xVybraná videa
text k videu
Komentář k filmu od Zdeňka Šámala, ředitele ČT 24: " Konečně jsem se mi podařilo vidět Váš dokument a můj první a bezprostřední pocit je, že to je opravdu pozoruhodná práce, stejně jako je pozoruhodný celý záměr. Můžeme se samozřejmě bavit o spoustě detailů, ale co mě zaujalo vlastně od prvního okna, je váš způsob snímání fotoaparátem, což osobně považuju za jednu z cest, kterým se budou dokumenty (a nejen) do budoucna ubírat. Stejně tak bych mohl mluvit o hudební dramaturgii a režijním záměru, samozřejmě, pokud byste stál o kritické výhrady, nějaké bych našel, jako je lze najít vždycky a na všem, ale to není, oč tu běží."

V srpnu 2012 se uskutečnilo „land and art“ setkání v ruinách zaniklé sudetské obce Königsmühle (Königův mlýn). Setkali se tu lidé, zajímající se nejen o sudetskou otázku, ale také koexistenci člověka s přírodou, o vegetací pomalu pohlcované artefakty lidských vzpomínek nebo o z rozvalin a přírodní sukcese vyvěrající zdroj umělecké inspirace. Ve tvořivém i pietním duchu zde byl připomínán historický kontext vývoje krajiny ve 20. století a více než 3000 zmizelých obcí, částí obcí a samot. Respekt organizátoři a umělci vyjádřili nejen jejich dávným lidským obyvatelům, ale také mnoha rostlinným a zvířecím druhům, které se zde po letech opět ujaly vlády.

x Pustnutie stredovekých sídiel horného Spiša do polovice 16. storočia.
Dokumentárny film (seriál má celkovo 25 kapitol) predstavuje sídla na hornom Spiši, ktoré spustli v období 14. storočia až prvej polovice 16. storočia. V jednotlivých kapitolách sú nielen dediny, ktoré sa už v ďalšom období neobnovili, ale aj obce, ktoré boli znovuosídlené. Viac na stránkách muzea Starej Lubovne.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.