xVybraná videa
text k videu
Tisíce let se snažíme zkrotit přírodu a ovládnout síly, které ovlivňují náš život. Sestrojili jsme neobyčejně silné stroje a postavili bariéry, které nás chrání proti živlům. Postupně přetváříme celý svět. Můžeme cestovat prakticky kamkoli se nám zachce. Nové objevy přicházejí s takovou rychlostí, že se z toho až tají dech. Výsledky našich inženýrů a konstruktérů daleko přesahují vše, o čem naši prarodiče snili.

Někdy se až zdá, že neexistuje nic, co bychom nedokázali sestrojit. Přesto jsme nejúžasnější výtvor naší planety my, lidé, nevytvořili. Pouze jsme ho zdědili. Na rozdíl od všech změn, kterých jsme byli svědky, se tento výtvor za posledních několik tisíc let téměř nezměnil. Je jím naše tělo. V tomto dokumentárním cyklu budeme objevovat, jaké lidské tělo vlastně je a co všechno dokáže. Poznáme jeho neobyčejnou schopnost samo se léčit a obnovovat.

Zara Whiteleyová přišla při dopravní nehodě o nohu. Umělá končetina jí ale umožňuje běhat skoro stejně rychle jako dřív. Zara tak trochu naplňuje vědeckofantastickou vizi, jak jednou bude vypadat supečlověk z plastů a uhlíkových vláken. V dnešním dílu budeme sledovat příběh malého chlapce jménem Kyle, který poprvé v životě uslyší normální zvuk.

Podíváme se na počáteční pokusy léčit slepotu pomocí bioniky. Poznáme muže s nejmodernější umělou rukou. Uvidíme chirurgy, kteří dokáží doplnit chybějící končetinu náhradou z masa a kostí. Poznáme, jaké to je žít s transplantovanou rukou od mrtvého člověka. To zřejmě vůbec nejpodivnější si necháme na konec. Díky prasečím mozkovým buňkám může jeden pacient opět chodit.

Živé organizmy jsou obdařeny podivuhodnou schopností regenerovat svou tkáň. Utrhněte květinu a vyroste nová. Přes svou dokonalost se lidské tělo nemůže měřit s květinou v její schopnosti obnovit chybějící nebo poškozenou část. V poslední době se tomu ale už začínáme přibližovat. Půjde-li vše podle předpokladů a postihne nás, řekněme, srdeční infarkt, nebudeme potřebovat nové srdce od nějakého dárce ani složité mechanické přístroje. Dostaneme svou vlastní, zdravou náhradu.

Jinými slovy, necháme si narůst nové srdce. Lidské tělo je neuvěřitelně složitý mechanizmus. Až teprve v poslední době jsme začali do větší hloubky poznávat, jak vzniká, vyvíjí se a roste. Nové znalosti umožní lékařům, aby pomohli našemu tělu využít všechny jeho regenerační schopnosti. V tomto pořadu se setkáme s mužem, kterému lékaři nechali narůst jeho vlastní cévy, aby zachránili nemocné srdce. Poznáme malého chlapce, který se spontánně uzdravil po rozsáhlém poškození mozku.

Islanďané budou zřejmě brzy nejlépe prostudovaným národem této planety. Jejich krev vedla k objevu, který vrhá nové světlo na jednu z nejčastějších příčin smrti obyvatel vyspělých zemí Đ rakovinu. Když se budete koupat v tamních horkých pramenech, pravděpodobně se budete cítit skvěle. Skutečnost je ale taková, že nikdy nevíte, jak na tom opravdu jste. Buňky vašeho těla se totiž stále mění Đ bojují, množí se a umírají. Mohou mezi nimi být i buňky, které vás jednou zahubí, stejně jako mnoho milionů lidí po celém světě každý rok.

