přivedl k tomu, aby si pronajal stánek s hot dogy, Teď jich vlastní 5 a vydělává mu to .000 za týden. Víš, lidi tě začnou respektovat, lidi se na tebe kouknou a řeknou, "Wow, ten kluk je tady každý den. On si vydělává svoje peníze" (Zpěv) Přijdou lepší dny? Jimmy McNeill, vlastní nahrávací studio a vydělává víc než milion za rok. Říká, že tohle má jen proto, protože ho to Steve Mariotti naučil ve škole.

Děti, které se narodí do chudoby, jsou kapitalismem uchváceny. a také vlastnictvím a trhy. Představme si to z perspektivy. Přemýšlíme o kapitalismu o něčem co je pro privilegované. Ale kapitalizmus je svým způsobem obrovská příležitost pro všechny. Peníze se nestarají o to, jestli jste černí nebo bílí nebo zelení. Mějte hezký den. Jsou to právě ti chudí co potřebují kapitalizmus nejvíce. kteří potřebují systém, ve kterém všichni mohou svobodně obchodovat a usilovat o peníze.

Protože kapitalismus přináší příležitost vyšplhat se po ekonomickém žebříku. Bill Gates taky začal na nule. Quincy Jones taky začal na nule. Moje pravidlo pro děti... To není záležitost barvy pleti. Víte, je to záležitost příležitosti. Takže chamtivost má své výhody. Ale neignorujeme náhodou stinnou stranu chamtivosti? Co třeba dělníci, co ztratili práci zatímco si jejich šéfové postavili paláce jako tenhle? Neměl by tu být limit, pro to, kolik lidé mohou vydělat peněz?

Neměla by ta vlastnická chamtivost být umírněna v zájmu dělníků? Tím se budeme zabývat příště. Ok, Vanderbilt udělal dobré věci, chamtivost mi přinese jídlo na talíř a tak dál. Můj mozek je teď přesvědčený, že chamtivost udělala Ameriku lepší. ale můj žaludek mi stále říká něco jiného. Ano, tenhle dům je krásný, ale není tohle neslušné? Prostě je tu něco ohavného na lidech, kteří mají tak moc, zatím co ostatní mají tak málo. Nemělo by tu být nějaké pravidlo, které omezí rozdíly, udělá bohatství vyrovnanější?

Papírny Teldar mají 33 různých víceprezidentů, každý vydělá přes 0,000 za rok. Proč, například, by měli šéfové, vedoucí pracovníci největších amerických firem proč by měli být tito zazobanci být tak moc placení? "S jejich - jejich steakovými obědy, jejich tryskovými letadly a zlatými padáky..." Když majitelé akcií a normální pracovníci dostanou tak málo. zalistujeme-li v tisku zjistíme, že Korporátní šéf je teď nejoblíbenějším holywoodským darebákem. "...Odložte klobouk pana Bonda."

Jeden televizní průzkum zjistil, že kriminálníci se pravděpodobně stanou byznismeny než aby se realizovali v nějakém jiném zaměstnání. V posledním filmu Jamese Bonda se darebákem nestane šílený ruský vědec nebo terorista rozhazující bomby. On je, samozřejmě, byznysmen, Chamtivý - pořád chce víc "Já chci vlastnit knihy, filmy, televizi, rádio." A proč je nezobrazit jako ničemy? Hodně generálních ředitelů z reálného života, jsou nazývaní CEO, Uzavírali továrny, připravili o práci dělníky, zatím co si pořád vypisovali tučné výplatní pásky.

Tohle víno stojí asi 0 nebo 0. Výkonný ředitel pan Rodgers jednou vyhodil stovky zaměstnanců i přes skutečnost, že jeho společnost vykazovala zisk. Rodgers říká, že to udělal pro snížení nákladů, ale nevzdal se jeho osobní vinice, nebo jeho velkého domu s troubou na pizzu za 100.000,- dolarů. Mám krásný dům. Zaplatil jsem za něj milion babek. Postavil jsem ho sám. Tak co? Myslím tím, vydělal jsem na to. Rodgers si vydělal své miliony založením firmy Cypress Semiconductor, která v Silicon Valley vyrábí počítačové čipy.

Já jsem to vybudoval. Vlastním to. Zasloužím si to. Není na tom nic špatného. Už vydělal více než 30 milionů dolarů. A je rozhodnutý vydělat jestě víc. Na co? Ty jsi teď jen nenasytný. Dobře, můžeš tohle říct. Faktem je, že si můžu vzít všechno co teď mám a v životě už nemusím ani jeden den pracovat. Vlastně nebudu muset strávit další den ve stejném městě. pro zbytek mého života. Nestydíte se za sebe? Ne, jsem na sebe hrdý. Jsem dobrý člověk. Říká, že je dobrej chlapík, protože z byznysu jednoho muže se stala miliardová čipová společnost.

