xVybraná videa
text k videu
Matcha - Cesta čaje
Nahlédněte do historie čaje Matcha.
Mnoho lidí pije zelený čaj pro jeho zdravotní přínosy. A není se čemu divit. Tento nápoj má výsostné postavení, pokud jde o množství antioxidantů, a je zkoumán pro své potenciální léčebné vlastnosti u mnohých zdravotních potíží (např. v boji proti rakovině).

Pokud ale chcete pro své zdraví udělat maximum, měli byste zvážit přechod z pití běžného zeleného čaje na pití Matcha Tea. Jedná se také o zelený čaj, ale obsahuje celé listy rostliny Camellia sinensis, není to tedy pouze výluh z máčených čajových lístků v horké nebo studené vodě. Takže když pijete Matcha Tea, konzumujete celé listy zeleného čaje.

Zakrytím keřů čajovníku během určité části vegetačního období se docílí tenčích a chutnějších lístků s vyšším obsahem chlorofylu. Zachovávají si rovněž více nutričních benefitů, protože jsou méně zpracované než listy běžného zeleného čaje. Matcha Tea tak obsahuje více antioxidantů než běžný zelený čaj. Studie z roku 2003, provedená profesorem Davidem Weissem na University of Colorado, byla zaměřena konkrétně Matcha Tea a zjistilo se, že Matcha Tea má 137krát vyšší množství EGCG (epigallokatechin gallát) než běžně prodávané zelené čaje v supermarketech.

EGCG je účinným antioxidantem v zeleném čaji, které bývá spojován s příznivými efekty např. na hubnutí nebo jako prevence rakoviny. Další studie z roku 2009, provedená na University of Toyama v Japonsku, použila Matcha Tea k léčbě krys s diabetem 2. typu a bylo u nich zaznamenáno snížení hladiny cukru, cholesterolu a „špatných“ tuků v krvi. Matcha Tea také chránil krysy před poškozením jater a ledvin. Matcha Tea v překladu znamená práškový čaj.

Jedním z důvodů, proč Matcha Tea není u nás tak moc známý, je, že nebýval určen pro běžnou spotřebu. Původně byl pěstován zenovými mnichy a poté byl převzat pro použití v tradičním japonském čajovém obřadu zvaném „chado“, neboli „cesta čaje“. Matcha Tea má sladší, silnější a jakoby „travnatou“ chuť oproti běžným zeleným čajům. Obsahuje také komplexní soubor přetrvávajících chutí, které mohou být velmi rozmanité.

Pamatujte na to, že i když je Matcha Tea mimořádně vhodný pro vaše zdraví, obsahuje kofein. Uvádí se, že denní příjem Matcha Tea u dospělého člověka by neměl být vyšší než 6 šálků. Vychutnat si Matcha Tea můžete dnes i vy, kdykoli a kdekoli budete chtít, příprava nemusí být vůbec složitá.

Matcha Tea se dá připravit i za studena, jako míchaný nápoj, Matcha Latte nebo se dá přidat i jako ingredience do různých receptů. Rady a tipy na přípravu Matcha Tea najdete na našich stránkách, stejně jako informace o různých jakostních třídách Matcha Tea a další zajímavosti.

Více o čaji Matcha zde.
x Do jižních oblastí čínské provincie Jün-nan zavítalo jaro. Nastala doba sklizně proslulého čaje Pchu-er. Projde složitým procesem zpracování, než bude po starodávné Čajové cestě odeslán na trhy v Tibetu, Indii, Nepálu či Pákistánu. Zkušení jezdci se sjíždějí rok co rok podle tradice staré několik století, aby se seskupili do karavan a dopravili náklad čaje Pchu-er od hranic rozdělujících Čínu, Myanmu, Laos a Vietnam, přes rozlehlou provincii Jün-nan a legendární Šangrí-la, dále nekonečnými travnatými pláněmi oblasti Banda a podél pohoří Himálaj, až na velký trh čaje v Lhase.
xRubriky
Odkazy
Měsíční archiv
Výběr tématu
Anketa

Nefunguje
Nefunguje video na této straně?
Pošli link
Ahoj, podívej se na zajímavé video
Po stlačení tlačítka "Pošli" nezapomeň vyplnit správnou e-mailovou adresu a pak odeslat.

Odkaz videa
Credits

webdesign 2006 - 2014 by TrendSpotter. Spotter.TV is independent, nonprofitable, noncommercial site. Only for education purposes in the Czech and Slovak republic. Strictly embedded content is based on public domain, or Standard YouTube license, or Creative Commons license, or Copyright, or custom licenses based on public video sites for shared content. All other brand names, product names, or trademarks belong to their respective holders. Other links and information may not be relevant to embedded media. Randomly displayed banners are not managed by Spotter.