Jsou to rakovinné buňky. Jejich poznání a ovládnutí by v budoucnu mělo vymýtit jednu z největších metel lidstva a možná nám jednou pomůže poznat tajemství samotného života. Nejméně každý třetí člověk dostane rakovinu, proto dnes probíhá velice intenzivní výzkum, jehož cílem je toto onemocnění úspěšně léčit. Dnes si budeme povídat o příčinách rakoviny Đ o tom, jak jsou spojeny se stárnutím, a proč je hledáme i ve vzduchu, který dýcháme.

Poznáme zvláštní vlastnosti rakovinných buněk, které jsou v podstatě parazity žijícími v našem těle. Ukážeme si, jak se starají o vlastní zásobení krví a jakým způsobem opouštějí svoje stanoviště a cestují na jiná místa. Dozvíme se také, jak s nimi můžeme bojovat, když využijeme obranný systém lidského těla. Z první ruky se dozvíme poslední novinky v léčbě rakoviny. Seznámíme se se čtyřmi pacienty, kteří se podrobili experimentální léčbě.

Neuniknete jim nikde, ani ve vlaku hluboko pod zemí. Vůz v metru vypadá zcela prázdný. To je ale jen iluze, protože ve skutečnosti doslova kypí životem. Nikdo z nás není ve skutečnosti nikdy sám, protože všichni nosíme v sobě mikroby Đ celé armády mikrobů. Na každém čtverečním centimetru kůže žijí nejméně dva tisíce bakterií, které se zde živí, množí se a dokonce se odtud vydávají na cesty. Ačkoli si většinou jejich existenci ani neuvědomujeme, žijí uvnitř našeho těla nebo na jeho povrchu stamiliony živých organizmů. Máme v sobě víc mikrobů než vlastních buněk.

Můžeme je považovat za nejbližší členy své rodiny. Jedná se zřejmě o ten nejdůležitější vztah vůbec, protože ať už jsou ve vzduchu, který dýcháme, nebo v potravě, kterou jíme, zásadním způsobem ovlivňují náš život. V dnešním dílu budeme odhalovat tajemství, která jsou spojena s mikroby žijícími kolem nás i uvnitř našich těl.

Budeme hovořit o způsobech, kterými se šíří a o rychlosti, se kterou ničí živou tkáň. Mezi mikroby patří zmutované bakterie, které dokáží způsobit životu nebezpečná onemocnění, nebo nepatrné viry, které jsou příčinou smrtelných epidemií. Naše těla ale proti nim vyvinula svou vlastní neobyčejně účinnou obranu.

Přes všechny naše znalosti zůstávají pohlavní život, početí a porod stále zahaleny rouškou tajemství. Tato tajemství ale stále rychleji odhalujeme. Čím víc víme o počátcích našeho života, tím víc jsme schopni ho ovlivnit. Medicína jednoho dne dokáže měnit osud dětí ještě před tím, než budou počaty. Do osudu našeho dítěte zasáhla dávno předtím, než se narodilo. Vypadá jako každý normální malý občánek, ve skutečnosti je ale naprosto výjimečný. Geny, které zdědil po svých rodičích, nejsou nijak náhodné.

Byly pečlivě vybrány předem. Věda, která u jeho zrodu stála, nás všechny vede do neprobádaných končin. V dnešním pořadu si ukážeme, co už medicína dokáže, když jde o tvoření dětí. Dozvíme se, že jsme už schopni manipulovat s lidskými geny. Nejdůležitější otázka dnes zní: "Jak daleko můžeme zajít?"

Vědci se už pokoušejí nechat růst z embryí části lidského těla. Kombinují geny od tří lidí, aby vytvořili nové dítě. Dokonce zkoušejí měnit geny ve spermiích, což by mohlo vést k radikální změně celé naší populace. Manipulace s geny nevyhnutelně vede k představám o vytvoření nadřazené rasy. Ostatně šílený vědec, který se snaží stvořit dokonalého člověka, je v science-fiction dobře zavedená postava.
x Kam směřují nejmodernější proudy lékařské vědy? Budeme schopni nahradit všechny naše důležité orgány? Dokument National Geographics.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.