Tohle jsou všechny různé typy čipů, co vyrábíme. Naše společnost měla cenu nuly v roce 1982. Měla jednoho zaměstance - mě, a byla zadlužená Dnes má 2500 zaměstnanců. Naše společnost je dnes oceněná na 1.4 miliardy dolarů. Všechny tyto peníze byli vytvořeny. To je pozitivní věc, která pozitivně ovlivňuje životy spousty lidí. Kupují si za to auta. Chodí z toho do školy. Mohou za ty peníze odejít do důchodu Rodgers je sám o sobě soutěživým mužem. Soutěživost je posedlost.

Díky tomu prosperuje. Sprintuje do kopců místo toho aby pouze běžel. Pořád pracuje 15 hodin denně. OK, na tomhle budu pracovat později. ...zkouší pořád udělat sebe a jeho byznys bohatší. Už máš miliony dolarů a ještě pořád zběsile běháš dokola a zkoušíš vydělat víc? To je prostě odporné. Dobře, z podstaty vaší otázky vyplývá, že vydělávat peníze je špatné. Ale to nění pravda. Vydělávat peníze správně a ne špatně. Když vydělám dolar, svět je lepší, ne horší. Přestože je velmi bohatý, Rodger pořád vydělává daleko míň než jiní ředitelé.

Vezměme si mapříklad mého šéfa. Michalel Eisner si s sebou nedávno vydělal víc než půl miliardy dolarů. Můj instinkt mi říká, že když dostane tolik, já a ostatní dostaneme míň. Ale je to pravda? Správní rada musela schválit platbu. Je správní rada hloupá? Jsou všichni zkorumpovaní? Nebo vidí něco, co možná já nebo Vy nevidíme? Od té doby co je Eisner ředitelem, cena společnosti Disney world se vyšplhala z 2 na 53 miliard dolarů. To je o 52 miliard víc než Eisner zaplatil.

Vytváří daleko víc peněz pro společnost než dostává zpátky. Rodgers říká, aby tohle mohli ředitelé dělat, musejí být drsní. Steve, co máš za problém? ...chystáme se použít "kompilovací techniku"... Když magazín Fortune psal o nejtvrdších šéfech Ameriky, dali Rogera na titulní stránku. Rodgers se za to nestydí, a podívejte na to jak je hrubý, když jeho zaměstnanec chce vydělávat víc, né ani blízko k tomu, co vydělává Rodgers. Jestliže se tento chlapík rozhodne odejít pro 2.000 dolarů za rok, chci aby šel.

Ty jsi na lidi zlý. Hey, ty vedeš válku, ekonomickou válku s velkými protivníky. Raději si přej, aby šéf byl tvrdý. Chceš, aby šéfové byli choulostiví a přecitlivělí? nosil plátěný oblečené, jedl sóju a řídil volvo? Tradičně, podnikatelé mají za cíl maximalizování jejich zisků. Není to tak douho, co majitelé Ben & Jerry Ice Cream říkali, že budou praktikovat "pečující kapitalismus". Například by limitovali kolik by jejich příští CEO mohl vydělat. Jaká byste vůbec mohli ospravedlnit někoho, kdo vydělá 1 milión nebo víc dolarů ročně, když jejich dělníci si sotva můžou dovolit dům?

Ben a Jerry oznámili, že nejvíce placení pracovníci nebudou vydělávat víc než pětinásobek toho, co dostanou zaplaceno ti nejnižší pracovníci. Hodně lidí tento nápad přivítalo. ( Zpěv ) My podporujem tu náladu! Ale nefungovalo to. Ben a Jerry nebyli s lidmi, co se přihlásili, spokojeni. Skončili tím, že zaměstnali muže s platem né 5krát větším, co vydělávali ostatní pracovníci, ale 14krát větším. Jsem potěšen být CEO. A doufám, že od teď za rok budete říkat to samé, děkuji.

Ale to taky nefungovalo. Ben a Jerry zaplatili ještě víc, aby zaměstnali dnešního ředitele jejich firmy. Ne! Ředitelské platy jsou moc vysoké v hodně společnostech, říkají tito dělníci na odborovém shromáždění na Wall Street. Když tihle ředitelé vydělávají víc, znamená to, že pro Vás zbyde míň? Ano, bezpochyby. Nevracejí, co si berou. Jeden koláč? Oni dostanou větší kus a vy menší kus. My dostamene drobky. My ani nedostáváme kouseky, my dostáváme drobky. Pravda je, že platové rozdíly mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou se zvětšují.

