xVybraná videa
text k videu
Zrod nového člověka
Před 400 tisíci lety spatřil světlo světa nový člověk. Byl první představitelem výjimečného druhu - Homo sapiens. Jeho potomci překonali moře i pohoří a přizpůsobili se nejrůznějším klimatickým podmínkám. Mnoho krát se zdálo, že svůj boj prohrají, stále znovu však nacházeli způsob, jak přežít a překonat nepřízeň osudu. Podmanili si svět zvířat a rostlin, stavěli si osady a měnily charakter krajiny. Člověk se stal nejmocnějším představitelem živočišné říše. Lidé si vytvořili vlastní svět - svět představ. Objevili umění, kouzla a sny. Jejich poznání překonalo více než 50 tisíc generací a dostalo se až k nám. Jak se však tento příběh začal? Prvním skutečným představitelem lidského rodu byl Homo habilis. Objevil jednoduché nástroje, začal zkoumat okolní svět, a měnit ho. V průběhu evoluce se změnil na druh Homo erectus, člověka vzpriemeného. Ten objevil oheň. Příslušníci tohoto druhu opustili Afriku a vydali se do Evropy a do Asie. Několik desítek tisíc mužů a žen, kteří se na nových kontinentech rozptýlili v malých skupinkách, nevědomky připravili cestu pro příchod našeho druhu.

Člověk dobývá svět
V Evropě se na rozdíl od Asie a Afriky člověk rozvinul z Člověka neandrtálského. Důvodem bylo to, že Evropa byla malý, izolovaný kontinent, který byl v té době zaledněný. Homo sapiens se usadil v Africe a Asii až po určitou zeměpisnou šířku. Později, když potřeboval rozšířit své území, pronikl do Evropy. Zde se setkal s jiným lidským druhem, s člověka neandrtálského. Také tento druh se vyvinul z Člověka vzpřímeného, ​​který přišel do Evropy před dvěma miliony let. Člověka neandrtálského se podařilo přizpůsobit zdejšímu podnebí a splynout s místní přírodou. Ze všech druhů byl nejrobustnější a nejvytrvalejší. Obsadil celou Evropu od Atlantiku až po Ural. Původně byl tento druh považován za mentálně zaostalý, ale po objevení jeho nástrojů a projevů kultury se názor něj začal měnit. Ukázalo se, že byl stejně moudrý a vynalézavý, jako jeho bratranec, Homo sapiens. Člověk neandrtálský, nezávisle od ostatních druhů, měl i svůj neviditelný svět - víru, hudbu a oheň. Žil v jeskyních a pochovával mrtvých.

Člověk si podmaňuje přírodu
Homo sapiens postupně nahradil všech prvotních lidí a stal se jediným druhem člověka na naší planetě. Díky tomu, že se naučil lovit velké savce, nemusel se neustále zabývat sháněním potravy. Začal si stavět kamenné osady, aby dlouho vydržely. Pro vací lidí to znamenalo konec kočovného života. Když se zastavili na jednom místě, vše se změnilo. Poprvé v historii měl člověk volný čas - čas na přemýšlení a tvůrčí činnost. Homo sapiens již dokázal vytvářet různé předměty - vyrábí si různé ozdoby a zdobí si i nástroje. V období jeho existence nastala skutečná kulturní exploze. Na některých místech světa se v té době objevují první projevy umění, nástěnné kresby.
x Je tomu už 250 000 let, co první přímí předchůdci lidské rasy začali osídlovat různé kouty naší planety a rozvíjet své myšlení. Lidský mozek dosahuje závratnou úroveň. Tento moudrý člověk zvěčnil svou existenci v úžasných dílech - hrobkách a monumentů zasvěcených bohům. Vynalézá písmo, rozvíjí se architektura a medicína ...
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.