Odborový šéf si stěžuje na to, že v posledních pěti letech se výplata šéfů zvedla o 500 procent To je chamtivost. Tohle stále jestě neznamená, že dělníci tím byli poškozeni. Tovární platy se také vyšplhaly až o 70 procent. My vám nedovolíme. Přesto, odborový prezident John Sweeney říká, že to pořád neopravedňuje ty absurdní výplaty, co šéfové dostávají. Tohle je v podstatě o korporační chamtivosti. Jsou prostě chamtiví? A ještě horší. Co znamená slovo chmativost?

Chamtivost znamená sobeckost. Znamená to brát si víc, než si zasloužíte. Víc než si zasloužíte. Samozřejmě, kdo rozhoduje, co si zasloužíme? Televizní reporéři vydělávají hodně peněz. Nikdy jsem neodmítl snížení výplaty. Chci pro sebe tolik, kolik můžu dostat. A John Sweeney vydělává víc než 200 tisíc dolarů. Vy jste se nikdy neodmítl zvýšení platu? Ne. Vy nejste chamtivý? Ne. Ale to je chtění víc. Můžeme žít z míň. Dobře, nejsem si toho jistý u vás. A vy by jste mohl, nebo ne? Ne.

Potřebujete každou penny, co máte? Myslím tím, můžete brát míň, ne? Dát něco pracovníkům. Hm, něco. Tak vy nejste chamtiví? Ne. Já taky ne, říká bohatý podnikatel, zatím co svým hostům nalévá jakostní víno z drahého vinného sklepa. Jestliže můžeme prodat 10 nových produktů každý čtvrt rok v příštích pár letech, budeme na tom velmi dobře. A jestliže na tom budou velmi dobře, budeme z toho profitovat. Samozřejmě, jsou vyjímky - ředitelé, kteří si vyplácí jmění i když se jeho společnosti nedaří, společnost na balení masa, co musela byt kvůli špíně zavřena.

Ale to jsou vyjímky. Všeobecně, chamtivost funguje v obchodu jedině, když vynaleznou něco, co my chceme. Stejně, když už jednou mají ty peníze, neměli by s nimi "morálně" nakládat? Když jsou lidé takhe bohatí, neměli by darovat víc peněz? Nebyla by to být správná věc, která se dá udělat - pomoci více lidem? Kolik peněz kdo potřebuje? Když máš tolik peněz, neměl by jsi se něčeho z toho zříci? Vanderbilt se zřekl jednoho procenta svých peněz. Z toho se zrodila Vanderbiltova univerzita, ale jedno procento je docela málo.

Ted Tuner si myslí, že je to otřesně málo. Myslel jsem si, že všichni bohatí lidé se zříkájí peněz, protože, když jsem viděl pohádku " Vánoční koleda", domníval jsem se, že se všichni zříkají peněz, protože nechtěli být lakomí. To je je důvod proč třeba Warren Buffet - on je úžasný chlapík. Rozhodl se, že se zříci všech svých peněz, až umře. Ale on bude žít ještě dalších 20 nebo 30 let. On by se měl vzdát nějakých peněz teď, protože už teď má majetek okolo 18ti nebo 20ti miliard.

Musíš uznat, že on spadá do Ebennezerovy lakomnické kategorie! Ale ty jsi ho zrovna nazval dobrákem. On je dobrák, ale měl by zříci trochy peněz už teď. To je všechno. Můj názor - to je názor jednoho muže. Za krátkou dobu, co jsme dělali tohle interviu, Turner vystoupil na pódiu Spojených národů a oznámil, že věnuje... miliardu dolarů pro účely spojených národů. Noviny vzdávaly hold, konečně, magnát se něčeho zříká. Turner teď prohlašuje, měli bychom popíchnout další bohaté lidi, aby věnovali více peněz.

Co řekl je zjevně hloupé, jasný? Turnerovi to nedochází, říká TJ Rodgers. Co by měl udělat - měl by vzít své peníze a investovat je. Lidem nemůže pomoci lepší cestou, než že svoje peníze investuje. a získat společnosti a budovy a fabriky, které jsou vytvořeny jeho investicí. vytvořit pracovní příležitosti a bohatství a produkty pro další lidi. Takže pobíhání okolo a rozdávání svých penež možná učiní to, že se cítí lépe. Ale jistě to není dobrý způsob jak lidem pomoci.

Cože! Není to dobrý způsob? Jasně, potřebujeme charitu, aby pomohla těm, kdo nemůžou pracovat nebo se živit. A jestliže Turnerův dar Spojeným národům dělá to, že pomáhá zneškodnit minové pole, kde si hrajou děti, pak peníze lidem pomohou. Ale samozřejmě, není tu žádná garance, že to tak bude. Charity Spojených národů jsou proslulé utrácením peněz na jejich vlastní byrokracii. Proč si myslíme, že darování peněz je lepší než vydělávání peněz? Darování peněz je daleko jednodušší než vytvoření nových obchodů. nebo nových průmyslů, kde je vytvořeno něco, co předtím neexistovalo.

Já mám více respektu pro Teda Turnera za budování CNN v době, kdy si každý myslel, že to je nemožné, než pro všechny věci, které udělal jako filantrop. Přívětivější je peníze darovat. Je přívětívější peníze darovat než vytvářet něco, co obohatí každého z nás? - vytvořit nové pracovní příležitosti? Jestli vytvoříš novou prac. příležitost, dáš někomu pocit, že se může podporovat sám. Jestliže někomu dáš peníze, nepomáháš mu být samostatný. Dobré ráno pane Milkene.

Jak moc můžeme takto argumentovat? Pojďme si zauvažovat nad nenasytností krále obligací Michaelem Milkenem a Matkou Terezou. Milken si vydělal jmění a šel do vězení za porušování burzovních zákonů. Kdo udělal pro svět víc? Michael Milken nebo Matka Tereza? Michael Milken, bez otázek. Zdaleka překonal přínos, které přinesla ona. To je překvapující tvrzení. Ale je to pravda, tím že Michael Milken vytvořil novou průkopnickou cestou pro společnosti, jak získávat peníze, pomohl tak vytvořit desetitisíce pracovních příležitostí.

Mattel, výrobce hraček, byl zachráněn Milkenovými obligacemi. Teď je to největší společnost na světě, která vyrábí hračky. TWA, Revlon a spousta dalších společností byli zachráněny Milkenovými obligacemi. Miliony lidí teď volá levněji. protože Milken financoval telefonní společnost MCI. Jeho obligace umožnily zřídit CNN a Turnerovi podniky. My všichni se máme o moc, moc líp, díky tomu, co udělal. Lidé se podívají na tyto dva a řeknou, To je absurdní. Matka Tereza byla morální hrdinkou a on byl kriminálníkem.

Protože se dívají jejich motivy. Michael Milken netrpěl. Nešel do chudinských čtvrtí, ona šla a trpěla. Ale já říkám, co je tak dobré na trpění? Já bych se podíval na hodnotu, co lidé vytvořili. A z této perspektivy, je to zřejmé - Michael Milken. Mám potíž říct, že Milken udělal víc. Zásluhy Matky Terezy žijí ještě po její smrti. Čtyřista sester teď pokračuje v tom, co ona začala. A samozřejmě, práce charity zní víc noblesně než vydělávání peněz. Plánem je vydělat 100 milionů dolarů za rok po dalších 10 let.

Ta nejvznešenější věc, co můžete udělat je, pomoci ostatním. Proč je věnování peněz lepší než vytvoření všech těchto pracovních příležitostí? To jsem neřekl. Ano, řekl. Ne, neřekl. Obě činnosti jsou správné. Jestliže tvoření pracovních příležitostí je důležité, proč nedělat obě? Protože, jak říká David Kelley, lidé jako on a Bill Gates jsou tak dobří ve vytváření pracovních příležitostí. A to je ten nejlepší dar. Pracovat s někým, kde oba sledujete vlastní zájem. to dává lidem pocit respektu - daleko více respektu.

Než jen jednat s člověkem jako s hladovým žaludkem, která potřebuje nakrmit. Jestliže Bill Gates řekne, " Podívej, jsem dobrej ve vydělávání peněz. Sloužím lidem." Ale tohle je směšné, myslím, víte.... Zkoušel jsem vysvětlit Tedu Turnernerovi, ale on to nepochopill. Jsem špatný, když jsem spokojený s tím, že, když Bill Gates nedá nic charitě? Ale nebyl by jste šťastnější, kdyby dal? Co chcete.... Jen mě vyslechněte. O čem mě tady přesvědčujete? Vy jste jen další - tohle je důvod proč lidé nemají rádi novináře.

Já jsem taky novinář. Znám vaše špinavé triky. Už tu není co dodat! Nashledanou... Odcházím pryč. (Smích) Whoops! Možná jsem zašel příliš daleko! Za okamžik se vrátíme s několika finálními myšlenkami. Chamtivost není hezká věc. Neomezená chamtivost by znamenala krádaže, boje, převraty. Ale pokud je krádež ilegální, pokud mezi sebou mužeme obchodovat, abychom dosáhli toho, čeho chceme, chamtivost je produktivní sílou.

Takže až Vám bude někdo příště říkat, že jste chamtiví, připomeňtě mu, že chamtivost pomohla vystavět civilizaci. Je to snad špatně? Jsem John Stoossel. To je Váš program na dnešní večer.
x John Stossel představuje nepěknou vlastnost na konkrétních příkladech. Chvílemi budete pochybovat o zdravém rozumu... s českými titulky.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.